Gamla älskade barn…

Jag läser en reportageserie i Svenska Dagbladet om rut-avdraget och den nya ”nannybranschen”.  Alla fakta visar att rut-avdraget har blivit en överklassprivilegium som få vanliga löntagare, och ännu färre ensamstående med barn, har råd eller ens lust att använda sig av regelbundet. En av de ensamstående mammorna som SvD talat med säger så här; ”– Om jag visste att personen som skulle städa hemma hos oss också hade råd att köpa hjälp skulle det kännas okej. Inte annars.”

Inom nannybranschen vet man precis vilka stamkunderna är. Därför lär man de blivande barnpassarna hur de ska bete sig i överklassens boningar för att smälta in och inte väcka anstöt. De allra flesta kunderna tillhör ”övre medelklass, överklass – och adel.”

Rätta looken ett krav, citat;

Det handlar om fenomenet spegling, förklarar hon. Om vi beter oss som kunden, känner familjen att vi är som dem. Och kunderna, förklarar personalchefen, är:
–Övre medelklass, överklass – och adel. De flesta ligger kring övre medelklass. Av den enkla anledningen att de är de enda som har råd.
Hon räknar upp var kunderna bor: Lidingö, Östermalm, Danderyd, Saltsjöbaden och Bromma. Och uppstickarna: Hammarby sjöstad – och Vasastan. Vasastan är det nya Östermalm, får vi veta.

En kulturhistoriker som SvD talat med säger så här om det nya sättet att träna upp ”nannys” på….

Jag gillar inte människosynen, citat;

– Det här är ett typiskt tecken på att det åter är viktigt att markera status inför andra människor. Jag gillar inte människosynen som ligger bakom detta, under ligger att man är en bättre människa. Det påminner väldigt mycket om hur det såg ut i början av 1900-talet när det också var status att ha barnflicka, säger Ulrika Holgersson.

De ”lyckligt lottades” barn växer nu upp med tjänstejon som passar in och passar upp – precis som överklassen alltid har gjort. Den största skillnaden är att nu är tjänsterna skattesubventionerade. Kanske är det överklassens hånfulla hämd på arbetarklassen. Kanske är det bara överklassens självklara vetskap om att de ”är bättre” än oss andra som får dem att utan att rodna kasta sig över rutavrdaget. Som om det vore självklart att deras önskan om hembiträde ska betalas av samhället. Nu får vi återigen veta vår plats.

Barnfattigdomen breder ut sig och klyftorna ökar samtidigt som överklassen får sina ”nannys” och sina städerskor subventionnerade av staten. Hur vi prioriterar våra gemsamma resurser  berättar en hel del om vår människosyn. I dag finns obegränsat med pengar för att subventionera överklassens tjänster. Men inga över för att sjuka, funktionshindrade, arbetslösa och äldre ska kunna leva ett värdigt liv.

I helgen följde jag den socialdemkratiska kongressen på TV och lyssnade givetvis på Håkan Juholts tal med stort intresse.

Inledningen var mycket gripande och tankeväckande, citat;

Några stenkast härifrån, på Katarina Bangata, ligger Orionteatern.

Konstnärliga ledare är Stina Oscarsson.
Jag läste nyligen en artikel av henne.
Med en blandning av vrede och sorg beskrev hon hur Sverige förvandlats från ett land där kulturpolitiken varit en viktig del av vår samhällsmodell till något som handlar om pengar, marknad och marginalisering.

”Vi håller på att förhandlas till de framtidens människor som vet priset på allt men inte värdet av något”, skrev Stina med en sådan kraft att det tog tid för mig att ta in ordens styrka./…/

I artikeln berättar Stina att hon i enlighet med den nya kulturpolitikens villkor kontaktat de ansvariga i Stockholms stadshus. Hon ville få svar på frågan om hon måste tacka ja till den arrangör som vill betala bra för att hyra Orionteatern för en strippdanstävling.

/…/Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet:
– människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad.

Och precis så är det….

Även en statsmakts kulturpolitik är på många sätt en spegel av den politiska maktens människosyn.

I diktaturer bränner man böcker och förbjuder alla kulturyttringar som motsäger eller ifrågasätter den rådande makten och ordningen. Såsom man behandlar kulturen – så behandlas människorna.

I nyliberala marknadsstyrda stater har kulturen sitt värde enbart genom sitt marknadsvärde – sin prislapp. Där har kulturyttringar inget värde om de inte kan skapa ekonomisk vinst. Såsom man behandlar kulturen – så behandlar man människorna.

Vi är nu på god väg mot den marknadsstyrda staten, där marknadens lagar och regler styr över allt och alla. Där kulturen inte har ett värde utöver sin prislapp. Där människan inte har ett värde utöver vad hon kan producera och konsumera. Där sjuka, arbetslösa och pensionärer förvandlas till samhällsparasiter utan människovärde.

Någonstans på vägen har vi tappat vårt tilltro till varandra. Vi har fått lära oss att sjuka ”fuskar” och att arbetslösa ”är lata”. Vuxnas utsatthet är, i den nu rådande samhällsandan, deras eget fel. Därför kan de straffas – utan att vi ens behöver ha dåligt samvete.

Men trots att vi har tappat medmänskligheten och värmen – finns någonstans ändå en känsla av att barnet är oskyldigt. Barnet väljer inte sina föräldrar. Barnet ”fuskar” inte. Barnet är inte ”lat”. Barnet gör så gott det kan – tills det en dag blir vuxet – och förvandlas till en samhällets parasit. Eller kanske till en ”samhällets stöttepelare”….

Kanske är det därför vi måste börja med att förklara krig mot ”barnfattigdomen” – trots att vi vet att barnens fattigdom är de vuxnas fattigdom. Vi vet att de fattiga barnen inte är isolerade öar i ett hav av rikedom. Vi vet att barnen är fattiga för att deras föräldrar är fattiga. Och vi vet till och med varför de blir fler och fler….

Vilken dag upphör ett barn med att vara barn?
Vilken dag slutar barnens vän att vara vän?
Vilken dag mister en människa barnets rätt
till trygghet och tröst och förlåt?

Vilken dag betraktas man plötsligt som vuxen
och stor och får själv ta hand om sin gråt?

*

Till sist rekomenderar jag alla att lyssna på Håkan Juholts tal…

P.S. Mitt hjärta är rött – men partipolitiskt obundet….vill bara säga det – först som sist.

*

Missa inte; Newdesk – Enskilda fallHans Wallman(m) är ute och cyklar,  Carin Jämtin Skattepengar går i fel fickor, Motvallsbloggen – Nu spelar vi det moderna Monopolspelet, nyliberalism

Bloggat; LedarbloggenRasmus Lenfors, Annarkia, Eva Hillén Ahlström, Högbergs tankar, Löntagarbloggen, Martin Moberg, Lena Sommestad, Storstad, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7exp1, exp2, exp3, exp4, dagen1, dagens arena

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. Kent Karlsson

   /  mars 28, 2011

  Varför skaffa barn om man inte har tid att ta hand om dem? Varför ifrågasätter ingen att arbetslivet är sådant att vi inte längre har råd ge dem den tid de borde ha med sina föräldrar? Varför köper en del t.o.m läxläsning åt sina barn? Inte ens den tiden kan föräldrarna ge dem! Vad gör vi egentligen med/mot våra barn? Om vi inte ger dem tid när de är små, vem tror då att de kommer att ge oss någon tid när vi är gamla? Ett märkligt samhälle som nu växer fram!

 2. Mrs

   /  mars 28, 2011

  ”Gamla älskade barn, vad drömde din mamma om när du blev till?”

  Ett samhälle och ett liv gjort för människor eller företag?

  Går livet ut på att skapa vinster åt företagen och deras vd:ar?

  Vart tog drömmen om det goda livet vägen?
  Nu är det ävl ändå dags för 6 timmars arbetsdag?
  Man kan ju börja med 7,5 och sen 7 och sen 6, 5 och sen 6…

  Och vad menar alla partier med ”full sysselsättning”?
  2 % eller 9% arbetslöshet? Eller 0%?
  Är Fas3 en del i ”full sysselsättning”?

  Var inte Juholts morfar konstnär? Har för mej läst det någonstans…

  Detta bådar gott för framtiden för sossar och Sverige.

  Heja Håkan!

 3. Rille

   /  mars 28, 2011

  Är inte Juholts sambo bedragare? Har för mej läst det någonstans.

 4. Johan F

   /  mars 28, 2011

  ”Kent Karlsson
  Varför skaffa barn om man inte har tid att ta hand om dem? Varför ifrågasätter ingen att arbetslivet är sådant att vi inte längre har råd ge dem den tid de borde ha med sina föräldrar?”

  Jadu Kent, Sänk skatten så kan jag jobba mindre och vara med mina barn mer! Arbetslivet är inte problemet, skatten är problemet.

 5. Gydvan

   /  mars 28, 2011

  RUT-avdraget är sanlöst huvudlöst.
  Det är ju inte konstigt att låg och medelavlönade inte använder sig av det. Om en timme RUT kostar 350-400kr så innebär det att jag får betala 175-200kr/timme vilket gör att jag tjänar på att gå ner i tid och göra jobbet själv + att jag får umgås med mina barn lite mer.

  Nu är det inte alla företag som godkänner arbetstidsförkortning men många gör det.

  Men problemet är främst människosynen för de som jobbar inom RUT har otroligt taskiga arbetsförhållanden och får slita tungt.
  Delade turer och allmänt dåliga scheman, dålig arbetsmiljö, ofta illa behandlade osv.
  Vi såg reportaget som visade tjejerna från Estland som fick ledigheten indragen för att familjerna ville inte ha vikarier över julen….
  Vart är vi påväg?

 6. Så här långt har det alltså gått! Slöseriet med pengar till de välsituerade måste omgående stoppas.
  Och Johan F! Det är naturligtvis det omänskliga arbetslivet som måste ändras. Även om skattesatsen skulle vara 0 kommer du att springa allt fortare i ekorrhjulet. Mycket vill som bekant ha mer.

 7. Gydvan

   /  mars 28, 2011

  Johan F,
  Om vi sänker skatten så lär du få betala mer i barnomsorg och skolavgifter vilket ger dig en större kostnad än vad du fått i skattesänkning.
  Otroligt att människor verkar tro att allt ska vara ”gratis” även efter skattesänkningarna.

  Vi var några tjejer som ringde runt till försäkringsbolagen och frågade vad det skulle kosta att ta likvärdiga socialförsäkringar privat som gav samma eller likvärdiga förmåner som innan.
  Det finns inga sådana försäkringar för enligt försäkringsbolagen så är det inte lösligt ekonomiskt…

  Det är oftast inte skatten som är problemet utan överkonsumtionen och bristen på insikt om vad vi skulle betalat om vi haft en annan fördelningspolitik och lägre skatter.

 8. neon

   /  mars 29, 2011

  Om man har något emot RUT, borde man även ha emot ROT. Varför subenvtionera vissa branscher. Olika indivder är bra på olika saker. Mina föräldrar var värdelösa på läxläsning. De är lågutbildade och ganska snabbt var jag smartare än dem. Jag fick gå till grannen och läsa med dennes föräldrar. Tack o lov hade de tid, annars hade jag fått vara utan. Hade läxläsning vart möjlig då, hade jag gärna önskat mig en privat coach som kunda läxläsa, coacha och lära ut på ett proffessionellt sätt.

  Det handlar om att frigöra tid, just för att vara med sina barn.

 9. neon

   /  mars 29, 2011

  Johan F: WORD!

  Gydvan: Men om skatten är för stor, pga att mamma staten skall ta hand om ALLT, så räcker inte pengarna för de mest elementära saker när skatten är dragen. Med de skattenivåer som oppositionen är förälskade i, är resultatet i praktiken att man ändå jobbar och sliter som djur, och får vara nöjd med medelmåttlig samhällsservice.

  Sänk min skatt med 2000:-, för den pengen kan jag köpa alla möjliga försäkringar och medlemskort. Det finns aldrig något som är gratis, men att kunna välja vem som skall få pengarna är bra mkt bättre.

  Skatt är många gånger en bromskloss, mer än att den löser saker. Ta dagis exempelvis. Dels betalar vi på skatten. Sen får man betala över 1000:- utöver detta, även de dagar/månader som barnet inte är där. Dagiset har dessutom inte öppettider som motsvarar behoven, utan man är ändå tvungen att jaga vänner och släktingar som kan barnpassa. För en del som jobbar ob-tider eller natt, är det helt omöjligt att få dagis, mer än kanske 20% av tiden.

  Då skulle det vara bättre att kunna köpa den tid man vill ha, när man behöver det.

 10. neon

   /  mars 29, 2011

  Lasse E: Vart försvann pengarna innan. Slöseriet i den offentliga sektorn har ingen motsvarighet, ens i hazardspelet på Lehman brothers. Man ska inte kasta sten i glashus.

 11. neon
  Du kanske tillhör den gruppen som renoverar ett badrum lika eligant som du städar det. I sådana fall grattis till dig. Klarar man inte av att ta reda på skiten efter sig behöver man en vårdare och är det så illa hamnar man under LSS och idagens samhälle säger man hellre nej en ja till dem som behöver extra hjälp. Så bord det också vara för den late bortskämde som har som argument att man får mer tid med barnen. Ett ganska ointelligent argumen då man anser sig tillhöra eliten i samhället. Men följer man alliansens argument från 2006 så var det just det de banala svensken föll för, den röda tråden av påstånde utan fakta det som sjuka och arbetslösa lever med i sin vardag idag.
  Så nog fasiken är det skillnad på rut och rot och känner du inte till dessa skillnader är det bara att beklaga

 12. Johan F

   /  mars 29, 2011

  ”Johan F,
  Om vi sänker skatten så lär du få betala mer i barnomsorg och skolavgifter vilket ger dig en större kostnad än vad du fått i skattesänkning.
  Otroligt att människor verkar tro att allt ska vara ”gratis” även efter skattesänkningarna.”

  Det tror jag inte alls det. Men jag skulle ju få välja vilka saker jag ska betala för.

 13. Maria

   /  mars 29, 2011

  Ja Håkan kan sannerligen uttrycka sig, han säger orden jag längtat efter att höra och (till skillnad mot Reinfeldts lögnaktiga svada) jag övertygad om att han menar dem.
  Ett gryende hopp växer inom mig.

  Och ”Gamla älskade barn” Vilken vacker sång. Den har jag inte hört förut, tack för den Ilse-Marie.

 14. En annan Fas3:are

   /  mars 29, 2011

  @Rille: Något som är och har varit anständigt och himla bra med den politiska debatten i Sverige (till skillnad från exempelvis Storbrittannien och USA) är att här dömer vi inte politiker för överträdelser som deras släktingar gjort sig skyldiga till och använder det som slagträn. Ta t.ex det faktum att Reinfeldts pappa blev dömd för rattfylleri i juni 2009. Tror du att enda av av de rödgröna politikerna anklagade Reinfeldt för bristande moral eller att man tog upp brottet inför valet 2010?

  (tips: Det är inte en kuggfråga)

  ps,

  Tack finaste Rödhjärtat, du strålande nätkrönikör i mörkaste blåkalla natten för lysande lysande lysande text.

 15. Tack ”En annan fas3:are” för dina ord! De värmer mer än du anar 🙂

 16. neon

   /  mars 29, 2011

  Mona: det innebär alltså att man bör få avdrag för vilka talanger man har?!? Jag kan är varken bra på att renovera eller att städa och tvätta. Så jag vill gärna ha hjälp med båda. Laga mat är jag däremot väldigt bra på. Jag tillhör inte samhällseliten, utan troligtvis det du betecknar som medelklass. Jag får räkna och vända på slantarna, men lider ingen nöd. Jag skulle gärna för egen del köpa både RUT och ROT, så jag kan frigöra tid. Vad jag sen gör med den tiden är väl upp till mig själv. Vara med barnen, med frun, ägna mig åt fritidsintressen etc. etc. En bekant frigjorde tid på andra sätt, och lyckades köra ett projekt på kvällstid. Numera sysselsätter det affärsområdet flera personer i det företag han jobbar på. Jag själv skulle spendera frigjord tid på två ställen. 1. med familjen 2. på mitt fritidsintresse. Även om jag tjänar mediokert, skulle jag ändå ha råd att köpa nån timme RUT då och då.

 17. Mrs

   /  mars 30, 2011

  @Rille:
  och? är hon politiker? Rösta då inte på henne om du inte vill…
  Borg hade svart barnflicka och Reinfeldt nåt liknande eller någon som vistades här illegalt eller hur det nu var…
  och flera i regeringen har blivit påkomna med diverse fiffel.
  Så vad är värst? Att en moderat statsminister och en moderat finansminister fifflat eller att sossarnas särbo är dömd för bedrägeri?

  Man hittade inget lik i Juholts garderob så då fick man leta vidare i hans bekantskapskrets.

 1. Håkan Juholt, kritiska reflektioner om journalistik, välfärd, samhällsekonomi, sjukvård… « reflektioner och speglingar II…
 2. Ett rött hjärta för Ebberöds bank « Erik Karlssons Juridikblogg
 3. Skolan segregerar mer än boendet… « reflektioner och speglingar II…
 4. Vem sa nåt om bidragslinjen? « Ett hjärta RÖTT
 5. Varför både sänka skatterna OCH subventionera vissa typer av privat konsumtion, medan den sociala servicen alltmer tunnas ut? Och vilket slags samhälle får vi på köpet av denna politik « reflektioner och speglingar II…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: