Ingenting att skratta åt….

De senaste veckorna har vi fått se en leende Anders Borg uppträda i media. Han har berömt sig själv och stolt talat om Sveriges just nu ”fantastiska” tillväxt och vår ”tiger-ekonomi”. Men vad är egentligen sanningen bakom det stora smilet? Hur bra går det för Sverige? Och hur mycket har Anders Borgs ekonomiska politik med tillväxten att göra?

Så här skriver Ola Pettersson i Expressen, citat;

Vår ekonomi har nu en hög tillväxt jämfört med andra länder av samma skäl som den föll snabbare under 2009. På grund av vårt exportberoende är vi oerhört känsliga för vad som händer i omvärlden. Det är inget konstigt med det. Att det skulle vara regeringens förtjänst är det få seriösa bedömare som håller med om.

Faktum är att
vi 2010 inte ens kom tillbaka på samma BNP som 2007. Det är inget vidare resultat för en tigerekonomi. Det är viktigt att komma ihåg detta när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg nu åker världen runt för att skryta med svensk ekonomis framgångar. Regeringens stora misslyckanden – hög arbetslöshet och växande klyftor – nämndes inte i festtalen i Davos.

Jag kan inte påminna mig att någon tidigare svensk finansminister har slagit sig för bröstet i en situation när arbetslösheten ligger över åtta procent. /…/

Anders Borgs politik har alltså ytterst lite med den svenska tillväxten att göra, men – den sidan av politiken som Anders Borg utlämnar – den har regeringen och Anders Borgs ekonomiska politik allt med att göra. Den medvetna strategin är att öka klyftorna och att göra skillnaderna större mellan de som har och de som inte har. Konsekvenserna – som vi nu genomlider – är självklara.

På alliansens bakgård ser vi hur långtidsarbetslösheten stadigt ökar mitt under en rekordstark konjunkturuppgång. Vi ser hur sjuka utförsäkras och fattiggörs efter bestämda tidsgränser. Vi ser hur välfärden raseras, hur klyftorna och fattigdomen ökar och hur allt fler söker sig till välgörenhet för att få hjälp med att klara livets nödtorft. Vi ser hur allt fler blir beroende av socialbidrag.

Lotta Gröning sammanfattar situationen så här, citat;

När Anders Borg nyligen var ute och presenterade nya topprognoser för ekonomin kändes det olustigt. Nu kan vi tidigarelägga vallöftena sa han och självklart kryper det femte jobbskatteavdraget närmare.
Med andra ord mer till dem som redan har och allt sämre för dem som inget har.
De ökande klyftorna har blivit alltmer tydliga och jag är nog inte ensam om att må riktigt dåligt av hur välfärdslandet Sverige behandlar de medborgare som är sjuka eller inget jobb har./…/

Ovanpå allt detta ser vi hur regeringen står fullständigt passiv inför samhällsproblemen. Tron på att ”marknaden” ska lösa alla våra samhällsproblem visar sig nu vara en total flopp.  Vi sålde ut och avregelrade  – skolan, elmarknaden, tågtrafiken, vården – listan kan göras lång – men resultatet blev att allt blev sämre och dyrare.

Efter alliansens härjningar finns det ett enormt behov av att reparera och återuppbygga vårat söndertrasade samhälle igen. Nu är det hög tid att opositionen samlar sig och börjar opponera. Tala om verkligheten – om politik och ideologi. I dagsläget borde det sannerligen inte vara någon brist på framtidsplaner.

Och, att avslöja moderatregeringens politik för vad den är – det börjar allt mer bli som att sparka in en öppen dörr….

Ola Pettersson, citat;

Sverige är ett land med stora investeringsbehov. Vi behöver en infrastruktur som gör att människor kan ta sig till jobbet, även när det är dåligt väder. Vi behöver bostäder, så att människor kan flytta dit där jobben finns och nya växer till. Vi behöver ett utbildningsväsende som ger de kvalifikationer som krävs i en modern industri- och tjänstenation. Vi behöver arbetsmarknadsutbildningar, som hjälper människor att ta sig från branscher som krymper till branscher som växer. Vi behöver trygghetssystem som hjälper människor vidare – och inte utförsäkrar dem för att det ser bra ut i statistiken.

Hur svårt kan det vara?

*

Missa inte; Lena Sommerstad – Morgonbris

Lästips; Är detta vad de vill?

Bloggat: Knyppel, Annarkia, Iaktagaren, Kaj Raving,

Fler Bloggtips; Löntagarbloggen om internationella kvinnodagen, LO-bloggen om regeringen och FK,  Motvallsbloggen om höger och vänster, Netroots

Media; exp1, exp2,exp3, ab1, ab2, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Det är väl klart att moderater ser nöjda ut. Det vi ser nu är ju precis vad de ville uppnå.
  Vadå utslagning, tragiskt?
  Inte alls, precis vad som krävs för att folk ska inse att de inte kan känna sig trygga – någonsin, och för att de ska acceptera lägre löner och att slita hur många timmar som helst varje dag.
  Hungriga tigrar jagar bäst, anser de – som vi ju hört.

  10% äger 70% av Sveriges tillgångar. Det är nog lite dåligt. M och deras uppdragsgivare SN, kommer inte att vara nöjda förrän 5% äger 95% av tillgångarna – om ens då.

 2. Kristina

   /  mars 8, 2011

  Dom har nog inte nått sitt mål än, men dom har ju över 3 år kvar av sin mandatperiod.
  Jag vågar inte ens tänka hur allting ser ut vid nästa val.

 3. Ann Christin

   /  mars 8, 2011

  ”Vi sålde ut och avregelrade – skolan, elmarknaden, tågtrafiken, vården – listan kan göras lång – men resultatet blev att allt blev sämre och dyrare.”

  Jag har oerhört svårt att förstå kritiken mot den nuvarande regeringen, när det i själva verket var Göran Persson som, både i opposition och i regeringsställning, medverkade till, eller rentav initierade allt detta. Det enda han har varit kritisk till var avregleringen av elmarknaden.

  Ta en titt på både 80- och 90-talets SAP-politik!

 4. Tusen tack, goa Ilse-Marie, för din blogg!

  Du lyckas på ett genialiskt sätt samla all viktig händelseutveckling kring den vidriga alliansregeringen och inte minst utförsäkringsfrågan.
  Jag läser din blogg som en uppslagsbok, för att hålla mig à jour med vad som sker genom dina rikliga länkar till viktiga artiklar.
  Läser med tårar i ögonen om alla vidrigheter som följer i regeringens spår. På något underbart sätt lyckas du hitta motreaktioner som också skänker hopp mitt i eländet.

  Är outsägligt tacksam för dig och din blogg som många följer.
  Gud give dig styrka att fortsätta denna påverkan som nu är viktigare än någonsin. Måtte det vända!

  Kramar i mängd.

 5. Kerstin du är inte uppdaterad, Svenskt Näringsliv kunde i sin ekonomi rapport i december rapportera att 10% äger 72% av tillgångarna. De kunde också meddela att det är bland det högsta i världen. Dessutom, Sverige har 6:e högsta medelförmögenheten i den globala ligan.

  efter alla dessa månader sen december har säkert de 10% putsat på denna globala rekordplacering, självaste finansministern säger ju att det går bra för Sverige och det hade han säkert inte sagt om det gått dåligt för hans kärnväljare.

  Det är förmodligen därför pensionärerna måst få sänkta pensioner och vi inte har råd med sjuka och fattiga medborgare längre.

 6. Om vi mäter per capita är det inte 2007 som Pettersson säger utan 2010 BNP tangerar 2006. Så USA:s rekordunderskott drar igen och i hemmaekonomin lånar hushållen för glatta livet så Borg kan ha sk starka statsfinanser. Dessutom var en betydande del i kommunsektorns tillväxt pga ökning i köp av privat vård, skola och omsorg, om detta speglar en större volym eller att det bara blivit dyrare kan man fråga sig.

  Pettersson kommer med det enfaldiga mantrat att vi skulle vara så speciellt exportberoende, rent nonsens vi är inte mer exportberoende än något annat modernt industriland. Detta att vi skulle vara som en exportberoende bananrepublik har nu hamrats in i den arme svensken sen slutet av 70-talet, men det blir inte mer sant för det. De flesta u-länder typ bananrepubliker är inte sällan verkligt exportberoende men det är en helt annan sak. Trots idogt gnetande av våra politiker är vi ännu inte i det läget som fattiga u-länder.

  Sen 1994 har vi däremot avstått ungefär lika mycket som hela 2009 års BNP i konsumtion av det vi producerat för att skicka utomlands som exportöverskott. Vi är inte på minsta sätt beroende av att göra detta. Tvärtom har det varit en gigantisk förlust för folkhushållet att avstå ett helt års BNP under den här tiden, det är därför som den övre decilen kan stoltsera med att äga det mesta här i landet och i snitt vara bland de rikaste i världen. Folkhushållet är inte beroende av detta.

  Man kan knappt föreställa sig hur mycket välfärd i form av bostäder, anständig vård av våra äldre eller för den delen ökad levnadsstandard för de som har det sämst i samhället som ett helt års BNP skulle kunna ha åstadkommits i stället för att skicka produktionen utomlands (i form av exportöverskott) och stoppa vinsten i fickorna på den övre decilen.

  Och det är ta mig fan inget att skratta åt. Det sorgliga är att svensken och journalisterna i det här landet inte förstår det och långt mindre vänstern. I stället för hokous pokus om privat socialtjänst som Gebrielsson svamlar om borde vänstern sätta sig på skolbänken och lära sig lite ekonomi. Vänstern har noll koll på vad som pågått ekonomiskt i det här landet de senaste decennierna.

 7. Framför allt bör AB Reinfeldt & Borg tacka oss som röstade nej vid EURO-omröstningen, så att vi slapp EUROn. Sen…..OK, det kanske går bra för Sverige just nu, men det har gått erbarmligt illa för alltför många svenskar.

 8. Om det går bra för Sverige beror förstås på hur man definierar begreppet Sverige. Om inte alla människor som bor i det här landet ingår i den definitionen går det förmodligen hur bra som helst. Men om alla de som bor här ingår i definitionen kan man förstås inte säga att det går bra när man har permanent massarbetslöshet och undersysselsättning, men det förutsätter förstås att man har en humanistisk inställning. Har man det så har det inte gått bra för Sverige på flera decennier om man sätter det i relation till förutsättningarna. Vad är ett demokratiskt land till för om inte dess medborgare, skulle man kunna tycka. Men så verkar det inte vara för våra politiker längre (oavsett om de är vänster eller höger) eller media, landet Sverige består numer endast av några artificiella finansiella kolumner i nationens bokföring.

 9. lasse:
  Nej, jag var inte uppdaterad. Min siffra är från 2009. Kul att det gått framåt för de superrika sedan dess.

 10. Är så oerhört tacksam för ditt engagemang, skapandet av ringar på vattnet har en stark men ibland långsam kraft.
  Mitt hjärta är rött, med viss ton av grönt 😉
  Läser din blogg med stort intresse.
  Tack!

 11. Tusen tack Margus och Pytternasmamma för era vänliga och värmande ord / Kram 🙂

 1. Motvallsbloggen » Vad vann Socialdemoraterna valet på 1994? Vad förlorade de på 2006?
 2. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Trappelände :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: