Smulorna från de rika männens bord

Ibland är det nyttigt att påminnas om våra politiska ledares visioner och mål.  Hur ser deras drömsamhälle ut? Vad vill de med sin politik?

Finansminister Anders Borgs dröm (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992), citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Fredrik Reinfeldt uttryckte sina idéer så här (“Det sovande folket”, 1993) citat;

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd./…/

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt./…/

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

Både Fredrik och Anders dröm är alltså att överge och ”montera ned” den generella välfärden. I sak betyder det att montera ned de välfärdssystem som inbegriper alla medborgarna på lika villkor. Man kan säga att den generella välfärden i Sverige treditionellt innefattar inte bara vård, skola och omsorg utan även de generella trygghetssystemen som pensioner, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring. System som omfattar alla som uppfyller vissa grundkrav.

Alternativet till den generella välfärden är den selektiva – den som enbart riktar sig till de allra fattigaste. Den innebär i praktiken att de utan ekonomiska resurser måste förlita sig till behovsprövade bidrag medan de som har ekonomiska resurser köper sig sina egna välfärdstjänser.

Vad vi nu ser är hur Reinfeldt och Borg sakta men säkert genomför sina drömar om ett systemskifte – från generell välfärd till selektiv. Inom vård, skola och omsorg går personalen på knäna – samtidigt som klyftorna och segregationen ökar. De generella trygghetssystemen monteras ner och utesluter allt fler.

Regeringen deklarerar i dagens DN-debatt artikel att ”de ekonomsikt utsatta får mest i årets budget”. Det är knappast en ”sanning” – inte ens med modifikation. Enbart jobbskatteavdraget har sedan 2007  belastat budgeten med 290 miljarder kronor. Lägg därtill flera andra mångmiljardskattesänkningar och avdrag som riktats till, eller utnyttjas av, de allra rikaste (fastighetsskatten, förmögenhetsskatten,  ROT- och RUT-avdrag). Nu ska de fattiggjorda, på nåder, få smulorna från de rika männens bord.

I årets budget kan vi se hur vissa riktade och behovsprövade bidrag höjs för att dämpa de värsta stötarna efter de nedmonterade generella trygghetssystemen. Sjuka, arbetslösa och pensionärer är de som har betalat skattesänkningarna och avdragen – nu får de behovsprövade nådegåvor istället för tillräcklig ersättning från de generella trygghetssystemen.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har kommit en god bit på väg med att montera ned den generella välfärden. Och visst går det ”rationellt och humant till” – i alla fall för de som ännu inte har drabbats av konsekvenserna. Ja, många har inte ens fattat vad som håller på att hända…..


*

Bloggat; LO-bloggen om bidragsstaten, Alliansfritt om budgten,  Martin Moberg om budgeten, Peter Johansson om är det verkligen ”ansvar” att sänka krogmomsen?, Sebastian Stenholm om budgeten ”Tid för oro” och en riktig vinstko för Mc Donald´s, Åsa Johansson om kompetens framför sänkt restaurangmoms, Peter Andersson om en budgetdag och en vandring över Strömmen, Lena Sommestad om bra att Juholt och Jämtin driver S-kvinnors krav, Tord Oscarsson om att sänkt krogmoms upprör pensionärer, Eva Lindblad på bloggen FASAN om att vara trött på en andra fas 3 period och tjoho så anställningsbar man blir då, Peter Johansson om att mediernas högervridning är bevisad, Heléne Björklund om för exakt ett år sedan, Helga von Pitbull om long time ago, Enn Kokk om resultatet av det lettiska valet, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media; sr-guide till nya budgeten, DN 1, 2, 3, SR 1, 2, 3, 4, BT, SN, ÖP, NSD, Dagen, Corren, Nyheter 24, BLT, Norran, HD, SMP, Barometern, SvD 1, 2, 3, Ab 1,2, 3, 4, SVT 1, 2, SR 1, 2, 3, 4, 5

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Sitter och försöker smälta det jag kommer ihåg från dagens debatterande. Ansvar…. det stående ordet förstås men också saker som att Jobb o Utvecklingsgarantin, JUG har ökat med 1811%! Att vi numer finner Fas 3 på plats 3 som Sveriges största arbetsgivare…

  Ur led är tiden, och sittande minoritetsregering verkar helt leva i en annan verklighet. Kanske man får tänka om, skit i alla som numer lever i det där ”ickebefintliga” utanförskapet utan vi placerar alliansen där helt enkelt. För om jag numer är i ”innanförskapet” då måste de sitta där utanför, inte tusan delar vi då verklighet, inte på långa vägar… RUT, sänkt krogmoms och alltfler rehabiliterade fd ”sjuka”…

 2. Kent Karlsson

   /  september 20, 2011

  Måste erkänna att Alliansens politik förvirrar mig ibland. Framåt är bakåt (skolpolitiken) och svart är vitt eller blått är rött (M är ett ”arbetarparti”)! Det som INTE fungerar i andra länder (bl a.sänkt krogmoms) skall på något mirakulöst sätt fungera här enligt regeringen Reinfeldt!
  Jobbskatteavdraget är ytterligare en av Alliansens åtgärder i sin ”arbetsmarknadspolitik” som gör mig lite förvirrad.

  Att vi fått några kronor mera i plånboken är ju sant men har det haft några effekter på JOBBUTBUDET är ju det som är det intressanta att diskutera! Hitintills har vi inte sett något intresse av att utvärdera de tidigare fyra jobbskatteavdragen från regeringshållet innan man ville införa ett femte! Man kan ju bara spekulera i varför de inte vill utvärdera det! Efter att att kaffemötet med MP om det femte jobbskatteavdraget ”bröt samman” innan kaffet ens hann serveras heter det nu att regeringen ”tar ansvar” genom att inte just nu försöka driva igenom det!
  Tidigare har det hetat att ”jobbskatteavdraget är det enskilt främsta jobbskapande åtgärden i Alliansens arbetslinje och att det finansierar sig självt med alla nya jobb det skapar”!

  Nu gäller det tydligen inte längre då det nu tydligen anses vara en kostnad för statskassan efter som man ”tar ansvar” genom att INTE genomföra vad man tidigare ansåg vara en jobbskapande åtgärd!

  Visst är det ganska mycket med Alliansens politik som är förvirrande!?

 3. Ja, många har inte ens fattat vad som håller på att hända…..

  Precis. I mina svartaste stunder undrar jag om det där med demokrati och allmänna val är en så bra idé egentligen. Fast jag kan inte komma på något bättre.

  Det värsta är ju att ju sämre skolorna blir, desto sämre fungerar demokratin och desto lättare blir det för politiker av Reinfeldts och Borgs modell att lura väljarna. Bara att se på USA :-(.

 4. L Svensson

   /  september 20, 2011

  Kan ju vara värt att påminna om andra partiledares ungdomssynder också:
  ”De socialistiska staterna utgör genom sin existens och sitt exempel ett bålverk för freden och socialismens sak i världen.”
  Lars Ohlys tal till KU kongressen 1983

  ”De socialistiska staterna har i motsats till de imperialistiska staterna ett objektivt intresse av freden. De socialistiska staterna tvingas att rusta för att inte riskera sin egen utplåning.”
  Lars Ohlys tal till KU kongressen 1983

  ”Marxsism-leninismen är ett bra, riktigt och viktigt begrepp.”
  Artikel signerad Lars Ohly 1983

  ”…att vi klart och tydligt markerar mot reformistiska och icke-leninistiska inslag och tendenser i ungdomsförbundet.”
  Artikel signerad Lars Ohly 1983

  ”Det finns kamrater inom vår rörelse som vill ifrågasätta Lenin och leninismen.”
  Artikel signerad Lars Ohly 1983

  ”När vi skriver om de socialistiska länderna i Röd Press bör vi inrikta oss på att avslöja borgarnas myter….inte sprida dem vidare.”
  Lars Ohly, efter en kritisk artikel i Röd press om förhållandena i DDR

  ”…i ett samhälle som vårt där kommunisterna framställs som odemokratiska, Sovjetunionen som en diktatur…”
  Lars Ohly, om Sverige

  ”I ett samhälle där arbetarklassen har makten måste inte nödvändigtvis en utvidgning av de demokratiska fri- och rättigheterna gynna arbetarklassen.”
  Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

  ”Inskränkningar i demokratiska fri- och rättigheter kan användas i arbetarklassens intresse.”
  Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

  ”För mig är demokrati inte enbart demokratiska fri- och rättigheter i form av mötesfrihet, yttrandefrihet, strejkrätt m.m.
  Demokrati måste också innefatta avskaffandet av utsugningen och klassförtrycket. Med en mer fullständig syn på demokratin så blir det inte så enkelt längre att fördöma de socialistiska staterna som odemokratiska.”
  Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

  ”Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen.”
  Lars Ohly, debattinlägg i Kommunistisk ungdoms interna tidning 1983

 5. Linnéa Johansson

   /  september 20, 2011

  Blir lika mörkrädd varenda gång jag läser uttanlande från landets styrande politiker. Vilken verklighet lever de i?
  Jag hade turen att komma igenom nålsögat tii stadigvarande sjukersättning och i samma andetag säger det att behovet av ersättingen ska utredas vart tredje år= Är det stadigvarande? Tänk om de besöker mig en ”Bra dag” när jag orkar vara uppe – ska jag då återgå till en arbetsmarknad där det idag inte finns något arbete jag klarar. Mi sjukdom är livslång oh kan vara progressiv. Har jag tur blir jag bara lite sämre- Bässt fungerar jag mitt på dagarna/emdagarna då jag har en peak när det gäller min amärtlindrande tabletter)

  Datorn klar jag korta stunder och det är bara ag som ser ALLA stavfel, men tror inte att jag längre kan skriva en text utan fel. Visst, jag har en bra utbildning, men 45 minuters handlending ller föreläsning slår ut mig idagar. Jag klarade inte av mitt arbete.

  Nu får jag lugnoch ro i två år och sedan 2014 är det dags att oroa sig igen.
  Jag vet inte om jag orkar….

  PS! Tack för en mycket bra blogg

 6. Ja det känns att de bakvägen håller på montera ner allt. Egentligen så gör de allt som t.ex kommer att påtvingas Grekland, Irland och så vidare men Alliansen gör detta ”frivilligt”.

  Såg en sak på en blogg men vet inte riktigt om jag fattat rätt. Men det verkar som om de på ett sinnrikt sätt sänkt försäkringsavgifterna som betalas in med via arbetsgivaravgiften.

  http://blog.janrejdnell.se/2011/09/25-miljarder-som-satter-fart-pa-sverige.html

  ”Vem vet att skatten i arbetsgivaravgifterna som inte kan kopplas till några försäkringar höjts sedan årsskiftet för alla företagare? Ingen såg skillnaden eftersom man sänkte avgifter till försäkringar etc. med samma nivå som staten höjde skatten på arbete.”

 7. L Svensson, din kommentar har ingenting vare sig med dagspolitiken (Ohly avgår snart och har ingen del av makten i Sverige) eller ämnet för bloggposten att göra. Men jag släpper igenom den ändå…..

 8. Tina B

   /  september 21, 2011

  @ L Svensson!
  Till skillnad från Lars Ohly så är det Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som leder Sverige.

 1. ”Tid för ansvar” – Men ta det då! | LO Bloggen
 2. En obehaglig DDR-doft sprider sig i det svenska näringslivet… | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: