Nya FK – från Hanna till helautomatik

Ingen har väl missat att alliansregeringen under sin tid vid makten genomfört den hårt kritiserade  ”sjukförsäkringsreform” – som fått förödande konsekvenser för många svårt och långvarigt sjuka.

Samtidigt har Försäkringskassan genomfört omfattande organisationsförändringar. Därtill har regeringen, under samma period, flera år i rad – beslutat om ekonomiska neddragningar. Pengar måste sparas (till skattesänkningar) – trots att socialförsäkringarna har gått med mångmiljardvinster varje år sedan 2003. Fackförbundet ST har flera gånger varnat för konsekvenserna. Så här skrev man på DN debatt redan i januari 2009…

Citat;

Sedan 2006 har Försäkringskassans anslag minskat med nästan 600 miljoner kronor. Under samma tid har antalet anställda (räknat som årsarbetare) skurits ned med 2.500 personer. Enligt vad ST nu erfar så kommer, om minskningen fortsätter som planerat, totalt 3.500 anställda vid Försäkringskassan att ha försvunnit fram till år 2010. Det motsvarar nästan var fjärde anställd, eller 23 procent av personalstyrkan./…/

Regeringen har nu nya friska planer för Försäkringskassan. Alltså – nya besparingar och neddragningar. För att klara målet att att spara ytterliggare en halv miljard måste servicen, handläggningen och hanteringen av ärenden bli mer ”automatiserad” med ”regler som skapas direkt från lagtexten”.

Ny storsatsning på Försäkringskassan, IDG.se, citat;

Från 2013 har regeringen beslutat att minska Försäkringskassans anslag med en halv miljard kronor.

För att klara målet måste myndigheten banta personalstyrkan, genom en ökad automatisering av ärendehanteringen. Det är återigen dags för Försäkringskassan att ge sig in i riktigt stora it-projekt.

– De krav som ställs på oss kan bara lösas med it, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan. /…/

Någon fortsättning med SAP blir det som bekant inte. Däremot behåller Försäkringskassan den så kallade regelmotor som togs in i samband med SAP-projektet./…/

Den har visat sig tillräckligt lättjobbad och flexibel – bland annat kan den skapa regler direkt från lagtexternaoch ska bli hjärtat i den nya lösningen.

Först tar man bort rätten för läkarna att bedöma sina patienters arbetsförmåga – och lägger hela beslutet på handläggarna. Nu tycks det som om man snart även rationaliserar bort handläggarna – och låter datorer ta besluten – direkt efter lagtexten.

Kanske innebär allt detta att den omåttligt populära Hanna snart är historia. Frågan är vad som väntar de stackare som i framtiden tvingas kontakta Försäkringskassan. Blir det bara ett automatiskt formulerat ”avslag” – i stil med Hannas eftertänksamma och initierade svar?

Det får givetvis konsekvenser när människor inte längre behandlas som människor – och i många fall inte heller blir ”behandlade” av människor. En av konsekvenserna är att desperationen ökar. Nya siffror berättar om hur självmordshoten ökar dramatiskt hos myndigheterna.

Självmordshot till myndigheter ökar, citat, Metro;

Under 2010 tog Kronofogden emot 191 självmordshot mot 37 fall 2006. Försäkringskassan tog under samma år emot 1 047 respektive 189 hot, varav 40 procent var självskadehot. Arbetsförmedlingen tog 2010 emot 144 självskadehot mot 8 året dessförinnan.

*

Missa inte; Ta ditt ansvar Kristersson, Citat ab;

Hur kommer det sig att Ulf Kristersson, när han konfronteras med de utförsäkrades öden, har tagit för vana att skylla ifrån sig på Försäkringskassan och läkarna? Som om det vore dessas fel att tiotusentals personer utsätts för det pågående gigantiska utförsäkringsexperimentet. /…/

Vi är många sjuka, anhöriga, vänner, läkare, anställda på FK och AF och sympatiserande med partier från vänster till höger, som tycker att skam har gått rundgång på torra land alltför länge, med förödande konsekvenser för människor. Det finns inte längre en fungerande försäkring för den som har oturen att bli sjuk. Ett påskupprop har därför dragits igång, en facebooksida och ett evenemang har startats och manifestationer på Annandag påsk planeras runt om i landet. Vi hoppas att svenska folket går samman den här dagen, går ut på gator och torg och visar att vi inte tycker att det är människovärdigt att sjuka behandlas på detta sätt! Vi accepterar inte att vi har blivit kollektivt rånade på vår gemensamma sjukförsäkring. Vi vill inte att sjuka hänvisas till socialbidrag och aktiviteter som förvärrar sjukdomarna. Vi vill att läkarnas utlåtanden respekteras.

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

*

Utförsäkrade; På väg mot ekonomisk ruin, Sjuka tvingas att söka socialbidrag, Brevet; Jag dog i natt, Stoppa Utförsäkringarna, Jag vet inte hur jag ska överleva, Moderaternas groteska förändringar i sjukförsäkringen,

Rekommenderad läsning – fler länkar; De tystas röst

Bloggat om Sjukförsäkringen;

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

4 kommentarer

  1. Tänk om vi alla har missförstått syftet med Alliansens politik. De kanske i själva verket just avser att minska arbetslösheten genom att uppmuntra till självmord. Ju fler av de arbetslösa och/eller sjuka som tar livet av sig desto färre sjuka och arbetslösa.

  1. Det donar uti rättens krater – allt fler kräver mänskligare sjukregler! | LO Bloggen
  2. Varningarna som ignorerades « De Tystas Röst
  3. Påskuppropet – fler länkar « Påskuppropet 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: