Sjuka kastas ut från försäkringen – för alltid!

Regeringens nya sjukförsäkringsförslag innebär ett systemskifte i Sverige. Vår allmänna sjukförsäkring kan komma att kasta ut sjuka människor för all framtid. Det spelar ingen roll om den sjuke arbetar i flera år mellan sjukperioderna. En gång utförsäkrad – för alltid utkastad ur vårt sjukförsäkringssystem och utan skyddsnät vid sjukdom.

Detta kan enligt en remissinstans, länsrätten i Västerbotten, bli konsekvenserna av det förslag som kan bli verklighet redan i sommar – om regeringen får som den vill.

Citat från Göteborgsposten;

Huvudprincipen i förslaget är att det införs en ettårsgräns för sjukpenning. Men regeln är försedd med en rad undantag och flera av dem är så krångliga att det kan få oanade konsekvenser, enligt remissinstanserna.

En sådan effekt, som lyfts fram av länsrätten i Västerbotten, är att sjuka skulle kunna utförsäkras från sjukpenningen utan att kunna komma in i systemet igen. Den som fått sjukpenning i 550 dagar och senare blir sjuk eller skadad på nytt, kanske i en annan sjukdom, har då redan förbrukat sin ersättning. ”Om personerna åter blir sjuka – vilket kan vara efter lång tid, kanske flera år – syns han/hon inte vara berättigad till sjukpenning varken med 80 eller 75 procent”, skriver länsrätten.

Ett systemskifte är på väg att genomföras. Vår allmänna sjukförsäkring kan i framtiden bli en stupstock för alla som drabbas av långvariga sjukdomar fler än en gång i livet.

Man kan undra varför inte TV:s nyhetsprogram tar upp detta? Bedömer de frågan som ointressant för svenska folket, eller passar den inte in i Aktuellt ”nya” borgerliga (nyliberala) profil?

*

I går möttes finansminister Anders Borg och Thomas Östros i SvT:s Agenda. Som vanligt fick en samling borgerliga (nyliberala), alternativt menlösa, debattörer upprepa sina stående mantran efter alla typer av politiska debatter och diskussioner.
– Ingen vann, lam debatt, inga svar.

Man skulle kunna tro att deras svar var samordnade och förberedda i förväg, och givetvis är det så. Deltagarna i ”expertpaneler” är numera stöpta i samma form. De vet vad som förväntas av dem, och de bryr sig inte om så mycket annat än sitt eget medieutrymme.

Ingen i ”expertpanelen” lyssnade på vad de två debattanterna sa – det skulle nämligen ha väckt frågor. Varför undvek till exempel Anders Borg frågan om fastighetsskatten? Varför fick han vifta bort frågan om ”avtalsförbudet” i sjukförsäkringen med att det var en ”teknikalitet”? Att bryta mot undertecknade ILO-konventioner, att ogiltigförklara kollektiva och privata sjukförsäkringar är en ”teknikalitet”. Ingen ifrågasätter.

Ingen ifrågasätter numera heller den moderata makten över språket och retoriken. De tre modeorden för dagen är ”utanförskap”, ”bidragssystem” och ”arbetslinjen”. Men vad betyder orden och vad står de egentligen för?

När blev att vara arbetslös, sjukskriven eller mammaledig detsamma som att vara del av ett ”utanförskap”? När blev vårt socialförsäkringssystem ett ”bidragssystem”? När blev ”arbetslinjen” det samma som att tvinga ut sjuka och arbetsskadade att gå till socialen för att de helt plötsligt friskskrivits av skoningslösa och målinriktade försäkringsläkare, -handläggare och husläkare?

Den så kallade ”expertpanelen” bestod i går av SvD:s Maria Abrahamsson, Aftonbladets Lotta Gröning och Dagens Nyheters Barbro Hedvall. Alla representanter för den inre krets som styr våra åsikter – vårat sätt att tänka. Deras sanningar är våra sanningar. Media formar vår bild av hur den allmänna opinionen ser ut. De med avvikande åsikter – även om de egentligen tillhör en majoritet av befolkningen – marginaliseras och tystas effektivt ned.

Sociologen Pierre Bourdieu har i sin bok ”Om televisionen” (1998) uttryckt villkoren för att få tillgång till mediets makt så här;

Priset för att få tillgång till TV är en censur och en förlust av självbestämmande som bland annat ligger i att ämnet blir en förelagt, att villkoren för deltagandet är fastlagt i förväg och framförallt att tiden man får är så knapp att det är föga troligt att någonting ska kunna sägas.

Bourdieus slutsats blir att TV:s hela arbete går ut på att ”homogenisera och banalisera, konformisera och avpolitisera”. Kritiken tystnar, debatten stannar av samtidigt som klyftorna i samhället ökar.

Ja, vem bryr sig om politiken och dess konsekvenser för vanliga människor, när man har en chans att få synas i TV och öka på sitt eget ”marknadsvärde”?

*

Bra bloggat;

Kamferdroppar om Retrotrenden i svensk politik

Svensson om När staten avvecklas
*
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

  1. Kalle

     /  februari 11, 2008

    Jag uppfattar det som att du inte lyssnade på själva debatten utan närmast ansträngde dig för att missa innebörd och gå på varje enskilds bokstavs tolkning. Allt vinklat ur ditt perspektiv. Obildat är mitt intryck.

  2. Bra skrivet! (som vanligt)
    En intressant iakttagelse: I AB-artikeln hänvisar skribenten till Östros som ”den andre” istället för att använda namnet!

  3. Det här sjukförsäkringsförslaget är ju värre än något jag överhuvudtaget kunnat föreställa mig…Ingen kommer väl att väcka oss & förklara att allt var en mardröm heller…Nu får vi snart börja gå ut på gatorna!

  4. Fast tydligen har de tagit tillbaka förslaget, ser jag nu på Ekotnyheterna? Puh!

  5. Charlotte, de har bara tagit tillbaka det som gäller själva ”avtalsförbudet” – resten står som det är skrivet, än så länge. Det jag skriver om gäller alltså än. Kanske de tar tillbaka mer av förslaget när de inser hur slarvigt, oklart och förvirrat det är, men man ska nog inte hoppas för mycket.

    Men, att först under månader helhjärtat försvara ett förslag och så slutligen backa visar hur ogentänkta och slarviga deras förslag är. Det senaste, på sjukförsäkringsområdet, tycks slå alla rekord. Kritiken från remissinstanserna haglar!

  6. H-E.R

     /  februari 11, 2008

    Bra skrivet Ilse-Marie.
    Förslaget är lagvidrigt, vill regeringen följa överenskommelsen om de mänskliga rättigheterna bör de backa rejält nu.

  7. Morpheus

     /  februari 11, 2008

    Det blir inte så farligt som du målar upp det. Innan den permanenta utförsäkringen är ett faktum kommer det att finnas självmordskliniker tillgängliga för de som har blivit naturligt utvalda att på ett skonsamt sätt ta sig ur genpoolen. Ingen ska behöva svälta.

  8. Morpheus

     /  februari 11, 2008

    Jag måste fråga också, det finns väl inget sätt för själva befolkningen att kräva fram ett nyval innan mandatperioden är över? Den vet inte sitt bästa och behöver hållas i schack till 2010.

  9. Har inte fått riktigt klart för mig vad utanförskap innebär. Undrar också över uttrycket ”vanliga människor”; vilka är då dom o-vanliga.

    Och med tanke på att precis vem som helst kan drabbas av sjukdom borde nog dom här o-vanliga människorna tänka mer än en gång på vad dom beslutar angående sjukförsäkringarna. Rätt som det är sitter dom själva i den rävsax man hamnar i som sjuk eller handikappad… Det är ju så att man ofta får ökade kostnader i samband med sjukdom. Men det gäller kanske inte o-vanliga människor? 🙂

  10. H-E.R

     /  februari 11, 2008

    Morpheus.

    ”Jag måste fråga också, det finns väl inget sätt för själva befolkningen att kräva fram ett nyval innan mandatperioden är över?”

    Det finns tillsatt en kommitté som har hållit på länge med olika frågor om bla annat den medborgerliga insynen i politiken, men gudarna ska veta när deras slutgiltiga besked kommer. Det lär finnas på dagordningen en översyn av reglerna för extraval.
    Ett sådant val vore befogat nu, det börjar likna cirkus snarare än politik.

  11. oroande med så stort förakt för sjuka av en styrande regering.. Deras uppvisande av en total saknad av empati och förståelse för andra människor utom då man själv vill uppnå egna mål är en sjukdom som det finns ett namn på. Inte heller börjar jag tycka att skillnaden på ett diktaturstyre och ett alliansstyre skiljer sig åt. För i bådas toppar sitter de som vet och kan. För hur skiljer sig Alliansens förslag på att man vill förbjuda privata försäkringar som kan göra sjukas vardag dräglig att leva. Det är i alla fall sådant jag förknippar med diktatur 😉

  12. Sture Nilsson

     /  februari 11, 2008

    ilse-marie.

    Välfunna kommentarer du bjuder på.Att maktens människor trollar med truten är väl okej även i en demokrati, men att journalisterna som skall granska de hala politikerna, låter sig luras in i enkelspåriga arroganta folkföraktande politikers språkbruk är mer än beklämmande.
    För att stoppa fortsatta nederlag krävs nog att de”vanliga”
    människorna sätter sig i rörelse och visar sitt berättigade miss-
    nöje på ett mera påtagligt sätt än för närvarande.

  13. Jag har själv just fått 50% sjukersättning i ett år (p.g.a. psykiska problem). Vad som kommer att hända om ett år vet jag inte. Har redan börjat ta ut ångesten i förskott. Antagligen får jag ställa till med ”nått” så att jag hamnar bakom lås och bom. Det kostar i snitt 45′ i månaden så på mig kommer inte reinfeldt att spara pengar! Om jag inte tar livet av mig först förstås…

  14. Hu, jag blir mörkrädd.
    Arbetsgivarna får jaga livet ur sina anställda, och när de inte orkar mer så är det kört…

  15. Vad är det du skriver om, jag blir alldeles mörkrädd! En gräns för sjukersättning över huvudtaget?? Nej det här har medierna inte talat om ,jag har inte hört något i alla fall. Håller med många här, det är dags att gå man ur huse. för att få till stånd ett nyval. Generalstrejk kanske? Det föreslog min granne.

    Sen har jag en egen teori om varför förslaget om minskning av sjukersättning om man har försäkring backades. Syftet var ju att få till stånd ett avtalsförbud via facket. Men kritiken blev redan där för stor att inte de privata försäkringarna fanns med. Så redan där backades det. De privata inbakades och då blev förslaget inte lika intressant. Bättre att få ett löfte från arbetsmarknadens parter om att låta bli att nyförhandla om inkomstförsäkringar. – De privata finns ju kvar då!!

    JC – tyvärr råkar dessa personer inte ut för samma ekonomiska kris vid ev sjukdom eller handikapp. De har ju haft så höga inkomster så att en missad sjukersättning spelar ingen roll för deras privata ekonomi. Fredrik Reinfeldt t ex tjänar tillräckligt för att lägga undan stora belopp ifall han skulle bli sjuk…

  16. H-E.R

     /  februari 17, 2008

    Den sk rehabiliteringskedjan som regeringen ämnar införa benämns nu av LO-förbunden ”utsorteringskedja”.
    Låter lite drastiskt men läser man de olika förbundens utvärdering så inser man att utsortering är målet. Bokstavligt talat.
    Längst ner på länksidan finns LO:s, Metalls och Transports yttrande som pdf.

    http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/66406D46321447C2C12573EC0055B906

  1. Fredrik, kvinnorna och resten av kritiken… « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar