Folkdomstolen, mediadrevet och sanningen som göms undan

Gårdagens skvallerrapportering i nyheterna dominerades som väntat av ”Juholt-affären”. Partiledardebatten i riksdagen var en bisak – en debatt där Juholt krossade Reinfeldt och övriga alliansledare. Självklart måste detta tystas ned.

Enligt de senaste ”hemliga källorna” är nu ”timmarna räknade för Juholt”. Media har bestämt sig – han ska bort. Drevet måste gå vidare. I Västertorp (där Juholts numera berömda lägenhet finns) vandrade man i går runt och fick ilskna och upprörda kommentarer av ”folkdomstolen”. Människor som läst de svarta rubrikerna om ”fusk, bedrägeri och lögner”, och sedan sett samma falska dom upprepas i TV:s nyhetssändningar. Nyhetssändningarna har blivit en återvinningsstation för obekräftat skvaller, rykten och rena lögner. Folkdomstolen dömer utan att ens få se en glimt av sanningen.

Först nu idag berättar svt om de regler riksdagsledamöterna har haft att rätta sig efter; att det inte funnits någon uttalad regel att följa – reglerna har istället varit ”underförstådda”. 

Citat, svt;

Det är upp till varje ledamot själv att vidarebefordra den typen av information till riksdagens ”ledamotsservice”.
I övrigt är det bara en blankett som ska lämnas in – ”Ersättning för övernattningslägenhet inom 50 km från riksdagshuset”. Där ska ledamoten uppge aktuell hyra samt bifoga ”hyreskontrakt eller motsvarande dokument där hyran/avgiften framgår.”

Håkan Juholt har alltså gjort exakt det som reglerna föreskriver. Varken mer eller mindre.

I dag berättar svt också hur man ändrat reglerna efter det att ”Juholt-affären” exploderat. Aftonbladet – drevets källa – nämner inte med ett ord att reglerna ändrats, utan försöker istället sprida nyheten att Juholt  med berått mod brutit mot tydliga bestämmelser. Men inte ens de nya reglerna är helt glasklara, citat, svt;

I måndags – den 10 oktober – efter att Juholtaffären rullat igång lade riksdagskansliet till en mening i sin information om riksdagsledamöternas förmåner som förmedlas utåt till allmänheten och den lyder:

”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

Inte heller det är en solklar regel. Om ledamoten av olika skäl, hög lön till exempel, står för hela boendekostnaden i ett samboförhållande – hur ska regeln tolkas då?

Var finns granskningen? Var finns källkritiken? Hur kan svt:s ”oberoende” nyhetsprogram få sitta och uttala rykten, lögner och förtal utan att ifrågasättas? Hur kan kvällspressen få starta dessa drev utan att ens kontrollera sanningen först?

Vem har gjort fel. Juholt eller riksdagsförvaltningen? Nu anmäls riksdagen, citat;

Att felaktigt utbetalda pengar skall återbetalas råder det ingen tvivel om. Men ansvaret för felaktigt betald ersättning bör ligga hos Riksdagsförvaltningne och ej hos ansökaren, i detta fall Håkan Juholt. Denne kan ha vilket uppsåt som helst, men så länge inskickade/inlämnade handlingar är korrekta, så har, enligt mig och många, många andra – myndigheten sista ordet”, skriver mannen i sin anmälan.

Ann-marie Lindgren, på Arbetarrörelsen Tankesmedja, beskriver på ett mycket bra och tänkvärt sätt hur läget ser ut i dag. Media har bestämt sig – Juholt ska bort. Nu handlar det om en maktkamp.

Juholt, rättsäkerheten, drevet och folkdomstolen, citat;

Ingen – det må vara yrkesbrottslingar, vanliga Svenssons eller socialdemokratiska partiledare – ska dömas utan sakligt hållbara bevis. Än mindre ska någon kunna beläggas med förtida sanktioner för ännu icke styrkta beskyllningar och ännu icke bevisade brott.
Det är en grundläggande och bokstavligen urgammal princip för rättssamhället, nödvändig för demokratin: ”Ingen må dömas utan laga dom och rannsakan”.

Folkdomstolar där varje anklagelse blir till en omedelbar dom och ett krav på omedelbart verkställt straff har ingenting med demokrati att göra.
Inte kvällspressdrev heller.

Drevet jagar inte sanningen. Drevet är inte ute efter att ta reda på vad som verkligen hänt eller inte hänt. Drevet är ute efter att fälla det byte det har vittring på, alldeles oberoende av om jakten är lovlig eller inte.  Och nu har drevet mot Juholt övergått i den fas som handlar om ren maktkamp: nu gäller det helt enkelt vem som ska vinna – det jagade bytet eller de mediala jägarna. /…/

Läs hela!

*

Fredrik Reinfeldt rasade i går, röd i ansiktet och med vevande armar, mot ”de arbetsföra människor” som uförsäkrats – ”bidragstagarna” (underförstått – fuskarna);

– Vi har haft en uttalad utgångspunkt; att minska bidragsutbetalningar tll arbetsföra människor /…/NU ÄR DET NOG!!!!/…/  180 000 långtidssjukkrivna har nu sjunkit ned till 110 000. Jag är stolt över denna förändring av Sverige. Vi ska ta ytterliggare steg. Vi ska göra tydligt att det är inte bidrag till arbetsföra människor som bygger det här landet starkt.

Håkan Juholt svar till Fredrik Reinfeldt i partiledardebatten;

– Du har lett ett land en tid där människor som drabbas av cancersjukdom inte bara ska känna ångesten för vad den sjukdomen innebär. Inte bara ska gå igenom den behandling sjukdomen innebär. Du har dessutom, med berått mod, valt kasta ut dem i fattigdom därför att du istället har valt skattesänkningar för sådana som dig själv. Det är djupt omoraliskt.

Ja, visst kan man fråga sig vad som är omoraliskt…

 • Att kasta ut svårt sjuka från sjukförsäkringen, att med berått mod fattiggöra, fuskanklaga och förnedra dessa människor. Och sedan – dessutom – vara stolt över dessa handlingar.

eller….

 • Att följa föreskrivna regler och sedan bli anklagad av ett kompakt mediadrev för ”bidragsfusk” – utan att drevet ens granskar fakta.

P.S. Till sist en personlig kommentar…..

Nej, jag är inte socialdemokrat. Visst har jag hjärtat till vänster – men jag är inte medlem i något parti. Anledningen till att jag reagerar så starkt på detta mediadrev (liksom alla tidigare meningslösa mediadrev – med enda syfte att krossa) är att jag är allergisk mot orättvisor, falska rykten, orättfärdiga anklagelser, och mot alla försök till att krossa människor – vare sig man gör det offentligt eller privat. Det är stor skillnad på att granska politiker och deras politik – mot att bedriva rovjakt på ett utvalt offer.

Juholt är en hård nöt att knäcka för mobben och mediadrevet, men jag tvivlar inte på att de kommer att fortsätta att försöka. Om de lyckas är det en stor olycka för vår demokrati, och mer därtill – detta drev kan krossa många utsatta människors hopp om en bättre framtid. Ni ”hemliga källor” och oreflekterande journalister kommer att ha många krossade människors drömmar på era samveten, och av ingen annan anledning än – makt, makt och åter makt. Till vilken nytta?

*

Missa inte; Bror Perjus Vem vågar leda Socialdemokratin?

Läs mer; Viktor Tullgren Storyn om Juholts fusk är en medialögn

Bloggat; Röda Berget, In your face, Annarkia, Martin Moberg, Jinge, Netroots

Media; svt1, svt2, svt3, svt4, svt5ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Christer

   /  oktober 13, 2011

  ”Håkan Juholt har alltså gjort exakt det som reglerna föreskriver. Varken mer eller mindre”.

  Låt oss trots allt se till att få lite perspektiv på det som hittills har kommit fram:
  – Juholt har begärt och fått skattefinansierade hyresbidrag för sambons hyreskostnad – utöver det egna bidraget. Detta är alltså helt ok och exakt som reglerna föreskriver ??
  – Juholt har begärt och fått reseersättning för egen bil Oskarshamn – Stockholm men samtidigt använt leasingbil, hittills vid 3 kända tillfällen: 18/2 -07, 22/3 -07 och febr -08. Detta är också ok och exakt som reglerna föreskriver ??
  – Juholts resa till flera länder, bland annat Vitryssland är också satt under lupp. Hans sambo har varit medresenär på samhällets bekostnad och utkvitterade ersättningar stämmer inte med den verkliga reslängden. Detta är också ok och exakt som reglerna föreskriver ??

  Jag har inga som helst synpunkter på SAP:s interna beslut och vem man utser till partiledare – MEN, när partiledaren samtidigt är en presumtiv statsminister för oss alla och hans vidlyftiga hantering av våra skattepengar sker för egen vinning, DÅ HAR VI ALLA ANLEDNING ATT REAGERA !

 2. Gilad Shalit

   /  oktober 13, 2011

  Det verkar som att Juholt är sin egen fiende just nu. Att skylla alliansen för att oegentligheter avslöjas är inte korrekt – troligen är det Juholts partivänner, ”kamrater” som dolkstötar honom.

  När Sanning och Fakta är ens fiende, är det inte motståndarna som skall beskyllas. Men jag ser fram emot författarnas försk att skylla avslöjanden på alliansen eller ens SD,..

 3. Erik

   /  oktober 13, 2011

  Och vilka är de ”hemliga källorna” då? Får man anta att det är en synonym till ”personer som vill vara med i den nya partiledningen”?

 4. T Lindholm

   /  oktober 13, 2011

  Det är intressant att se vilken otrolig makt den Borgerliga Median,(för det finns väl ingen annan Media i Sverige,) har på befolkningen,man kan jämföra detta med en stor Boskap hjord som följer det första djuret blint, vad det än må vara,det känns ruggigt faktiskt… Och i och med det så kan man nu se klart och tydligt också sambanden om hur det kunde vara möjligt att Befolkningen i Sverige valde fram en sådan Borgar Regering och varför!
  Mycket Sorgligt!

 5. mycket bra skrivet!

 6. Lysande!

 7. Sanna (r)

   /  oktober 14, 2011

  Lysande skrivet. Borgerlighetens media piskar upp lynchstämningen. Avslöjandena haglar. Alla bräker i samma tonart. Inklusive hämndlystna socialdemokrater med högeragenda. Journalister utan yrkesetik säjer glatt in ”husbondens röst” och räknar med att folkdomstolen lägger sig platt fall. Man har tidig segervittring. Man ser sig kunna säkra nästa valvinst redan nu.

  Kanske är Juholt det enda hotet mot borgarnas sociala avrättningspolitik. Trots vissa alliansliknande utspel såsom ”välfärdsjobb” och skuggbudgeten som var en besvikelse (i den version som läckte ut via media…). Kanske är han ändå den mest socialdemokratiska ledare som landet lyckas uppbringa just nu? Om han – och ledningsgruppen – ersätts blir det förmodligen med ofarliga högersossar som inte har för avsikt att lägga om rodret. Och alliansen kan ohotat fortsätta ödelägga människors liv genom att nedmontera välfärden och omintetgöra det som gjorde Sverige till ett ganska unik plats i världen. Hjälp!!!

 8. Robotics

   /  oktober 15, 2011

  Håkan Juholt är det STARKASTE som S-partiet någonsin haft. Denna starka ledare och orator har ju blåst bort båda gossarna Reinfeldt och Borg, med en enaste andning och kan verkligen sätta stopp för deras raserandet av vårt land och framtide. Han är den STÖRSTE räddaren av Sverige, från den undergång och försämring för dess medborgare, som Reinfeldt och Borg med stormsteg arbetar för. Så Håkan Juholt du är vår man för framtiden i landet.

 9. Robotics

   /  oktober 15, 2011

  Efter att nu i åratal fått höra från Reinfeldt att vi haft 500 000 förtidspensionärer som man utförsäkrat med 140 st per dag och enligt andra som gjort beräkningarna har det varit 51 över hela landet. Att moderaterna sedan RÄKNAT IN ARBETANDE deltissjukskrivna som FÖRTIDSPENSIONÄRER 100%, för att få upp antalet. Det är dags att någon sätter sig ner hos Försäkringskassan och begär ut ett uppställning på och någon som redovisar exakt hur moderaterba manipulerat med statistiken.

  Svenska folket vill inte höra på fler lögner från moderaterna och deras anlitade PR-företag, som på heltid och medvetet försöker föra oss medborager bakom ljuset.

 10. Robotics

   /  oktober 15, 2011

  Juholts största fiender är moderaterna, de moderata socialdemokraterna, Aftonbladets (ägare Schiebstedt – moderater) skriverier, andra tidningar (ägs av moderater), alla TV-kanaler (ägs av moderater).

  S-parti måste skaffa sig en egen TV-kanal egen tidning för att föra ut sitt budskap annars lär de få det svårt. Man saknad information under förra valet p g a att moderaterna strypt all visning av S valkampanjer i TV och medier.

 11. anita

   /  oktober 16, 2011

  Borgarna måste bort! Då behövs Juholt! Jämför hans ”synder” med vad borgarna gör med vårt samhälle.

  Och skriv på namninsamlingen som kräver Jan Helins avgång. Aftonbladet driver en hetsjakt utan like mot Juholt. Varför? För att hjälpa borgarna kvar vid makten?

  http://namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=5948&fnvisa=namn

 12. Anders

   /  januari 22, 2012

  Media i Sverige har alltid varit borgerlig, den har väl blivit så kan man tänka sig efter de nära 50 år som socialdemokraterna styrde utan avbrott. Enda tidningen som varit S-vänlig av de stora är ju Aftonbladet men även den tidningen har numera ”rättat in sig i ledet” och blivit en del av drevet gentemot SAP.

  Och detta drev är i många stycken väldigt oroväckande likt det regimstyre som styrde Tyskland åren 1933-45. De trycker gärna på att demokrati råder men de enas om att välja sida tillsammans och påverka folk i ”rätt riktning”. Sittande regering har ju världens enklaste uppdrag att styra det här landet när man har media i sin lilla ask, en media som inte är i närheten att kritisera regeringen på samma vis som de går hårt åt oppositionen och i synnerhet SAP då.

  Att det inte ens är samma kritik gentemot Carl Bildt och hans affärer i Lundin Oil som nu mot Juholt är i många stycken helt otroligt. Men det är tydligen mer legitimt för en moderat att sitta på dubbla stolar eller hänge sig åt att fuska med bidrag.

  Det enda som kan göra att vi får lite ändring på allting är att folk helt enkelt ignorerar gammelmedia och själva tar reda på fakta och lyssnar mer på sig själva än må makten, makten personiferad av riksmedia.

 1. Ska Alliansens och mediernas kupp mot Juholt lyckas? » HumanLabRat bloggar
 2. Mediadrevet mot Juholt utan grund « En liten viskning
 3. SvT: ”Riksdagen saknar regler om samboförhållanden” « Röda Berget
 4. Mycket luft i drevet mot Juholt | Stefan Bergmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: