Dags att köpa egen räls och sjukförsäkring…

Anders Borg i riksdagen i går;

– Fler väljer jobb istället för bidrag…

Vad menar Anders Borg?

Att sjukförsäkringen och a-kassan är ”bidrag”?

Att sjuka väljer att bli sjuka?

Att sjuka väljer att bli av med sin sjukförsäkring och utförsäkras?

Att arbetslösa väljer att vara arbetslösa?

Att arbetslösa väljer att inte kvalificera sig för a-kassan?

Att arbetslösheten har minskat? (November 2006; ca 6 %, i dag ca 8 %)

Vad menar Anders Borg?

Lite fakta;

Socialförsäkringarna – betalas via skatter och social avgifter

Totalt överskott 2010-2014; + 89 miljarder

A-kassan – betalas via avgifter – sedan 2006 har försäkringen gått  med miljardöverskott. 2007 var överskottet 28 miljarder.

Vart tar överskotten vägen?

Gissa tre gånger…1.  jobs……., 2. jobbskat….., 3.  jobbskattevadrag

Lästips;

Sjuka kvinnor betalar borgarnas jobbskatteavdrag, citat;

Sjuka människor i vårt land har tvingats avstå 26 miljarder kronor, det är ungefär lika mycket som de 10 % rikaste (där 7 av 10 är män) har fått i skattesänkningar. Lägg därtill att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män har ökat med ca 10 000 kr/år under den borgerliga regeringen och vi har fått 115 000 fler ekonomiskt utsatta kvinnor, som tvingas leva i fattigdom. Det är inte rimligt – det är huvudlöst.

Mycket bra reportage om utförsäkringarna…

Metaforerna har tagit slut, Dagens Arena, citat;

Fattigare, sjukare och längre bort från arbetsmarknaden. Det är resultatet för de som utförsäkrats och skrivits in på Arbetsförmedlingen. För Gabriele, 44, blev arbetslivsintroduktionen en väg ner i mörkret.
– Metaforerna har tagit slut för att beskriva hur vansinnigt det är, säger hon./…/

Bernth Olofsson har jobbat med rehabilitering i 30 år och är nybliven pensionär. Under 2010 arbetade han som arbetsförmedlare på arbetslivsintroduktionen i Umeå. Dagligen mötte han sjuka människor som utförsäkrats och nu skulle tvingas leva på lägre ersättning från aktivitetsstödet.
– Systemet ruinerar människor. Alla typer av tilläggsförsäkringar, som arbetsskadeförsäkring eller bostadstillägg, är beroende av att du är sjukskriven. När du utförsäkras har du inte rätt till dem längre. Stressen och oron över ekonomin gör många betydligt sjukare än vad de var innan, säger han.

Läs hela!

Medierna sviker sitt demokratiska uppdrag i rapporteringen kring vårbudgeten, citat;

När finansminister Anders Borg på ondsagsförmiddagen presenterade den s k vårbudgeten var det en händelse av stor politisk betydelse. Budgeten fördelar våra gemensamma resurser och har därför en avgörande påverkan på samhällslivet och på vårt sätt att leva tillsammans. Hur påverkas sjukvården, järnvägen, skolorna, arbetslösheten, idrottsklubbarna?

Men i kvällspressen förminskas budgeten till att handla om din privatekonomi. Expressens löpsedel ropar ut: ”SÅ MYCKET MER FÅR DU AV BORG I DAG”. Aftonbladet är inte sämre: ”SÅ BRA BLIR DIN NYA EKONOMI”.

Läs hela!

Katrin Kielos, AB ledare, citat;

Regeringen inför ett femte jobbskatte­avdrag och flaggar för ett sjätte. Kostnad: mellan 12 och 20 miljarder. Sjukförsäkringen och järnvägen får knappt två miljarder. Och ingen kan köpa räls eller en fungerande sjukförsäkring ensam. Hur många hundralappar vi än får i sänkt skatt.

 

Ja, snart är det dags att vi alla går ut och köper vår egen räls, vår egen sjukförsäkring, vårt eget vårdhem, vår egen arbetslöshetsförsäkring, vår egen skola med egna lärare, vårt eget sjukhus med egna specialistläkare, vår egen väg och våra egna avloppsrör. Det går säkert bra 😉

Sedan får vi bara hoppas att alltihopa subventioneras lika frikostigt som överklassens ”nannys” och ”hushållsbiträden” görs i dag. Frågan är väl bara hur det ska gå till? Även subventioner betalas ju med skattepengar….

Ibland känns det som om tiden har stått stilla…

– Visst blir det dyrt, men man betalar i alla fall bara åt sig själv…

*

Bloggtips; HBT-sossen om ett nytt bloggpris, Annarkia om verkligheten kontra modellen, Begrundat och plitat om Borg och arbetslösheten, FASAN om fas 3, Kaj Raving om ökade klyftor, Röda Malmö om klasskamp, Motvallsbloggen – facebooknödrop!, Storstad om regeringens utråkande effekt, Martin Moberg om en unken människosyn, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

30 kommentarer

 1. Mrs

   /  april 14, 2011

  Så rätt du har!
  Varför hörs inte ramaskrien ifrån djupen?

 2. AK

   /  april 14, 2011

  Tystnaden är den stora gåtan om inte rädslan att ta konflikt vore så talande.

 3. Jag delar dina åsikter och håller med dig helt. Folk borde protestera mera. Själv går jag på sjukbidrag och har stått stilla i löneutvecklingen sen 2008. Det vi avstått i skall på vår lön i alla år får vi nu inte ta del av. Det är rena rama förskingringen av våra pengar. Dom som har och kan arbeta tänker inte på att dessa skattesänkningar dom får är tänkta i slutändan att dom skall spara och använda när dom blir sjuka och arbetslösa för ingen sitter säker.

  Jag kom ihåg vilket ramaskri det blev för många år sedan då dom tänkte sänka sjukförsäkringen från 100% till 90%. Det fick dom ta tillbaka. Nu går många på 65% och allt har blivit dyrare.

  Jag undrar om jag får länka till din suveräna blogg?

  Ha en fin kväll
  Med vänlig hälsning
  Malin/wiper

 4. Maria

   /  april 14, 2011

  Det var riktigt kul att se den här gamla valfilmen, vad hittar du allt Ilse-Marie?
  Det roliga är att jag för några månader sedan svarade en person som inte ville betala skatt med exakt samma argument som i filmen…
  Sanningen är så enkel, lögnen däremot krånglar alltid till det.

 5. Att välja är huvudlinjen som även FK driver.

  ”Om du väljer att ansöka om sjukpenning” sa min handläggare från FK i veckan vid ett avstämningsmöte tillsammans med Af.

  När jag undrade vad jag hade att ”välja på” kunde hon inte svara.

  I hennes ögon har jag valt att vara sjuk och att bli sjukare av att utförsäkras…

 6. T Lindholm

   /  april 14, 2011

  Isprinsessan, man kan inte VÄLJA att vara sjuk eller frisk!
  Jag fick också liknande idiot frågor tidigare från tex Försäkringskassan som började med frågor som ( vad jag verkligen ville göra) och vid det här laget innan hade jag hittad en bra Läkare som har skrivit ett välldigt ”övertygande” Läkarutlåtande som han skickade till försäkringskassan. Då stälde man alltså en fråga till mig upprepade gånger , vad jag verkligen VILLE gåra!
  Jag svarade att , det står klart och tydligt vad jag klarar att göra på Läkarutlåtandet , dvs jag klarar inte av att ha ett arbete. Men hon fortsatte att ställa frågor.
  Till slut tröttnade jag på hanläggarens eviga upprepningar av frågor så jag svarade att ,vad jag värkligen ville göra var att ligga på en badsrand i en Solstol där det alldrig är vinter och ha lungn och ro. Då lägger den oförskämda människan bara på Luren.
  Nu har det gått ett par månader, och jag har inte hört ett knyst från Försäkringskassan,får väl se vad såm händer.
  Just nu är jag utförsäkrad och nollklassad sen länge och har gått igenom hela den gigantiska cirkusen, som kallas Arbetsmarknadspolitiska Åtgärder allt vad det innebär.

 7. Maria – fick filmen via FB. Tyckte den passade bra in här! 🙂

 8. Hugo

   /  april 15, 2011

  Sänk skatten så alla får en årslön på banken. Det är den bästa välfärdsförsäkringen.

 9. Maria

   /  april 15, 2011

  Passade perfekt 🙂

 10. jonas arbetare

   /  april 15, 2011

  arbetslöshet augusti 2008 5,2 %.
  sen slog den den värsta ekonomiska nedgången världen sett på 80 år!!!till.
  nu är den (feb 2011)7,9 % och faller.

 11. jonas arbetare

   /  april 15, 2011

  tilläggas kan att 5,2 % arbetslöshet var den lägsta på den här sidan milleniumskiftet

 12. Det där med privat sjukförsäkring tycks inte hjälpa eftersom det tydligen är så att man måste vara sjukskriven för att få ut ersättning även från de privata försäkringsbolagen, så om Försäkringskassa säger nej gör även privata bolag det.

  Så de som tror att de ska klara sig på det sättet och att skattesänkningarna gör det lönsamt för dem att ordna det där med sjukförsäkring privat torde bli lite besvikna den dagen de blir sjuka och FS säger nix.

 13. Raserandet av välfärdssystemen är ett resultat av den köksbords- och skitpratspolitik som AB Reinfeldt & Borg väljer att bedriva.

 14. Den svenska modellen är som den är – och alldeles oavsett vilket block = som sitter vid ”styrspaken”.

  Det blir i vilket fall som enbart PartiKrativanstyre, tyvärr tyvärr… 😥

 15. Utförsäkrad

   /  april 19, 2011

  Hugo! Hur länge räcker en årslön på banken om man blir sjuk? Innan jag blev sjuk tjänade jag + 100 000 :/mån, nu är jag ”tvångsinskriven” på arbetsförmedling och får 4 000 :-/ mån. Detta efter 10 års kronisk sjukdom med dålig prognos. Jag har många årslöner på banken, men ska de verkligen användas för att överleva sjukdom som jag är försäkrad mot? Att dessutom ändra försäkringsvilkoren under pågående sjukdom är ett brott som ett försäkringsbolag inte hade kunnat gjort. Man kanske borde ha 10 årslöner på banken, för huset kan brinna upp, bilen kan bli påkörd och kanske man inte får ut någon på försäkringen!
  Tack moderaterna – trots allt röstade jag på er 2006 under pågående sjukdom – hur dum får man vara? Jag får skylla på de konstaterade skador jag fått på hjärnan av min sjukdom, men det är väl försent att ändra sig!

 16. applåd till dig Ilse-marie

 17. Kalle Kula

   /  april 19, 2011

  Reformeringen av sjukförsäkringen var absolut nödvändig då vi hade sjuktal helt absurda vid jämförelse med likvärdiga länder. Och vissa områden i Sverige typ Strömsund en sjukskrivningsnivå som trotsar all rim och reson.
  För att kunna värna om sjukförsäkringen måste allt fusk arbetas bort. Om med fusk menar jag när man använder sjukskrivning(kanske med diagnosen LUMBAGO) av arbetsmarknadspoltiska skäl. Vänstern exploaterar på ett genuint populistiskt vis individuella fall för att ´helt söka desavouera den nödvändiga reformeringen av sjukförsäkringen. Visst många konstiga fall har media redovisat. Men att nyttja dessa exempel för att motarbeta återupprättandet av sjukförsäkringens uppgift nämligen att värna de medicinskt sjuka är kontraproduktivt. Vi har alla intresse av en genuin sjukförsäkring där fusk kraftfullt bekämpas. Ta Kaninmannen som kunde köra sin bluff i flera år. Hur kan det ske?

 18. neon

   /  april 19, 2011

  ”Kalle Kula” säger en mkt viktig sak här. Den tidigare försäkringen fungerade katastrofalt dåligt. Andelen som år ut och år in fastnade i bidragscirkusen var många. Förblufande låg andel tog sig tillbaka till sitt jobb. Väldigt många förtidspensionerades eftersom man inte prövade dem mot hela arbetsmarknaden.

  Den nya försäkringen är inte 100% bra ännu, den har sina brister. Regeringen kommer åtgärda dem, alltefter vad utvärderingarna visar.

  Man skall hålla vissa saker i minnet. Andelen människor som får avslag är lika stor nu som tidigare. Skillnaden är att det nu finns åtgärder för de som är för friska för att gå hemma och drälla. Rehab, utbildning, jobb, ”praktik”….det är den bästa vägen tillbaka, inte att bli passiviserad genom lama regelverk

 19. neon

   /  april 19, 2011

  …men för att besvara dina frågeställningar:

  * Sjukförsäkringen och a-kassan är försäkringar, men har av S-regeringar behandlats som permanenta försörjningsbidrag. Nu skall de åter få fungera som försäkringar igen.

  * Nej

  * Om de inte vill prövas mot hela arbetsmarknaden så är det ett aktivt val

  * Nej, de flesta väljer inte att stå utanför arbetsmarknaden. Däremot är det förbluffande många som tror att jobben bara kommer serverade åt dem. De söker fel jobb, på fel sätt och har fel kompetens. I vår region finns det företag som är tvugna att säga nej till affärer, för de hittar inte folk som kan utföra uppdragen.

  * Jag vet flera personer i min närhet som väljer att arbeta deltid trots att de kan få heltid. I min värld skall dessa inte kunna stämpla a-kassa om de tackar nej.

  * Arbetslösheten har minskat. Dina siffror är fel. 2005 var arbetslösheten över 8% och då var det dessutom långvarig högkonjunktur

  * Flera sektorer går med överskott. Stort fokus läggs på att rusta Sveriges ekonomi. Stadsskulden betalas av och finanserna slipas. Sverige lever i en global ekonomi, och där finns större orosmoment än en sjukförsäkring. Det kommer dröja länge än innan vi kan andas ut, och för att stå starka behövs en stark ekonomi. Den stavas inte bidragsträsk och månskensekonomi.

  * Det ska löna sig att jobba. Järnvägen är inte framtiden mer än bilen är det.

  * Det kanske är så att folk VILL kunna välja själva. Välja sjukvård, skola, omsorg, tvkanaler, radiokanaler, sin fritid, sin renovering osv osv själva. Vi kanske INTE VILL ha allt nerkört i halsen av en storebrorspolitiker

 20. Linnéa

   /  april 21, 2011

  Jag väljer att vara frisk, att arbeta heltid och att kunna både gå och springa och cykla. Även vill jag välja att ha en egen bil jag kan köra dit jag vill och en lön som räcker till mina dagliga behöv, min bil och även till den hund jag har. Det gör lönen i de yrke jag är utbildad till. Jag kan till och med få ppengar över när allt är betalt så jag kan bygga upp ett sparkapital.

  Tyvärr kan jag inte välja bort verkligheten som för mig innebär en sjukersättning (inkl de bidrag jag har rätt till) en inkomst som räcker precis till att betala för boende och för mina mediciner samt rehabiliteringen som är nödvändig för att jag inte ska bli sämre. En liten summa (under 1000 kr/mån) blir kvar till att handla mat för. Nu är jag ensam med hund så jag klarar mig någorlunda. Jag behöver tack och lov inte åka färdtjänst till affären då jag bor centralt. Däremot färdtjänst till all rehabilitering. Den nettosumma jag får ut är ungefär en tredjedel av mitt förstahandsval. Jag må var en idiot som väljer det senare alternativet – fär som många säger: ”Du har ju ett val” Jag har dessutom varit så idiotiskt dum att jag gått och blivit beroende av hemtjänst för att hålla både hemmet och mig själv rent!

  Återigen – jag VILL arbeta, men kan inte och då har jag ändå inte något tungt arbete. Specialister mfl är eniga: ”Du kommer aldrig mer att kunna arbeta” men än har jag inte stadigvarande sjukersättning. Jag väntar på beslut eller troligare avslag på min ansökan.

  Då sänks min inkomst så lågt att den inte ens räcker till kallhyran. Kanske jag väljer ett arbete i allafall – men vem vill anställa mig?

 21. Linnéa – jag kan bara säga: ”Fy faen vilket fattigt land Sverige är – som ej kan värna om andra än de som är friska och är i yrkesverksam ålder !”

 22. Det finns alltid dom som har det värre, tyvärr tyvärr… 😥


  ”SÄTT DOM GAMLA I FÄNGELSE

  Töm fängelserna och långvårdsavdelningarna. Låt åldringarna bo i fängelserna, där får dom tillsyn och omvårdnad hela dygnet, raster, utflykter, terapi och betalt jobb…
  Dom serveras näringsrik kost, som kostar tio gånger mer än den wåra skolbarn får i skolan…
  Det finns TV på rummet, sexrum och framförallt allt är gratis…
  Inget dras från pensionen…

  LÅT FÅNGARNA I STÄLLET INTA LÅNGVÅRDSPLATSERNA
  Kl. 16.00 dras persiennerna ned för natten. Dom får bo två eller fyra personer i varje rum…
  Inga gemensamhetsutrymmen, indragen efterrätt…
  Vill dom ha kaffe får dom betala det med egna medel…
  Hyran dras på deras blivande pensioner…
  Vid rymning fördubblas strafftiden…
  På detta vis kommer Sverige inom kort att inom kort halvera antalet fångar…

  FÖR VEM VILL GÖRA NÅGOT BROTTSLIGT OCH RISKERA EN SÅDAN BEHANDLING ?” – slut citat härifrån.

 23. neon

   /  april 22, 2011

  Linnéa med flera som skriver ovan:

  * Jag skulle vilja veta vad ni definierar som arbete. Är det tidigare arbete eller arbete överlag?

  * Linnéa ovan kommer alltså aldrig mer kunna köra bil mer än max 2timmar i sträck, kommer aldrig mer kunna sitta vid ett bord längre än max 2tim, kommer aldrig kunna koncentrera sig mer än max 2tim? Hon är och förblir i ett tillstånd där hon är sängliggande för resten av livet, och får symptom om hon sitter upp längre än 2-3timmar.

  * Vidare läser jag i tidninen Kommunal att FK avslår nästan exakt lika stor andel ärenden nu, som de gjorde innan -06. Det måste innebära att det bara är ersättningsnivåerna som skiljer sig. Har jag rätt eller fel?

  * FK säger att mellan 1/3 och 2/4 av alla papper/intyg/redogörelser som läkarna skickar in är felaktigt ifyllda. Vidare är ca hälften av underlagen undermåliga, eller i missvisande i för den sjuke negativ riktning.
  Min fråga: hur kan man anklaga FK för att vara inkompetenta att fatta beslut, om underlagen de får in är helt åt fanders?

  Det jag skriver är inget anklagande, utan i detta inlägg är jag nyfiken, och ställer det som en öppen frågeställning.

 1. Lögnen som villospår. | Annarkia
 2. Motvallsbloggen » En film om skatter, frihet och gemenskap
 3. Större och större klyftor – söndra och härska, samt sila mygg och svälja kameler… « reflektioner och speglingar II…
 4. Jinge.se » Media medverkar i komplott mot SOS Alarm
 5. Det här räcker inte Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt! | LO Bloggen
 6. Systemfel säger bloggaren och systemeraren KAS « miniblogg
 7. PR istället för ansvarstagande « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: