Jag är inte knäpp!

Kristina Axén Olin, för drygt ett år sedan, DN;

– Jag är inte alkoholist. Jag är inte knäpp och inte drogberoende.

I dag, DN;

– Jag orkar inte längre. Så enkelt är det.

Vilka av alla de som av olika anledningar inte klarar av att jobba under kortare eller längre perioder i sina liv ska vi ha förståelse för? Vilka ska vi straffa, anklaga för fusk och misstänkliggöra?

 • En kvinna som har slitit ut sin kropp efter 20-30 år i ett hårt och fysiskt tungt arbete?
 • Ett moderat, ensamstående, dubbelarbetande finansborgarråd?
 • En man som efter 40 yrkesverksamma år råkar ut för en svårt handikappande arbetsplatsolycka?
 • En medelålders kvinna som hankat sig fram i äldreomsorgen under många år med ständig värk och smärta i rygg, axlar och armar?
 • En sjuksköterska som bränt ut sig efter år av stress, barn och dubbelarbete?
 • En ung man som drabbas av cancer?

Ett svar gäller!

Resten? Otur!

Smärta är inte någon sjukdom! Sorg är ingen sjukdom! Utbränd? – vila i tre dagar! Fuska inte! Kan du se, kan du jobba! Kan du ligga, kan du jobba!

Det handlar om vår människosyn… vem, vilka är värda respekt?

Har vi alla samma människovärde?

*

Nu ska jag njuta av den första riktiga vårhelgen. Hoppas Kristina och alla ni andra också får möjlighet att göra det!

Förr eller senare får ditt öde vittring av dig.
Som en geting, snabb och osynlig,
bara det glänsande ljudet, bara ett vinddrag.
Du vänder dig hastigt om…

– Bo Carpeland

*

Bra bloggat; Lasses blogg om Axén Olin, Feministisk Vänstertjej om Sören Wibe

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Nu handlar det väl inte direkt om att Axén Olin ska sluta jobba överhuvudtaget utan att hon ska sluta som finansborgarråd i Stockholm och dra ner på sin politiska verksamhet. Byta jobballtså.

  Jag ser ingen anledning till att det är mer synd om den ena än den andra som du tar upp…

 2. St Just

   /  april 17, 2008

  ilse-marie, mitt i prick – att Olin sedan inte klarar av sitt jobb att är vi dessutom många som har all anledning att glädjas över. Vem saknar den som river välfärdssamhället?

 3. Hej vännen, vill bara försäkra mig om att du läst mitt eget senaste blogg-inlägg, ang ”Kyrksyster” ?

 4. Hon har inte bett om några sympatier. Så vem är det mest synd om. Den som klagar mest eller den som lider i tysthet.

  Handlar socialism om att tävla om att vara den som lider mest, så är det inte mycket att hänga i julgranen.

  Fusk är ändå lika fel vem som än håller på med det. Jag kan inte se skillnad på en höginkomsttagare som fuskar och någon annan. Att motverka fusk är inte samma som misstänkliggöra. Varför skulle det vara mer rätt vem som fuskar?

  Ekar lika ihåligt som det mesta i Svenska dubbelmoralens vänster. Kan inte säga att jag gillar kulturen och inställningen om fusk inom högern heller. Men dom försöker åtminstone göra något åt det. Svenskarna är helt klart ett folk som accepterar fusk till stor utsträckning.

 5. H-E.R

   /  april 17, 2008

  Tänkvärt det där Ilse-Marie.
  Mina tankar går tillbaka till alliansens första skandalomsusade veckor vid makten när ministrarna sjukskrev sig i parti och minut vartefter de avslöjades med fingrarna i syltburken 😉
  Billström t ex; ”pressen är mycket stor på honom nu, han är sjukskriven veckan ut” hette det.
  Ha en skön helg i vårvärmen!

 6. Mary – till DN säger Kristina Axén Olin så här: ”- Mina barn behöver mig, säger hon och talar entusiastiskt om den stundande badmintontävlingen sonen ska delta i till helgen och om äldsta dotterns reaktion när hon berättade att hon skulle bli ”pensionär”.

  – Nej mamma, du ska inte bli pensionär. Jag tycker att du ska bli hemmafru, berättar Kristina Axén Olin”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=761605

 7. Patrik BP Andersson

   /  april 17, 2008

  Trevligt att se den verkliga människosynen som döljer sig bakom flosklerna om solidaritet och människovärde 🙂

 8. Floresmagon

   /  april 17, 2008

  Klockren kommentar. Nu får vi se om Axén Olin får noll dagars sjukskrivning och tvingas att jobba som telefonsäljare eller hushållsnära piga från dag ett efter att hon har slutat. Troligt? Knappast. En sorts regler för överklassen, en annan sorts regler för oss andra.

 9. Man kan väl knappast hoppas att Axèn-Ohlin blir arbetslös förstås. Annars tror jag att hon skulle behöva pröva på den saken – också.

 10. Ni har väl inte missat att Påskuppropet mot den nya sjukförsäkringen fortfarande pågår! Vi behöver ert stöd!

  Risken är stor att många tusen sjuka kommer att få söka sig till socialen om regeringens förslag går igenom riksdagen! Det får vi inte stillasittande acceptera!

  Dags att agera! Alla kan göra något!

 11. Överklassproblem orkar inte med jobbet går inte att kombinera med familjelivet. STACKARE. Mina tankar går till alla dessa mammor och pappor som inte kan sluta jobba eller inte har råd med barnvakt när de arbeta r. Men varför lever inte Olin som dem alliansen lär? Anstränger sig lite mer det går om hon bara vill 🙂

 12. H-E.R

   /  april 18, 2008

  Mona.
  Du har så rätt.
  Och Olin kunde ju göra som Husmark-Persson. Hon fick en ”släng” av utbrändhet, vilade sig i 3 dagar och var sedan i kanonform. Kanske hon kunde visa Olin hur man gör.

 13. Tobias – vad vet du om vem som ”klagar” mest? I min värld (bland arbetare) klagar man aldrig och man går inte till läkaren i första taget. Man jobbar i 20-30-40 år tills kroppen rasar ihop. Då får man veta att man ”fuskar”.

  Dessutom, det är ingen ”tävling” om vem som lider mest. Du har uppenbart inte läst eller förstått min bloggpost. Den handlar om att visa alla människor samma respekt. Vare sig de klagar högt eller inte. Utarbetade moderater såväl som utslitna eller sjuka arbetare.

 14. Gaspode

   /  april 18, 2008

  Det är tydligt att det är skillnad på person och person bland skribenter här. Påhoppen och de nedlåtande kommentarer om en borgerlig politiker som väljer att avgå pga arbetsbördan haglar.

  Det föregås sannerligen inte med gott exempel vad gäller solidaritet och människovärde, men vad annat var väl att vänta från en grupp människor som på fullaste allvar kallar sina meningsmotståndare för ”fiender”.

 15. H-E.R

   /  april 18, 2008

  Tobias.

  ”Att motverka fusk är inte samma som misstänkliggöra.”

  Säg det till alla dem som fått nobben av Försäkringskassan trots sjukdomar intygade och dokumenterade av läkare.
  Har du Tobias aldrig funderat över varför det tjatas i det oändliga om ”fuskande svenskar” när aldrig något görs för att stoppa det?
  Har du funderat över hur enkelt det vore att stoppa det som verkligen gör skäl för namnet ”fusk”, nämligen när sjukpenning lyfts samtidigt som inarbetad lön?
  Har du tänkt på att det finns orsaker till att dra alla över en kam i stället för att stoppa fusket? Att låta samtliga sjuka klä skott för ett fåtal fuskare, förstår du vitsen med det?
  Det har en rätt enkel förklaring Tobias, det ger stöd för försämringar i våra sociala försäkringar och kanske till och med mandat för ett framtida borttagande av dem.
  Du har helt missförstått Ilse-Maries blogg så mycket är säkert.

 16. Snälla Ilsemarie,

  ta bort mn förra kommentar! Den var skriven i upphetsning över något helt annat och stämmer inte med min personliga inställning.

  Igår skrev jag på en annan blogg min korrekta övertygelse.
  ”Med- eller motspelare spelar ingen roll! En skadad är alltid en skadad, även om den tillhör motståndarna.”

  Tack,
  Lassse Gustafsson

 17. Jag tycker att hon överförenklar, H-E-R.

  Att svenskar har någon konstig mentalitet att det är okej att fuska är rätt solklart. Alla andra gör det, liksom. Men det är hur mycket man fuskar och vad man fuskar om som är skillnaden. Det finns ju människor som inte fuskar. Men det börjar kännas som en minoritet. Jag känner ingen som inte fuskat åtminstone en gång.

  Jag ser det inte alls som att dra alla över en kant. Utan mer ett försök att få bukt med de skenande sjukskrivningar som finns. Det värsta med allt tycker jag är alla människor som blir tvungna att vara sjukskrivna för att dom inte får den vård som dom behöver.

  När det gäller Axen Olin så är jag helt säker på att hon kommer få avgångsvederlag säkrat av sossarna om hon blev för sjuk. Att Göran Persson fick 1,2 miljoner för att avgå som statminister är också sjukt. Så visst fan klarar politikerna att sko sig så dom klarar sig utan problem. Finns fuskande vänsterpartister som utnyttjar den lilla pensionen och fuskar också.

  Jag tycker att det inte är fel att ha ett system som tar reda på vilka som klarar sig. Alla som gått in i väggen behöver inte långtidssjukskrivning, och det jag menar med min kommentar är att det känns billigt att skylla allt på alliansen när det är ett problem som daterar tillbaka till senaste socialdemokratiska mandatperioden…

  Jag menar inte att det skulle vara mindre konstigt att folk som inte klarar av att jobba inte kan.

  Om du läste Aftonbladets artikelserie om de sjukskrivna så hade du fått läsa att läkarna känner sig tvungna att skriva intyg till alla oavsett vad dom tycker.

  Är det inte konstigt att istället för att egentligen inte ta reda på hur illa systemet funkar så försöker vänstern ta billiga poäng på ett problem som dom själva skapat. Vilket gör det hela mer tragiskt..

 1. Respekt! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: