Fredrik, kvinnorna och resten av kritiken…

fredriksur.jpg

Situationen blev ohållbar för statsminister Fredrik Reinfeldt. Kritiken mot förslaget om ”avtalsförbud” blev för massiv. När även den egna moderata riksdaggruppen gick emot sin statsminister var alternativen två; att ge upp förslaget eller att ge upp statsministerposten. Trots prestigeförlusten valde Reinfeldt att backa från sitt, under flera månader omhuldade, förslag.

Men detta ”avtalsförbud” var bara en liten, liten del av det sjukförsäkringsförslag som remisstiden just i dag gick ut för. Till exempel gäller fortfarande att människor kan komma att ”kastas ut” från vårt sjukförsäkringssystem vid fler än en längre sjukskrivningsperiod.

Kritiken mot resten av det gällande förslaget är även den massiv. Så här sammanfattar till exempel TCO sin kritik mot den ”Rehabiliteringskedja” som regeringen fortfarande vill införa;

 • Förslaget försämrar anställningstryggheten och urholkar i praktiken arbetsrätten för dem med ohälsoproblem. Med det ”fyrkantiga” regelverk och mekaniskt utformade tidsgränser, som nu föreslås, finns stor risk för att fler försäkrade riskerar att förlora sin anställning och ekonomiska trygghet.
 • Förslaget kallas för ”rehabiliteringskedja” men riskerar på grund av uteblivna rehabiliteringsinsatser att istället att bli en ”utfasningskedja”, där allt fler kommer att göras beroende av försörjningstöd (socialbidrag). Det s.k. utanförskapet riskerar därmed att permanentas ytterligare.

Väldigt många kommuner varnar också för att fler kommer att tvingas söka försörjningsstöd (socialbidrag) på grund av regeringens förslag.

Göteborgs stad konstaterar att regeringen inte alls gör någon analys av vilka effekter som förslaget väntas få ur ett jämställdhetsperspektiv. I regeringens förslag om rehabiliteringskedjan konstateras bara att ”sjukskrivningstalen har varit särskilt höga bland kvinnor med anställning inom kommunsektorn och bland kvinnor som är ensamstående föräldrar.”

Göteborgs stad fortsätter i sitt remissvar;

Eftersom kommunens kostnader för försörjningsstöd väntas öka är det rimligt att anta att det är kvinnor i högre utsträckning än män som kommer att bli tvungna att ansöka om försörjningsstöd hos kommunen. En kvinna är dock inte berättigad något försörjningsstöd om hon är sambo eller gift med en person som har lön.

Med andra ord finns det en stor risk för att förslaget kommer att få en betydande negativ inverkan för samhällets arbete att undanröja de ekonomiska skillnaderna mellan kvinnor och män.

På den internationella kvinnodagen den 8 mars träffas ”det nya kvinnopartiet” Moderaterna just i Göteborg. Då lär de ha en hel del att fundera över… 😉


*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. H-E.R

   /  februari 12, 2008

  Regeringen kan verkligen konsten att börja i fel ände. Man använder initialt bestraffning och försämringar för sjuka i stället för ordentlig och indiviuell hjälp. Var finns alternativen?
  Varför presenteras inte en utväg för dem som tappar sitt jobb pga sjukdom, de som utförsäkras ur trygghetssystemen och inte är befogade att återvända, de som arbetat sönder sina kroppar och inte klarar mer?
  Som det nu verkar finns bara en utväg – arbeta ihop försörjningen eller försvinn.
  Ingen som helst individuell bedömning, inte ens ett omnämnande från regeringen om att det faktiskt existerar människor med sådana sjukdomar att bara tanken på lönearbete syns orimlig.
  Ingen plan B.
  Märkligt hur vi glider ifrån varandra, lönsamma och olönsamma. Är det möjligen det som är poängen med alliansens politik?

 2. Jag har nu läst ikapp alla dina bloggar och det var många. Och UJ vad jag är imponerad av dina ord. Du tycker precis som jag i alla frågor bortsett från att du kan formulera dina åsikter bättre än vad jag kan.

  Jag tror att jag ska börja rösta på dig Ils-Marie vid nästa val. För du är väl politiker? Om inte så ska du börja med politik nu, anser jag!

  ;o)

  Ha det gott! /Katrin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: