Röda hjärtan i en iskall tid

Vi lever i en iskall tid. I morse var det rekord kyla – den kändes ända in i ben och märg.

Dagen började med att Fredrik Reinfeldt dödförklarade hyresrätten i Stockholm. Ökade klyftor och segregering finns inte i Reinfeldts värld – då kan inte heller den explosionsartade segregeringen i Stockholm bero på någonting  – den finns ju inte.

För de som inte har jobb, bostad, god hälsa, privata försäkringar och pengar på banken finns ingen nåd. Blir du sjuk eller arbetslös – skyll dig själv. Saknar du bostad – det är ditt eget fel. Om elräkningen ruinerar dig, om tågen står still eller bussarna inte går  – ingenting att göra åt. Samhället kan ingenting göra. Tillsammans är vi ingenting.

Den nya devisen tycks vara självklar för den nymoderata ”kunden” – ensam är stark. Tillsammans blir vi svagare.

Men, ingentig kunde vara mer fel!

Samtidigt tickar verkligheten på;

I dag läser jag om en utförsäkrad yrkeschaufför med 30-årigt arbetsliv bakom sig. Han vet att hans smärtor är livslånga – nu nekas han ersättning och är på väg mot ekonomisk ruin.

Jag läser om Mårten, 42, som utförsäkrades och försökte ta sitt liv och i sin desperation mailade myndigheterna samma natt; ”Jag dog i natt”. ”F-kassan tog min sjukpension. Nu ger jag dem min ålderspension också.” .

Jag läser ett reportage i UNT om hur utförsäkrade, sjuka, tvingas söka hjälp hos socialen och hos välgörenhetsorganisationer för att överleva.

Citat;

Ulrika Jernstedt vid Uppsala Stadsmission möter en del av de här människorna.
– Många har knappt något att leva på. Jag tror att få av oss som inte lever så här skulle klara av det, säger hon.

Siw Persson vid socialtjänsten i Uppsala är kritisk.
– Vi får in personer som är svårt sjuka och som nu lever på socialbidrag. De här personerna borde egentligen vara inom sjukförsäkringarna.
Det kan handla om utförsäkrade personer som bedömts vara alltför sjuka för att kunna jobba. De har då återförts till sjukförsäkringssystemet men en del har fått sin sjukpenning fastställd till noll kronor. Därmed rasar ekonomin och de måste söka socialbidrag. Det innebär att socialtjänsten får försörja mycket sjuka personer och eftersom de inte kan ta något arbete är frågan hur de ska kunna bryta sitt socialbidragsberoende.
– Socialbidraget är tänkt att vara ett tillfälligt stöd men de här personerna riskerar att bli kvar i systemet under lång tid, framhåller Siw Persson.

I den nymoderata världen av mjuk retorik och iskall politik – försöker de få oss att tro att allt bara är tillfälligheter – att ingenting beror på politiska beslut. Att politik bara handlar om smart marknadföring och tom retorik. Och, i den politiska skola som Thatcher startade – och som just nu blomstrar i Sverige – är det självklart; ”- There is no such thing as society

Men visst finns samhället – vi! Och visst har politiken betydelse!

Alla de fruktansvärda konsekvenser den hjärtlösa politiken har fört med sig – skulle en ny politik kunna ändra på.  Att ge upp hoppet om politiken, att sluta bry sig – nej, det är inget alternativ. Hur nattsvart och iskallt det än ser ut just nu. Hur skulle vi kunna ge upp hoppet om ett samhälle byggt på solidaritet och medmänsklighet? Hur skulle vi kunna vända varandra ryggen?

Nej, hur illa tilltygade våra röda hjärtan än är i dag – vi får inte ge upp!

I dag – på alla röda hjärtans dag – vill jag tacka alla som följer min blogg. Tack för alla kloka, insiktsfulla och varma kommentarer. Tack för all uppmuntran, all förtvivlan, all erfarenhet. Tack alla ni som inte orkar skriva – men ändå läser, i alla fall ibland. Tack för att ni finns. Det är alla ni som ger mig ork och kraft att fortsätta skriva – att inte ge upp!

Vi vet att det finns en annan väg – med varma röda hjärtan ska vi krossa iskylan som breder sig i samhället. Det måste gå – något annat är otänkbart!

Varma kramar / Ilse-Marie (Ett hjärta RÖTT)

Missa inte; AB debatt – Ta ditt ansvar Kristersson, citat;

Vi är många sjuka, anhöriga, vänner, läkare, anställda på FK och AF och sympatiserande med partier från vänster till höger, som tycker att skam har gått rundgång på torra land alltför länge, med förödande konsekvenser för människor. Det finns inte längre en fungerande försäkring för den som har oturen att bli sjuk.

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen; Sjukupproret

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

*

Utförsäkrade; På väg mot ekonomisk ruin, Sjuka tvingas att söka socialbidrag, Brevet; Jag dog i natt, Stoppa Utförsäkringarna,

Bloggtips; Lena Sommestad om tillit,  Kaj Raving och Badlands Hyena om ledarna, Eva Hillén Ahlström om fas 3,Jämlikhetsanden om kriskommisionen, Peter Andersson om Reinfeldts stad,  FASAN om slavar, Martin Moberg om s, Motvallsbloggen om farlig natur, Eva-Lena om knapptryckning, Lars Linder om bostadsegregation, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, dn12, dn13, dn14, dn15ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, ab8, ab9ab10e241, e242, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, svd10, svd11, lo1, lo2, lo3

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

21 kommentarer

 1. En annan Fas3:are

   /  februari 14, 2011

  Röd kärlek tillbaka till dig från mig och min familj i Skåne! Det du skriver är så suveränt klargörande och gör mig alltid lika upprörd. Upprörd också som i lycklig. Vi är så många som kämpar emot alliansens fasansfulla nedmontering av vårt samhälle. Din blogg är den bästa vitamininjektionen jag vet!!!

 2. Du är värd alla hjärtan du kan få för din röst är viktig.

  Tack för att di finns.

  ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 3. En bättre symbol för hopp och förtröstan än din blogg kan inte finnas här på nätet. Mitt i allt mitt bojkottande av Valentine´s Day så skickar jag säckvis med hjärtan till dig, tack Ilse-Marie, du är viktig för så många!

 4. Tack till dig Ilse-marie att du orkar.

 5. Anonym

   /  februari 14, 2011

  Frågan är – vad tänker Socialdemokraterna göra åt detta. Jo, springa Svenskt Näringslivs ärenden, som betalar dem för att införa högerpolitik i S. De förslag man sett – och hört av Mona Sahlin i hennes avskedstal, Stefan Lövden m fl handlar om att införa en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen, dvs inte bara slänga ut sjuka till socialbidrag eller tvång att leva på partnern, utan även arbetslösa, till största delen kvinnor är det som nu blir arbetslösa. Så vad har de för alternativ, något ännu värre än vad Moderaterna genomdrivit.
  Viktigt att komma ihåg är, att alliansens politik handlar om att tvinga bort kvinnorna från arbetsmarknaden till ekonomiskt beroende – och till gratis arbetskraft för passning av frisk man i hemmet. Det är i kvinnoyrkena som arbetsvillkoren försämrats, de tillfälliga anställningarna ökat, nedskärningarna skett, vård, skola, omsorg. Manliga branscher gynnas genom allokering av skattepengar, ROT-avdragen (RUT kan liksom inte alls matcha vare sig beträffande antal, kompetenser eller lönenivåer), regeringen satsar bara på manliga domäner, och det trots att den kompetens arbetsgivare framför allt efterfrågar handlar om att kunna kommunicera, förmåga att arbeta i team och stresstålighet.

 6. Ulla

   /  februari 14, 2011

  En kram till dig Ilse-Marie för ditt arbete med din fina, kloka, välskrivna blogg. Du behövs i denna kalla värld. En annan klok skribent är vår politiska redaktör Jenny Wennberg i vår lokaltidning http://www.arbetarbladet.se/ledare
  Läs gärna.
  Varma hälsningar från Ulla

 7. Ett stort rött hjärta till dig på Alla Hjärtans Dag.

 8. Maria

   /  februari 14, 2011

  Tack för vackra ord till oss läsare, tack för att du finns.
  kramar
  Maria

 9. Siv Berglund

   /  februari 14, 2011

  Tack Ilse-Marie! Du ger oss hopp! Den här dikten av Helga Henschen är som gjord för dig.

  Tala
  du som ännu har läppar
  tala
  tala med grannarna i farstun
  tala med folk på gatan
  och i tunnelbanan
  den som ännu har öron
  han höre
  skriv ord på papper
  på väggar och plakat
  bär orden genom staden
  högt över huvudet
  så alla kan se
  dela ut flygblad
  om frihet, motstånd, människovärde
  fred solidaritet
  tala
  du som ännu har läppar
  ord kan bli solar
  ord kan bli floder
  ord kan öppna portar
  och bygga broar
  ord kan störta tyranner
  om tillräckligt många
  av oss
  beväpnar sig med ord
  tala tala
  det är vår skyldighet
  mot dem som talade
  medan de ännu
  hade läppar

  Helga Henschen

 10. Det är vi som får tacka dig Ilse-Marie.
  Stor kram tillbaka!

 11. Du gör ett väldigt gott och viktigt arbete med ditt bloggande.
  Tack för dina insatser. De är ju de som lockar oss att läsa din välskrivna blogg.

 12. Per F

   /  februari 15, 2011

  Vad hjälper ett hjärta rött när det är tomt i skallen?

  ”Ett hjärta rött” borde förstås be alla de som behöver S om ursäkt för att S prioriterat så mycket annat än att stå på de svagas sida.

  Det är vad S har gjort i regeringsställning som nu drabbar S. Väljarna tror inte längre på orden och det kan inte vara någon annans fel. S har svikit, det är inte svårare än så.

  Undrar om ”Ett hjärta rött” läst George Orwells ”Djurfarmen”, om inte så är det hög tid.

 13. Coffee

   /  februari 15, 2011

  Ett stort rött hjärta även till Dig, som orkar slåss, som orkar fortsätta engagera dig och skriva för oss, som inte alltid ens orkar ta till oss det som sprids via media.
  För oss som emellanåt knappt ens orkar tänka av ren skär hopplöshet.
  Tack!

 14. Maria

   /  februari 15, 2011

  ”Per F” Varför ska det alltid dyka upp troll som du med märkliga anmärkningar helt utanför ämnet i fråga?
  Tom i skallen går nog direkt tillbaka till dig själv….

 15. @ Maria: Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

  Hade jag varit borgare hade jag bara skyllt på sossarna och sprungit. Och samtidigt skrikit bingo. 8)

 16. Det känns uppfriskande när det finns anonyma som vågar skriva här.
  Att många fel begåtts erkänner vi röda, MEN svara mig gärna om vi ställt så många på bar backe?
  Om vi genom ändrade regler gett människor förutsättningarna för att kunna ta livet av sig?
  Om vi genom att inte agera, ökat arbetslöshet utan möjlighet till försörjning?

  Kommentera gärna på min blogg.

 17. jan Nilsson

   /  juni 13, 2013

  lösningen är att återinföra ättestupa så köser det mesta sig . jävla gnällande å självömkan nu för tiden .

 1. Påskuppropet sprider sig « De Tystas Röst
 2. Järngänget S/M och SD | Nemokrati
 3. Vem tror att Alliansens jobbgaranti är en jobbgaranti? » HumanLabRat bloggar
 4. Varningarna som ignorerades « De Tystas Röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: