Är det här din jobbpolitik, Fredrik?

Läser en gripande insändare i DN i dag. En kvinna berättar, i ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt, om hur hennes  43 åriga dotter som lider av adhd (och som dessutom har en 10-årig son) förnedras och bryts ned av stressade socialsekretere och alliansens politik.

Citat (delar av brevet);

Alliansen har bestämt att man bara får vara sjuk en viss tid, sedan skall man vara frisk och börja arbeta. Hon arbetade senast för att prova om det gick, i en månad. Det sänkte hennnes sjukersättning till runt 5 000 kronor. Tidigare låg den på existensminimum. Nu ligger den alltså under. Det ska en ensamstående mor klara sig på.

När min dotter bad socialen om hjälp med hyran så fick hon höra att hon först måste  få en vräkning. /…/

Är det här din jobbpolitik? Att först göra sjuka ännu sjukare med att förnedra dem ordentligt och sedan sedan tvinga dem i arbete? Såna metoder trodde jag vi lämnat bakom oss.

Jag har flera gånger hört att u inte tar ställning i enskilda fall, men hur många enskilda fall måste det bli för att de inte ska förbli enskilda fall?

Och vart ska ett enskilt fall vända sig?

I dag visar nya siffror från socialstyrelsen att socialbidragen ökade med 7 procent förra året (exclusive flyktingar – som istället minskade med 6 procent). En stor del av ökningen beror på att utförsäkrade arbetslösa och sjuka tvingas söka socialbidrag. Med hårdare krav även på socialkontoren ställs allt fler helt utan hjälp – då finns bara anhöriga eller välgörenhet som en sista utväg.

Inom svenska kyrkan har diakoner slagit larm om hur allt fler fattiga och utförsäkrade söker hjälp – och har den senaste tiden försökt få med Sveriges Kristna Råd i ett Påskupprop mot utförsäkringarna. Men innan de ens hunnit agera har socialförsäkringsminister Kristersson fått stora darren och kallar nu till sig SKR för möten. Citat, Kyrkans Tidning;

…. trots att SKR officiellt fortfarande inte agerat i frågan har såväl Försäkringskassans generaldirektör och socialförsäkrings­ministern hastigt bjudit in SKR:s presidium till två möten på fredag den 4 mars.

De grymma och kontraproduktiva konsekvenserna av de nya sjukregler blir allt svårare att dölja. I dag berättar DN om hur allt fler utförsäkrade nu återvänder till sjukförsäkringen.

Kraftig ökning av sjukdagar. citat;

Allt fler sjuka får nu åter hjälp av Försäkringskassan. Antalet sjukpenningdagar ökade med över 427.000 för sjukfall kortare än två år. Det innebär en ökning med över 17 procent jämfört med samma månad år 2009.

– Nu kommer de tillbaka från arbetsförmedlingen där man konstaterat att de inte kan arbeta. Vi behöver verkligen fundera på vad vi över huvud taget kan göra med dessa personer. Vi kan inte låtsas att vi inte har sett dem förut, säger Adriana Lender, Försäkringskassans generaldirektör.

De här personerna tvingades lämna sjukförsäkringen för att deras dagar var slut och inte för att Försäkringskassan ansåg att de hade blivit friska.

En av de som bollats fram och tillbaka mellan FK och AF är Ann-Charlotte Bylund. citat, dn;

Ann-Charlotte Bylund från Härnösand utförsäkrades förra våren och placerades i arbetsförmedlingens program. Ett halvår senare, i höstas, kom hon åter tillbaka. Men då efter en period där hon fått skuldproblem och blivit vräkt av hyresvärden.

Maria Croft i DN tar upp det faktum att reglerna skapar skadlig stress och oro hos människor som redan är drabbade av ohälsa.

Regler gör folk sjuka av oro, citat;

Att vara långvarigt sjuk är en påfrestande även om man vet att man har sin försörjning tryggad. Finns det dessutom risk för att man inte får pengar så att man klarar sig är det direkt skadligt för hälsan.

För den som har spykiatriska diagnoser kan oron för försörjningen utlösa akuta sjukdomstillstånd. Men hälsotillståndet kan förvärras även för personer med fysiska sjukdomar om de utsätts för stress.

För visst kan man bli sjuk av oro.

I slutändan visar alla fakta att de nya sjukreglerna inte bara är grymma och omänskliga – utan även kontraproduktiva. Alla de enskilda fall som visats upp i media är bara toppen av ett isberg. I själva verket gör de nya stenhårda reglerna sjuka människor både sjukare och fattigare.

Den enda anledningen till att regeringen framhärdar med sin utförsäkringspolitik med hårdare tag och ekonomisk stress för både sjuka och arbetslösa är ideologisk. Deras tro står fast – hungriga lejon jagar bäst – om så både cancersjuka och psykiskt sjuka.

Man kan verkligen fråga sig – är det här din jobbpolitik Fredrik?

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

*

Läs mer; Anställda på Försäkringskassab och Arbetsförmedlingen välkomnas att delat i Påskuppropet

Mer; Reumatiker blir utan pengar med de nya sjukreglerna, Låt fler sjuka jobba deltid, Klyftorna ökar

Läsvärt; Rossana Diamanca – Barnen får betala när friskolor går med vinst

Bloggat; De tystas röst, LO-bloggenHögbergs tankar, Badland Hyena, kommunisternas blogg, Martin Moberg, Röda Malmö, Kaela, Jinge, Peter Andersson, Netroots

Media; dn1,dn2, dn3, svd1, svd2, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

29 kommentarer

 1. Så jäkla bra skrivet!
  Jag bara gapar, blir helt förstummad över hur det ser ut numer… Ska det vara så här? Är inte människan (med årsinkomst under 300K) värd ett dugg? Sopa under mattan bara så de inte syns, inte hjälpa varandra, inte ens försöka gissa sig till hur det är att vara sjuk…. Man kan ju få mardrömmar för mindre…

 2. Mrs

   /  mars 3, 2011

  Instämmer med ”Hockeysmurf”, du skriver så bra!

  Man kan fråga sig hur det kunde bli så illa i Sverige?
  Hur kan vi stillatigande se hur detta vansinne fortgår?
  Människor far illa och ”ingen” bryr sig…
  Jo en del bryr sej men det bryr sig inte Reinfeldt och högeralliansen om.
  Bara de kan hinna föra över så mycket som möjligt
  till kapitalisterna och krossa så mycket av välfärden som möjligt…

  Man kan undra när de är nöjda?
  Hur långt kan de gå?
  Hur många enskilda människor ska krossas?

 3. Arne Roland

   /  mars 3, 2011

  Instämmer i de berömmande kommentarerna ovan. Det har hänt att jag vid ett par tillfällen använt några få meningar av vad du själv skrivit eller vad du i sin tur citerat, nu idag i Lotta G:s krönika i Expressen. Är det ok ? Tacksam för svar, här eller till min e-post.

 4. Vem som helst får använda det jag skriver! Jag är bara glad om så många som möjligt får veta vad som sker i Sverige i dag!

  Jag tar det som en komplimang om någon lånar från min blogg!

 5. En annan Fas3:are

   /  mars 3, 2011

  …och samtidigt i en annan del av den svenska välmående verkligheten slår sig Borg och Reinfeldt högljutt för bröstet just idag. Man har minsann bedrivit bedrivit lite mänsklig politik vad gäller invandrare och asylsökande. Man har gjort en överenskommelse med miljöpartiet som kanske, eller kanske inte, leder till att papperslösa, apatiska barn och anhörigsökande får en humanare behandling. Om moderaterna får bestämma kommer det inte bli så mycket av med överenskommelsen men statsminister Reinfeldt passar ändå på att håva in pluspoängen. Anders Borg har också haft en härlig dag på jobbet. I samtliga media flaggar han med den starka svenska ekonomin och ytterligare skattsänkningar och ”målar Sveriges framtid i ljusare färger än någonsin- – -Jobbskatteavdragen och de strängare villkoren i sjuk- och arbetslöshetskassan har inneburit en kraftig effektivisering av arbetsmarknaden, enligt finansministern” (DI 110303). Det är skönt att veta att det är några som skördar frukterna av alliansens politik fast man själv går här och undrar hur man ska motivera sig att inte ta livet av sig idag heller.

 6. Och sen när blev människor med ADHD klassificerade som sjuka? Det tyckte vi att homosexuella också var för väldigt många år sedan. Konstig människosyn du har.

 7. Kanske jag uttrycker mig fel Maria… men….ADHD klassas som en psykisk sjukdom och funktionsnedsättning.

  Mamman till kvinnan har skrivit den insändare jag citerar. Hon beskriver hur hennes dotter har svårigheter att klara av många situationer på grund av sin adhd, och att hon därför inte klarar att arbeta. Hon beskriver sin dotter som ”sjuk”, som du själv kan läsa i hennes brev som jag citerar. Kanske har både hon och jag fel?

  Så här beskrivs ADHD i Wikipedia;
  /citat/
  ”ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter.

  Namnet ADHD kommer ifrån DSM-IV, den diagnostiska manual som vanligtvis används för psykiska sjukdomar, och kallas i den svenska översättningen för ”Uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet”.
  / slut citat/

  ADHD klassas alltså som en psykisk sjukdom och funktionsnedsättning.

  Var skriver jag att homosexualitet också är en psykisk sjukdom eller en funktionsnedsättning? Nej, det är inte min människosyn…..

  Mer om adhd här; http://www.attention-riks.se/index.php/adhd-damp-.html

 8. Patrik J

   /  mars 5, 2011

  Man måste ju sänka skatterna ytterligare tycker moderaterna. Därför kan man inte återförsäkra alla utförsäkrade och ge hjälp. Hjälp kostar pengar och är kontraproduktivt i deras kalkyler eftersom moderaternas hela politik inriktar sig starkt mot att sänka skatterna procentuellt över hela befolkningen, oavsett om du tjänar 100000 kr/mån eller 5000 kr/mån. Privatiseringar är också en viktig punkt på deras lista eftersom moderaterna tycker som makthavare över statliga företag att de är speciellt usla på att sköta företag.

  Men vem får mer med en sådan politik? Det är lätt att räkna ut..

 9. Hej igen!
  Tack för infon om ADHD, men jag har väldigt bra erfarenhet och kunskaper om det hela för att kunna uttala mig om att det är fel att beskriva det hela som en psykisk sjukdom. En funktionsnedsättning ja – men inte en sjukdom. Man kan säkert bli sjuk av problemen som följer av det hela – men snälla sluta jämföra dessa bokstavskombinationer med sjukdom.

  Sen var min poäng att när man ger egenskaper beteckningar – eller bokstavskombinationer – och sen drar det hela till sjukdom – som man gjorde med homosexuella till 72 tror jag det var – så tycker jag att man har en taskig människosyn och bidrar inte till en ökad tolerans för egenskapen.

  Sen blir du handikappad i förhållande till din omgivning om man ska titta på begreppen i fråga. Du är inte handikappad eller sjuk för att du har en funktionsnedsättning.

  Jag kan gå till mig själv som idag har grönstarr som inte är möjlig att bota eller operera. Är jag sjuk – nej. Är jag skadad ja.

  Jag tycker helt enkelt inte om när man exploaterar människor och dess egenskaper och sätter det i förhållande till politiken. Alla är vi unika och upplever saker och ting olika. Ibland är inte helheten summan av delarna.

  Hälsningar
  Maria

 10. Okej Maria, nu har jag ändrat i texten – om du anser att det jag skrev var förminskande eller förnedrande. Men jag kan inte ändra den text jag citerar – den har hennes mamma skrivit.

  Alla är vi givetvis mer än våra sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Men vi kan inte heller friskskriva alla som har sådana problem och slänga ut dom från sjukförsäkringen trots att deras funktionsnedsättningar eller psykiska sjukdomar gör att de inte klarar av ett jobb.

  Hårdrar man kan ju alla jobba 100 procent om de inte är ”medvetvslösa” – precis som Hanne Kjöller och regeringen tycker.

  Själv tycker jag faktiskt att det är ett större brott att förnedra, stressa, fattiggöra och plåga människor som är sjuka och i många fall driva dem till självmordstankar och handlingar (som regeringen nu gör) än att kalla de som har ett funktionshinder eller psykiskt sjukdom för ”sjuka”…. men givetvis ber jag om ursäkt om jag har förolämpat någon.

  Sedan kan man fråga sig varför vi är så rädda för att kalla en människa för ”sjuk” – även när deras tillstånd faktiskt gör dem sjuka? Är det därför att vi numera anser att alla sjuka fuskar och att sjukdom i sig är något att skämmas över????
  Vi lever ju i en kultur som säger att alla ”sjukdomar” är ditt eget fel – och att allt beror på dig själv – hur du förhåller dig till din sjukdom eller funktionsnedsättning. På så vis skuldbelägger vi istället alla som faktiskt är sjuka och inte kan göra något åt det.

 11. Men skärp dig Maria!

  Alla vet att ADHD är en psykisk störning, en sjukdom opm du så vill. Vad är det som är så hemskt med det? Man ber väl inte om att bli sjuk!? Kom inte här och försök skuld- och skambelägga en diagnos! Det är ju det som gör att moderatjävlarna får med sig så många i sitt äckliga tänk om att alla sjuka får skylla sig själva!

 12. Gydvan

   /  mars 6, 2011

  Maria H, lite väl starkt att hävda att homosexualitet är jämförbart med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
  Det är som att säga att homosexualitet är en funktionsnedsättning och det protesterar jag kraftfullt emot.
  Sjukdom eller skada/funktionsnedsättning är ganska ointressant i dagens sjukförsäkringssystem för du klassas iregel som fullt arbetsför vilket som, det är den individuella arbetsförmågan som borde vara intressant.

 13. Ulla

   /  mars 6, 2011

  Till Ilse-Marie!
  Vill tipsa om http://www.arbetarbladet.se/ledare som idag får en ny ledarskribent, som nästa vecka börjar med en granskning av reformen om sjukförsäkringen bestående av en artikelserie i fem delar signerad Anna Norling.
  Med vänlig hälsning Ulla

 14. En annan Fas3:are

   /  mars 6, 2011

  Det finns en överenskommelse människor emellan att det nog ändå är en karaktärsbrist att ha en sjukdom. Liksom det är grundläggande fel på personligheten när man inte lyckas göra sig attraktiv inför en arbetsgivare. Det är tillstånd man själv bidragit till att skapa. Kanske handlar det om felaktig kost och felaktiga levnadsvanor. Kanske handlar det om genetiskt arv och uppväxtmiljö. Kanske handlar det om dålig hygien och antisocialt beteende, dåligt självförtroende eller bara lathet och bekvämlighet. Oavsett orsakerna så kan varje människa välja att göra så gott hon kan och bidra till samhället. Det är vår gemensamma överenskommelse.

  I ett moderatstyrt samhälle är det självklart att man undandrar möjligheterna att smita undan in i trygghetssystemen. Det är en reform soms ka leda till att fler arbetar. Moderata debattörer återkommer hela tiden till att människor måste ”välja att arbeta” istället för att vara sjuka och arbetslösa. Det är absolut Fredrik Reinfeldts favorit-säg när han (vid sällsynta tillfällen) kommenterar sjukförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken. Det brukar låta nåt i stil med; ”det är glädjande att fler människor väljer att arbeta”.

  Förklaringen till att inte finns några arbetsgivare som vill anställa unga, sjuka eller långtidsarbetslösa beror alltså på att vi inte vill att de ska anställa oss.

 15. En annan Fas3:are

   /  mars 6, 2011

  ps,

  Personligen delar jag upp min person i två för att få det att gå ihop. Jag håller mig så mycket det bara går i den personen som har självkänsla och humor och språk och den andra personen besöker jag så lite som det bara går eftersom hon alltid påstår att hon vill ta livet av sig. Jag brukar skriva om hennes situation som långtidsarbetslös på politiska bloggar och forum eftersom där (här) finns en gemenskap och en kamp för förändring och då skäms jag inte över henne och då blir hon mindre desperat.

 16. Man påstår att i den så kallade eliten i samhället de som styr och ställer finns det många psykopater. Jag undrar om man inte kan lägga in Fredrik i den kategorin …

 1. En (m)isslyckad sjukförsäkringsreform fattigör allt fler! | LO Bloggen
 2. Lasses blogg » Kohandel inom regeringen
 3. Ett välfärssamhälle i utförsbacke. | Annarkia
 4. Motvallsbloggen » Det där med höger och vänster i politiken
 5. När Borg-bubblan brister blir Sverige ett U-land | Nemokrati
 6. Stöd Påskuppropet mot utförsäkringarna! | Nemokrati
 7. De fattiga ska utsättas för våld, tycker regeringen | Nemokrati
 8. Jinge.se » Israeler bör vara oroliga
 9. Dagens bloggtops – Ett Hjärta Rött om jobben « Röda Berget
 10. Varningarna som ignorerades « De Tystas Röst
 11. Tar alliansen avstånd från sin egen ”arbetslinje”? « Ett hjärta RÖTT
 12. Inte förstoringsglas, utan synundersökning! | Högbergs Tankar
 13. Glid, en krönika om veckan som gått. | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: