När man ska hugga huvudet av kaniner….

I går kväll avslöjade Uppdrag Granskning Fredrik Reinfeldts och ”de nya Moderaternas” stora hyckleri – efter allt vackert tal om LAS och ”den svenska modellen”. När regeringskansliet skulle bantas sparkades sjuka, äldre och fackligt aktiva. Först bjöds de anställda in till ett stormöte på en gammal biograf i Stockholm. En av deltagarna beskrev känslan på mötet så här;

– När man ska hugga huvudet av kaniner så brukar man klappa dem först så att de ligger still på huggkubben. Sedan slår man…..

Så startade utrensningen….

– Det här verkar vara ett mycket, mycket avancerat sätt att gå runt anställningsskyddslagen. Det skulle vara intressant att få en prövning i Arbetsdomstolen om regeringskansliet tillämpat samma metoder som det privata näringslivet, nämligen att strunta i lagstiftningen för att bli av med dem man inte vill ha kvar, säger Kurt Junesjö, en av Sveriges främsta experter på arbetsrätt.

Visst har Kurt Junesjö rätt. På arbetsplatser runt om i landet praktiseras redan en utsorteringspolitik för att rensa bort oönskad arbetskraft. Regeringens nya lagar och regler hjälper till och förenklar processen för arbetsgivarna. I dag uppfyller Sverige inte ens EU-rättens minimikrav när det gäller anställningsskydd. Dessutom använder sig många arbetsgivare av regeringens nya tidsgränser i sjukförsäkringen för att snabbt bli av med anställda som sliter ut sig eller drabbas av ohälsa.

Dagens Arbete undersökte hur de största industriföretagen hanterar långtidssjuka. Resultatet är skrämmande.

 • I hälften av företagen har personer blivit uppsagda i samband med sjukdom.
 • I nästan hälften av företagen har personer sagt upp sig själva i samband med sjukdom
 • I mer än en tredjedel av företagen fanns före detta långtidssjuka som jobbar deltid, på egen bekostnad, trots att de inte får ersättning från Försäkringskassan.

Fredrik Reinfeldt och De Nya Moderaterna har klappat oss på huvudet. Nu ligger vi stilla och paralyserade – som kaniner på slaktbänken. Vissa av oss har redan fått slaget, andra kommer att få det – men de allra flesta känner ännu bara de mjuka smekningarna – de vackra orden. De förstår inte ens vad som händer. Andra vet att de kommer att klara sig för att de är så stora, starka, friska, vackra och rika – vem behöver då bry sig om några slaktade medkaniner (medmänniskor)?

*

Till sist… kort, kort….

 • Anders Borgs ekonomiska politik fördjupar krisen. På DN-debatt skriver (till och med) Lars Calmfors i dag om hur kontraproduktiv Anders Borgs ”försiktighet” är för Sveriges ekonomi och framtid. Lästips; Propagandaminister Borg.

*

De Nya Moderaternas arbetarpolitik; Det enda arberarpartiet

Bloggat; Röda Berget, Martin Moberg , Löntagarbloggen om LAS i regeringskansliet, LO-bloggen om SNS, Jinge om MP, Peter Andersson om opinionen, Reflektioner och speglingar om reaktionära samhällen, Sebastians tankar om SFI, Netroots

Media: SVT 1, 2, 3, Ab1, Ab2Expr,DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Bara att hoppas att väljarna äntligen börjar se vad Alliansen gör, och röstar bort dem vid nästa val, om det nu hjälper. Sämre blir det nog i alla fall inte.

 2. Lasse E

   /  september 22, 2011

  Borgaralliansen säger en sak men gör en helt annan, i det här fallet som i alla andra fall. Det börjar vi bli vana vid. ”Ulvar i fårakläder” är ett understatement. Liknelsen med kaninerna som skall slaktas är klockren.

 3. Marie Hallén

   /  september 23, 2011

  Vi får inte glömma att det var sossarna som började lägga grunden till sjukkasseförsämringarna och borgarna har snabbt byggt på – undrar när huset rasar?
  Har någon ett bra förslag på hur vi med ständiga sjukersättningar eller än värre utförsäkrade skall få ekonomin att gå ihop?
  Sätt i gång och bygg typ studentrum med kök i korridoren och betala flytten dit för oss. Ordna en loppis med våra saker som inte får plats i rummet. Det kan ju bli en inkomst för staten eftersom vi bara är en dyr belastning i dag. Det är väl självklart att vi valt att vara sjuka för att slippa arbeta. Att inte lönebidragen används fullt ut beror ju bara på vår ovilja eller…..

  Det är väl självklart att de gamla som har svårt att klara av sin vardag med alla ”betalkort”, uppgifter som måste sökas på datorn, blanketter o.s.v. valt detta. Oro och ensamhet är ju också självvalt eller…

  Själv ständig sjukersättning och gamla föräldrar som behöver hjälp på annan ort.

 1. En obehaglig DDR-doft sprider sig i det svenska näringslivet… | LO Bloggen
 2. Längtar du efter att bo miljövänligt? Dagens bilder… | Jinge.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: