Visst har Juholt rätt om samhällsservice till alla!

Allt sedan Håkan Juholt blev vald till partiledare har borgarpressen varit konstant kreativ när det gäller att förvränga och misstolka det mesta som Juholt har sagt. Den senaste ”stormen i ett vattenglas” handlar om Juholts krav på fungerande samhällsservice till alla medborgare.

Juholt uttryckte något så fruktansvärt som idén att alla människor i Sverige i dag – år 2011 – ska kunna ringa SOS alarm. Visst låter det som ett alldeles orimligt och fruktansvärt idiotiskt krav? Ja, möjligen om det hade uttalats för 100 år sedan 😉

Så här sa Juholt i DN intervjun, citat;

– Jag har besökt flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet. Det är inte rimligt att det i vissa delar av landet finns hur många operatörer som helst att välja på, och i andra delar av landet kan du inte ens använda ditt trygghetslarm.

Ska alla bolag vara tvungna att erbjuda service överallt?

– Ja. Man ska kunna erbjuda service till medborgare i hela landet. Det kan inte vara som så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt. Det är alldeles orimligt.

Juholt talar också om att han vill införa hårdare regler för fler avreglerade marknader som apotek, järnväg och el.

– Dessa fyra marknader är exempel på samhällsnyttig verksamhet där en upphackad marknad på grund av kortsiktiga vinstintressen inte levererar det som samhället och medborgarna främst behöver. De anser att det är för dyrt för dem, det minskar deras vinst. Då måste de marknaderna regleras.

Det Juholt egentligen säger tror jag är något de allra flesta svenskar håller med om. Han talar inte ens om 100 procentig täckning (som många misstolkar hans svar som) – även om det visst är möjligt – han talar om ”service till alla medborgare i hela landet”.

Självklart borde samhällsservice och viktig infrastruktur fungera för alla medborgare. Det borde vara självklart år 2011. Det märkliga är inte att en ledande politiker vill se det som ett mål – det märkliga är i stället att så många, utan att reflektera, tycks acceptera att vi inte längre har råd med samhällsservice till alla medborgare. Detta trots att vi som land bara blivit allt rikare och att tekniken utvecklas i rasande fart.

Det Juholt säger är inte heller omöjligt att genomföra. De som kritiserar Juholts målsättning gör det utifrån ideologisk låsning eller egen vinnings skull. Tekniken finns, pengarna finns – nu handlar det bara om den politiska viljan finns. Robert Björkenwall förklarar det mycket bra på sin blogg…..

Juholt rätt ute men kommer att möta motstånd för sitt återregleringskrav, citat;

Det finns inga som helst skäl att sikta på mindre än 100 procents täckning i telenätet. Det är och måste vara målet för en nationell roaming-strategi, som det heter på telekomspråk. Mindre än så duger inte./…/

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har dock snabbt varit ute och redan beskrivit tankarna på återreglering av nu mindre väl fungerande telekomnät och annat som en radikal vänstersväng. Och han har starka krafter på sin sida i förvaltning och näringsliv. De av regeringen tillsatta myndighetscheferna är snabbt ute och stöttar statsministern i detta. Telekomsektorns vakthund Post- och telestyrelsen, PTS, talar om hur omöjligt ett krav på full täckning av landet för mobiltelefoni är. Omöjligt? Alls icke om vi bara har ett system – reglerat och kravställande – om att vi gemensamt ska dela på kostnaderna är det ett fullt möjligt projekt. Hur det sedan ska gå till mera konkret kan behöva diskuteras närmare. Men möjligt är det förvisso. Dessutom är det fullt möjligt att göra det hyfsat kostnadseffektivt om nät och master är gemensamt förvaltade i ett gemensamt ägt bolag/näthållare i stället för att varje operatör för sig ska sätta upp egna, parallella master och nät. Konkurrera kan sedan de olika operatörerna på telekommarknaden göra högre upp i värdekedjan om tjänster av olika slag som de erbjuder sina respektive kunder. Precis på samma sätt som vi har ett gemensamt vägnät men trafiken på det vägnätet sköts av olika lastbilar, bussar och personbilar i stället för att varje åkare själv ska investera i ett eget vägnät./…/

Men givetvis kommer Juholt och andra med det här kravet att möta motstånd, rätt massivt rent av. Inte bara från statsminister Reinfeldt och andra marknadsivrare – från olika borgerliga partier och från den flora av företag som i olika avreglerade branschsektorer inom tele, el, apotek etc och även bland de riskkapitalägda företag som etablerat sig inom omsorg, vård, skola och annat som gärna vill fortsätta tjäna stora, inte sällan helt riskfria skattebetalarintäkter som de nu håvar in på olika mer eller mindre naivt sjösatta avregleringar. Och följaktligen göra vad de kan för att med stor kraft och stora lobbyresurser förhindra den om- och återreglering som många medborgare önskar sig sedan de sett effekterna av avregleringarna och marknadsutsättningarna av olika servicetjänster. Så Håkan Juholt har nog många med sig – bland vanligt folk och andra som vill göra en ärlig analys – när han nu vill göra om och göra rätt!

Läs även Monica Green Blogg + debattartiklar;
Alla svenskar ska ha rätt till telefon
Låt hela landet ringa, citat;

….att ha politiska mål som inte ger alla möjlighet till telefon och internet är att backa in i framtiden. Steg för steg måste vi se till att Sverige blir digitalt och att alla ska ha tillgång till en trygghetstelefon är minsta man kan begära.

Dessutom går det att dela ut ytterligare frekvensband som är internationellt harmoniserade och lämpade för olika typer av mobila applikationer, bl.a. mobilt bredband.

I EU:s förslag till förordning till riktlinjer finns möjligheter att söka EU-medel för såväl bredbandsutbyggnad i glesbygd och till offentliga digitala tjänster.

*

Bloggtips; Human Lab om Reinfeldt och utanförskapet, Bo Widegren om reglerade marknader, Röda Malmö under ytan, Ingen ko på isen med ett citat alla borde läsa, Nemokrati om Reinfeldt och EU, Annarkia om Reinfeldts usla miljöarbete, Pyttiminpanna om miljön, Martin Moberg om S, Jonas Sjöstedt om euron, Sabastians tankar om killen som vill va Lucia,  Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, dn12, dn13ab1, ab2, ab3, ab4exp1, svt1, svt2, lot1, lot2, da1, da2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. Henrik

   /  december 9, 2011

  Vad är ”hela landet” om inte 100%?

 2. Service till alla borde vara en självklarhet.!

 3. Maria

   /  december 9, 2011

  Media förvränger allt som Juholt säger, skapar ”skandaler” av strunt-saker för att svärta ner hans heder, som för att ta fokus från de viktiga politiska frågorna!
  Det är något sjukligt över medias fixering vid Socialdemokraterna, över de ständiga rapporteringarna från de mer eller mindre seriösa opinionsmätningarna till S och Juholts nackdel.. och det är inte ens valår!
  Den sittande regeringen granskas minimalt trots att deras politik leder till ren misär och deras ministrar är inblandade i långt allvarligare skandaler än Håkan Juholt.
  Min misstro mot konspirationsteorier har jag nu slängt överbord, kan för mitt inre se hur Reinfeldt och hans hantlangare orkestrerar media och framför allt använder SVT som sin personliga propaganda-apparat..
  mediadreven och hönorna är allt för vältajmade för att jag ska kunna tro annat.

 4. olga

   /  december 9, 2011

  Skönt som vanligt att läsa dina inlägg, du är mitt i prick varje gång.

 5. Alla svenskar har redan rätt till telefoni i sitt hem. Så har det varit länge.

  http://www.pts.se/sv/Telefoni/Fast-telefoni/Ratt-till-telefoni/

  Men det verkar de flesta helt ha missat, så man diskuterar därför fel saker – som ditt påstående ovan att inte folk kan ringa SOS alarm.

  Frågan är istället: Hur gör du för att ringa utanför ditt hem.

  De allra allra flesta människor som lever i någon form av samhälle, hur litet det än är, har mobiltäckning. Undantaget är de som lever helt isolerat.

  Det finns ett betydligt större problem i så fall med äldre människor som vägrar använda mobiler på sina skogspromenader än med dem som vill ha men inte kan.

  Vad Juholt ville respektive vill vet ingen säkert, eftersom det hoppar fram och tillbaka från hundra procent täckning bakom vartenda fjäll till något odefinierbart. Inte heller verkar han ha pratat med ens sina egna talesmän, se http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ingen-greenkontakt-for-juholt_6696489.svd

  Och det är det som är kärnan i kritiken. Vill man att mobiloperatörer ska ha större täckning än idag är det väl vanlig hyfs att åtminstone lägga en enda dag från det att en ilsken västernorrländsk tant visat sitt trygghetslarm och berättat att det inte funkar i radioskugga utanför hemmet tills man dundrar på om vite om inte varenda operatör sätter upp master hej vilt. En enda dag för att hämta in fakta från fler och mer insatta eller pålästa individer.

  Det är där skon klämmer. Debatter måste utgå från fakta och eftertanke. Annars får vi detta fördummande virrvarr som Juholt skapar hela tiden.

 6. Och jo, jag jobbar på Ericsson, så jag borde hoppa jämfota av glädje över de inhemska storordrar vi skulle få med Juholt vid rodret.

  Fundera gärna över varför jag inte gör det.

 7. Per Fryking

   /  december 9, 2011

  Svar till SvavaValkyrie:
  Jag råkar också jobba på Ericsson, men har en annan uppfattning än dig. I grunden till mobiltelefoni ligger ett monopol i form av spektrum, vi har valt att avreglera detta. För detta kräver vi en viss service genom PTS och lagen om elektronisk kommunikation. Marknaden är alltså reglerad, eller om du vill, avreglerad till en viss grad.

  Att höja ambitionsnivån på vad vi kräver av dessa bolag som verkar inom denna nationella resurs (spektrumet) är enligt mig inte orimligt. Det Juholt pratade om var dels att bygga ut täckning, men även att tvinga alla operatörer att ha en mycket god täckning. Hur uppfyller man då dessa två förslag, som av både regeringskansli, media och PTS nästintill har klassats som omöjligt.

  1. Det har, vad jag läst i media, figurerat tre siffror. Enligt PTS kostar det 6 miljarder om en operatör enkom skulle bygga ut täckning motsvarande 90% av den saknade täckningen. Om alla 5 operatörer skulle göra detta estimerar PTS kostnaden till 30 miljarder. Ifall man skulle bygga ut 100% (areamässig) täckning i hela Sverige för alla 5 operatörer skulle det kosta 100 miljarder.

  Säg nu att vi som ett tankeexperiment ålägger Telia detta ok att enkom bygga ut nät motsvarande 90% av den saknade täckningen. Det kostar alltså 6 miljarder för Telia att bygga ut detta. Är detta rimligt? Enligt Telias årsredovisning för 2010 tjänade man innan skatt (eller EBITDA om du vill) knappa 7 miljarder svenska kronor enbart på svenska mobilnät.

  Är det en orimlighet att Telia gör denna investering? Frågar du mig, NEJ.

  2. Nu föreslog Juholt att alla ska ha denna täckning, är det helt orimligt? Nej. enligt 3GPP, som är det standardiseringsorgan för mobiltelefoni i världen, finns allting förberett för nationell roaming. Alltså att man ska kunna gå över till en annan operatör om ens egen ”hemma operatör” inte har täckning.

  Genom internationell roaming kan gemene Svensk redan ringa ifrån grisfesten på Grekland. Detta trots att Telia eller annan svensk operatör inte har master någonstans i Grekland. Varför skulle vi inte kunna göra det nationellt i Sverige?

  PTS, som själva hårt kritiserar Juholts utspel, kom 1999 med ett förslag om att tvinga teleoperatörerna att applicera nationell roaming i Sverige. Ingenting hände då, men det är ingenting som säger att det inte skulle kunna införas nu. (Rätta mig gärna om jag har fel).

  Sammanfattningsvis tycker jag att debatten är väldigt onyanserat och många ord läggs i Juholts mun. En högre ambitionsnivå för svensk mobiltelefoni kostar, men denna kostnad kan med lätthet bäras av de fem existerande operatörerna. Hur kan man få så mycket stryk i media angående en tanke om en högre service för landets medborgare? Speciellt i ljuset av att telebolagen gör enorma pengar i denna lukrativa branch som mobiltelefoni är.

 8. halvinv

   /  december 10, 2011

  @Per Fryking, som fd ///-anställd köper jag ditt tekniska resonemang som är helt verklighetsanknutet.
  Men, nu snackar vi liksom politik som vanligen INTE är speciellt verklighetsanknuten och från vänsterkanten vanligen mest sagor, önskemål och pamflettpoltik..
  Det är omöjligt att missa att Jugholt ville ha 100% täckning.
  Priset för detta var inte ens uppe till diskussion. Synnerligen okunnigt förstås, men det spelar ingen roll, vänstern är duktig på att spendera ANDRAS pengar.
  Vi som följt karlen vet att det kommer ett utspel, som sen tas tillbaka, vanl pga slarv/okunnighet. Nästan alla utspel är ”krav på mera” av någonting, vanl resurser, bidrag, stöd etc..
  Finansiering. Aldrig.
  And the story goes on….Vad blir nästa utspel som tas tillbaka. Spänningen är stor!

 9. Det DN påstår att Juholt sagt stämmer inte alls med vad du säger att han sagt. Det är fullt möjligt att de ljuger, men då borde rimligtvis citaten ha dementerats, och så är inte fallet.

  Nationell roaming löser ju uppenbarligen inga generella problem med vare sig täckning eller kvalitet, så även om det visst går att diskutera borde först en vettig problemställning tas fram. Vad vill man?

  Att i kommunistisk anda besluta om att beslagta ett företags vinst till samhällsändamål känns rätt bisarrt. Oavsett vad Telia Sonera gör för vinst just nu motsvarar sex miljarder ungefär 1200 per heltidsarbetande svensk, och ska de pengarna betalas ska inte ett enda företag behöva betala detta, utan det ska delas på av oss som kräver det.

  Jag är skeptisk till att lagstadga om förbättrad täckning, för eftersom vi redan har oerhört bra mobila system, som hela tiden ändå förbättras, känns det inte som en bra väg att gå. Jag kan dock ändra mig, men då ska det fram riktiga argument. Att påstå att folk inte kan ringa SOS Alarm i sina hem är inte ett sådant.

  Det som gör mig hederligt förbannad är att Juholt börjar med vite-hot, utan att överhuvudtaget ha pratat med en enda människa. Han är inte journalist eller privatperson, utan företräder ett parti som faktiskt har viss makt i Sverige, med tanke på att vi har en minoritetsregering. Det han säger är börspåverkande (vilket indirekt innebär privatpersoners, och då inte minst pensionärers ekonomi) och rör även upp tillvaron för de människor som nu får upp hoppet. Då beter man sig inte så in i helvete ansvarslöst.

  (Sedan är jag för övrigt inte överens om att du jobbar på Ericsson, men det är ovidkommande för frågan.)

 10. Per Fryking

   /  december 10, 2011

  Svava:

  Jag jobbar inte på Ericsson, men på ST-Ericsson. Förenklat sa jag att jag jobbade på Ericsson. ST-Ericsson är ett dotterbolag till Ericsson samägt med ST.

  De ljuger inte, de formulerar sig till fördel för sina egna åsikter (agendor?).

  Saxat från dn.se: http://www.dn.se/nyheter/politik/juholt-alla-har-ratt-till-mobil
  ”– Jag har besökt flera delar av landet där människor inte ens kan ringa SOS Alarm eller använda trygghetslarmet de har på handen, för att det anses för dyrt att bygga ut mobilnätet. Det är inte rimligt att det i vissa delar av landet finns hur många operatörer som helst att välja på, och i andra delar av landet kan du inte ens använda ditt trygghetslarm.

  Ska alla bolag vara tvungna att erbjuda service överallt?

  – Ja. Man ska kunna erbjuda service till medborgare i hela landet. Det kan inte vara som så att man har rätt att välja bort medborgare för att det är för dyrt. Det är alldeles orimligt, säger Håkan Juholt och redo­gör för sanktionerna om kraven inte fylls: vite, skadestånd och ytterst indragna tillstånd.”

  För det första var detta en intervju och Håkan är en man som gillar att prata visioner. Innan han lägger ett skarpt förslag, en proposition i riksdagen, hoppas jag att han har formulerat ett förslag bra och förhoppningsvis skickat igenom förslaget genom diverse remissinstanser. Men nu var det frågan om visioner luftade under en intervju.

  Du skrev själv i en artikel på din blogg att du tycker media är oerhört subjektiva och inte presenterar fakta på ett sådant sätt att folk själv får en chans att ta ställning. Artikeln i DN är faktiskt mycket bra. Mobil täckning var en av sakerna Håkan tog upp. Media tar upp den delen i artikeln som är lättast att vrida till Håkans nackdel och förvrider andemeningen i det han säger. Vid en tidpunkt var detta rubriksättningen till artikeln på DN.se:

  ”Ska sticka som ett bi”
  S-ledaren har ”hängt mot repen” och fått ”intensiva slag i mellangärdet”. Nu kliver han starkare ur ringen, säger han. Juholt: Matchen går bra.

  Jag kan tänkte mig hur en stor andel av läsarna av dn.se skrollar förbi rubrikerna och undrar vad ”Ljugholt” nu har sagt för skit.

  Som komplement till att det är ett vansinnigt förslag refererar man till en promoria ifrån regeringskansliet (som lägligt nog läcktes till Expressen) som säger att det skulle kosta 30 miljarder att genomföra det Juholt har visioner om. Detta backas också upp av Almega, som är en lobbyorganisation för bland annat telekomoperatörerna.

  Juholt skickar även ett sms till Expressen där han skriver:
  ”Oavsett operatör anser vi att trygghetslarm för äldre ska fungera i hela landet. Den samhällsservicen ska finnas för alla som behöver den. Vi begär inte att man ska kunna vara nåbar i hela landet, i skog och i skärgården. Något sådant förslag har vi aldrig lagt.”

  Rubrikerna haglar:
  DN: Juholt backar om mobiltäckning
  Expressen: Juholts nya besked – ”Vi begär inte att man ska kunna vara nåbar i hela landet”

  Vad backar Juholt ifrån? Han har som han själv säger aldrig föreslagit något liknande. Skrämmande journalistik i mina ögon. När de gör såhär mot kändisar är det beklämmande. Förvrider media systematiskt vissa partiers uttalande är det ett demokratiskt problem.

  Sen förstår jag inte varför vi medborgare successivt inte kan kräva mer av operatörerna utan att kalla det kommunism. Visst, vi ska inte kräva att ICA erbjuder fler falukorvar i charkdisken, men vi kan kräva att de privata vårdföretagen successivt gör bättre ifrån sig för våra skattepengar. Är inte det själva poängen med avregleringar? Att kräva att operatörerna som huserar i vårt nationella radio spektrum successivt gör bättre ifrån sig är enligt mig naturligt.

  Sammanfattningsvis tycker jag inte att vi kan kräva av politiker att skicka alla tankar och idéer på remiss innan man i en intervju luftar sina visioner. Det är upp till oss andra att demokratiskt diskutera dessa visioner och förhoppningsvis bildas en syntes av det hela. Det är alldeles för mycket sakpolitik och alldeles för lite visioner i den Svenska politiken!

 11. Intressant diskussion

  Jag kan berätta hur rikt samhället var tidigare och hur fattig och omöjligt det blivit nu. När jag och övrig familj i ett slag av gröna vågen flyttade ut på Norrbyskär någon gång i början av 70-talet fanns det ingen fast telefonlinje till lägenheten som vi hyrde en trappa upp i Röda Villan. Mobiltelefoner fanns över huvud taget inte.

  Inga problem: Televerket drog ut en linje till lägenheten och jag vågar inte tänka på vad det skulle ha kostat om vi skulle ha betalat för hela kostnaden. Jag kommer ihåg en televerkare som hängde utanför fönstret och kopplade ihop oss med telenätet

  Kostnaden var exakt samma som för alla andra som anslöts även om de bara kopplade in sig i ett befintligt jack.

  På den tiden så delade alla svenskar solidariskt på kostnaden för anslutningsavgiften. Fullkomligt självklart var det. Nu blir det ett himla liv om man föreslår att alla hushåll ska ha åtminstone mobiltäckning.

  Nog har det blivit ett annat samhällsklimat allt.

 12. Per Fryking

   /  december 10, 2011

  brittasethson:
  Ja. Jag läste en intressant kommentar någonstans på internet i samband med detta drev. ”Förr i tiden hade vi en vision om telefon till alla. Koppar drogs fram till alla som ville ha telefon och samhället delade solidariskt på kostnaderna. Nuförtiden anser vi oss inte ens ha råd att underhålla den kopparn som redan finns”.

  I mina kommentarer ovan har jag mest argumenterat för rimligheten i Håkans visioner. Sen kanske jag inte vill genomföra just denna idé till vilket politiskt pris som hellst. Däremot reagerar jag starkt över det debattklimat som råder i svensk media just nu. Allt Socialdemokraterna säger förvandlas till skit efter ett par uppföljande artiklar från en flora av tidningar. Min argumentering tycker jag pekar på att den uppmålade orimligheten till ”Mobil till alla” är falsk.

  Sen förstår jag inte svenska folkets nyvunna solidaritet till alla kapitalstarka intressenter. Man normaliserar vinster, bonusar och utdelningsfest. Däremot ska den lilla människan ta sitt samhällsansvar. Man ska inte kräva mer i lön och man ska snällt ringa runt och leta efter sin receptbelagda medicin man fått utskriven.

  Du som är aktiv socialdemokrat. Hur ser du på Håkans prat om regleringar och ”mobil till alla” i synnerhet?

 13. Per Fryking

   /  december 10, 2011

  Svala:
  Jag kom och tänka på en annan sak.
  Du sa att en man i Juholts position har ett ansvar. Ifall fel saker sägs kan börsen dyka.

  Jag vet inte om du har sett filmen ”Yes men. Fix the world”. I den filmen riggar två personer en falsk intervju med BBC på årsdagen av historiens värsta industriella katastrof.

  Bakgrund: Gas läckte ut och gjorde livet svårt för en hel stads invånare i Indien på 80-talet. Än idag lider folk av sviterna av den dagen. Det amerikanska bolaget som drev fabriken tog i princip inget ansvar. Stadens invånare fick ingen hjälp och arbetarna på fabriken minimal sådan.

  Det Yes men gjorde i var att låtsas vara representanter för det amerikanska bolaget i fråga och sa att man gjort en kovändning. Man skulle hjälpa ALLA som drabbats av olyckan på något vis. Man försäkrade att effekten inte skulle bli större än att vinsten under ett par år skulle raderas, men man skulle inte gå med förlust. De la till att företaget kände att ”detta är det rätta att göra”.

  Hur svarade marknaden? Det amerikanska bolagets aktiekurs han dyka rätt rejält innan folk insåg att allt var en bluff.

  Vad är då sensmoralen?
  Kursen på börsen är verkligen inget mått på vad som formar ett bra samhälle för dess medborgare.

 14. Intressant diskussion här. Jag delar helt Juholts åsikt när det gäller apotek, el och järnväg. Dessa experiment med konkurrensutsättning har inte lett till nåt som helst positivt vad jag kan tycka. Inte ens Ulf Adelsohn som ju är moderat tycker att privatiseringen av tågtrafiken har varit lyckad.

  Men jag tror tyvärr att Juholt är mer av en belastning än en tillgång för socialdemokraterna nu. spelar nog ingen roll vilka uttalanden han gör.

 15. Per: Jag anser att det är helt korrekt att alla medborgare i landet ska ha tillgång till antingen mobilt telenät eller fast uppkoppling. Behöver naturligtvis inte gälla när man är ute och går i mobilskugga här i trakten där jag bor. Men i bostaden där man är mantalsskriven ska man kunna ha en vettig uppkoppling.

  Men i och med att de stora telebolagen har satsat på de platser där det finns mest abonnenter så satsar ingen på de glesbygden. Det är samma sak med apotekssatsningar och privata hälsocentraler etc.. Fristående skolor lyser med sin frånvaro i glesbygden också.

  Om man då har tänkt sig ett avreglerat samhälle där marknaden fritt bestämmer vart den ska satsa så får väl staten ta ut en glesbygdsavgift och se till att använda den så att även glesbygdskommuner får en vettig service och infrastruktur.

  Klart att det kostar men vi har ju haft råd tidigare så varför har vi inte råd nu??? Annars är ju signalen rätt tydlig. Vissa medborgare är mindre värda än andra.

 16. halvinv

   /  december 11, 2011

  Jag ska inte begära att alla ni-som-vill-ha-men-nån-annan-ska-betala skall förstå men..
  EN känrpunkt igår vs idag är detta:
  ”Klart att det kostar men vi har ju haft råd tidigare så varför har vi inte råd nu???”
  Vi har i stort sett lagt ner försvaret, en dyr post från tidigare år. De pengarna? Försnillade? På vad?
  Ffa har vi idag en post som inte fanns på 60-talet som är enorm, säkert med allt inräknat, minst 300miljarder. Har två advokatbekanta som i 30 år helt försörjt sig på detta område för runt 2000:-/h
  Jag arb faktisk en kortare tid på Televerket under 60-talet. Vi drog tråd och grävde stolp till ”the outback” utav bara !”#¤. T o m mina (s)-arb kamrater frågade sig vem som egentligen betalade detta jobb..
  På 60-talet kom inv hit och började arbeta på stört.. Idag i snitt 7 år innan man har ett jobb, varför? Kan det bero på att idag t o m enklare jobb kräver läskunnighet och utbildning?
  Jag träffade en sån, en 60-talsinv, i veckan, han skulle pensionera sig nu, som egenföretagare, vid 70 års ålder . Idag finns det inga jobb för outbildade lata bidragshämtare, men nån ska betala deras liv i Sverige..Gissa vilka.
  Idag kan man, om man har tillräckligt många barn och liten arbetsvilja FÅ en egen stor villa, med allt betalt och utan krav på att arbeta…
  DÄR finns det pengar lediga..Vissa saker kostar, inse det!
  (Monas ”taxltjörande lekare” är en ren myt, det har soc styr konstaterat)
  (s) skattepolitik har raserat landet på ett sätt som ingen förstått.
  Varför kostar en ny 2:a 15 km ut från en stad 7-8000 månad? (Lokalt exempel).
  Kan ta upp hur mycket som helst på meningslöst skattefinansierat dit pengar INTE borde gå, men ändå gör det..
  Mitt nick pekar på att jag är en 2a gen inv, så även min fru.
  ALLA i släkten sen 1900-talets början har arbetat och försörjt sig själva, vanl som akademiker, egenföretagare, ingen är kriminell/straffad.
  Vi känner inte igen oss längre i dagens Sverige, Usla skolor, bidragshamtare i parti och minut, vanvård för äldre (sen 90-talet!). Kriminalitet etc etc.. Vad HAR ni i (s) gjort med det Sverige??
  Problemen började mitten 70-talet och sen har det bara gått utför.
  Och,, dagens politik både från (s) och sosselight-partierna är DYR!

 17. Jörgen

   /  december 11, 2011

  Var är posterna för pensionsutbetalningar för före detta anställda i kommunen, den så kallade tjänstepensionen???

  och framför allt var är pensionskostnaderna för före detta politiker???

  mörkas den’? är den borttagen ur redovisningen? korruptionen i Sverige mörkas effektivt.

 18. Jörgen

   /  december 11, 2011

  halvinv…..Som en Brittisk politiker sa en gång ”Sooner or later all socialists run out of other peoples money”

  Översatt: ”Förr eller senare får alla socialister slut på andra människors pengar”

 19. Britta Sethson: Faktum är att alla invånare fortfarande är garanterade telefoni i sin bostad, så jag kan inte riktigt se att ditt exempel visar att Sverige blivit fattigare. Läs gärna: http://www.pts.se/sv/Telefoni/Fast-telefoni/Ratt-till-telefoni/ , så blir det nog klarare.

  Per: Du missade poängen: ”alla bolag ”, ”hela landet”, ”vite, skadestånd och ytterst indragna tillstånd”. Så formulerar sig inte den som vill lyfta en frågeställning för vidare diskussion.

  Han hade lika gärna kunnat sagt ”Jag har blivit uppmärksammad på följande problem […], och vi behöver formulera en lösning.” Det hade ingen kunnat ifrågasätta. Eller hållit tyst tills han pratat med de sina.

 20. hej hallå..

  poängen var att numera delar man inte solidariskt på anslutningsavgiften

  ”Priset du betalar för att ansluta dig till telenätet ska vara överkomligt. Det innebär att den taxa för att ansluta hem i tätbebyggda områden inte automatiskt gäller för dig som bor långt ifrån närmaste anslutningsställe. Priset för anslutning får inte vara oskäligt”

  Sen beror det ju på vad som är oskäligt. Jag tycker att det ska vara samma taxa….

 21. Uppdatering 2.Jag har kritiserat Juholt när det gäller HBT-politiken. Carin Jämtin, föreslagen som ny partisekreterare för Socialdemokraterna, förtjänar däremot beröm. Inför kommunalvalet i Stockholm förra året presenterade hon radikala förslag för HBT-rättigheter. Ett av dem var jag negativ till – att ett muséum i Stockholm skulle ha en HBT-avdelning. Jag är principiellt emot att olika grupper ska ha permanenta avdelningar inom kommunala institutioner. Men i övrigt innehöll s-rapporten bra förslag. Mest omskrivet i media blev det att partiet ville jobba för könsneutrala toaletter i Stockholm för att göra det enklare för transpersoner. För övrigt vann Eric Saade ikväll i finalen i Melodifestivalen. Grattis!. Hans kyssande kamrat Danny hamnade på en hedrande andraplats.

 1. Sverige – den avreglerade marknadens naiva kassako « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: