Juholt – vill göra Sverige varmare och mer solidariskt!

De flesta som nu får höra att Håkan Juholt förmodligen blir Socialdemokrateras nästa partiledare – och inte själva är medlemmar i partiet – frågar sig nog vem Håkan Juholt egentligen är. Var står han politisk? Hur är han som person? Är han en bra debattör? Är han en bra talare?

Jag funderar själv i dessa banor. Vem är Håkan Juholt?

Därför har jag letat lite… det här är vad jag hittat…..

Röster om Juholt;

Göran Greider, dn citat;

– Jag tycker att förslaget känns okej. Han är en person som kan samla ganska många inom en ganska söndertrasad rörelse. Samtidigt har han inte verkat på en sådan nivå så att han kan lastas för de två raka valförlusterna. Han går lite fri från det ansvaret.

– Han behöver markera att det finns större skillnader mellan socialdemokratin och borgerligheten än vad Sahlin lyckats förmedla.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, dn citat;

– Det är i så fall en seger för dem som strävat för förnyelse inom partiet och för dem som blockerat Damberg. Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort.

Enligt Bjereld är Juholt ”svagt vänster”, har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal.

Jenny Madestam, dn citat;

Han är sådan som person, en sådan som vågar sticka ut och säga vad han tycker. Lite modigare, eller dumdristig om man ska se till vad partikulturen föreskriver.

SvD, citat;

Riksdagsledamoten Monica Green bara har gott att säga om Juholt:

– Han är jätteduktig och kanonbra på att debattera och kan entusiasmera folk. Det är jätteroligt i så fall, men vi får se, vi får vänta.

Blekingedistriktets ordförande Mats Johansson är lika entusiastisk han:

– Han är en av de mest kunniga politiker som jag känner.

Aftonbladet, citat;

– Han är mycket drivande och vet vad han vill, säger en partikamrat som arbetat nära ihop med honom. Han lyssnar in vad andra tycker men när han väl har bestämt sig så ändrar han inte åsikt. /…/

– Det säger ganska mycket om hans person, menar kollegan. Engagemang. Socialt patos. Starka känslor. Som sagt – okänd på riksplanet men knappast färglös.

Christer Isaksson, ab citat;

– Valet av Juholt innebär att partiet i sig får en ledare som stämmer väl med stämningen bland de aktiva i partiet. Min uppfattning är att partiet lutar åt vänster.

– Problemet är att de väljare som partiet är ute efter står i mitten. Avståndet mellan partiet och väljarna kommer att öka. Jag tror inte att det stämmer med verkligheten och väljarna i Sverige i dag. Jag tror inte att det finns någon längtan efter en vänsterpolitik.

– Det finns ingenting i valresultatet som talar för mer vänsterpolitik.

Mer här; Okänd men färgstark

Ord som återkommer är  – färgstark, har starka känslor, bra debattör, kunnig och euntusiastisk. Politisk ”gråsosse” med dragning åt ”vänster”.

Visst låter detta som den värsta tänkbara beskrivningen av en Socialdemokratisk partiledare. Nästan lika illa som Palme – för motståndarna.  😉

Allvarligt talat så tror jag att det är en fördel att välja någon som det stora flertalet inte känner till. Nu får vi bilda oss vår egen uppfattning. Dessutom verkar inte Juholt – trots sin ”färgstarka personlighet” ha gjort sig för många fiender (som vissa andra kandidater).

Så här säger Juholt själv i ett par klipp på Youtube…

P.S. Carin Jämtin känner jag till – jag gillar henne… så är det bara!

Presskonferans; Svt ForumVill göra Sverige varmare och mer solidariskt!

En positiv känsla…. det kan bli bra det här!

P.S. Jag är inte medlem… och hur jag röstar i nästa val – det står skrivet i stjärnorna!

*

Vänporträtt av Håkan Juholt på Newsmill

Lästips; Ingen kommer undan jobbpolitiken, Riksrevisonen om regeringens budget,

Bloggat; Röda BergetNyabrittas, Badland Hyena, Martin Moberg, Jinge1, Jinge2, Högbergs tankar, Bengt Silfverstrand, Jämlikhetsanden, Netroots

Media; svt1, svt2, svt3, svt4, svt5, svt6dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10,   svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, exp1, exp2

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. Katrin

   /  mars 10, 2011

  tack för klippen, jag vet mer om Juholt nu än för några timmar sedan. Damberg tycker jag inte om, jag har letat material om dem bägge och Damberg står sig mycket slätt i en jämförelse.

 2. Håller med dig Katrin (även om Damberg). Jag vet inte heller mycket om honom… men det jag nu vet ger mig en positiv känsla!

 3. Sanna

   /  mars 10, 2011

  Borgerliga debattörer och borgerlig media är besvikna. Liksom de sossar som anser att man måste moderatvrida sin politik ytterligare för att vinna ”mittenväljarna” den bukfeta medelklassen. Herregud som de har lobbat och lobbat för sina högerkandidater den senaste tiden. Gamla gubbar som Reinfeldt kan sopa av banan hur lätt som helst, med benägen hjälp av förfölelseskriverier i pressen. Jag är inte socialdemokrat. Men jag är faktiskt själaglad över att man föreslår Julholt. Han känns fräsch och har ingen Persson/Sahlin-stämpel i pannan (som Östros, Nuder, Pagrotsky, Österberg).

  Om jag förstått saken rätt vill Juholt att socialdemokratin ska förnya sig just genom att återgå till att vara socialdemokrater och inte moderaterna-light . Underbart!!! Först nu finns chansen att vi – oppositionen – kan vinna nästa val. Om Juholt blir vald. Och om han kan samla ett gäng omkring sig som inte drar åt höger igen. Och om man trots den stora borgerliga pressdominansen lyckas nå ut med ett annat politiskt budskap. Då kommer man att återfå sina kärnväljare igen. En glädjande nyhet för oss som vill ha tillbaka ett samhälle där vi bryr oss om varandra och älskar att betala skatt.

  Underbart!!!

 4. Undrar vad han egentligen står i olika frågor. Ja, det visar sig. Men sämre val kunde det blivit. Bra, att han jobbat som journalist tycker jag.

 5. Tttore

   /  mars 10, 2011

  Efter att ha kollat på YT-videon kan man konstatera att Juholts syn på demokrati ser ut så här:

  Sossarna bestämmer allt = demokrati
  Folket får välja själv = odemokratiskt

  Sen så vet alla som kan de minsta om ekonomi att det var politikers klåfingrighet som med sina regleringar orsakade finanskrisen. Och nu försöker socialisterna att lösa samma problem med ännu mer klåfingrighet…

  Socialismen är död. Går SAP till val på att höja skatterna igen så är detta partiets sista dödsryckningar.

 6. Tttore:
  Haha, du har läst för mycket Timbropropaganda. Då kan det bli så där tokigt. 😆

 7. Tttore

   /  mars 10, 2011

  Kerstin:
  Timbro? Sådana låtsashöger-organisationer skiter jag fullständigt i.

  Juholt- ”Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat”

  http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/en_katastrof_foer_demokratin

  Han tycker alltså att man ska lägga till ännu en barriär mellan folket och de som skapar en majoritet av alla våra lagar.

  Så här funkar det nu:
  1) Folket > riksdagen > stadsministern (Europeiska rådet) > Europeiska kommissionens President > Europeiska kommissionen = Makten.
  2)Folket > EU-parlamentet > Europeiska kommissionen = Makten.

  Det är alltså redan 6 steg mellan den riktiga makten och folket. Och fyra steg där politiker utser varandra till diverse poster.

  Åter igen visar han på den äckligt totalitära inställningen att politiker som utser andra politiker till maktpositioner är demokrati. Men det är kanske inte så förvånande, det var nämligen precis så sovjetunionen fungerade!

 8. Att nominera Håkan Juholt som ny S-ledare är ett genidrag. Det märktes inte minst i SVT:s Rapport och på deras magsura allianskramare till politiska kommentatorer. Det var beklämmande att se och höra. Vi kan nog inte förvänta oss något positivt därifrån så länge som reportern Kerstin Holm får härja fritt i våra public service-kanaler.

 9. Ja Lasse E, man såg att alla självutnämnda ”experter” hade stora problem i går. Deras tips visade sig vara misslyckade allihopa – alltså var kandidaten ”misslyckad”.

  Det här kan bli hur bra som helst! 😉

 10. Sanna

   /  mars 11, 2011

  Exakt! I gårdagens presskonferens framstod Julholt som levande, karismatisk, kunnig, ideologiskt bergfast socialdemokrat, välfomulerad, rolig och snygg. Vad ska Reinfeldt göra för att matcha det? Extreme make-over?

 11. Mycket intressant är att de flesta negtiva kommentarerna till förslaget om Håkan Juholt kommer från icke-sossar till höger. Dom kommer inte från sossar. Vilka slutsatser ska vi dra av detta? Kan det beror på oro på den sidan?

 12. Tack Ilse-Marie för att du försöker bringa klarhet i det som de flesta undrar över just nu!

 13. Mrs

   /  mars 11, 2011

  Öppet brev från Sveriges Kristna Råds styrelse till regeringen:

  Klicka för att komma åt %C3%96ppet+brev+110310.pdf

 14. Ja du ”Sven Tycker”, det börjar nog bli så att svensk höger inkl. högermedia och public service håller på att bli lite lösa i magen :o). Det kommer säkert att bli en intressant politisk vår. Det ska bli kul att se och höra hur AB Reinfeldt och Borg reagerar när de får på sig en ordentlig opposition. Det har de inte upplevt nån gång under sin regeringstid egentligen.

 15. marina c

   /  mars 13, 2011

  Ja det var en karismatisk och ideologiskt bergfast socialdemokrat Håkan Juholt som stack kniven i ryggen på Mona Sahlin och sedan tar hennes jobb som partiordförande. En trevlig prick han, LilleFar Juholt. Och än trevligare blir han i folks ögon eftersom han har begärt inträde i Svenska Kyrkan ett samfund han lämnade för dryggt 20 år sedan. Han kanske behöver lite själafrid, vem vet!

 16. emil

   /  mars 14, 2011

  Juholt vill göra Sverige ryskt. Hans skrotande av Sveriges försvar gör honom till Sveriges farligaste man.

 17. Mona behövde väl ingen kniv i ryggen, hon skötte det så bra själv och att gå med i Kyrkan funderar även jag på att gå med i efter mer än 20 år utanför. Varför, jo de ställer ju upp för de utsatta som ingen annan organisation gör! Som fd moderat och fd frisk ser jag äntligen ett bärkraftigt alternativ i Juholt, äntligen en politiker med humor, se upp Reinfelt, nu måste du kanske svara i ställer för att upprepa ett mantra om utanförskap och folk som väljer bidrag och sjukdom istället för att arbeta.

 18. Rolla

   /  mars 18, 2011

  det är ju lätt från höger att kritisera sossarnas demokrati när man själv vill avskaffa den.

 1. Min kompis partiledaren Juholt « Röda Berget
 2. Jinge.se » Juholt en personlighet! Bra!
 3. Stalinmustaschen fick avgöra « Basses Hörna
 4. SD kan inte stava | Nemokrati
 5. Påskuppropet mot de nya sjukreglerna sätter en snöboll i rullning! | LO Bloggen
 6. Jinge.se » Ofred är dagens ord
 7. Dags att prioritera – och opponera! « Ett hjärta RÖTT
 8. Entreprenören, är han alltid, vad han än gör, av godo? ”Förnyelse” – kodord för högervridning… « reflektioner och speglingar II…
 9. 100 dagar och en process om politiken | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: