Kampen mot utförsäkringarna fortsätter

I går gick påskuppropet mot utförsäkringarna av stapeln. Runt om i landet protesterade tiotusentals människor mot de omänskliga sjukreglerna. Engagemanget var stort – likså mediaintresset.

Det enda svaret från regringen blev en kompakt tystnad;

Regeringen vill inte kommentera dagens protester.

I Stockholm hölls manifestationen på Medborgarplatsen. I de många talen fanns allt från helig vrede till djup smärta. Helle Klein, Jenny Fjell och Erik Videgård var några av talarna. En annan var Hjalmar Åsbrink som arbetar inom socialtjänsten i Stockholm. Hans berättelse och tal handlade om en svårt sjuk kvinna, Eva, som tvingades spendera sina sista månader i livet på Arbetsförmedlingen och hos socialtjänsten. Hans tal avslutades så här, citat;

Jag hade egentligen tänkt avsluta med att be om en tyst minut för Eva, och alla de andra människorna som, med Ulf Kristerssons terminologi, ”kommit i kläm” på grund av de nya sjukförsäkringsreglerna. Men kanske är det så att dessa människors minne inte hedras bäst genom våran tystnad. Därför vill jag istället be alla som samlats här idag att låta den sorg och vrede ni som känner höras, synas och märkas ända till den dagen då vi fått ett sjukförsäkringssystem som till sin konstruktion inte låter svårt sjuka människor gå under.

Läs hela talet på bloggen Storstad!

Påskupproret har engagerat väldigt många människor och organisationer runt om i landet, men påskuppropet var och är bara en del av en större rörelse. Protesterna och kritiken mot sjukförsäkringen har pågått ända sedan det första förslaget om ”utförsäkringskedjan” lades fram hösten 2007 – och kommer att fortsätta ända tills hela utförsäkringskedjan avskaffas och sjukförsäkringen görs om från grunden. De som protesterat är alltifrån forskare och läkare till fackföreningar, patientorganisationer, kyrkligt aktiva och enskilda medborgare.

En ny sjukförsäkring måste bygga på fakta, forskning, erfarenhet och medmänsklighet. Inte på myter, missförstånd och fördomar kombinerat med en blind tro på ekonomiska incitament och fattigdom som enda drivkraft att hela sjuka och utslitna människor.

Kampen mot utförsäkringarna och regeringens omänskliga politik fortsätter!

P.S. Här är ett initiativ; Solrosuppropet på facebook

*

Lyssna på Bernt Olofsson i Umeå, fd arbetsförmedlare, som arbetat med de utförsäkrade….

*

Läsvärt på Newsmill;

Sverige hade aldrig någon sjukskrivningsepedemi

Sjukförsäkringen gör stora vinster som staten konfiskerar

Bloggat; Seglora smedjaLO-bloggenMaskroskvinnanStorstad Stardust blogg, Martin Moberg, Löntagarbloggen, Annarkia, Röda berget, Human lab, Sebastians tankar, Kaj Raving, Netroots

Påskuppropet i media; tv4, svt, dagens eko dn1, dn2 Corren, UNT, VF, ab, svd, arbetaren

Mer Press: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, AB1, AB2, AB3, AB4

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Marina

   /  april 26, 2011

  Bernth är en hjälte och detta inslag borde få mer publicitet! Media borde intervjua honom, kanske skulle det även locka fler att träda fram, även från FK…..

  Hjältar är alla som kämpar och försöker göra något för förbättringar av vårat samhälle!

  Jag tackar av hela mitt hjärta alla kämpare! och hoppas på att vi blir fler, även att det inte tystnar!

  Jasg kramar om

 2. Här hemma i Umeå hade vi vår tysta minut, kändes rätt och bra och räckte så länge att jag hann börja gråta… Kanske inte hjälpte någon men gav mig en känsla av frid. Sen hade vi också väldigt bra talare, minnet är ju väck men Bernt förstås, han var lika stabil och bra som alltid!

  Nu ska vi bara fortsätta – hoppas att fler med mig fick den där känslan av att faktiskt inte vara så ensamma i det här, och upplevelsen av att några människor också bryr sig, oavsett om de också är sjuka/mindre arbetsförmögna eller duktiga arbetare 😉

 3. Bo

   /  april 26, 2011

  Jag delar er kritik. Och som vi alla vet är det socialdemokraterna som har en stor skuld till detta och som startade det hela. Nu måste vi rikta kritiken även mot S!!!!!

  Annars var ju uppslutningen minimal i Stockholm och Medborgarplatsen med ca 500 personer (jag var en av dom).

 4. Maria

   /  april 26, 2011

  Regeringens tystnad är, i en så kallad demokrati, ytterst stötande..
  Tack alla ni som deltog i uppropet, alla som engagerar sig på något sätt, medmänsklighetens stjärna lyser klar trots allt.

 5. Mrs

   /  april 26, 2011

  Man blev rörd av alla fina tal och tankar.
  Sjuka människor kränks, stressas och plågas och blir
  inte friskare utan sjukare och dessutom fattiga.
  Många orkar inte leva vidare utan tar sina liv.

  Hur kan vi ha en regering som är så grym???

 6. På platsannonserna ställs krav om utbildning och kompetens till arbetet som utannonseras. Men när det gäller alliansen lyser all den kompetensen och utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden med sin frånvaro. Hos dessa män och kvinnor har egot inget tak och man har fått svensken att tro. Förr trodde man i kyrkan och på gud. Nu har vi gudarna i regering och riksdag som har fått den friska svensken att tro de åker första klass.
  Tack alla ni som talade på påskuppropet och ni som kom och visad er solidaritet. Än finns det hopp
  Tack

 7. Bo
  Nu är det alliansen som infört denna begränsning. Ingenting hade varit annorlunda i empatin och sympatin till de som berörs om vi haft en rödgrön regering som begränsat sjukas möjlighet till att bli friska. Att de rödgrönas tystnad innan valet sa en del om deras ställningstagande för de långtidssjukskrivna kan man säga mycket om. Men problemet ligger på alliansens bord och så länge vi har politiker som inte förstår konsekvenserna av sina beslut. Har vi en skyldighet som friska att agera. För i morgon kan det vara min tur eller din.

 8. T Linholm

   /  april 27, 2011

  http://blogg.idg.se/free_thinking/2009/01/31/frskringskassan-itfiasko/
  Vilken djävla soppa dom Borgliga lycks åatakomma, det finns ingen slut på skiter!

 9. Eva

   /  april 28, 2011

  Det är inte bara här det händer. Det verkar nästan som om Reinfeldt och Cameron har haft sina gemensamma planeringsmöten:
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13217824

  ”Three-quarters of people who apply for sickness benefit were found fit to work or drop their claims before they are completed, the government says.

  Figures show 887,300 of 1,175,700 people applying for employment and support allowance (ESA) between October 2008 and August 2010 failed to qualify.

  Fitness to work tests are being changed following criticism from mental health groups and an independent review. The Work Capability Assessment involves a ”functional health assessment” of someone’s ability to work, rather than the previous ”diagnostic medical assessment” by a GP or specialist, focusing on particular conditions. It determines whether applicants are entitled to the highest rate of ESA – for those deemed unable to work due to sickness or disability, or are considered ”fit for work” – in which case they are put on Jobseeker’s Allowance instead. It can also place applicants into a ”work related activity group”, where they will be expected to take steps to prepare themselves for work.

  About 40% of applicants’ appeals against rulings have been successful.”

 10. Bo har en viktig poäng i sitt påpekande såtillvida att han pekar på bristen på politiska alternativ då de båda blocken samarbetar i att montera ned sjukförsäkringen. Där har vi den riktiga stötestenen, bristen på reell opposition.

  Inte minst speglas detta i gårdagens 1:a majtal, i den mån sjukförsäkringen överhuvudtaget nämndes så var det i förbigående med avseende på ersättningsnivåerna, inte det faktum att nästan ingen numera kvalificerar sig för ersättning överhuvudtaget.

 1. Ekot:s lördagsintervju med Kristersson var avslöjande… | LO Bloggen
 2. Barnfattigdom, Fas3 och ”Enskilda exempel” | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: