Politik som absurd och grym teater


Orwellska;

”….språkbruk som beskriver verkligheten i förskönande syfte för att kamouflera ordets egentliga innebörd.”

I helgen höll Moderaterna sin stämma. Medan det nya ”idéprogrammet” kritiseras för att vara en provocerande historieförfalskning, har de spridda brottsstycken från tillställningen, som nått allmänheten, kännts alltmer ”som en slags absurd teater” kryddad med nymoderat nyspråk i bästa Orwellska stil.

I dag har det blivit vardagsmat att höra ord som rättvisa, jämlikhet, välfärd, ”den svenska modellen” och trygghet släpas i smutsen och förvrängas av Reinfeldt & Co. Det senaste absurda exemplet kom i helgen när begreppet solidaritet slutligen lades till samlingen i det Nymoderata Nyspråkslexikonet. I detta lexikon blir orättvisa = rättvisa,  jämlikhet = ojämlikhet, solidaritet = egoism, arbetslinjen = svält och piska, trygghet = otrygghet, allmänintresse = de välbärgades egenintresse etc.  Det enda ord eller begrepp som återstår är väl ”socialism” (senast skrev jag ”solidaritet” – nu är det borta).

I fredagens svd försökte Fredrik Reinfeldt försvara och förklara sin välfärdsslakt. Det blev en både obehaglig, avslöjande och absurd intervju. Statsministern fick frågan hur utförsäkrade ska överleva på luft eller mycket låga ersättningar. ”– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt.” För de som inte har anhöriga som kan försöja dem ”finns andra trygghetssystem” (läs; socialbidrag och kyrkans välgörenhet). I nästa andetag hånar statsministern alla svårt sjuka, utslitna och arbetsskadade som ”fullt arbetsföra”. De ska inte längre ”skattefinansieras”. I verkligheten är det de sjuka och arbetslösa som finansierar stora delar av jobbskatteavdragen med sämre trygghet och lägre ersättning.

Den generella och allmäna välfärd vi en gång byggde upp – med starka och generösa trygghetssystem – har i nymoderaternas Sverige förvandlats till allmosor och nådegåvor från anhöriga, socialkontoret eller kyrkans välgörenhet. I moderaternas Sverige tappar sjuka och arbetslösa sin självständighet, sin trygghet och sin självrespekt – allt i ett enda välriktat slag.

Men statsminister Reinfeldt anser att”välfärdsuppdraget är säkrat”. Fredrik är alltså nöjd med sin insats. Det är så här han vill han ha det….

Resa i klass noll, Dagens Arena, citat;

För utförsäkrade och nollklassade Christine Holmberg har regeringens sjukförsäkringsexperiment varit en tragedi i många akter. /…/

Pappershögarna på köksbordet vittnar om många kapitel i rehabkedjan. En kedja som Christine först har ingått i, för att sedan utförsäkras från. Nu är hon också ”nollklassad” och har gått utan ersättning i sju månader.
– Det var som att dra ned en rullgardin. Där hade jag gått och bävat för att brevet om nollklassningen skulle komma. Jag hade ju hoppats att de skulle ta förnuftet till fånga, säger Christine.

Men brevet från Försäkringskassan var negativt. Christine Holmberg är ett utagerat ärende. Hon kommer inte att kunna omfattas av sjukförsäkringen igen. Inte heller få någon ersättning från sjukförsäkringen./…/ Läs hela

Reinfeldt tycker att anhöriga ska rycka in för sjuka och arbetslösa, Anna-Karin Mattsson, citat;

/…/ Den stora frågan för mig när det gäller alliansens politik är om en vuxen människa verkligen ska behöva söka sig till vänner eller släktingar för att be om pengar till sin försörjning i svåra situationer? Jag anser att det är kränkande. Jag anser att varje vuxen människa ska ha möjligheten att kunna försörja sig själv också om man blivit arbetslös eller sjuk. Läs hela!

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vill få oss att tro att deras politiska gärningar inte handlar om ideologi eller visioner. Att de följer ”den enda vägen” – den vägen som de som ”oberoende experter” med varsam hand lotsar oss fram längst.

Men trots att det systemskifte vi nu genomgår är dolt under ett tjock lager nymoderat retoriskt smink är det väl genomtänkt och noga planerat. Anders Borg har beskrivit sin plan att riva ned den generella välfärden så här, (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992) citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken/…/kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

I den offentliga debatten hånar statsministern svårt sjuka som simulanter – ”fullt arbetsföra.” Han uppmanar utförsäkrade att leva på anhöriga – i samma andetag som han säger sig ha ”säkrat välfärdsuppdraget”.  I sina tal och på sina affischer använder nymoderaterna ord som välfärd och trygghet – samtidigt som de kallar våra socialförsäkringar för ”bidrag” och trasar sönder grunden för vår trygghet. De nya moderaterna har förvandlat politik till en absurd och grym teater – där ingenting längre betyder någonting – annat än makt och pengar. Människovärdet – vart tog det vägen?

Reinfeldt lämnar politiken, Göran Greider, citat;

Den svenska politiska offentligheten är uppenbarligen på väg att övergå i ett slags absurd teater. I alla fall är det den känslan jag alltmer fått efter att ha hört utspelen från moderatledaren Fredrik Reinfeldt de senaste dagarna under den pågående moderatstämman. Är han ens moderatledare längre?

Alltmer tycks det ha blivit så att såväl Reinfeldt som Borg höjt sig över politiken och framstår och framställs som ett slags oberoende experter, eller ämbetsmän i staten. De svävar ovanför alla småttigheter. De kommer med små analyser av världsläget och ger kommentarer som i medierna närapå framställs som kommande från oberoende håll och pressas sällan på det politiska innehållet. I fallet Carl Bildt blir det direkt parodiskt./…/

Medialiseringen av våra medvetanden samverkar med avpolitiseringen av den politiska offentligheten, där idépolitik eller analys av de politiska beslutens konsekvenser för miljoner människor ersätts av frågor om enskilda politiker gör rätt för sig eller inte. Reinfeldt och Borg, den moderata ledarduon, är ett magnifikt uttryck för denna antipolitikens världsbild.

De lanserar således ett skattesänkarprogram som ger miljarder till de välbeställda och tar samtidigt ifrån breda löntagarskikt en fungerande a-kassa eller sjukförsäkring. Men detta djupt politiska projekt beskriver de inte som tydlig intressepolitik, utan som ett slags ansvarsfullt, tekniskt expertagerande.

Och många sväljer det. Hur är det möjligt? Kanske kan det förstås bara om man ser på den samlade effekten av idépolitisk utarmning, medialisering och minskande folklig aktivitet.

*

M-program är en historieförfalskning

Här är Moderaternas svarta historia – direkt från verkligheten!

*

Läs mer; Reinfeldt har osäkrat väkfärden

Bloggtips; Lena Sommestad om kvinnors hälsa, Maskroskvinnan om Reinfeldts syn på välfärd, Nemokrati om Euron och välfärdsslakten, Jonas Sjöstedt om EU i krisens spår, Netroots

Media; ab1, da1, da2, da3, da4dn1, dn2, dn3, ab1, ab2, ab3, svd1

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Dordi Westerlund

   /  oktober 24, 2011

  Hej!
  Vill du lyfta in twitter-länken i blogginlägget, där folk ironiserar mycket över allt detta, du har väl läst den? Det är inte ofta man ser vass politisk satir, tycker jag, men det är väl tid för det nu.
  https://twitter.com/#!/search/realtime/%23stuffmoderaternadid

  Aftonbladet har sammanfattat en del inlägg på sin ledarblogg, Alliansfritt Sverige har också gjort en sammanfatting
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/10/stuffmoderaternadid.html
  Men den roligaste finns på denna blogg:
  http://ajour.se/sa-raljerar-twitter-over-moderaterna-stuffmoderaternadid/

  Tack för din fina blogg!

 2. Gilad Shalit

   /  oktober 24, 2011

  Hmmmm. Om jag förstår skribenten rätt, så är RÄTTVISA socialistiskt. Medan orättvisa är borgerligt? Och det är bara socialister som får tycka vad som är rättvisa?? Allt annat är fel fel fel som Brasse sade.

  Och skribenten har dessutom behagat citera Orwell (som, om jag minns rätt, skrev en bok om djurfarmen, uttytt att socialist gav ord nya dimensioner. För att inte säga att ett ”nyspråk” uppstod, vilket oftast betydde motsattsen av det sagda, där lögnen avsåg att kamouflera socialisternas brist på rättvisa) Intressant citat – en svidande kritik mot socialismens lögner används av skribenten för att påvisa ”borgarnas” dito. Nyspråk?

  Eftersom nu Orwell är en rackans bättre debattör av orättvisor, och dessa under längre historisk period (stalinismsocialism) än vad skribenten och undertecknad är, så får jag antaga att socialismen i alla fall har längre och finare anor på att nukonstruera ord – och att denne lögn fortgår….

  Slutsats; använd inte Orwell för att kritisera ”borgare”, det slår tillbaka på socialister.

 3. Jag instämmer. Det är tragiskt och gör ont att se och höra ord förvanskas till något helt annat än de egentligen betyder.

  Jag har precis bloggat om ett hopp som tändes för mig idag. Och som sedan snabbt släcktes igen. Det är ovissheten som är det mest svåra för mig just nu som utförsäkrad.

  http://wwwmaskroskvinnan.blogspot.com

  Kram/Anna-Karin

 4. Den här lilla videon kanske också kan förtydliga M:s budskap och tankar. 😉

 5. Ulla

   /  oktober 24, 2011

  I dagens Arbetarbladet har Jenny Wrangborg en Gästkrönika
  http://arbetarbladet.se/ledare/gastkronikan/1.4030165-alliansen-ar-som-aliens

 6. T lindholm

   /  oktober 24, 2011

  Vilken ”begåvning” hon besitter, Moderaternas Partisekreterare, häpnadsväckande:
  http://www.dn.se/nyheter/politik/arkelsten-forfalskar-historien

 7. Vad som nu sker är mer allvarligt än allmänheten inser. TV-journalister har länge beskrivit politiken som spel och pajaskonster, och nu har det blivit just det. Hos moderaterna och Alliansen.
  Akta er, svenska folk! Denne Reinfeldt är i stånd till precis vad som helst.
  Snart har vi ingen demokrati kvar heller. Vakna, sovande folk! Det är en farlig lek med våra liv och förutsättningar.

  Tack Ilse-Marie! Tusen, tusen tack för dina inlägg. Du skriver som en gud och motsvarar alla önskemål jag nånsin kunde ha på en socialistisk eller vänsterinriktad press, den vi fortfarande saknar i pappersformat.

 8. Sanna (r)

   /  oktober 25, 2011

  Det kryllar av borgare runtomkring en nu för tiden.
  Det är blodröda socialistvänner vars nyvuxna barn nu röstar på moderaterna.
  Det är tidigare socialistiska vänner som låtit omvända sig.
  Och sedan har vi hela tjocka jävla släkten proppad med moderater, folkpartister och miljöpartister.
  Det går faktiskt inte att uthärda att släkt och vänner väljer denna framtid. Hur gick det till? Hur blev ni så helt utan empati och ansvarskänsla? Hur blev ni så ignoranta och aningslösa och giriga? Jag menar, att profeterna Borg och Reinfeldt anser att framtidslösningen för världen är att skaka av sig ansvaret för sjuka, fattiga och arbetslösa är en sak…men hur överlever vi angreppet från våra närmaste medmänniskor?
  Hur gör du?
  Margus: ETC finns både på papper och på nätet.

 9. T.lindholm

   /  oktober 25, 2011

  Moderaterna har inte ”förvanskat” orden! Det vad Moderaterna gör är att de LJUGER folket rakt upp i Ansiktet.
  Moderaterna tar inget Ansvar för något, istället har Moderaterna Förstört hela vår Välfärd, det som har tagit decennier att bygga upp, dom har saboterat Sjukförsäkringen, och dom har förstört Arbetslöshetsförsäkringen t.e.x…..
  Moderaterna har med Reinfelt i spetsen skickat tiotusentals människor i Ekonomisk otrygghet, där bland Sjuka och Handikappade, genom att Utförsäkra Sjuka människor på ett rent av Perverst sätt!
  Jag skulle kunna fortsätta ett tag till om vad Moderaterna har hunnit förstöra hittills.

 10. Maria

   /  oktober 25, 2011

  Gilad Shalit !
  Vad du glömmer att nämna angående George Orwell är att han räknade sig som ”demokratisk socialist”.
  Orwell skrev dessutom i inledningen av bokens originalupplaga att den visserligen i första hand handlar om Sovjetunionen men att förhållandena inte var mycket annorlunda i England.
  Det är bra att läsa på lite innan du jämställer kommunismens yttringar med socialism- det är nämligen två helt olika saker.
  Den välsmorda propaganda-apparat, fullpepprad med lögner, som moderatpartiet tillsammans med övriga allianspartier använder sig av (för att nedrusta vår egenbetalda och gemensamma välfärd) är däremot mycket lik den som förekom i Sovjetunionen.

 11. Sanna (r)

   /  oktober 25, 2011

  Bra replik Maria!!!

 12. Dordi Westerlund

   /  oktober 27, 2011

  M har kommit lindrigt undan. Att försöka skriva om verkligheten är allvarligt, och det finns fler exempel än det senaste med rösträtten etc, det är bara mest uppenbart. Just för att det är politik som absurd och grym teater borde de ha blivit hårdare ansatta. Och ”twitterstormen” utvecklade sig mer till en lek och när journalisterna har valt i floden, så väljer de den ”snälla” versionen. En lite putslustig version. Och det verkar som att allt redan blåst över? Juholts hyror blir en affär, men inte detta… Jag har tyckt de senaste åren att Sverige blivit italieniserat, jag har bott lite i Italien. Jag tänkte ibland om Italien: Sanningen är chanslös.

 13. Reblogged this on älwfewor and commented:
  jag testar reblogga en av de äldre inläggen hos Ilse ..kommenterade med Skvitt .. fick lite mer inspiration ..hmm och ja dåligt samvete ..för att jag inte längre orkar hänga med i det där skyfallet av vidriga absurda politiska finter som bara blir värre och värre ..i början var vi ju många som orkade reagera ..nu tror jag att många fler vaknat ..än de som öppet protesterar ..nu läser jag mest hos andra .. kikar på dem som fortfarande ..orkar reagera ..eloge till alla dem

 1. Motvallsbloggen » Reinfeldt: De utförsäkrade får väl söka stöd hos anhöriga
 2. Lögn och propaganda har blivit sanning i Moderaternas Sverige! » HumanLabRat bloggar
 3. Tankar litet allmänt runt privatiseringar och nu i synnerhet om privatiseringen av Bollnäs sjukhus, samt vidare om den fattigaste tredjedelen i USA… « reflektioner och speglingar II…
 4. En inhuman arbetsmarknadspolitik. « BJÖRN ALVEBRAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: