Det går int´att förklara för de som int´vill begrip´

I helgen utfrågades Ulf Kristersson i Ekot:s lördagsintervju. Intervjuaren Mari Forsblad ställde förtjänstfullt en hel rad frågor som sammantaget avslöjade alliansens ”sjukförsäkringsreform” som både misslyckad och grym.

Kristersson slingrade sig och tycktes ha som enda syfte att förvirra lyssnaren, skylla ifrån sig och hamra in alliansregeringens mest omhuldade myter och lögner – allt för att flytta fokus från det som verkligen händer nu idag.

En av lögnerna har varit att den förra regeringen ”förtidspensionerade 140 personer om dagen”. Nu har man ändrat taktik – nu heter det ”73 000 personer varje år”. Men båda siffrorna är lika felaktiga. Läs fakta här!

Att använda sig av lögner, myter och tillrättalagd retorik tycks vara moderaternas nya signum. När det gäller journalistkåren finns heller inga begränsningar. Man har fullt ut annammat Schlingmann-tekniken; Ju oftare man upprepar lögnen – dessto fler tror på den. Och vips – till slut är lögnen sanning. Inte för att den är sann – men för att alla tror att den är sann.

I morse när jag ögnade igenom de borgerliga ledarsidornas kommentarer kring Håkan Juholts första maj-tal fick jag, helt osökt, Ingemar Stenmarks gamla klassiska replik i huvudet. Det där svaret han gav till en reporter som helt enkelt inte ville fatta; ”-Det går int´att förklara för den som int´begrip´!”

Lite så känns det också när man läser de krystade upprepningar som borgerliga ledarskribenter och TV:s ”oberoende” moderata journalistexperter dagligen skedmatar oss med när det gäller Håkan Juholt och Socialdemokraternas färdriktning.  Trots (förmodar jag) hög utbildning och inbillning på ledarskribenterna – tycks de inte förstå ett ord av vad Juholt säger.

De fortsätter på samma linje när det gäller Juholts första maj-tal. Inte ett ord, en liknelse, eller en stavelse, tycks ha funnit sin väg in i de brillianta journalisternas förädlade hjärnor. Själv är jag förvisso bara en vanlig, lite halvkorkad, outbildad arbetare – men jag tycker sällan jag har hört en partiledare uttrycka sig tydligare och klarare än Juholt – speciellt när det gäller färdriktining. Dessutom – med humor och värme. En livsfarlig kombination – som givetvis måste tystas ned och mobbas ut.

När det gäller sakfrågor och detaljer återstår givetvis en hel del. Märkligt vore väl annars. Juholt har suttit i en dryg månad. Hur många gånger hade Reinfeldt förklarat sin framtida politik i detalj när han hade suttit som partiledare i 40 dagar? Hur många gånger hade han talat om att han ville utförsäkra 10 000-tals svårt sjuka, slakta a-kassan och införa slavarbete för långtidsarbetslösa? Eller att han hellre såg miljarder i skattesänkningar till de rikaste före bättre välfärd och minskade klyftor. Hur många gånger förklarade han att hans främsta vapen mot arbetslösheten var ökade klyftor och sänkta löner? Hur många gånger har Reinfeldt, ens nu, förklarat detaljerna i sin politk?

Sanningen är väl den att journalisterna inte vill förstå Juholt. Och framförallt vill de inte att svenska folket ska förstå – så de gör sitt bästa.

Kanske man får ändra Ingemars visdomsord lite, så här;

Det går int´att förklara för de som int´vill begrip´!

Se hela Juholts tal här!

Missa inte; Göran Greider om Juholts första majtal, citat;

Juholt har en grundidé: Att sociala satsningar inte är en barmhärtighetsakt, utan investeringar i framtiden. Att politiken inte är ett nollsummespel: Den högutbildade mår inte sämre av att den lågutbildade får nya chanser till utbildning. Ja, politiken måste vara större än det fotavtryck vi var och en lämnar efter oss och den politiska debatten måste vara större än bara frågan om skatter.

*

Bloggat; LO-bloggen, Löntagarbloggen, Roger Jönsson, Röda berget, Martin Moberg, Netroots

Media; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, SVT1, SVT2,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Sanna (r)

   /  maj 2, 2011

  Tyvärr. Spärrelden mot Juholt är verkligen massiv. I stort sett hela dagspressen och TV jobbar stenhårt på att få Juholt att framstå som en gammal trattgrammofon. Samtidigt som man helt ogenerat sockrar alla företrädare för alliansen med smör och girlanger.

  Mari Forsblad lyckades absolut inte få stopp på Kristerssons mjuka svada eller göra honom svarslös. Han slingrade sig skickligt undan hennes frågeställningar och hon gav raskt upp och gick vidare i manus istället för att sätta verklig press på honom.
  Skittrist att lyssna på!!!

  I det här landet har vi oerhört få journalister som har kraften att stå emot det väloljade politiker-snack-maskineriet. Eller intresset.
  Egentligen har vi väl bara Tomas Ramberg (EKOT.s lördagsintervju) som är helt suverän.
  Samt reportrarna på Uppdrag Granskning.
  Men TV-kanalernas samtliga expertkommentatorer, debattledare och babbel-paneler består förövrigt av idel allianstrogna…

  Vi är illa ute, kamrater. Riktigt illa ute…

 2. Marina

   /  maj 2, 2011

  Kanske ska man satsa på egen media…starta tv bolag…men gäller hitta journalister som inte bara är blåa i syna !Är bara så eländigt trött på dessa politiska analytiker som bara ser raka spåret in i elände som resten av världen tampas med…kapitalism, orättvisor , fattigdom….trött på folket som även de har lagt till sig med barnsligt tänkande…jag har fått, du ska inte få…Jag tappar tron totalt…känns som om det måste till mirakel, för att få folk att tänka annorlunda…däri ligger kärnan till mycket…men sanningen är att det måste kosta för vi ska ha det bra…då får vi genast problem…Juholt är bra..men behöver bra arsenal 🙂

 3. vill gärna kompletera din som vanligt skarpsynta blogg med en krönika i etc som Maria-Pia Boëthius skrivit!
  Läs den!
  http://www.etc.se/ledare/högerns-revolution-uppifrån

 4. Per Fjellberg

   /  maj 2, 2011

  Håkan Juholt har bara suttit i en månad. Sveriges socialdemokratiska arbetarparti har funnits i över 100 år. Det är SAPs politik vi väntar på, inte Håkan Juholts. Håkan Juholt och många andra ska bl.a. bidra med att göra denna politik välkänd och begriplig för väljarna och entusiasmera S medlemmar.

 5. Maria

   /  maj 2, 2011

  Bra skrivet, som alltid.
  Ja det är så irriterande att se TV nyheternas ensidiga strävan efter att vrida orden till en negativ klang för att svärta ner Juholt eller oppositionen i sin helhet. SVT:s ”expertkommentatorer” får mig att må illa- de är så högervridna de kan bli.
  Blir så frustrerad…

 6. Sanna (r)

   /  maj 2, 2011

  ps,

  Du har helt rätt Ilona. I den fria pressen har vi fullständigt lysande journalister som bland andra Maria-Pia Boëthius och Johan Ehrenberg.
  Vad jag utgick från i min kommentar var public service. Den statliga televisionen och sveriges radio som är så genomkorrumperat att man kräks.

 7. Mrs

   /  maj 2, 2011

  Jag undrar om man kan få fram den sista debatten i SVT mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt där Reinfelt sa nåt i stil med att allt vad sossarna lovar lovar vi också och så sa han att de sjuka kände sig jagade i Perssons Sverige…
  ja det var de men nu i Reinfeldts Sverige är det slakt av sjuka och arbetslösa som gäller.

  Och tack IlseMarie för dina fantastiska blogginlägg som slår alla tidningsledare!

 8. Ulla

   /  maj 2, 2011

  En annan skribent, som skriver lika klokt som du, är Jenny Wrangborg. Läs gärna på http://arbetarbladet.se/ledare/gastkronikan/1.3118138-vi-vill-ha-en-annan-varld
  Med vänlig hälsning Ulla

 9. Journalister är väl livrädda att förlora sina RUT-pigor eller att behöva bidra efter förmåga till det gemensamma samhället. Ynkliga trutförlängare därmed.

 10. Sanna (r)

   /  maj 3, 2011

  Trutförlängare!!!

 11. ”Inte ett ord, en liknelse, eller en stavelse, tycks ha funnit sin väg in i de brillianta journalisternas förädlade hjärnor ”
  Underbar mening Ilse-marie APPLÅD till dig. Mitt i prick tummen upp.

 12. Evy Karlsson

   /  maj 3, 2011

  Visst är det märkligt att Juholt får alla frågor om vad pengarna skall tas medan ingen frågar hur alliansen skall finansiera sina skattesänkningar, krogbidrag mm. Och visst borde det finnas en annan press. Skulle kunna tänka mig en fackligt stödd tidning med folk från alliansfrittsverige.nu i redaktionen. Och i public service törs man nu ingenting eftersom allt som inte går alliansens väg är vänstervridet och då kan det bli problem att får fortsätta sin licensfinansierade verksamhet (vilket i o f s vore ännu värre).

 1. Vaddå socialdemokratisk välfärdsmodell? | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: