Klassförakt eller bara bristande verklighetsuppfattning?

Reinfeldt byter jobb…?

Åsa Linderborg AB , citat;

Medellivslängden för en svensk man är 78 år. Att jobba till man är 75 är inget liv. Det är slaveri.

Genomsnittsåldern då människor lämnar arbetslivet i Sverige är i dag 63,1 år. Snittet för de 15 största EU-länderna är 59,9 år. Vi svenskar tillhör alltså redan de folk som jobbar allra längst i Europa. Men nu vill Statsminister Fredrik Reinfeldt att vi ska jobba tills vi är 75 år.

Citat DN;

…. ett samhälle där människor måste försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. I hans exempel talar han om ett arbetsliv som sträcker sig till 75 års ålder. De innefattar också minst ett karriärbyte, när det yrke man haft som yngre blivit för tungt eller för stressigt.

Slutsatsen av Reinfeldts resonemang;
Tunga och stressiga jobb ska inte göras mindre tunga och stressiga. Istället ska de som är utslitna och sönderstressade vid kanske 30- 40- eller 50-årsåldern vara beredd att ta studielån sätta sig på skolbänken och börja en ny karriär sina sista 25-40 år. För en stor del av oss handlar det om att jobba ända in i graven. De som drabbas av kroniska sjukdomar, skador och värk som aldrig går över får ta sig i kragen och bita ihop. Människor måste ”försörja sig själva”.

Visst kan man tycka att alla ska få jobba så länge de vill, orkar och kan – inget fel med det. Och visst borde alla få studera så länge de vill. Men i det utspel Reinfeldt gör i dag handlar ingenting om frivillighet eller att först utjämna klass- och könsskillnaderna på arbetsmarknaden. Ingenting sägs om att skapa bättre arbetsplatser där alla faktiskt kan arbeta ett helt arbetsliv utan att slitas ut, skadas eller stressas sönder. Inte ett ord om hur livslängd och hälsa allt mer handlar om klass. Inte heller ett ord om hur uppslittrat vårt arbetsliv fortfarande är – där kvinnor i dag är de som sliter ut sig i tunga, stressiga och lågavlönade jobb. Och hur kvinnor är de som till största delen utförsäkras och nekas ersättning från arbetsskadeförsäkringen och fattiggörs när deras hälsa sviktar.

Kanske vill Fredrik ha en separerad arbetsmarknad med en typ av arbeten för ”unga och friska” och en annan för de ”äldre och utslitna”. En revolutionerande men dyster tanke – med arbetsplatser där unga och gamla aldrig möts.

Men få tror väl att han menar att alla svenskar ska göra denna ”samhällstjänst” i ett stressigt och tungt arbete – för att sedan glida över i en helt ny tillvaro där kropp och själ helas som i ett trollslag och varje individ påbörjar sitt ”andra liv” i en behagligare arbetsmiljö. Nej, det troliga är väl att han menar att de som ”väljer att slita ut sig” får stå sitt kast. De förbrukade har sedan att välja mellan fattigdom eller att ”rycka upp sig”.

Det är svårt att veta om Fredriks funderingar handlar om rent klassförakt eller bara bristande verklighetsuppfattning.

Den arbetsmarknadspolitik som Reinfeldts regeringen satsat på hittills visar knappast vägen till ett arbetsliv där de flesta av oss orkar jobba längre – snarare tvärtom. Reinfeldt rivstartade med att lägga ned Arbetslivsinstitutet och därefter minska antalet arbetsmiljöinspektörer med en tredjedel. Sedan fortsatte han med att ta bort tiotusentals platser i både vuxenutbildningen och den yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning samtidigt som han kraftigt minskade resurserna till AMS. Därefter har arbetsmarknadspolitiken mest bestått av passiv förvaring, misslyckade jobbcoacher och miljoner i Fas 3-bidrag till arbetsgivare som vill ha gratis arbetskraft. Som lök på laxen har hans regering infört ett förbud mot utbildning för långtidsarbetslösa i Fas 3. Knappast uppmuntrande för de som vill ”byta karriär”.

Men, Fredrik ifrågasätter i DN-intervjun inte bara pensionsåldern, han ifrågasätter hela vårt välfärdssamhälle. Precis på samma sätt som han gjorde redan 1993 i sin bok ”Det sovande folket”. Då var han mer brutal och rakt på sak, nu har han lärt sig av propagandaminister Schlingmann att linda in retoriken i ett mjukt omslag.

Reinfeldt (“Det sovande folket”, 1993) citat;

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd./…/

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

Reinfeldt DN 2012, citat;

De länder som vi möter i öppen konkurrens har inte våra välfärdsambitioner. Dessa länder lägger inte in skatter och avgifter på produktion för att finansiera stora pensionssystem och välfärdslösningar. Och då blir frågan: håller vår ekvation?

Fakta: Reinfeldts resonemang är direkt felaktigt; Utjämnade klassklyftor och starka generella välfärdssystem gynnar tillväxt, välmående och välstånd för hela samhället. Alternativet; att alla betalar sina egna privata försäkringar skapar mer ojämlika och sämre fungerande samhällen – med dyrare försäkringslösningar för alla. Det vet de flesta som följer med i den moderna forskningen och inte låser fast sig i gammal uttjänt nyliberal ideologi och egenintresse.

Det vi skulle behöva allra mest i dag är en politik som utjämnar klasskillnaderna istället för ökar på dem. En politik som investerar i framtiden med bättre välfärd, trygghet, arbetsmiljö, utbildning, forskning, infrastruktur, miljöarbete och bostäder.

Om någon borde ”byta karriär” är det alltså statsministern och hela hans regering…..

Till sist; ibland behöver man bara skratta åt eländet….

*
Lästips;

Verklighetsfrånvänt pensionsförslag, Reinfeldt
Provocerande att bara tala om höjd pensionsålder
Livslängd en klassfråga i borgarnas Sverige
Det är LO-kvinnorna som utförsäkras
En släng av cancer ska väl en tjej tåla
Utförsäkrad för andra gången på ett år

Bloggat; Röda berget, Olas tankar, Martin Moberg, Kulturbloggen, Svensson, Lasses blogg, Annarkia om lögner, LO-bloggen om ”de enskilda fallen” som fortsätter att strömma in,  Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, Ab 1, 2, 3SvD, DN, SVT 1, 2, 3, 4, 5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. Länge leve Reinfeldt…

  Apropå Reinfeldts förslag till höjd pensionsålder och möjligheten att omskola sig…

  http://bit.ly/zeooTN

 2. Det obehagliga med Reinfeldts bok Det sovande folket är att det inte går att skylla på ungdomligt oförstånd. Alla har vi väl några försyndelser från tonårsperioden som vi kanske inte vill bli påminda om. Men nej, Reinfeldt var 28 år när han skrev sitt cyniska och mycket märkliga manifest.

  En lösning inför morgondagen, när vi tydligen ska byta jobb när vi blivit utslitna: Låt alla yrkespolitiker förbinda sig att ta ett fysiskt tungt arbete när de slitit ut sina hjärnor. Reinfeldt ser ju stor och stark ut, han skulle kunna bli en lämplig väganläggare i sitt nästa liv. Hans kropp är ganska oanvänd, så han bör kunna lägga asfalt fram till 75-årsdagen. Undrar hur han ställer sig till det?

 3. det behövs dagispersonal i Norge sägs det?? det kanske är det som Reinfeldt har i tanke att ”byta” karriär, två flugor i en smäll? byta för att få bukt även på undomsarbetslösheten vi har exporterat dit och få tillbaka friska unga?? hmm.. som slavhandel till de gamla i planeringen av Kapten Krok??

 4. Tina V

   /  februari 7, 2012

  Om det nu finns så mycket lättare jobb att jobba med när man blir gammal, då undrar jag varför dom som står och sliter ut sig på dessa tunga jobb inte väljer dom från början, så slipper dom bli utslitna.
  Att uttala sig på detta sättet visar bara att Reinfeldt inte lever som vi vanliga dödliga.

 5. Skulle vilja se Reinfeldt som pensionär göra tunga lyft inom äldrevården!

 6. Mållan

   /  februari 7, 2012

  Har själv sadlat om i vuxen ålder, började läsa vid 45 år, är nu 52, och förvisso har min examen resulterat i ett bättre betalt och mycket intressantare jobb MEN jag har studieskulder fram till 60-års ålder. Så att sadla om har sitt pris….
  Jobbar nu med HR-frågor och ser man ur företagets synpunkt är det inte försvarbart med personal i 70-75 års ålder i vår produktion trots att vår arbetsmiljö förbättrats väsentligt. Skulle vi förbättra vår verksamhet handlar det om att personal i såfall ersätts av fler robotor och det var nog inte Reinfeldts tanke …

 7. Mycket välskrivet! Det är tur att det finns sådana som du som så klart och tydligt och korrekt beskriver det du ser – fortsätt! Nu ska jag dela detta på fb!

 8. Bo

   /  februari 7, 2012

  Reichfeldt är livsfarlig. Undra hur hans samhälle skulle se ut om han fick fria händer…..

 9. lassethn

   /  februari 8, 2012

  Jag blir så förbannad när jag ser den mannen…hur kan det ha gått så långt att vi har denne empatilöse, mistantropiske och rent ut sagt korkade person som högsta hönset i SVerige? Den mannen måste stoppas…

 10. mats

   /  februari 8, 2012

  Reinfedt har fått storhetsvansinne sätt han på Psyk innan sverge går under
  från en 50 plusare.

 11. Vart är vi på väg?
  Meningen är väl att medellivslängden skall sänkas till 50 ??
  http://blogg.donnagreyhair.com/#post15

 12. Det är en stor skillnad mellan politiker och vanligt folk. Reinfeldt har visat hur han tillhör eliten. Politiker har alla fördelar. De kan gå i pension vid en tidig ålder. De kan behålla denna genom att bilda bolag. Det går en 41 åringar med full pension i Nyköping. Det finns en ända hudläkare på Nyköpings sjukhus. Mer har man inte råd med. Men det finns ett antal fullt friska landstingspolitiker som tagit pension.Ta bort denna pension för politiker. De ska ha samma förutsättning som vi andra. Ställa sig till arbetsförmedlingens förfogande när arbetet tar slut, det får alla andra göra. De har alla bättre löner en det stora flertalet av det arbetande folket. De ska även gå under samma lagar som gäller för oss andra. Det visar ju sig gång på gång att politiker kan göra stora misstag, därför att regler som gäller oss andra inte gäller dem. Hade vi gjort samma sak så hade vi blivit dömda för ekonomisk brottslighet och fått böta eller ändå värre påföljder. Fri sjukvård har de med.
  Pensionspengarna hade socialdemokraterna bort? Vart tog de vägen?
  Det är dags att svenska folket säger ifrån. Politikerna är värre en kriminella. Fy f-n

 13. Han har ju egentligen varit märkligt osynlig som statsminister. Länge trodde jag att det var en taktik som gick ut på att göra honom mer statsmannalik, till en man som stod över allt politiskt käbbel, till en svensk motsvarighet till den amerikanske presidenten. Men på senare tid börjar jag undra om det inte har en annan orsak, nämligen att han tenderar att bli väldigt otrevlig så fort någon säger emot honom eller ställer obehagliga frågor, varför det gäller att gömma undan honom så mycket man kan.
  Att han dessutom ofta har svårigheter att hitta ut ur sina långa meningar med en massa instuckna bisatser, gör honom ju inte mer användbar som ansikte utåt för Alliansen eller för Moderaterna.

 14. lenn ryberg

   /  februari 9, 2012

  …Jag bara baxnar ,när jag hör den mannen uttala sig….hur har en sådan fullständigt könslokallidiot hamnat i den positonen????..jag bara undrar…vilket svamlande.vilka helt idiotiska uttalanden…vilken nonchalans..helt utan empati för nagon annan än sig själv…DAGS ATT VAKNA UPP SVENSKA FOLK OCH SE VERKLIGHETEN…han verkar helt styrd ,en löjlig marionett för någon överhet vi inte kan se…bort, bort så fort som möjligt från statminister posten..VAKNA..VAKNA

 15. Hejsan

   /  februari 10, 2012

  Mycket bra skrivet Ilsemarie!
  Jag undrar om det är sant att av de som föds idag kommer hälften att bli 100 år?
  Vilka är Reinfeldts experter som säger detta?
  Och vad tror de i så fall om hur hälsan kommer att se ut för dessa när de blir 50, 65, 75 eller 100 år? Räknar de med att dessa 65 – 75-åringar kommer att vara starkare och friskare än dagens 65-75-åringar?
  Och hur fungerar egentligen dagens pensionssystem? Jobbar vi inte ihop till något av vår egen pension själva eftersom Reinfeldt säger att det kommer att behövas 2-3 personer som ska jobba ihop till varje pension?

 16. Nytt förslag :

  Alla som tjänar 50.000:-/mån när de arbetar får ingen statlig pension !

  De har haft råd att betala in på egna pensionsförsäkringar, eller kan fortsätta jobba till 75 eller längre.
  Endast de som tjänar under 50.000:-/mån får statlig pension vid 65 och de som har haft en lön på under 25.000:-/mån och ett slitigt jobb får pension vid 60 års ålder.

  Varför ska inte alla jobba lika många år för att få pension ?
  Om man börjat vid 18 års ålder och jobbar i 40 år, då borde väl den som pluggat och börjar jobba vid 30 års ålder jobba till 70…? Är inte det rättvisast ?

  Dessutom har Reinfelt glömt att säga att de som tjänar mellan 45.000:-/mån och 91.000.-/mån har 65 % av sin lön i tjänstepension ! Så varför ska de ha statlig pension ?
  De har rätt att ta ut tjänstepensionen från 55 års ålder. (För att inte tala om politikerna som har rätt att få inkomst”bidrag” från 50 års ålder)

  Som jämförelse : De som tjänar under 45.000:-/mån får 10% i tjänstepension. Det är ju dessa personer som behöver den statliga pensionen !

  Räkneexempel:

  Lön 90.000:-/mån * 65 % = 58.500:- i tjänstepension per månad ! + statlig pension + ev. egna pensionsförsäkringar
  Om du väljer att ta ut detta från 55 års ålder kanske du får 40.000:-/mån……(Bara en uppskattning-kanske någon annan vet bättre)

  Lön 20.000:-/ mån = 11.520 :-/mån i pension + 2000:-/mån i tjänstepension= 13520 :-/mån
  Om du väljer att ta ut din pension från 61 års ålder kanske du får 8000:-/mån (Uppskattning)

  Men det är en jäkla skillnad – i alla fall !

 17. Hejsan

   /  februari 11, 2012

  Hittade detta:

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dagens-barn-blir-100-ar-gamla
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dagens-barn-blir-100-aringar_6373834.svd

  Men forskarna är oense;
  T.ex. prof. Klevmarken är tveksam, de som är unga idag är inte så friska som man var tidigare, dessutom har vi en fetmaepidemi i världen
  Han anser att detta kommer att hålla ner medellivslängden.

  En annan sak som diskuteras är hur hälsan kommer att se ut för de som lever längre.

 1. 75!?!? « Parkstugan
 2. Hur länge ska Reinfeldt få hålla på? | Annarkia
 3. Politiken har förfallit till att bli dagssländor | Kent Persson (m) blogg
 4. Reinfeldt viftar med morötterna! » HumanLabRat
 5. En bloggare som berör! « pyttiminpanna
 6. Pension är uppskjuten lön…………… « BJÖRN ALVEBRAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: