Reinfeldt beskriver verkligheten – vi lever i den

År 2008 utsågs Filippa Reinfeldt till styrelseledamot i Svenska Dagbladets ägarstiftelse. Därmed fick hon inflytande över valet av tidningens chefredatör. Kanske innebar detta faktum ingenting – men det är trots allt ett faktum.

Ett annat faktum är att SvD i stort sett slutade att kritiskt granska Filippa Reinfeldts ”skötebarn” Vårdval Stockholm i samma veva som Filippa själv utsågs till styrelseledamot i tidningens ägarstiftelse. Strax dessförinnan fylldes tidningen med ett flertal intressanta, granskande och kritiska artiklar. En av de sista kan man läsa i SvD i mars 2008. Denna granskning visade tydligt att moderaternas sjukvårdspolitik skapar ett samhälle där de rika och välutbildade får bättre vård och fler alternativ medan de fattigaste och mest vårdkrävande får sämre tillgänglighet och mindre resurser.

I går framträdde så Filippa i en sällsynt intervju i SvD. Med tanke på den kritik som riktats mot de moderata utförsäljningarna i Stockholm under den senaste tiden måste man säga att Filippa kom lindrigt undan. Förutom en lam kritisk fråga om vårdvalet fanns inte ett ord om varför hon sålde ut Serafens vårdcentral  till moderat kompispris, eller om den kritiserade upphandlingen av S:t Görans sjukhus,  eller om hennes och moderaternas relation till riskkapitalbolaget Carema. Istället blev det ett slags underdånigt idolporträtt där Filippas ”vision” för framtidens vård stod  i centrum. Citat; ”I Filippa Reinfeldts (M) vision måste du ge för att få del av framtidens vårdstockholm.”

I dag konstaterar en rad chefredaktörer och nyhetschefer i DN att Filippa Reinfeldts sätt att undvika alla besvärliga frågor är ”ett hot mot demokratin”. Både Filippa och hennes man Fredrik tycks ha satt i system att, så gott det går, undvika alla politiska intervjuer, debatter och utfrågningar, istället försöker de kommunicera via pressmeddelanden. En annan populär moderat metod är att få alla frågor mejlade i förväg – för att minska möjligheten till kritiska följdfrågor . Citat, DN;

Under sina fem år som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm har Filippa Reinfeldt systematiskt undvikit att tala med medierna i besvärliga frågor. Att en ledande politiker vägrar prata med journalister är ett direkt hot mot demokratin, skriver fem mediechefer. Vi avkräver Filippa Reinfeldt svar på de frågor som vi och stockholmarna vill ställa om en hälso- och sjukvård som på kort tid har förändrats i grunden.

/../

Filippa Reinfeldt syns oftast i ofarliga mediesammanhang där hon inte behöver försvara sin politik. Hon tackar ja till en lång intervju med livsstilsmagasinet Yourlife, med harmlösa frågor om kändisskap och hur hon hittar balans i sitt liv. Hon avslöjar vad hon ska bära för klänning inför Nobelfesten i Aftonbladet och berättar för Expressen hur hon ska fira in det nya året. Men att få tio minuter av hennes tid för att ställa frågor om den politik hon driver tycks däremot omöjligt.

Det går inte att tolka det annorlunda än att Filippa Reinfeldt systematiskt håller sig borta från kontroversiella och besvärliga frågor. Så var det redan under hennes tid som kommunalråd i Täby fram till 2006. Där drev hon på genomförandet av den uppmärksammade avknoppningen av Tibble gymnasium. Skolan såldes av den moderatstyrda kommunen till skolans rektor och en lärare till underpris. Den politiska oppositionen överklagade beslutet till kammarrätten, som slog fast att försäljningen var olaglig och därmed ogiltig.

Känns historien igen? Likheterna med hanteringen av husläkarmottagningen Serafen på Kungsholmen är slående. Serafen såldes i början av året för mer än 20 miljoner kronor till det riskkapitalbolagsdrivna vårdföretaget Capio. De sex läkarna som sålde vidare Serafen hade själva fått köpa mottagningen för 694 500 kronor fem år tidigare.

/…/

Även moderaterna i regeringen kommunicerar gärna via pressmeddelanden. Inte sällan vill de få frågorna mejlade till sig i förväg, och helst vill de även svara på frågorna mejlledes, vilket minskar möjligheten till följdfrågor och gör det svårt att veta om det är politikern eller pressekreteraren som svarar.

Läs hela!

Det finns dock vissa utfrågningar Fredrik Reinfeldt, som statsminister, inte kan undkomma. I går var det till exempel dags för en telefonutfrågning i radion. Då knackade ”verkligheten” på dörren. Konversationen blev lätt bisarr när Fredrik Reinfeldt, in i det sista,  försökte svara med propagandaminister Schlingmanns tillrättalagda och färdigskrivna svar. Så här lät det, citat sr;

Fredrik Reinfeldt fick också frågor om försämringar i sjukförsäkringen från Bengt Hansson från Skepplanda mellan Göteborg och Trollhättan.
(Bengt Hansson; )– Jag vill bara säga att alla är överens om att fler ska jobba…

– Nej, alla är absolut inte överens om detta. Det är huvudkonflikten i svensk politik hur vi ska lägga grund för att fler ska arbeta, sa Fredrik Reinfeldt.

– Då säger du alltså att genom att försämra så jobbar folk mer och det tror inte jag på, replikerade Bengt Hansson.

– Nej, det har jag nu flera gånger motsagt dig att det inte är så vi beskriver det.

– Men det är verkligheten.

Reinfeldt ”beskriver” verkligheten. Vi andra lever i den.

Man kan fråga sig vad paret Reinfeldt är rädda för?

Verkligheten? Demokratin? Sina väljare? Att bli avslöjade? Att förlora makten?

Eller handlar allt enbart om moderat maktfullkomlighet, arrogans och cynism?

*

Tidigare Bloggposter;

Nya M – toppstyrning, egenintresse och ljusskygga kopplingar

Bittra sanningar om Filippas skötebarn

Misstag eller bluff, vad tror du?

Sicken otur Filippa och Göran

Klasspolitik undergräver välfärdens kärna

I Filippas spår – lagbrott och tystnad

*

Lästips; Tydligt drev mot Juholt…, Juholt i medierna kikarsikte

Bloggat; LO-bloggen om välfärden, Annarkia om S och media, En socialdemokrats mening om avdemokratiseringen, Alliansfritt om Reinfeldts grodor, Jonas Sjöstedt om hur vänstern går framåt, Martin Moberg om Reinfeldts cynism, Kulturbloggen om Reinfeldts telefonväkteri, Homo politicus om Serafen,  Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, svd1, svd2, svd3, svd3, svd4, svd5, svd5, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7svt1, svt2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. ”Reinfeldt beskriver verkligheten – vi lever i den”

  Där har du formulerat oppositionens givna slogan inför valet 2014!

  Den njursjuke mannen med sina relevanta frågor (i radioutfrågningen) blev obekväm för Reinfeldt, som blev märkbart irriterad när han blev emotsagd. Överhuvudtaget så tror jag den mannen har diktatoriska fasoner. Fernissan släpper mycket snabbt när någon har en avvikande uppfattning och det är inte svårt att förstå det Anne-Marie Pålsson beskriver att hon blev utsatt för i sin bok Knapptryckarkompaniet. Det är tragiskt att så många fortfarande väljer att INTE se vad som finns bakom Reinfeldts tillrättalagda fasad!

  Sverige blir mer och mer ett mini-USA och en ”First Lady” kan väl näppeligen bli utsatt för otrevliga politiska frågeställningar? Är hon själv inblandad, säger du? Nej, nej, det måste vara ett missförstånd! Hon ägnar sig nog som mest åt välgörenhet och små chica tea-partyn. 🙂

  Tack för, som alltid, informativt och mycket läsvärt inlägg!

 2. Charlotte

   /  januari 26, 2012

  Absolut värt att granska!
  Men var det inte i annonsbilagan hon lindrigt undan? Alltså inte i Svd utan i den medförljande annonsbilaga, som ju alltså inte är en journalistisk produkt styrd av chefredaktören, utan att annonsblad för att sälja tjänster & prylar, minns inte vad det var de skulle sälja den här gången…

 3. Eva

   /  januari 26, 2012

  Jag lyssnade också på utfrågningen, och när Bengt Hansson frågade om det var meningen att försämringarna ska göra sjuka friskare, blev FR klart irriterad och snäste av honom med att nu börjar ‘dra iväg i en väldigt partipolitisk rikting’ – som om inte sjukförsäkringsreglerna är politiskt betingade och beslutade! http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637 (vid ca 5.20 min). Han vill framstå som landsfaderligt stående över politiken, det är helt klart…

  Jag lade dessutom märket till hur Reinfeldt beskrev varje åtgärd som nånting ‘jag’ har gjort – inte vi eller alliansen, utan ‘jag’!

 4. Länge trodde jag att Reinfeldt höll sig borta från media för att han skulle framstå mer statsmannalikt, som USA:s president ungefär, som inte får smutsas med livets små förtretligheter men nu börjar faktiskt undra om det inte beror på partiet är ängsligt för att han ska göra bort sig, och moderaterna, totalt, dels för att han ljuger en hel del, dels för att polityren tenderar att falla av honom så fort någon säger emot honom eller han inte kan komma undan med att svara tillräckligt slingrande.

  Jag hörde inte på utfrågningen, tål inte ens höra karlns röst, men mannen i huset lyssnade på en del och recenserade den för mig som att det var den mest välregisserade utfrågning han hade hört – nästan inga möjligheter till uppföljningsfrågor och Reinfeldts osanna skönmålningar fick stå i stort sett oemotsagda. Men visst, han säger ju JA till Stabilitetspakten och journalistkåren hoppas väl nu på billigare krognotor ovanpå billigare pigor och sänkt villaskatt mm. Så de ställer modigt upp på maktens sida numer, alla de där ”vänstervridna” journalisterna.

 5. Bror

   /  januari 27, 2012

  Ser paret Reinfeldt inte ut som en kopia på kungen och drottningen? Kanske förklaringen till deras distanserade förhållningssätt till vår verklighet?

 6. hmm. ser ut som Filippa vill sätta tårtan i trynet på Fredrik, säkert för hans utspel att det förstår väl alla att det var fel med utfösäljningen av vårdbolaget, och Filippas fel då?? för han har ju aldrig haft fel förut, det var som han sa skolans fel för ungdomsarbetslösheten, lärarnas fel för mobbingen, elevernas fel för de usla betyg och plötsligt höga avstängningarna, S+V:s fel når de satt vid makten för betygen, nu landstiget och Filippas fel för den billiga utförsäljningen, som en annan berömd Moderat sa: DU SKA VETA HUT!!!!!!

 7. Tack

 8. T Lindholm

   /  januari 31, 2012

  Med den nedmontering av Välfärden, som är den värsta i Svensk historia i modern tid är i särklass den värsta !
  Att förvänta sig att Alliansen Reinfeldt i spetsen skulle kunna försvara detta på något sätt är en omöjlighet,( Det kan ingen Försvara), hur skulle han förklara t.e.x Fas:3, som till största delen blivit tvingade till denna förnedrande Reform. Många av dessa Sjuka, efter att blivit Utförsäkrade, handikappade och arbetslösa, för att inte riskera att inte få Försörjningsstöd har blivit utsatta för Tvång till denna förnedrande Gratis Arbete.
  Samtidigt som Arbetsgivaren Håvar in ca:5000 kr för varje Fas:3are som han har i sitt Företag..!
  Jag förstår mycket väl Att Fredrik Reinfeldt och Filippa Reinfeldt håller sig så otillgängliga som möjligt för Journalister som skulle ställa dom mot väggen på noll tid..!
  Det ända som Makarna Reinfeldt kan hoppas på att Borgar Median ” sköter ” som Median har gjort hittills…!!!

 1. Ny partiledare som väntat? | Annarkia
 2. …Filippa Reinfeldt, moderaternas ljusskygga ”galjonsfigur”? | Varghjärta
 3. En bloggare som berör! « pyttiminpanna
 4. Nyspråkets okrönte Tyrann – Diktatorn och Slavdrivaren Reinfeldt | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: