Sjukförsäkringsfiaskot är större än Kristersson

Läser en insändare i dagens DN som ställer en mycket relevant fråga angående sjukförsäkringen…

Varför nekas de sjuka sjukpenning?

Vad är syftet, socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m), med att ställa sjuka människor utan försörjning med det sjukförsäkringssystem vi har i dag? Vad är poängen med denna omänsklighet? Jag förstår inte. Bara att spara pengar?

Varje dag vittnar människor om ett havererat liv för att de blivit sjuka, men nekats sjukpenning och sjukersättning. Deras möjlighet till försörjning är obefintlig eller begränsad på grund av sjukdom. Utöver tragedin att må dåligt och mista sitt arbetsliv, sin indentitet som kollega och yrkesmänniska, ska dessa människor också förlora möjligheten till ett drägligt liv i och med att deras ekonomi är usel.

Vi hör nu socialsekreterare, diakoner och andra träda fram för att berätta om den ökande tillströmningen av en ny grupp fattiga – de som kastats ut ur trygghetssystemet, ett system som vi alla byggt upp med hjälp av skattemedel! Vi betalar vår premie till denna försäkring, som ska hjälpa oss när vi behöver hjälp, via skatten. Ändå nekas så många att få del av försäkringen när de drabbas. Varför?

Med all rätt kan man fråga sig varför regeringen plågar sjuka människor. Vad ligger bakom de nya reglerna – där sjuka utförsäkras efter bestämda tidgränser? Handlar det verkligen bara om att spara pengar?

Man kan närma sig svaret på flera olika sätt. Till att börja med kan vi lyssna på vad den socialförsäkringsminister som drev igenom de nya sjukreglerna sa när det först begav sig – och innan hon blev tystad och avsatt.

Cristina Husmark Pehrsson (m), citat, SvD (aug 2007);

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Just nu diskuteras en misstroendeförklaring i riksdagen mot hennes efterträdare Ulf Kristersson (m), sedan han två gånger – i juli och december förra året – trotsat riksdagens begäran att regeringen snabbt ska återställa reglerna för hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar. Kristersson fick posten efter Husmark P. – inte för sin enorma kunskap om sjukförsäkringen – men för sin förmåga att ”ge ett empatiskt intryck” och kunna hantera pressen på ett undanglidande och smidigt sätt. Men, inte ens han har lyckats fullt ut. Hans ”empastiskt intryck” räddar oss inte från verkligheten.

Det är knappast en tillfällighet att de socialförsäkringsministrar som verkat i den nuvarande borgerliga regeringen båda två har varit starkt ifrågasatta. De har ställts som ansvariga för den kanske mest misslyckade och grymma ”reform” som genomförts i modern tid i vårt land. Därför är det enkelt och naturligt att rikta in sin kritik mot dessa två.

Men bakom socialförsäkringsministrarna står regeringens ansvariga ledare; statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminsiter Anders Borg. Socialförsäkringsministrarna har givetvis inte handlat som de gjort på eget bevåg. De är Reinfeldts och Borgs villiga (eller ovilliga) hantlangare. Sjukförsäkringsfiaskot är större än både Kristersson och Husmark Pehrsson.

I klartext; Sjukförsäkringen är Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs största och grymmaste fiasko!

Visst borde Kristersson ställas inför en misstroendeomröstning, han trotsar riksdagens begäran och går därmed emot den demokratiska ordningen. Det är givetvis anmärkningsvärt. Men det kanske mest anmärkningsvärda skulle vara om herrar Reinfeldt och Borg återigen går fria från sin skuld.

Det råder knappast någon tvekan om att grunden till hela denna misslyckade och grymma ”reform” står att finna i myterna om fuskande sjuka, och i Anders Borgs önskningar om att kunna sänka skatterna utan att bygga upp ett lika stort budgetunderskott som sist det begav sig  (för ”Sveriges mest kompetenta regering” med Carl Bildt i spetsen, 1991-94).

Mångmiljardbelopp som är avsedda att betala våra sociala försäkringar – bland annat vår sjukförsäkring, vår a-kassa och våra pensioner – används nu för att kunna betala de stora skattesänkningar som regeringen har genomdrivit sedan 2006. Det är fakta.

Varför ser regeringen som sin mission att utförsäkra och fattiggöra svårt och långvarigt sjuka? Betyder det mänskliga lidandet som de skapar inte någonting?

Handlar det enbart om att spara pengar till skattesänkningar?

Är svaret verkligen så krasst?

*

Läs mer; Fortsatt prövning mot fantasins arbetsmarknad

Tidigare bloggposter;

Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet, Borgs budgetbluffar

Bloggtips; De tystas röstMartin Moberg, Kulturbloggen, Lasses blogg, Alliansfritt om arbetsmiljöproblem, LO-bloggen om de sjukas helvete, Reflektioner och speglingar om EU och ekonomin, Röda Berget om Odell, Lena Sommestad om läkemedelsföretagen, Netroots

Media; svd blogg, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5sr1, sr2, exp1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

19 kommentarer

  1. Sarasvati

     /  februari 21, 2012

    Det behövs ett Misstroendevotum mot hela regeringens hanskande med allas våra skattemedel. Var kommer de dryga 100miljarder ifrån som man godtyckligt ger till eu?
    Utan att ens fråga svenska befolkningen, om de är villiga att dela ut de skattepengarna till en havererende storstat. Och ja, det är förfärligt allt det här, många människor dukar under av allt det här förtrycket uppifrån.

  2. ja absolut och även om det så ska ta lika lång tid som upprättelsecermonin till missvårdade ungdomar i familjehem, lobotomerade osv. så ska deras tid komma för att ta ”sitt” ansvar, just precis de sänker skatter till miljadärer och skänker 100 miljarder till EU mm. mm. sen måste vi givetvis som grädden på moset kunna tänka oss jobba till 75, den som tror att det blir frivilligt får nog tänka om då tanken är att pensionen utarmas sammtidigt så att ”knappt ingen” helt enkelt har råd att pensionera sig tidigare..

  3. Har han empatiskt utseende?? Då vet de styrande inte vad empati är. Javisst ja det vet de ju inte, så klart de valt en med lika mycket empati som flugor på en skit. Men väldigt bra skrivet.

  4. Hejsan

     /  februari 21, 2012

    Ja varför ett misstroendevotum enbart mot Kristersson?
    Det är ju hela regeringen som ska ta ansvar för den förda politiken!

  5. Tina V

     /  februari 21, 2012

    Det talas bara om de som tidigare hade tidsbegränsad sjukersättning, vad händer med oss som vid 3 års kollen kanske blir av med stadigvarande sjukersättning?
    Är vi helt utanför systemet?

  6. Jag undrar om det bara är ondskefullhet och pengar eller om de bara inte förstår och helt enkelt är för korkade.

  7. Det sorgliga, Sarasvati, är att det inte är till Grekland pengarna ska betalas ut, utan till de banker som hade den dåliga omdömet att låna ut så mycket pengar till Grekland och som, som alltid, måste räddas från sin egen girighet.
    På samma sätt räddades svenska banker när de hade drivit ett par baltiska stater till ruinens brant, medan befolkningarna, både i de länder som ställer upp med räddningspengar och i de länder som drabbas av låneskulden, får betala dyrt för bankernas oansvarighet. Bankdirektörerna däremot, kvitterar ut elefantiska bonusar för de för bankerna lyckade utlåningarna.
    Detta kallas Kapitalism, och det är det bästa tänkbara ekonomiska systemet – för kapitalisterna.

  8. De ska skicka pengarna till euron (tyska och franska långivare – exportörer, banker med stinna kassakistor), via IMF. Idag meddelade Riksbanken att man vräkt ut ännu mer pengar för att köpa dollar och förstärka valutareserven då det gått åt eftersom man beslutat utöka den svenska kvoten till IMF-lånen, som IMF dessutom tjänar på och vi får bara 0,1 % ränta medan IMF får 3 % när de lånar ut. Så de rippar Sverige på pengar. Vad som pågår är att man skapar EU:s statskassa och skickar sakta men säkert alla våra skattepengar dit. 1 juli 2012 träder ESM i kraft, ett helt diktatoriskt fördrag och icke-vald instans som förfogar enväldigt över eurozonens skattemedel. Där är det Merkel som dominerar helt. Protesterar vi inte mot detta nu så har vi ingenting att säga till om över våra skattepengar – de är redan skickade till Merkel. Det är Tyskland som bestämmer och beordrar svältpolitik i hela EU, medan Tyskland protektionistiskt skyddar sig själva, sin industri, sina arbetstillfällen. De har mycket låg arbetslöshet jämfört med Sverige. Här skiter politikerna helt och hållet i befolkningen. Deutschland über alles, det är det som gäller.

  9. Nota bene där då att 50 % av ESM ska finansieras genom IMF. Det är därför moderaterna kanaliserar pengarna den vägen så det inte ska märkas så mycket att vår statskassa exporteras till EU för Merkozy att enväldigt besluta över. Veto upphör ju dessutom, så det blir bara Merkozy som bestämmer. Vi andra får rätta oss efter det.

  10. Alla vet ju att Grekland inte kommer att kunna betala tillbaka några lån, för det är väl redan planerat för att landet går i KK. Man vill bara vänta och säkra så att långivarna – tyska och franska banker och exportörer – bailas ut med EU:s skattebetalares pengar först (med 1300 miljarder skattekronor, varav Sverige säkert bidrar med en försvarlig summa via IMF av Riksbankens meddelande idag att döma), så de inte behöver ta några förluster när Grekland konkar i mars. På twitter skrevs att man räknar med att de sker cirka 23 mars 2012.

  11. Edwin

     /  februari 21, 2012

    Kerstin: Det är kollektivistiska lagar du hänvisar till. Lagar som skapat saker som insättningsgaranti,riksbank,kassakrav. Dessa syftade till att gynna ett kollektiv:banker,stat och politiker.

    -Riksbank som förfalskar produktion i syfte att avbetala statliga skulder via inflation eller för att försöka att planekonomiskt styra penningekonomin, vilket inte går utan endast skapar enorma felallokeringar(bubblor) med efterföljande depression istället för recessesion.

    -Kassakrav som hade samma syfte som ovan men som idag troligtvis inte önskas av någon politiker om de förstår vad det går ut på: Banker behöver inte äga hela summan de lånar ut,det räcker med ett fåtal procent av den utlånade summan i likvida medel,resten spås backas upp av framtida tillväxt.När tillväxten uteblir så sitter banker med endast ett par i tvåor istället för den utlovade färgstegen. En höjning av kraven har just skett,förhoppningsvis fortsätter det höjas mot 100% som är det enda hållbara.

    -Insättningsgaranti som skyddar insättare från att förlora pengar oavsett var de har sina pengar. Detta skapar omedvetna kunder som får incitament att endast gå efter den som erbjuder högst avkastning. Högst avkastning erbjuds alltid av de som tar störst risker. Denna garanti leder också till att det blir billigare att rädda banker i ett tidigare skede än att betala ut garantin.Vi får en socialisering av förlusterna.

    Du vill kalla detta en del av kapitalismen när det egentligen är politik som införts för att just hämma att kapitalismen får ha sin gång?

  12. T Lindholm

     /  februari 21, 2012

    Det är skandal att man låter Ulf Kristersson förhala de sjuka Sjukförsäkrings reglerna på det här sättet,( i snart ett halvt år) trotts ett Riksdagsbeslut, som han skall rätta sig efter!!

    Hoppas att det här hjälper att få Socialförsäkrings Minister Ulf Kristersson att veta sin plats!
    http://lotidningen.se/2012/02/21/vilseleder-kristersson-riksdagen/

  13. Piia-Liisa

     /  februari 22, 2012

    Tina V ställer en fråga som även jag har funderat mycket över. Jag blev glad den dag jag fick besked om att min tidsbegränsade sjukersättning följdes av en stadigvarande. Men – vad händer om regelverket då inte godtar min sjukdom som stadigvarande efter tre år? Hur ska jag då försörja mig?
    Redan idag så har jag motsvarande en halvtidslön om jag jämför med mitt ordinarie yrke som personalkonsulent. (ca 15000 kr inkl kostnadsersättningar och bostadsbidrad+ tillägg) vilket i sig är mycket. Många har långt mindre.
    Att återgå till mitt yrke är inte möjligt pga sjukdom. Jag klarar mig på den ersättning jag har, jag klarar tom av att betala all rehabilitering somidag är lagd utanför landstingets regi men ordinerad av sjukgymnast. (FaR = fysisk aktivitet på recept) som i mitt fall innebär vattengymnastik två gånger/vecka i en simhall dit bara resorna kostar 120kr/tillfälle.
    Om jag nu anses arbetsförmögen – vad händer då?
    Det sägs från många håll att den sk 3-årskontrollen ska vara en formalitet, men om det nu inte kommer att vara det, utan att vi blir ett i så fall stort antal personer som kommer att ställas utanför försäkringen. Vad gör vi då?
    Dem som hade arbeten är uppsagda, vi som inte hade arbeten, och därmed också stått utanför akassor och andra fackliga försäkringar som möjligen skulle kunna vara till hjälp – var står alla vi?

    Tyvärr litar jag INTE på det som upprepats så ofta att det är en fromalitet, treårskontrollen.
    Jag vet inte när de första börjar bli aktuella för den, men det bör vara relativt nära i tid.

    Min fråga återigen: Vad händer om vi INTE anses vara fortsatt stadigvarande sjuka under så lång tid att det i princip inte existerar någon möjlighet för att vi ska bli lite bättre?

  14. T Lindholm

     /  februari 23, 2012

    Piia-Liisa
    Du undrar:
    ”Vad händer om vi inte anses vara fortsatt stadigvarande sjuka under så lång tid att det i princip inte existerar någon möjlighet för att vi ska bli lite bättre?”

    Ja då gäller ”arbetslinjen” som Reinfelt är så ”stolt” över. Och så här tycker han:

    – Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor.

    Och det kan jag garantera dig att så blir det också, eftersom jag själv har fått känna på, när Försäkringskassan fullkomligt skiter i, vad jag har för sjukdom, hur utsliten jag är och hur gammal jag är, och Försäkringskassan struntar fullkomligt också i vad det står i Läkarutlåtanden, Magnetröntgen resultat o.s.v. Jag hade inte en chans !
    Det är bara att sälla sig till de övriga 60 000 st Utförsäkrade och se glad ut, ”och ta sig i kragen” som våra fina Borgarministrar tycker att alla Sjuka skall göra..!!

    Ps:
    I Moderaternas värld finns ingen som är Stadigvarande Sjuk..!!

  15. När ska vi få journalister som ställer de obekväma frågorna?

  1. Ulf Kristersson köpte sig just en dryg vecka « Röda Berget
  2. Ministern med rätt att fördröja « De Tystas Röst
  3. Motvallsbloggen » Om Moderaternas antidemokratiska attityder
  4. Ulf Kristersson kringelkrokar och slingrar sig vidare… | LO Bloggen

Lämna en kommentar