Dags att prioritera – och opponera!

I gårdagens Skavlan var Fredrik Reinfeldt den stora ”mysgästen”. Föreställning gjorde mig illamående – jag var tvungen att gå därifrån. När jag kom tillbaka satt gästerna och talade om sina ungdomsidoler. Fredrik berättade om sin stora idol – Gösta Bohman. Inte ens den annars så inställsamma publiken applåderade längre. Han kunde lika gärna ha nämnt sin andra stora ungdomsidol – Margaret Thatcher. Järnladyn som genomförde västvärldens mest genomgripande nyliberala experiment i sitt hemland – rev sönder fackföreningarna, slet isär samhället och och ökade klyftorna till gigantiska gap. Ett experiment som landet ännu inte har hämtat sig ifrån.

Nu genomför Fredrik Reinfeldts sina idolers våta dröm här hemma. Tar från de arbetslösa, sjuka och utsatta och ger till de redan rika och lyckligt lottade. Splittrar samhället, ökar klyftorna, river sönder välfärden och facken – bakvägen och under falsk flagg – med förhoppningen att ”vanliga människor” inte ska fatta något förän det är för sent. Han är på god väg att lyckas.

Den politiska oppositionen har länge varit lam och på senare tid nästan helt förlamad. Sedan några månader före valet försvan oppositionen helt och gick över till att försöka lägga sig så nära Reinfeldts regering som möjligt i sina egna förslag. Man vågade knappt ta debatten – och efter valet förklarade oppositionsledaren Sahlin att oppositionen hade ”fel politik”.  Vad ska väljarna tro? Självklart har många av oss resignerat.

I veckan fick vi så äntligen ett besked om vilka som föreslås leda det största oppositionspartiet. Det blev Håkan Juholt och Carin Jämtin. Efter vad vi hitills fått se av Håkan Juholt tycks han vara en man som väcker känslor, som vågar stå upp för Socialdemokratins grundläggande värderingar och som med humor och kraft kan förändra bilden av en förlamad opposition. Man kan tycka att det sedan länge är dags att sluta leden. Att rikta uppmärksamheten mot att opponera, förändra och  förbättra – men icke. De flesta röster har visserligen varit försiktigt positiva, men så finns det alla de som inte klarar av att någon annan än de själva får uppmärksamhet. Det vanliga interna positionerandet, gnällandet och skitsnacket är i gång. Så tröttsamt – så förödande – så kontraproduktivt.

Det vi ser i dag i Sverige är ingenting annat än en tradgedi. För alla som lever mitt uppe i den eller bevittnar den på nära håll är det en skrämmande sanning – och tradgedin blir bara större och mer fruktansvärd för varje dag som går. Det handlar om hur sjuka fattiggörs och kastas mellan systemen eller rakt ut i kylan. Hur de ekonomisk och socialt mest utsatta blir behandlade som samhällets pestsmittade. Hur välfärdens insitutioner monteras ned och slaktas. En kontraproduktiv och människofientlig politik – som måste få ett slut!

I veckan skickade Sveriges Kristna Råd ett öppet brev till regeringen för att uppmärksamma och försöka stoppa det som nu sker i Sverige. De lyckas med det som oppositionen inte längre klarar – att samla sig och stå upp för de svagaste och mest utsattas människovärde och rätt att leva ett värdigt liv. Kyrkans diakoner berättar nu öppet om hur illa det ser ut – och deltar i ett Påskupprop mot Utförsäkringarna. Men var finns den politiska oppositionen?

Nu är det hög tid att oppositionen riktar in sin kraft mot det som är viktigast – att opponera!

Den svenska välfärden och solidariteten är på väg nedför ett stup. Det är dags att ta strid för en förändring. Vad är viktigast – egna maktpositioner och barnsligt gnällande – eller att återupprätta människovärdet, solidariteten och den raserade välfärden?!

Det är hög tid att oppostionen prioriterar!

*

Läs brevet här; Öppet brev frän Sveriges Kristna Råd till regeringen

Tidigare bloggpost; Reinfeldt dödar i självförsvar, Så förndras sjuka i alliansens Sverige

Läs detta; Påskupproret den 25 april, Frälsningsarmens hemsida om Påskupproret

Påskupprop mot utförsäkringarna Medborgarplatsen, Stockholm 25 april kl 14;00

Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Bloggat; LO-bloggen, Eva Hillén Ahlström, De tystas röst, Martin Moberg1, Martin Moberg2, Motvallsbloggen, Peter Andersson, Röda Berget, Storstad, Jinge, Hanssons blogg, LedarbloggenNetroots

Media; Dagen, VF, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, ab8, ab9, ab10, ab11dn1, dn2, dn3, dn4, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, exp1, exp2, exp3,

Mer; GP, SVT, Ab, SvD 1, 2, 3, 4,  DN 1, 2, 3, 4, 5,  DN-Kultur, SR 1, 2, Expr 1, 2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Utan att ha så mycket koll på Juholt och hans tidigare meriter så måste jag ändå erkänna att det här väcker en bra känsla. Mer rensande i partitoppen och en förnyad gräsrotskoppling så kan det här rymma stor potential…

 2. …och för övrigt så väckte Benito ”Den osynliga landsfadern” samma känslor hos undertecknad. Vad hade han att göra i ett program med Nina Persson och engelsmannen-jag-aldrig-kommer-ihåg-namnet-på-men-som-gjort-ett-av-de-bästa-föredragen-på-TED?

 3. Kristina

   /  mars 12, 2011

  Det här var klockrent igen som vanligt. Tack Ilse-Marie!

 4. Jag hoppas innerligt att du, Ilse-marie, har rätt om Juholt. Det är bråttom nu innan allt raseras.

 5. Hade planerat för att mysa med middag och Skavlan men satte verkligen maten i vrångstrupen. Här har man gnällt över hans tystnad också måste den f-n kliva in mitt i mitt eget fredagsmys och flina upp sig…. stängde helt enkelt av tvn.

  Att leva i så parallella universum som Alliansen och vi, kan ju nu mer titulera mig som ”återvändare” är nästan äckligt. Allt som har raserats och en salig statsminister på bästa sändningstid – respektlöst, fast självklart ska inte jag gå in och bestämma över vad som får och inte får visas. Bara det att man numer måste ha stenkoll över vad och vilka som visas innan det ens är lönt att börja titta. 😦

 6. Det finns inte så mycket mer att tillägga! Fantastiskt bra sammanfattning! Kram på dig tjejen! 🙂

 7. Sanna

   /  mars 12, 2011

  Av alla prat-program som går just nu är Skavlan det absolut sämsta. Jag har försökt titta några gånger eftersom gästerna väcker intresse emellanåt men blir alltid lika besviken. Något riktigt samtal hinns aldrig med eftersom tidsschemat är stenhårt. Det är som att stå vid ett litet fönster och se Pride-paraden passera utanför. En strid ström av politiska hög-djur, sportfantaster, artister och ”vanliga männsikor med gripande öden” sitter och fjädrar sig i varandras sällskap. Häri ligger hela förklaringen till att ”alla” vill medverka i programmet (samt nivån på frågorna). Skavlan är ett program där man kan exponera det man vill ”sälja in” helt riskfritt.

  Vad gäller Fredrik Reinfeldt har det gått så långt att jag inte ens klarar av att höra honom tala på radio. Det är fysiskt och psykiskt omöjligt. Jag får helt enkelt byxångest…och fylls av osunda tankar… Jag undrar om vi kommer att få se ett ”Reinfeldt-hat” av samma proportion som det som drabbade Olof Palme…det är väl inte troligt…men det borde det vara…

 8. Alliansen har: Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Anders borg, Ulf kristersson, Maud Olofsson, Jan Björklund. Alla väll medvetna om ”konsten att övertyga”. Dessutom ett borgerligt ägd media vid sin sida.

  Vem har Socialdemokraterna? Håkan Juholt
  med all respekt till Håkan.

  Jag hoppas att socialdemokraterna skall lyckat att förmedla sin politik på något sätt.

  Det enda jag vet om är att , socialdemokraterna behöver många fler som Ilse-Marie för att komma någon stans.

  Lycka till sossarna! till nästa riksdags val.

 9. Så behöver S en daglig rikstäckande tidning!

 10. Uffe

   /  mars 13, 2011

  Tjena!

  Utnämnandet av Juholt som ny partiledare har lett till mycket ”gnäll” från alliansen som påstår att S är bakåtsträvare och konservativa reliker från 50-talet. Faktum kvarstår dock att Moderaterna är de värsta bakåtsträvarna. Alliansens målsättning tycks nämligen vara att skapa ett medeltida feodalsamhälle där toppskiktet skall försörjas av livegna.
  Till och med det högmedeltida sättet att bedriva omsorg och vård av fattiga och sjuka ser vi nu i form av allmosor från kyrkan för att folk skall överleva. I mina ögon är Juholt en modern Robin Hood eller Nils Dacke. Måtte han klara att motsvara förhoppningarna. Någon måste nämligen sätta stopp för Reinfeldts ”Prince John” politik.

  Tack för ordet
  MVH
  Uffe

 11. Småsmulor till arbetarna i form av jobbskatteavdraget har fått väldigt många att tro att de är osårbara. Fredrik har uppnått sitt syfte att få svensken tyst och säga ja tack. Man fjäskar med med brödsmulor och tar de tjocka skivorna själv. Nu har vi kommit så långt att svensken är livrädd att bli av med jobbskatteavdraget att man är förblindad av sitt eget habegär Man ser inte längre ser eller bryr sig om välfärd till alla och att det gynnar ett samhälle på längre sikt än till nästa val finns inte på kartan…

 12. Eh, sällan har jag läst ett inlägg mer frånvänt från verkligheten. Roliga kommentarer också ”S behöver en rikstäckande dagstidnign”. Senast jag kollade var Aftonbladet en av de mest lästa tidningarna i Sverige, som delvis ägs av LO och som har Åsa Linderborg på kultursidorna. Inte direkt borgerligt.

  Välskriven blogg dock, all heder åt den intellektuella debatten.

 1. De fornstora dagarna är över | Kent Persson (m) blogg
 2. Entreprenören, är han alltid, vad han än gör, av godo? ”Förnyelse” – kodord för högervridning… « reflektioner och speglingar II…
 3. Jinge.se » Ge Melodifestivalen till TV4!
 4. Imorgon får riksdagsledamöterna brev om sjukförsäkringen från Wanja… | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: