Ögonblick av katastrof – decennier av lidande

Japan drabbas jus nu av flera fullständigt ofattbara och grymma katastrofer.  Jordbävningar,  tsunamin och till följd av dessa – flera kärnkraftshaverier.

Naturkatastroferna har vi människor inte någon skuld till eller makt över. Det enda vi kan göra är att förbereda oss och försöka minska skadeverkningarna. När det gäller kärnkraften är det något helt annat.

Vi människor har själva skapat riskerna – vi har till och med kalkylerat med dem. Vi har som samhällen bestämt oss för att det är värt att riskera framtiden för att utvinna den energi vi vill ha just i dag. Mycket av det resonemanget handlar om precis det Tage Danielsson så träffande talade om i sin monolog ”Om sannolikhet”.

Vi vet att riskerna finns – därför har vi försökt att förhindra att katastrofen ska inträffa genom att bygga extrema och kostsamma säkerhetssystem runt omkring kärnkraftverken. Det gör kärnkraften nära nog ”säker” – men bara så länge det osannolika inte inträffar.

Hur säker är kärnkraften, citat dn;

Ett modernt kärnkraftverk har mycket mer omfattande säkerhetssystem än andra typer av energiverk. Men om något går fel kan konsekvenserna bli långt värre.

Konsekvenserna kan alltså bli långt värre än av andra typer av energiverk. Det är just det som borde få oss att tänka ett varv till när det gäller kärnkraften. Precis som Lena Sommestad så träffande skriver på sin blogg, citat;

….Jag tror att vi måste  skapa sådana säkerhetsmarginaler i vårt samhälle att ögonblick av katastrof inte skapar decennier av lidande./…/

Just nu kommer ytterliggare rapporter som tyder på att den fullständiga katastrofen snart är ett faktum. Frigyes Reisch, en av Sveriges ledande experter på kärnkraftsäkerhet säger så här i aftonbladet, citat;

Fukushima är lika allvarligt som Tjernobyl.
/…/på den sjugradiga Ines-skalan klassas olyckan bara som en fyra av de japanska myndigheterna.
– Det säger de på grund av ekonomiska intressen. Det här är en sjua./…/

– Det ligger oerhörda kommersiella intressen i det här. Hela världens kärnkraftindustri är japansk.

Säkerhet är ett av Japans signum. Man planerar för risker och katastrofer i alla moment – man vet exakt hur man ska hantera alla tänkbara scenarier. Men trots detta inträffar det ”osannolika” just där. Grundorsaken till katastrofen är givetvis jordbävningen och tsunamin – men inte i sig. Istället handlar det om att elkraften försvann – och därefter reservkraften. En naturkatarof må vara extremt osannolik i Sverige – men hur osannolikt är det egentligen att elkraften slås ut?

Citat, svd;

Vilken är orsaken till nödläget vid de japanska kärnkraftverken? Problemen vid Fukushima-reaktorerna uppstod när elkraften försvann, som en följd av tsunamin. Därefter slogs reservkraften ut, så att systemet som ska kyla bränslehärden fallerade. I går larmade IAEA om nödläge även från kärnkraftverket i Onagawa, sedan förhöjd strålning konstaterats. Även kärnkraftverket Tokai 2, norr om Tokyo har problem med kylsystemet. I går uppgav den japanska regeringen att en härdsmälta kan ha inträffat vid reaktor 1 och 3 i kärnkraftverket Fukushima 1.

Vår nuvarande regering har öppnat upp för att bygga nya kärnkraftverk med obegränsad livslängd. I samma andetag har man avsagt sig att aktivt satsa på förnyelsebar energi. Man avstår från framtiden och satsar på ”gårdagens” tunga, dyra och sårbara teknik.

Kärnkraftens verkliga pris, citat ab;

Sanningen är att det inte går att planera för alla risker. Den mänskliga faktorn, naturkatastrofer eller terroristattacker kan kullkasta det mesta. Frågan är vilka konsekvenser det får. När det handlar om kärnkraft kan hela samhällen, i värsta fall hela landsändar, slås ut. Är det en rimlig risk att ta?

I Sverige har den borgerliga regeringen valt att satsa på kärnkraft i stället för att lägga resurserna på en omställning till en mer hållbart energisystem.

Tv-bilderna från Fukushima är en obehaglig påminnelse om hur feltänkt den politiken är.

Men det finns fler risker med kärnkraften – utöver naturkatastrofer och att det ”osannolika” inträffar;

 • Radioaktiviteten som skapas är extremt farlig, frågan om säker slutförvaring är ännu inte löst.
 • Vi lastar över ännu ett miljöproblem på kommande generationer.
 • Brytningen av uran skadar naturen, sprider radioaktivitet och sker i svår arbetsmiljö.
 • Strålning sprids och läcker under hela processen från brytning till slutförvaring – inte bara om en verklig olycka skulle inträffa.
 • Risken för terroristattacker.
 • Kärnkraften är ingen förnybar energikälla.

*

Tidigare bloggposter;
Kärnkraft, barncancer och sannolikhetskalkyler
Kortsiktigt glädjerus som förblindar

Läsvärt; Vinster i välfärden går ut över personalen

Bloggat om Japan och kärnkraft; Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Knapsu bloggar, I huvudet på Pagrotsky, Röda Malmö, Svensson, Annarkia, Kulturbloggen, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, svd10, svd11,svd12dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, ab1, ab2, ab3, svt1, svt2, exp1

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Erik

   /  mars 14, 2011

  Hej!

  Fukushima är absolut inte lika allvarligt som Tjernobyl. Alla tre containment-layers är fortfarande intakta och den strålning som läckt ut har inte gett någon en större stråldos än vad en vanlig skiktröntgen skulle ge. Samtliga reaktorer har varit avstängda sedan sekunden då jordbävningen inträffade och det är eftervärme som behöver kylas bort.

  När man misstänkte att det första skyddslagret kunde ge sig bestämde man sig för att kyla reaktorerna direkt med havsvatten. Då förstörs reaktorerna (d.v.s. man kan inte använda dem igen och man förlorar enorma summor pengar) men kylningen fungerar.

  När man sedan kyler med havsvatten kan vätgas bildas från vattnet. Denna vätgas leds ut utanför skyddslagren och det är där man får en explosionsrisk. Byggnaderna är tillverkade så att vätgas som bildas ska kunna explodera utan att skada något lager vilket är vad som hänt nu.

  Den fullständiga katastrofen förhindrades i samma ögonblick jordbävningen inträffade då reaktorerna stängdes av. Den största olycka som skulle kunna ske efter det är ett utsläpp av radioaktiva ämnen som inte är större än ett par röntgenundersökningar.

  //Erik, Teknisk Fysiker vid KTH

 2. Birgitta

   /  mars 14, 2011

  Hur kan det komma sig att tvål och vatten hjälper mot radioaktivitet?munskydd och innomhusvistelse skyddar?
  jodtabletter äter man mot struma och det får man inte genom kärnkraft utan hormonrubningar
  Hur vet man att alla rapportörer och strålskyddsexperter talar sanning då de inte ens har varit på plats utan bara gissar?

  Räcker det att inte äta bär och viltkött under ett par år som efter Tjernobyl för att inte få radioaktivitet i kroppen?
  (Vi har ju bandmasken också att tänka på i och för sig)
  Min tes är att Ni sk experter får betalt för att föra ut ett lugnande budskap oavsett vad som händer, för annars skulle ju denna lukerativa marknad dö

 3. Maria

   /  mars 14, 2011

  Kärnkraft är livsfarligt från brytning till avfall. Det är inte försvarbart, på något sätt, att använda det i ett modernt samhälle som vet om riskerna.
  När jag hör människor som kallar det för en ”ren” energikälla skakar jag bara på huvudet, tror de verkligen att det är rent bara för att det inte syns… Förekomsten av cancer för de boende (och särskilt barnen) i närheten av upparbetningsanläggning för kärnkraftsavfall i Sellafield, England är bevittnat högre än på andra platser, dit bl.a Sverige skickat kärnavfall. Faran vid själva uranbrytningen är livsfarlig. http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/karnkraft/Uranbrytning/
  Jag älskar Olof Palme, men linje 3 i kärnkraftsomröstningen var en besvikelse, även om hans tanke att alla skulle ha råd med el, var god.
  Den nuvarande regeringen gör ju som bekant allt baklänges, det som är bra för människor, djur, natur och samhälle vill de inte veta av- de förstör så mycket de kan istället, som den destruktiva kraft de är.

 4. Konsekvenserna av en sådan här kärnkraftskatastrof kommer fram endast successivt. Än har vi inte kännedom om de fulla konsekvenserna, och det lär nog dröja innan vi får det. Kärnkraften är ett djävulskt energislag, det är inte tu tal om den saken.

 5. KTH Erik : Jag hoppas DU har helt rätt och att det inte finns en hund begraven samt att Japanska myndigheter verkligen lämnat ut all information.

 6. Barbro

   /  mars 15, 2011

  Erik:
  Det där låter väldigt mycket som ett förnekande. Psykologiskt fenomen som även drabbar den mest kunnige.

 7. Katrin

   /  mars 20, 2011

  Jag vill kommentera till alla som undrar varför man äter jodtabletter.

  Sköldkörteln tillverkar ett hormon, tillväxthormon som vi kan kalla T. I hormonet T finns jodatomer, dvs när kroppen tillverkar T inkorporeras jod i T molekylerna. Om man andas in radioaktivt jod (som finns i atmosfären efter en större kärnkraftolycka) så inkorporeras radioaktivt jod i hormonet T. Eftersom man har massor av T i sköldkörteln sker det en ansamling av radioaktivt jod där. Men om man äter vanligt jod, via jodtabletter så konkurrerar detta om platserna i hormonet T och koncentrationen radioaktivt jod blir inte lika hög. Det radioaktiva jodet kan alltså spädas ut i hela kroppen istället för att koncentreras i sköldkörteln. Så jodtabletter skyddar INTE emot strålning, de skyddar enbart emot att strålningen koncentreras till en liten volym och kan orsaka cancer i sköldkörtel, hals mm…

  OK?

  Läs mer om sköldkörtelhormon
  http://en.wikipedia.org/wiki/Growth_hormone

  Läs mer om Jod
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine

  Läs om radioaktivt jod
  http://en.wikipedia.org/wiki/Radioactive_iodine

 8. Maria

   /  mars 22, 2011

  Tack Katrin, bra att veta.

 1. Tage Danielsson om sannolikhet | Svensson
 2. Katastrof eller mirakel för Japan – de närmaste dagarna avgör « Röda Berget
 3. Kärnkraftens framtid – inte bara en fråga om teknik | Lena Sommestad
 4. Oron stiger i Japan. | annarkia
 5. Kärnkraftens pris « Ett hjärta RÖTT
 6. Kylig matematisk logik vs. verkligheten « Ett hjärta RÖTT
 7. Så duperas massorna! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: