Välfärden monteras ned – precis som Borg och Reinfeldt planerat

De senaste veckorna har media plötsligt börjat granska regeringen istället för oppositionen. Förmodligen är trenden övergående,  men det hindrar ju inte att man kan göra det bästa av det som bjuds…..

I går handlade det mesta om cirkusen kring socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Det man fullständigt glömde bort under hela föreställningen var dock vem och vilka som egentligen ligger bakom avgörande delar av den nya sjukförsäkringen – och varför. Mer om detta kan man läsa i ett ”hemligt PM” från Socialdepartementet från 2009. I korthet visade detta PM att de drivande bakom de tuffa nya sjukreglerna var finansdepartementet – med Anders Borg i spetsen. Orsaken till ”stupstocken” och utförsäkringarna var att Anders Borg ville ”spara mer pengar”.

Skrev hemligt PM om sjukförsäkringen, citat, GP;

I december 2009 upprättade de en hemlig PM, för att dokumentera vilka departement och partier som tyckt vad under förhandlingarna. Kanske anade de att de annars kunde få skulden om sjukförsäkringen blev en het valfråga.

Bara ett par veckor senare började den kontroversiella vågen av utförsäkringar, när tusentals människor nådde sjukförsäkringens ”stupstock”, som kritikerna kallade den.

Något av det mest sensationella i socialdepartementets PM är att denna tidsgräns inte alls fanns med i det ursprungliga förslaget till sjukförsäkring. Det var ett senare inspel från finansdepartementet, som ville spara mer pengar.

I dag granskar DN hur regeringens politik fullständigt har saboterat a-kassan och gjort 2/3 av alla arbetslösa försäkringslösa. Det är dubbelt så många som det var när alliansregeringen tog över 2006. Siffrorna som DN tar upp är förvisso inte så ”nya” som man vill ge sken av…..

Bloggpost, oktober 2011 – Alliansens bidragssamhälle; 

Fakta om a-kassan 2011;

 • Endast 4 procent av de arbetslösa får i dag 80 procent av lönen i a-kassa. Om inte taket höjs kommer snart ingen (eller ytterst få) få 80 procent av lönen i a-kassa.
 • Endast 35 procent av de arbetslösa har överhuvudtaget rätt till a-kassa – antalet sjunker oavbrutet. 2006 hade ca 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa.
 • En servitris betalar idag ca 385 kr/mån medan en läkare betalar ca 90 kr/mån

En viktig punkt som DN tar upp är hur regeringens förslag om en ”obligatorisk a-kassa” inte kommer att förändra någonting för de som i dag inte kvalificerar sig till a-kassan – om man inte samtidigt gör regelverket betydligt mer generöst. Något som hittills inte har diskuterats.

120 000 arbetslösa utan ersättning, citat DN;

– Med dagens regelverk skulle ett obligatorium inte förändra någonting. Alla som uppfyller ett arbetsvillkor får redan i dag ersättning från grundförsäkringen. Den gruppen, ungefär 10 000 per månad, skulle få högre ersättning. Övriga berörs inte alls förutom att de är tvungna att betala en avgift utan att få något, säger Melker Ödebrink.

Men trots att regeringens politiska misslyckanden nu uppdgas – det ena efter det andra – lyser de två ytterst ansvariga med sin frånvaro i medias ”granskande reportage”. Vem har sett Fredrik Reinfeldt ställas mot väggen om de ökade klyftorna den senaste tiden? Vem har siktat Anders Borg stammandes stå till svars för att han iscensatt (och står fast vid)  utförsäkringspolitiken och den misslyckade ”a-kassereformen” – som har fört Sverige från OECD-toppen till OECD-botten i flera jämförelser.  Nej, istället tillåts både Fredrik och Anders att välja sina medieframträdanden med precision. I går var det återigen statsmannen Borg som syntes i nyheterna – nu i egenskap av ”oberoende kommentator” angående ”den grekiska tragedin”.

Förvisso dök Fredrik Reinfeldt upp i en sällsynt SvD-intervju i höstas efter sina första fem år vid makten. Då förklarade han att han regeringen ”säkrat mycket av välfärdsuppdraget”. Han var nöjd, men fick trots detta ett par frågor om hur alla de som gjorts försäkringslösa skulle överleva. Så här löd svaren då, citat;

– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor.

Så ni har inte med era förändringar påverkat situationen?

– Vi har gjort att fler har gjort bedömningen att det inte är värt att stanna i den a-kassa vi har.

Statsministern tycker alltså att det är helt okej att utförsäkrade nu lever på sina anhöriga eller tvingas stå med mössan i hand på socialkontoren eller hos kyrkans välgörenhet. Fredriks avslutande kommentar om a-kassan kan väl bara sammanfattas med orden; godag yxskaft!

Nu kan vi inte få allt. Man kanske inte kan begära att media både ska klara av att granska regeringens misslyckade politik och samtidigt ställa de som egentligen ligger bakom den till svars.

Samtidigt kan vi ju konstatera att både Anders och Fredrik tycks vara stolta över sina politiska gärningar – så här långt. De ser helt enkelt inte konsekvenserna av sin politik som misslyckanden över huvudtaget. Inte så konstigt kanske – hela den borgerliga ”arbetslinjen” går ju faktiskt ut på att göra de som inte arbetar (vare sig de är sjuka, arbetslösa eller pensionärer) fattigare – och öka klyftorna. Ty ”hungriga lejon jagar bäst”.  Fattigdomen är ”incitamentet” som ska få sjuka och arbetslösa att ”ta sig i kragen”.

Stolta – men inte nöjda. Eller som Fredrik själv uttryckte det senast i höstas….

Fredrik Reinfeldt, partiledardebatt, okt 2011;

Jag är stolt över denna förändring av Sverige. Vi ska ta ytterliggare steg. Vi ska göra tydligt att det är inte bidrag till arbetsföra människor som bygger det här landet starkt.

Den generella välfärdspolitiken är på väg att monteras ned – precis som det var tänkt…..

Anders Borg  (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992), citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken/…/ Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Fredrik Reinfeldt (“Det sovande folket”, 1993) citat;

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/ Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

*

Lästips; Rebecka Bohlin; ”De osynliga- om Europas fattiga arbetarklass

Bloggtips; LO-bloggen om Kristersson, Röda berget, Röda Malmö, Martin Moberg, Svensson om a-kassan, Jinge om Carl Bildt,  Netroots

Media; svd blogg, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, ab8, ab9, ab10, ab11, ab12, ab13, svt1,   sr1, sr2, exp1, exp2
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

32 kommentarer

 1. Niklas

   /  februari 22, 2012

  Bra genomgång som vanligt!

  Det tråkiga är att det verkar som om media endast granskar regeringen ordentligt under mellanåren, inte under valåren. Får se om det blir så även 2014.

 2. Sorgligt, hoppas att inte allt för många röstar på dem i nästa val. Förstår faktiskt verkligen inte hur så många gjort det hittills. För det är ju bara absoluta toppen som eventuellt tjänar på deras sätt och den toppen är inte så många. Varför förstår de inte det själva, de flesta som röstat in dem?! Märkligt.

 3. Var inne på Jinges blogg och kan konstatera att det blåser hårt runt Moderaterna nu.
  Herr Kristersson och Herr Bildt kanske får kontakta A-kassan tillsammans och då kanske det blir fart på debatten om att två av tre utan jobb inte får A-kassa. Högmod går före fall.

 4. Den borgerliga regeringen har en medveten agenda med nedmonteringen av a-kassan, nämligen att försvaga fackföreningsrörelsen samt att skapa en låglönemarknad. Man har valt att angripa facket bakvägen, genom att göra a-kassan så dyr att människor ”väljer” att gå ur. Sedan kan man från borgerligt håll hävda att ”där ser ni, folk väljer bort facket, facket har spelat ut sin roll”.

  Alliansen talar med kluven tunga. De säger sig värna om den svenska modellen men driver en politik som syftar till omfattande systemförändringar. Ändamålen helgar medlen, och det faktum att ”ett antal” människor faller utanför trygghetssystemen lär inte ska bekymra herrar Borg och Reinfeldt. De promenerar glatt vidare på den spikraka väg de stakat ut. Det sorgliga är att väljarna inte verkar se vart vägen leder . . .

 5. Jag har läst att : Norge har 100% sjukersättning från första dagen, alla har ersättning vid arbetslöshet, man betalar inget för behandling, mediciner eller sjukhusvistelse…
  Om detta stämmer kunde regeringen åka till Norge på studiebesök, så kan vi ta efter Norges trygghetssystem ! Dessutom har deras sjukfrånvaro minskat !

 6. Ja vad ska man säga Svensken har röstat på en försämring till sig själv. Svensken är korkad. Är det så illa att svensken inte tänker …

 7. Lassalle

   /  februari 23, 2012

  Selekteringspolitiken kommer ofelbart att få följder i ökade skillnader bland människor med fysiska,psykiska och sociala konsekvenser.Samhället glider isär och alla medborgare kommer per definition att graderas och kategoriseras som mer eller mindre dugliga.Den politiska Högern behöver sina ”mindre dugliga” som incitament för att slå vakt om sina privilegier och för känslan av att befinna sig på Solsidan.Detta är en människosyn och en klasståndpunkt som i sig inte omfattar jämlikhet och fördelningspolitik.Intresset ljuger inte.

 8. Ja SusSi, jag skrev en bloggpost om Norges sjukförsäkring för ett tag sedan; https://ilsemarie.wordpress.com/2011/05/04/det-finns-en-annan-vag-om-sjukforsakringen/

 9. Hejsan

   /  februari 24, 2012

  Aftonbladets Lena Mellin skrev häromdagen om sjukförsäkringsbråket; och kallade det för bråket om ingenting.
  Men hon har fel.
  Det är en väldig skillnad mellan ”normalt förekommande arbete” och arbete på den reguljära arbetsmarknaden.
  T.ex. så innebar tidigare regler att man hade rätt till sjukersättning tills dess att man faktiskt erbjöds ett sådant arbete; den nya formuleringen innebär att den rättspraxisen är borttagen och om man av FK bedöms kunna ta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden där allt ingår som t.ex. jobb på Samhall så får man ingen sjukersättning oavsett om man någonsin får ett sådant jobb eller inte.
  Om detta kan man läsa i förarbetena till de nya reglerna.

 10. Mycket bra och delas därför på FB.

  /Skvitt

 11. T Lindholm

   /  februari 25, 2012

  Hejsan!
  Jag slutade ta Lena Mellin på allvar för länge sedan, särskilt efter att hon yrade i Aftonbladet genom att ha som Rubrik ,och påstå;
  Kungen symboliserar Rättsstat och Demokrati..

  Jag kollade om det var första April, men det var det inte.
  Aftonbladet verkar inte ha så höga krav på sina anställda skribenter..

 12. Hejsan

   /  februari 25, 2012

  T Lindholm!
  Instämmer!

 13. Tycker Mellinskan är typisk för S just nu, när de borde byta namn till Nya Socialmoderaterna.

  Och äntligen – det handlar inte om att Alliansen har misslyckats utan just om det du skriver här, att de har lyckats väldigt bra – att riva välfärdssamhället, som var deras målsättning redan från början och som Högern har motarbetat sedan partiet bildades i början av 1900-talet. De har inte gått mot mitten som alla älskar att hävda, de står kvar där de alltid har stått men ljuger mer idag.

 14. Vilka otäcka människor det finns, menar förståss moderater. En bra redovisning i denna blogg. Moderaterna och även övriga borgare har lyckats med sina visioner, slavhandeln är tillbaka i form av FAS 3.

 15. S skulle aldrig ha avvecklat den obligatoriska a kassan,dom borde satt medborgarnas väl framför fackets.

 16. ABC

   /  februari 27, 2012

  Håller med rappens!

 17. Hejsan

   /  mars 1, 2012

  Tidigare sa Kristersson att det var 2,4 miljarder kronor i skillnad mellan ”normalt förekommande arbete” och ”arbete på den reguljära arbetsmarknaden”…

  Konstigt att det nu inte är någon skillnad alls???
  Men för den sjuke innebär det ja eller nej till ersättning.

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/09/september-3-2010-har-ar-pappret.html

  6.3.2 Förvärvsarbete på arbetsmarknaden – bestämmelser från och med den 1 juli 2008

  Vid bedömningen av om den försäkrades arbetsförmåga är nedsatt vid prövning av rätt till sjukersättning och aktivitetsersättning beaktas om den försäkrade har en sådan förmåga att han eller hon kan försörja sig själv genom förvärvsarbete på arbetsmarknaden. (Prop. 2007/08:136 s. 88)

  Vid prövning av rätt till sjuk- eller aktivitetsersättning ska arbetsförmågan prövas i förhållande till förvärvsarbete på hela arbetsmarknaden. Det tidigare kravet på att arbetet ska vara normalt förekommande på arbetsmarknaden har alltså tagits bort. Någon bedömning av arbetsförmågan i förhållande till annat lämpligt arbete som är tillgångligt för den försäkrade ska inte heller göras. (Prop. 2007/08:136 s. 103)

  Detta innebär att begreppet ”förvärvsarbete på arbetsmarknaden” är vidare, det vill säga att det är fler arbeten som omfattas av detta begrepp än vad som omfattades av begreppet ”normalt förekommande arbete”. Den överrättspraxis – exempelvis Regeringsrättens dom den 8 april 2008 i mål nr 7437- 06 – som utvecklats kring begreppet ”på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete” är därför inte tillämplig vid tolkning av begreppet ”förvärvsarbete på arbetsmarknaden”.

  Rättspraxis som hänvisas till och som alltså inte längre gäller säger följande:

  ”Regeringsrätten går helt på Kammarrätten i Jönköpings linje och argumenterar att Försäkringskassan bara kan neka en person, som på grund av sina medicinska besvär endast klarar av ett ”anpassat arbete” när en sådan anpassad anställning faktiskt erbjuds honom eller henne. ”I avvaktan på en sådan anställning bör sjukersättning beviljas.” skriver Regeringsrätten.8 april, Mål nr 7437-06””

 18. Hejsan

   /  mars 1, 2012

  Så här skriver ”den hälsosamme ekonomisten” (vem det nu är…):
  http://www.ekonomism.us/?e=4366

  ”Skillnaden gentemot det nya begreppet – reguljära arbetsmarknaden – är glasklar. Där går gränsen vid personer som bara kan ta ett anpassat arbete, exempelvis Samhall. Luckan som öppnade sig med domen som kom 2008 är därmed bred som en ladugårdsdörr.”

  Så ingen skillnad eller en skillnad bred som en ladugårdsdörr?

 19. Allt du tar upp här Ilse-Marie, är som vanligt klockrent och gör mig matt och ledsen.
  Min ilska har övergått i ett passivt iakttagande.
  I morse såg jag på på svt;s morgonprogram där nyhetspanelen bl a raljerades om ”Lars Ohlys Stalinistiska framtoning och att han fortfarande är anställd på SJ” med anledning av att han ska arbeta med kulturfrågor i riksdagen. Ständigt denna medvetet lite huvudet på sned attityden över vänstern av Peter Wolodarski och Anders Björk, som gärna inflikar att Socialdemorkraterna gärna tar stöd av SD i olika frågor, (vilket även Alliansen gör, men det pratats det tyst om!) Så fungerar det i ett demokratiskt statsskick som inte har majoritet! Jag blir så trött på dessa attityder som cementeras i tv-soffan oavsett om det är rätt eller fel! Men förutom här inne på denna blogg… var finns den starka opinionen mot Alliansens framfart?
  Jag känner att vi måste ta krafttag genast, trots att jag förtillfället är matt!

 20. Sen kan man ju fortsätta att fråga sig om medias ”uppvaknande” kanske istället handlar om att de styrande eliterna nu anser att det är dags att byta regering (för nästa kommer också att göra denna elit till lags och belönas för det), för att upprätthålla skenet av att vi lever i en demokrati. Då är det mediernas sak att fixa det och det gör de lätt som en plätt.

 21. Att inte följa riksdagens beslut borde resultera i omedelbart avsked!

 1. Har Carl Bildt satt sin sista potatis? | Jinge.se
 2. Straffet för kvinnor när de politiserar sina frågor – Backlash och Disempowerment « Sanningen om Papparättsrörelsen
 3. Välfärden monteras ned – precis som Borg och Reinfeldt planerat « skvitts
 4. Hemimammas tankar – TRONFÖLJDEN är säkrad!! Fast Unga Herrarna Reinfeldt är inga stjärnor!? « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!
 5. Vissa berättelser fastnar… | LO Bloggen
 6. Inför franska valet
 7. Roffarkapitalismen tar allt hårdare strypgrepp på Sverige | LO Bloggen
 8. Det stör! « skvitts
 9. Kristerssons dvärgpudlar borde ersättas av en pudelkennel från Reinfeldt! | LO Bloggen
 10. Ett steg i rätt riktning. | Annarkia
 11. Löner, produktivitet och konkurrenskraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: