Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier

Ofta glömmer vi att de allra största politiska skandalerna är de som sker varje dag när människor drabbas av konsekvenserna av de politiska beslut som har fattats.

En sådan skandal är  privatiseringar till varje pris – alliansen och moderaternas heliga politik. Riskkapitalbolag och privata intressen knaprar i sig våra välfärdspengar. Ofta får samhällets svagaste betala priset – sjuka, äldre, funktionshindrade.

Skandalerna på privatiseringens altar – bara under den senaste veckan;

Täby är den utsålda välfärdens Mecka, där finns Kristina skolan för barn med särskilda behov.

De tömmer bolaget på pengar, citat DN;

Kristinaskolan, vars elever har särskilda behov, saknar allt – böcker, läromedel, behöriga lärare. Samtidigt gör bolaget mångmiljonvinster år efter år. Så sent som i juni delades nästan hela den samlade vinsten ut till aktieägaren (10.470.000 kronor) . Kvar återstår bara 245 kronor. ”Det ser inte ut som om man tänker sig en framtid. Det här väcker en massa frågetecken och utropstecken”, säger affärsjuristen Rolf Åbjörnsson.

I Vällingby får riskkapitalbolaget Tritons Carema hård kritik för hur de sköter Koppargårdens äldreboende. Här gäller det att tjäna pengar.

Oacceptabla förhållande på äldreboende i Vällingby, citat DN;

En död patient till följd av blodförgiftning orsakad av ett illa skött sår. Flera påtagligt undernärda patienter. Onödiga amputationer. Läkemedlen tar slut. Ett stort antal fallolyckor. Brist på både kompetens och personal. /…/I slutet av september fick stadsdelsförvaltningen ett anonymt mejl från ett antal undersköterskor och sjuksköterskor på Koppargården. ”Vi ropar på er hjälp. Snälla lyssna! Vi känner att vår chef inte lyssnar på oss eller respekterar våra åsikter om att göra verksamheten för boende säker och bra”, skriver de.

Sedan har vi alla de allianspolitiker som gjort misstag, tagit mutor, roffat åt sig, brutit mot lagen – men sitter kvar…

 • Avslöjade licensskolkare; Propagandaminister Per Schlingmann 14 år licenskolk, migrationsminister Tobias Billström flera år. En av de 6 500 licenskolkare som helt plötsligt (2006) lämnade in uppgifter – Gunnar Axén.

Inga krav på avgång, inga mediadrev, en axelryckning – en jäspning. Vem bryr sig?

Så kom då anklagelserna mot Håkan Juholt – stora krigsrubriker i Aftonbladet. Juholt anklagas för fusk, lögner och bedrägeri. Drevet går…

Men vänta ett tag – vad är det som egentligen har hänt – bakom rubrikerna….?

1. Håkan Juholt har lämnat in uppgifter om sin övernattningslägenhet i Stockholm till riksdagskansliet. Han har lämnat in uppgifter  om hyran och bifogat hyresavin där tydligt framgår att han delar lägenheten med sin sambo.

2. 2011 sker en hyresförändring. Håkan Juholt kommer in med en ny ansökan. Det är i samband med den som riksdagskansliet uppmärksammar ett fel.

3. Assistenten på socialdemokratins partikansli får på sin semester reda på misstaget.

4. 13 september lämnar assistenten, utan att ha talat med sin högsta chef, Sven Eric Söder in samma blankett som tidigare.

Resten är obekräftade rykten från en ”hemlig källa”.

Hur skulle Juholt ha agerat? Hur ser reglerna ut?

Svar DN;  ”….det finns ingen regel som exakt anger hur en riksdagsledamot ska agera om en egen lägenhet delas med någon annan.– Det står inte explicit, men det är underförstått att vi bara täcker ledamotens egna kostnader, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagsförvaltningen”

Annie Lööf (C) om hur reglerna ser ut;

– När min man flyttade in kunde jag enligt riksdagsförvaltningen bestämma själv om jag skulle ha hela ersättningen eller inte eftersom jag de facto har två lägenheter i mitt uppdrag.

Emil Källström (C), som gjort samma misstag som Juholt, om reglerna, citat;

– Tydligen är inte regelverket så glasklart som det borde vara. Jag har sagt till Riksdagsförvaltningen att de borde se över hur det kontrolleras.

Sydsvenskan förklarar närmare, citat;

Som riksdagsledamot i behov av övernattningslägenhet i Stockholm, kan man välja mellan två olika alternativ. Antingen bor man i en av de lägenheter som riksdagen äger. Eller så skaffar man en egen bostad och får ersättning för utgifterna av riksdagen.

Regelverket skiljer sig ganska stort beroende på vilket alternativ riksdagsledamöterna väljer.

De flesta ledamöterna väljer att använda någon av riksdagens drygt 200 lägenheter. Det är gratis för ledamöterna, men det finns bestämda regler…/läs!…/

Men några motsvarande regler finns inte för de 31 ledamöter som, i likhet med Håkan Juholt, har valt att skaffa en egen lägenhet.

Inget säger att man inte får ha någon annan boende där, inte heller att riksdagsledamoten måste dela sina kostnader med sin eventuella sambo.

– Däremot är det underförstått att vi bara betalar ut ledamotens kostnad, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice.

Juholt har betalat tillbaka pengarna. Men även om han inte gjort det, så hade riksdagen inte kunnat kräva någon tillbakabetalning av honom.

– Vi har helt enkelt inte någon grund att göra det, säger Marianne Bjernbäck.

Vilka uppgifter har Håkan Juholt lämnat in?

 1. En blankett där han ska uppge sin månadshyra – han skriver sin månadshyra.
 2.  Han skickar därutöver in hyresavin – där det klart och tydligt framgår att han delar lägenheten med sin sambo.

Man kan givetvis tycka vad man vill om Håkan Juholt som person, eller om hans möjligheter att leda Socialdemokraterna. Men om han ska avsättas enbart på grund av STORA SVARTA MEDIA RUBRIKER – då har vi gått snett, mycket snett. Speciellt om man betänker att media till 90 procent ägs och styrs av borgerliga intressen…..

Senaste nytt – Juholts advokat, AB;

Håkan Juholts advokat Hans Strandberg har nu gått genom reglerna kring hyresersättningar. Trettio riksdagsledamöter begär i dag pengar för egna lägenheter. Strandberg menar att det inte finns nedskrivet någonstans hur hyran ska ersättas om bostaden delas med någon annan. – Då frågar man sig hur hela den här historien har fått de här dimensionerna. Jo, det har att göra med att några av de här trettio bara har begärt halva hyran, säger han till TT.

*

Läs; Röda berget – Källström och Juholt bröt inte mot reglerna, Makten till folket – Juholt och hyresavin, Regler om hyresersättning riksdagsledamöter

Bloggat; Lasses blogg, Bror Perjus, Martin Moberg, Netroots

Media: Ab 1, 2, 3, 4, Dagens Arena, DI 1, 2, SVT 1, 2, 3, 4, VK, DN 1, 2, 3, 4, AV, SR, Nyheterna, SvD 1, 2, Expr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. Anders

   /  oktober 12, 2011

  Hej,

  Du glömde visst några som inte klarade sig…
  Sven Otto Littorin: Fast han kom kanske billigt undan, givet det som det sades att han hade gjort…
  Maria Borelius: Ja, vad säger man om det. Hon kände väl inte heller till reglerna…?
  Cecilia Stegö Chilò: Det var kanske inte 160,000 kronor, men ändå väldigt allvarligt!
  /Anders

 2. Anders, jag hade med dom (och några till) på listan från början, men valde att begränsa mig till de som faktiskt sitter kvar….

 3. kattmoster

   /  oktober 12, 2011

  Ett anspråkslöst förslag – varför inte granska Lena Mellin på Aftonbladet? Hur står det till med boende, avdrag, Rut, Rot osv? Eller är det osolidariskt journalister emellan?

 4. Sanna (r)

   /  oktober 12, 2011

  Det enda som är upprörande med Juholt är att han återigen (med skuggbudgetpropositionen som inte gick igenom partistyrelsen) tänker fortsätta högervrida socialdemokratin…så oerhört trist… när vi så behöver en stark vänsterpolitik.
  Allt eldigt snack om att stå under paraplyet när det regnar och att inga ungar ska vara fattiga är lånad Palmeretorik och röstfiske.

 5. Bo Waldersten

   /  oktober 12, 2011

  Detta är vad som sker. Det dyker upp under långa tider och glöms ofta bort av mig själv, då man inte har någon att jobba vidare på vad som sker i politik och människor som tar för sig av sitt ego och möjlighet att ha form av status. Detta som nus sker är ju av godo!

 6. På riksdagens hemsida har reglerna ändrats 3 dagar efter att drevet startade:

  http://knapsublogg.blogspot.com/2011/10/vad-ar-det-som-pagar-egentligen.html

 7. Mycket tänkvärt och jag sprider ditt inlägg via mitt bloggsamarbete SOLIDARITETSTANKEN.

  MvH

 8. Det tydligaste exemplet på tobleronesilandet av mygg och sväljandet av folkmordskameler tycker jag är underlåtenheten att agera beträffande Carl Bildt, som aldrig skulle tillåtits bli Sveriges utrikesminister med den gangsterekonomiska CV:n. Han är under utredning för folkrättsbrott och det handlar om 12 000 döda och 160 000 fördrivna i Unityprovinsen i södra Sudan. Folkmord helt enkelt, som skedde under den tid Carl Bildt var styrelseledamot av Lundin Oil. Lundin group var också engagerat i Congo under denna tid och listades då av FN som ett företag som inte följde föreskrivna OECD-regler för multinationella företag. I den rapporten omnämns också i redovisningen av olagligt exploaterade diamanter med Dubai som transitland den nu åtalade Viktor Bout – ‘Merchant of Death’.

 9. /xanaxtasy

   /  oktober 13, 2011

  haha lol jag lovar att om vi kollar på alla dom röda partierna så hittar vi minns lika många lik i garderoben hos dom så palla att ni ska smuts kasta folk när alla är likadana oas vilket parti dom är med i…

 10. Alex

   /  oktober 13, 2011

  På röda bloggar hittar man försvar för röda politiker och kritik mot blå politiker. På blå bloggar är det tvärtom.
  Det här landet behöver en sanningskommission, tycker jag som blir mer upprörd när ”mina” politiker beter sig som idioter än när någon annans politiker gör det.

 11. Ni glömmer väl inte bort Juholts affärer! Eller??

 12. Efter att ha sett ”UG” ikväll så blir det fler att lägga till. Anders Borg hade tydligen på egen hand bestämt att SAAB skulle läggas ner så att ”tjänstesamhället” skulle kunna genomföras fullt ut. Det är alltid svårt att bevisa speciellt som man hela tiden vägrar svara på frågor och hävdar sekretess. Det får dock anses som ytterst misstänkt.

 1. SOLIDARITETSTANKEN via ETT HJÄRTA RÖTT – Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier « SOLIDARITETSTANKEN
 2. Operation Krossa Demokratin – Syna Anders Borgs Bluff | Nemokrati
 3. Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier « Ett hjärta RÖTT « Sociofoben's Blog
 4. Onödig information? « PeoWagstrom's Weblog
 5. Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier « Vägen till de nya livet!
 6. Anonym
 7. Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: