Ärkebiskopen stöder diakonernas upprop

I förra veckan uttryckte sig Helle Klein så här som ett svar på högerns kritik mot diakonernas Påskupprop mot utförsäkringarna, citat;

– Det är djupt kristet att ställa sig på de utsattas sida!

Nu ger även Ärkebiskop Anders Wejryd sitt stöd till de diakoner som protesterar mot utförsäkringarna.

Ärkesbiskopen, blogg, citat;

Svenska kyrkans diakoner har blivit synligare. Utan medmänsklighet blir det ingen riktig kyrka, och diakoner ser både när och hur människor far illa. När de vigs säger biskopen att de ska försvara människors rätt och stå på de förtrycktas sida. Till det hör att berätta. Jag är stolt över diakoner som, utan att lämna ut någon, visar hur dåligt en del människor har det när en stor grupp medborgare mest är upptagen av att bry sig om sig själv.

Rätt många församlingar tar till exempel upp kollekt för att kunna köpa matkassar till behövande, inte minst ensamstående föräldrar, nuförtiden. Jag blev överraskad när jag hörde det. Sådant borde vi dela på i hela samhället, inte minst för att undvika ”välgörenhetssituationer”.

Diakoner hörs nu, bl a i radio, och pekar på konsekvenser av till exempel sjukskrivningsreformerna. Konkreta exempel behöver ges, som inte drivs av sensationslystnad eller egenintresse. När Göran Persson var statsminister uppvaktades han av upprörda diakoner om följderna av nya tillämpningar av socialbidragsregler. Initiativ har återkommit och nu är det, med goda skäl, tryck i frågan igen. Heder åt dem som kliver fram och känner förhållanden! Diakonerna har ofta en särskild trovärdighet i denna fråga framför andra företrädare för kyrkan, därför att de har direktkontakt med dem som har drabbats./…/

Under den senaste veckan har flera kritiska röster hörts från borgerliga företrädare mot att kyrkan ska ställa sig på de utsattas och utförsäkrades sida. I dag skriver Martin Ezpeleta ett välformulerat svar till de högerkrafter som inte anser att kyrkan ska ta ställning för de utförsäkrade.

Kyrkan måste protestera mot utförsäkringarna, ab citat;

Det pågår ett brott i Sverige. Inte ett legalt, men ett moraliskt.

Utförsäkringarna med svårt sjuka människor som tvingas ställa sig i Arbetsförmedlingens kö är ett brott. Enligt samvetets brottsbalk.

Vi går förbi brottsplatserna varje dag. Första året efter sjukförsäkringsreformen utförsäkrades 42 000 människor. Vi har offren överallt runt omkring oss. Vi läser om dem i media, får ont i hjärtat, rekommenderar på Facebook och går sen vidare till våra friska och skattesänkta liv.

En grupp diakoner inom Svenska kyrkan gör inte det.

De är den kristna rörelsens gräsrötter, de är i kontakt och arbetar dagligen med de här människorna som inte fick plats i alliansens tvåtredjedels politik. De ser lidandet, desperationen, sorgen.

Och diakonerna har satt ner foten. Kräver ett påskupprop. Precis som 2005. Då var det flyktingpolitiken som uppmärksammades. Den här gången utförsäkringsreglerna och den stigande barnfattigdomen./…/

Moraliska värdegrunder som också säger att vi har en skyldighet att ingripa när vi ser en brottshandling, oavsett dess natur och gärningsmännens intentioner. För vad är egentligen mer beklämmande – att diakoner kräver ett upprop i protest mot hur människor behandlas i dagens Sverige, eller att så många av oss, som också ser och delar den uppfattningen, tittar bort och går vidare till vårt friska, skattesänkta och av borgarna välsignade liv.

Så här ser tradgedin ut, några exempel ur verkligheten;
Offer för världens hårdaste sjukregler
Allvarligt sjuka tvingas till socialen
Cancersjuka väljer bort medicin…

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna!


Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Läs mer; Seglora Smedja – Dags för ett påskupprop!, Ta ditt ansvar Kristersson, Charlotte Therese

*
Tidigare bloggposter;

Påskuppropet – det handlar om människosyn
Sjukreglernas fruktansvärda konsekvenser
Eftertankens kranka blekhet
Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet

Bloggat; Härifrån och vidare, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, LO-bloggen, Pellefantias sida,

Bloggtips; De Tystas Röst avlivar sjukförsäkringens myter, Lena Sommestad om generell välfärd, Martin Moberg om en knockad regering, Kaj Raving om högerns rädsla för valfrihet, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, vk , st.nuexp1, exp2, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6ab1, ab2, ab2, ab3, TV4, ST

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Kent Karlsson

   /  mars 1, 2011

  När skall den stora ”massan” av medborgare förstå i vilken riktning Reinfeldt vill driva Sverige!? Via sina ”hantlangare” i Timbro och via sitt ”propagandaministerium” med Schlingmann i spetsen försöker man på alla sätt tysta och vilseleda kritiken mot den förda politiken. Nu vill man t.o.m. lägga munkavle på Svenska kyrkan som dagligen möter resultatet av deras politik! När skall vi skrika STOPP?
  Även Expressens ledarredaktion rättar in sig i Reinfeldts led: http://www.expressen.se/ledare/1.2348579/kyrkans-sjalvmal

 2. Och här är en annan sann historia ur livet.Vi befinner oss uppenbarligen i Galenskapslandet idag.

  http://www.vk.se/Article.jsp?article=423539

 3. Hur mycket drar arbetsgivaravgiftens sjukförsäkringsdel in till statskassan?
  Hur mycket kostar det som den försäkrimgspremien var sagd skulle betala?

  Behöver man verkligen snåla på försäkringskassan?

 4. Lars W

   /  mars 3, 2011

  Har du inga andra opolitiska hänvisningar än LO-tidning ???

 5. Lars W

   /  mars 3, 2011

  Ilse-marie / Jag menar länkarna tex. LO-tidnigens rubrik ” Offer för världens hårdaste sjukregler ” och sen har man hänvisning till ” den kanske fränmsta experten utredaren Anna Hedborg ( S ) som säger ” att de möjligen inte är hårdast i världen ”. Men övrigt glömmer LO hennes uttalande i ( SOU 2006:86 ) socialutrednings rapporten, om den gamla sjukförsäkringen. Men jag kan kort skriva vissa slutsatser som hon hade kommit fram: ” Sjukförsäkringen är för mjuk, den har tillåtits möta alla möjliga behov. Resultatet har blivit en instabil försäkring där uttnyttjandet varierar, över tid. i rummet och mellan människor med samma dignos, på ett orimligt sätt. En reform som skapar en stabil försäkring med LÄGRE UTNYTTJANDET OCH KORTARE SJUKFALL ÄR NÖDVÄNDIG……. Utredning gör också bedömningen att sjukförsäkringen BEHÖVER EN TYDLIG TIDGRÄNS… SVERIGE ÄR NÄSTAN ENSAM OM ATT SAKNA EN SÅDAN.” Och hon har hellt rätt, fast i dag har vi tidgräns men ingen av våra nordiska grannar har så lång sjukpenningsperiod som vi har i Sverige. Och att försöka bevisa med enstaga rubriker från kvällstidningar att bemötande för cancersjuka har blivit sämre efter regeländringen 2008, men du som är politiker vet säkert att liknande rubriker fanns lika mycket i tidningarna även före 2006, här kommer en ex.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/cancersjuka-pensionerades-i-onodan-1.357336

  Läs den och tänk och tänk att vi svenska folket minns alla dessa rubriker före 2006 och politiskt ” påskuppropet ” kan slå tillbaka och detta vill du eller S-partiet inte.

 6. Lars W, jag vet inte vart du vill komma?

  Jag är inte medlem i något parti, vare sig i S eller något annat.

  Dessutom är de allra flesta som i dag är kritiska till de nya sjukreglerna precis lika kritiska till Anna Hedborgs olika förhavanden när det gäller sjukförsäkringen.

  Läs på för Guds skull! Börja gärna med Björn Johnsons bok Kampen om sjukfrånvaron – som är oerhört kritisk mot både Anna Hedborg och dagens sjukförsäkring.
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9179242251

  Ingen har väl heller sagt att allt var perfekt före alliansregeringen utförsäkringspolitik!

  Däremot har vi aldrig massutförsäkrat tiotusentals långtidssjuka efter bestämda tidsgränser tidigare. Det vi ser nu är något helt nytt. Det vet du säkert!

  För övrigt tror jag att du redan har fått alla fakta – eftersom du härjade runt på ”De tystas röst” med allehanda personangrepp och förvirrade kommentarer.

  Bara så du vet – jag kommer inte att inleda någon oändlig debatt här på bloggen mot dig. Jag har annat att göra…..

 7. En annan Fas3:are

   /  mars 3, 2011

  Ja. Du har annat att göra!!!

  (ps, tack för allt det du skriver på bloggen nästan varje dag. Utan rödhjärtat ditt skulle jag inte överleva. Eller menar jag leva mycket mera modlös. Och tack för boktipset)

 8. Tack – En annan Fas 3:are!
  Utan såna som du skulle inte jag överleva! 🙂

 9. Jag vill protestera mot den sjuka sjukförsäkringen. Ge mig ett jobb då..jag har inte jobbat på 19 1/2 år…

 1. Påskuppropet engagerar « De Tystas Röst
 2. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Debatten om utförsäkringarna fortsätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: