Lathet, dubbelmoral och en hjälte

Alliansen har uppenbarligen lyckats med sin propaganda när det gäller att beskriva svensken som lat, arbetsovillig och bidragsfuskande. Så till den milda grad att ryktet nu tycks ha spritt sig ända till Kina.

Citat, DN;

En studentska frågade om det svenska välfärdssystemet är för bra. Hon hade hört att det är så bra att människor inte bryr sig om att arbeta.

Fredrik berömde givetvis frågeställaren. Att prata skit om svenskars arbetsmoral är uppenbarligen alltid populärt och Fredrik Reinfeldt nya mission på sina resor utomlands (seriös forskning till trots). När det gäller hans tal om ”mänskliga rättigheter” är det dock lite si och så med det.

Kina-resan har så här långt varit lyckad för vår statsminister. Alla PR-trick har gått hem. Först en ”mumlande” och mörkande attityd före resan. Sedan en ”avslappnad klädsel” vid ankomsten och överlämnandet av en namnlista med 13 namngivna fångar. Succén var given.

Sydsvenskan antyder dock en viss dubbelmoral;

I sitt tal nämnde inte Reinfeldt Kinas brott mot mänskliga rättigheter eller ordet Tibet. Det var en stor kontrast mot dagen innan då han mötte svensk media. Då återkom han hela tiden till problemen för mänskliga rättigheter i Kina.

Studenten Liu Mingda frågade varför Reinfeldt överlämnat en lista på politiska fångar som borde friges till den kinesiska ledningen. Liu menar att man inte kan döma Kina efter västerländsk måttstock.
– Visst finns det skillnader, men alla människor har samma universella rättigheter, sade Reinfeldt och berättade att han även tar upp mänskliga rättigheter i USA och Sverige. Då applåderade studenterna igen.

Hur var det nu igen i USA Fredrik? Vilka brott mot ”mänskliga rättigheter” tog du upp i USA? Fegt Reinfeldt, var snarare det allmänna omdömet den gången.

En verklig svensk hjälte är istället Anders Lago (s) från lilla Södertälje som hitills tagit emot fler flyktingar än hela USA och Kanada tillsammans från Irak. På sitt besök i USA:s kongress konstaterade han lugnt;

– We did not start the war….

*

Bloggtips; Reflektioner och speglingar om De som har fått mer, Alliansfritt Sverige om Jämställdhetspengar, Lasses blogg om Reinfeldt

*
Andra bloggar om: , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. H-E.R

   /  april 14, 2008

  Usch. Har ryktet spridit sig ända till Kina om hur vi svenskar fuskar och latar oss bekvämt i stället för att kröka rygg och veta hut.
  Nu kan det komma till pass att trösta sig med Hans Majonäs Honungens jultal från 2002:
  ”Att vara pessimistisk hjälper ingen, varken Dig själv eller andra. Men det gäller att ha kraft att ta tag i sitt eget liv. Det kommer inga stekta sparvar flygande om Du inte själv bemödar Dig om att göra Ditt bästa.”
  Och så synd om Fredrik som har såna illgetna undersåtar, han får kanske försöka lära sig lite kinesisk anda vad gäller social trygghet, arbetsplatssäkerhet och annat.
  Att ”bara” förbjuda sjukdom, skrota Arbetslivsinstitutet och motarbeta fackföreningarna är kanske för tamt, svenskarna fuskar väl vidare ändå.

 2. MM

   /  april 14, 2008

  Titta på statistiken. Det är mera personer som jobbar i Sverige än i EU, speciellt bland dom äldre, det gäller även om vi jämför oss med US and A.

 3. Syster Yster

   /  april 14, 2008

  Jag lyssnade när de fem Nordiska ministrarna sat och diskuterde i TV häromdagen och jag blev så heligt förbannad när han uttalade just de orden du inleder ditt inlägg med. Rakt ut så jag såg att de andra hajade till.
  Svenskarna, sa han, räknas inte han dit?
  Ha det gott

 4. Hmmmmmmmmm…..ska han företräda folket, vilket skämt 😦

 5. syster ysterbra poäng 🙂

  Jag undrar vilken hjärnhalva han använder eller finns det fler än två den som inte är kopplad till huvuddatorn ;D

 6. gringubben till moderatledare vänder alltid kappan efter vinden. Tänk när han sa att socialbidragen skulle ligga på svältnivå.

  Vi arbetar otroligt flitigt i Sverige. Jämför med tex japaner som har en LÅNG arbetsdag men som inte gör så mycket under den dagen (källa; min sons arbete i Tokyo under 6 månader där han framstod som en mycket duktig och flitig människa).

  Ha det gott! /Katrin

 7. Ja, Katrin – din källa är förmodligen så god som någon. Dessutom visar nya siffror att vi svenskar ökat produktiviteten mer än i andra jämförbara västländer under 2000-talet (också).
  se länk till LO-tidningen

 8. Sverige har haft fler av den vuxna befolkningen ute på arbetsmarknaden än de flesta andra västeuropeiska länder så länge jag kan minnas.

  Vad gäller baktalandet av Sverige, så reste redan den förra borgerliga regeringen världen runt och förtalade Sverige, både som regering och som opposition. Så det där är bara att föra traditionen vidare.

  Det är ju alltid bättre i USA, och det får man ju säga. Idag hörde jag om en verksamhet i USA som ju är föredömlig: Rullande skolor. Frivilliga som rykte ut och hjälpte fattiga barn med skolarbetet. De som var bostadslösa hade svårt att klara sin skolgång. Det är så när man bor i en bil, som en intervjuad amerikanska sade – och det förstår man ju. Så visst är det mycket bättre i USA än i Sverige – fortfarande.

 9. Jon

   /  april 16, 2008

  Dessutom, är det verkligen rimligt att alla höginkomsttagare som tjänar över 29.000 kr i månaden ska ha rätt till fri sjukvård??

  Denna priviligerade överklass kan väl stå för kostnaderna själva om de blir sjuka?

  På så sätt kan vi minska budgetposten för sjukvård signifikant och få mer pengar över till fler ABF-studiecirklar kring den Nordkoreanska framgångsmodellen och annat mer angeläget.

  ———————————
  Ursäkta all ironi men jag blev så inspirerad av höjden på era argument.

 10. H-E.R

   /  april 16, 2008

  Jon.

  ”Dessutom, är det verkligen rimligt att alla höginkomsttagare som tjänar över 29.000 kr i månaden ska ha rätt till fri sjukvård??”

  Du tänker förstås på våra politiker som har både rätten att fuska med karensdagen för sjukskrivning och dessutom fir vård/friskvård.
  Ja huvva, det får vi nog dras med antar jag. Förmodligen är de en annan sorts människor vilket man ju kan förstå när man hör statsministern prata om ”de lata och fuskande svenskarna”.

 11. Jon

   /  april 16, 2008

  Jag tycker vi måste införa rejäl progressivitet i självfinansieringen av välfärden.

  T.ex. är det rimligt att det allmänna ska betala en höftoperation till en sniken höginkomsttagare som ändå bara sitter vid ett skrivbord hela dagarna?

  Om vi kunde få de ca 49% av befolkningen (de som arbetar)som vi i vänstern historiskt kunnat suga ut efter behag att både betala skatt och samtidigt få betala fullt pris privat för alla välfärdstjänster de utnyttjar så kommer det finnas miljarder fördela bland alla hederliga arbetare. 10 timmars arbetsvecka! Det skulle smaka!

  Reglerna ska givetvis undanta särskilt viktiga personer som Ordförande Ohly och alla som arbetar i de ärorika fackliga organisationerna.

 12. larsa

   /  april 18, 2008

  Snacka om att propagandan om de lata svenskarna gått högerns väg redan från dag ett. Först genom svensk media som villigt och snällt lät dem komma till tals innan valet för att sedan satsa mer globalt. Ingen ifrågasätter. Undersökningar som visar motsatsen tystas ner eller stämplas som ”vänstervänliga”.
  Sverige SKA utmålas som ett ruttet skitland med fuskare och lathundar. Endast då man talar om den rike strävsamme företagsledaren (Hej Maud!) kan begreppet ”hårt arbetande” nämnas. Beviset på att han arbetar hårt finns på hans bankkonto. För man har ju inte mycket pengar om man inte förtjänat dem eller?
  Världen är svart och vit och Reinfeldt för gärna fram den i ett land där svenska företag kan hitta billig arbetskraft och slippa påtryckningar från facket. Därför är han emot att bojkotta OS-invigningen också. Föga förvånande förstås från en som rent ideologiskt dunkar Svenskt Näringsliv i ryggen.

  Kul att han ljuger studenten rakt i ansiktet med att han minsann talat mänskliga rättigheter med USA också. Vi minns ju alla samtalen om Guantanamo med Bush…eller?

 13. Voogi

   /  april 23, 2008

  Jag råkade se en bit av Anders Lagos framträdande inför kongressutskottet i USA. Rakt och tydligt. Åhörarna tog till sig med skammens rodnad i ansiktet.

  Tyvärr har få politiker, såväl i USA som annorstädes, råd politiskt att låta ”Södertäljeandan” styra.

  Men det är Sveriges chans: låt oss ta emot många fler flyktingar och invandrare. De hjälper oss att lösa vårt framtida demografiska problem och på köpet får vi en inspirerande mångkultur i landet. Det krävs bara att vi är öppna i sinnet och ser dem som jämlikar och ger det stöd de, som alla invandrare, behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: