Sprid detta – Orimliga sjukregler

Fick i dagarna ett mail ifrån en kvinna som har drabbats av de nya sjukreglerna. Hennes berättelse är en av många exempel på hur orimliga reglerna är och hur de fungerar i praktiken.

Hennes brott består av en cykelolycka på väg hem från arbetet.

Efter en godkänd arbetskada (på deltid) har hon inte rätt att vara sjuk och få sjukpenning på den del som hon faktiskt arbetar. De regler hon drabbats av är bara ett exempel på hur den ”nya arbetslinejn” knappast stimulerar till arbete – speciellt för de som lyckas återgå i arbete på deltid efter sjukdom eller arbetsskada. Nu känner hon istället att hon hamnat i ett verkligt ”utanförskap”.  Hennes arbetsinsats räknas inte och hennes sjukförsäkringsavgift (för den del hon arbetar) är inte värd ett öre.

Kort beskrivning av fallet; Brevskrivaren får ingen sjukpenning (på den del hon arbetar) därför att hennes 25% sjukskrivning (för ryggen) har nått tidsgränsen 550 dagar. Samtidigt har hon en godkänd arbetsskada på 25% (för knäet).  Hon är alltså utförsäkrad på 25% – i och med detta upphör hennes rätt till sjukpenning även på den del hon faktiskt arbeter (50%). Hon beskriver det så här;  ”Min kropp är uppdelad i två fjärdedelar och en halva enl. dessa regler.”

Brevskrivaren vill vara anonym.

Hela mailet, citat;

Mitt brott består i att jag kört omkull på cykel på väg hem från jobbet, och fått en komplicerad knäledsfraktur samt svåra smärtor i ländrygg och höft.

Det förekommer stora orättvisor genom de nya regler som införts i sjukförsäkringssystemet vilket jag själv har drabbats av. Jag behöver hjälp med att påtala hur fel dessa regler slår.

Trots stora besvär har jag kommit upp i en arbetstid på 50% .

När 550 dagar gått i den så kallade rehabiliteringskedjan kan man ansöka om förlängd sjukpenning på grund av arbetsskada. Samtidigt blir man erbjuden ett överlämnandemöte på arbetsförmedlingen. Om man tackar nej till det riskerar man att inte ha rätt till sjukpenning och man mister sin SGI.

Tackar man ja till att överlämnas till arbetsförmedlingen så läggs arbetsskadeutredningen ner, vilket man inte blir informerad om av sin handläggare.

Hur många arbetsskadeutredningar har lagts ner på grund av detta? Får de drabbade ens veta att arbetsskadeutredningen lagts ner?

Själv blev jag informerad sedan jag tackat nej till överlämnande och själv tog kontakt med arbetsskadeenheten.

Jag fick en godkänd arbetsskada på knät (25%) och har varit sjukskriven på 50% för knä och rygg. Ryggen tar inte försäkringskassan hänsyn till eftersom den inte är en godkänd arbetsskada. Under tiden har ryggen varit under utredning samtidigt som jag arbetat 50% sedan ca två år tillbaka. Sedan mina 550 dagar var slut 2010-01-02 har jag levt på halv lön samt en sjukpenning på 25%. Efter flera undersökningar hos en ortopedspecialist kom han fram till att en operation kanske kunde hjälpa mig.

Jag tog kontakt med handläggaren på försäkringskassan för att få vetskap om jag vid en operation hade rätt att få sjukpenning för de 50% som jag arbetade och det sa hon att jag hade rätt till. Vilket en tid efter operationen visade sig vara fel information.

Om man är sjukskriven på deltid för arbetsskada och fått sjukpenning(25%) utan uppehåll så har man inte rätt att få sjukpenning ens på den del man arbetat (50%) och betalat sjukförsäkringsavgift för.

Jag får alltså varken lön eller sjukpenning för läkning och rehabiliterig efter operationen. Min kropp är uppdelad i två fjärdedelar och en halva enl. dessa regler.

Ortopedspecialisten som opererade mig konstaterade att skadorna, säkerligen var orsakat av traumat när mitt knä skadades och att de också orsakat mina ländryggsmärtor. Därför har jag ytterligare en gång ansökt om förlängd sjukpenning p.g.a. arbetsskada.

Blir rygg, höft godkänd arbetsskada kan försäkringskassan ta hänsyn till både rygg, höft och knä i sin bedömning.

Det konstiga är att om jag får förlängd sjukpenning p.g.a. arbetsskada på deltid så har jag inte rätt som alla andra att vara sjuk och få sjukpenning på den del (50%) som jag arbetar.

Det måste väl vara en miss i reglerna!!! Jag har svårt att tro att det var menat att det skulle bli så här komplicerat. Känner det som att jag hamnat i ett utanförskap.

Brevskrivaren vill gärna att detta uppmärksammas mer i media. Ni som läser – tipsa gärna media, använd gärna texten, och sprid berättelsen. Dessa absurda regler måste uppmärksammas!

P.S. Läs ett tidigare mail om samma ämne från december 2010 – I spåren av utförsäkringspolitiken

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

*

Till sist måste jag givetvis nämna Egypten – folkets seger över en diktator! Det var helt fantastiskt att få uppleva gårdagens händelser – om så bara i TV.  Utvecklingen går för en gångs skull åt rätt håll! Nu återstår ”bara” den långa och krokiga vägen mot demokrati i Egypten.

*

Lästips; Lena Andersson – Feminism som rasim

Bloggtips; Michael Granstedt – riv upp sjukförsäkringen, De tysats röst om en ansvarslös sjukförsäkrings retorik, Roger Jönsson om Jämlikhetsanden, Jonas Sjöstedt om EU och folkrätten,  Martin Moberg om friskolor,  LO-bloggen om klasser,  Kaj Raving om klassklyftor, Resursbloggen om påskuppror,  AlliansfrittSverige om kockbidrag, Stardust blogg om SD i media, Röda Malmö om hyckleri och Egypten, Annarkia om folkets seger, Veronic Palm om kloka föräldrar, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6,exp1, dn1,dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, svd1, svd2, svd3, svd4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Rudis

   /  februari 12, 2011

  Vad gäller Egypten så hoppas jag verkligen att alla optimister som tror att det vi nu ser innebär demokrati får rätt.

  Men det enda som hittills skett är att en sekulär diktator förbytts till en militärdiktatur med vissa religiösa inslag. Är inte säker på att militären kommer att släppa den makt man nu tillskansat sig.

  Men som sagt, jag hoppas innerligt att jag har fel och att vi får se demokrati i Egypten.

 2. Jag viker den 25/4 för upproret. Självklart.

 3. jiiizes

   /  februari 12, 2011

  Tack för ännu ett viktigt och bra inlägg!

 4. mona

   /  februari 12, 2011

  Jag är benägen att tro men vindar i Sveriges nya klimat att vi är på väg mot diktatur.

 5. Rehabiliteringskedjan är i grunden en mycket bra idé och Försäkringakassan är inte de enda bovarna i detta drama. Tyvärr är det läkarkåren som under en lång tid tillbaka skrivit mycket dåliga och innehållslösa medicinska underlag som Försäkringskassan måste tolka.
  Jag tycker att man siktar fel ibland och skjuter över målet.

  Regeringen måste se till att alla berörda parter som Försäkringskassan, Vården, Arbetförmedlingen och Kommunerna får de resurser och tid för kompetensutvecklings som en så stor reform innebär.

  Tyvärr är Regeringen upptagen med att sänka skatterna och har inte tid med detta .

  Alfredo Larosa

 6. utan hopp

   /  februari 12, 2011

  Nullum crimen sine lege – Inget brott utan lag.

  Avskaffa lagen så finns det inga brott.
  Avskaffa Fk så finns det ingen sjukförsäkring.
  Avskaffa sjukförsäkringen så finns det inga sjuka.
  Avskaffa arbetslöshetsförsäkringen så finns det inga arbetslösa.
  Avskaffa sjukvården – folk kommer att dö, men va fan , det har de gjort i alla tider sedan Adams dagar.
  Avskaffa människor, de är bara till besvär.
  Avskaffa regeringen Reinfelt så att vi får leva som normala människor.

 7. Även jag tackar för ett viktigt och bra inlägg. Och – Mona – jag tror som du. Fyra år till med denna skitregering känns länge.

 8. Det är jättebra att orimliga kantigheter i sjukförsäkringssystemet uppmärksammas.

  Men problemet är inte nytt. Låt mig berätta en liten historia. Jag har själv varit med om att bli av med min semester pga av reglerna. Jag var tjänstledig halvtid för studier, men blev sjuk och kunde inte ta ut min semester som jag tänkt mig. Jag bad min chef att få ta ut den senare, men hon vägrade. Likaså hennes chef som jag tog upp det med.

  De menade att jag inte hade rätt till det (vilket i och för sig var en fullkomligt vettlös argumentering). Jag påpekade att lagen såvitt jag kunde se medgav rätt att skjuta upp semestern om man är sjuk. (Jag råkade även vara huvudskyddsombud så jag kunde lite om lagen.)

  Företaget kopplade då in sina jurister som menade att det hade jag visst inte. Jag svarade med att koppla in facket centralt. Vi gick igenom lagen noga. Och tvingades medge att företaget hade rätt. Lagen täckte bara de som jobbade heltid.

  Det hjälpte inte att facket ringde till ansvariga på företaget och påpekade att det troligen var en lucka i lagen och inte lagstiftarens avsikt. Vi bedömde det som att ett avgörande i Arbetsdomstolen skulle kosta mig en hel del – även om jag fått rätt, vilket vi inte bedömde som helt troligt. (Till saken hör att företaget, ett mycket stort sådant, sysslar med sjukvård – och därför är extra noga med etik.)

  I arbetsmiljötidningarna fanns då och då artiklar som tog upp problemet med luckorna i socialförsäkringssystemet (som det här ju var ett mildare exempel på, men av ganska stor betydelse ändå i min då pressade situation).

  Jag var inte glad när Anna Hedborn själv fick i uppdrag att utreda frågor kring sjukförsäkringsystemet. En övermäktig uppgift hon inte borde ha tagit på sig enligt min mening.

 9. Lasse Winberg

   /  februari 13, 2011

  Nånting som stämmer inte riktigt med berättelsen. Jag själv har godkännt arbetsskada 50 % och andra 50 % har jag arbete. Har varit sjukskriven flera perioder med 50% ersättning+ livränta och förtidspension och har inte haft någon som helst problem med sjukpenning eller FK.

 10. Jag förbehåller mig rätten at ta bort irrelevanta och för brevskrivaren kränkande kommentarer. Brevet är skrivet för att uppmärksamma några av de orimliga konsekvenser de nya sjukreglerna innebär – ingenting annat.

 11. Lasse, som jag förstår hennes fall får hon ingen ersättning därför att hennes 25% sjukskrivning (för ryggen) har nått tidsgränsen 550 dagar. Hon är alltså utförsäkrad på 25% – i och med detta upphör hennes rätt till sjukpenning även på den del hon faktiskt arbeter.

  Precis som hon skriver; ”Min kropp är uppdelad i två fjärdedelar och en halva enl. dessa regler.”

  Reglerna är så absurda och krånliga att inte ens fk tycks förstå dessa helt och fullt. Hon har ju fått två olika besked – först positivt sedan negativt.

  Regler som är så komplicerade att det knappt går att förstå skapar givetvis ingen trovärdighet för systemet.

 12. Varför gör vi inte som folket i Egypten?

 1. Tweets that mention Sprid detta – Orimliga sjukregler « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 2. Halka inte! Vården klarar inte av det! » HumanLabRat bloggar
 3. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Ridskolelördag & tatuering
 4. Påskuppropet sprider sig « De Tystas Röst
 5. Varningarna som ignorerades « De Tystas Röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: