Grymhet och välgörenhet eller politik

Jag noterar att Lena Melin i Aftonbladet intar samma position som Ulf Kristersson när det gäller de konsekvenser de nya reglerna i sjukförsäkringen har fått för de drabbade. Av hennes krönika att döma tycks hon lägga all skuld på FK:s handläggare för att sjuka blir sjukare av utförsäkringspolitiken. Kristersson och regeringen tycks hon se mer som en möjlig välgörare än som själva boven i dramat.

Men faktum är att de konsekvenser vi nu ser, som ”försäkringskasseutlöst depression” eller ”försäkringssjälvmord”, varnade flera experter och remissinstanser för redan före de nya sjukreglerna trädde i kraft. Bland annat varnade professor Töres Theorell för de konskvenser som kan uppstå när människor som redan är stressade av sitt sjukdomstllstånd dessutom stressas av yttre omständigheter och ekonomisk oro. Egentligen borde det inte vara svårt för någon människa (frisk som sjuk) som begåvats med en gnutta medkänsla att förstå detta fenomen.

Inte heller är det så att det enbart är cancerpatienter som drabbas av denna stress som försämrar de sjukas hälsa. Inom psykiatrin märks en kraftig ökning av antalet patienter som till stor del tycks ha med de skärpta sjukskrivningsreglern att göra. Såväl psykiskt sjuka som patienter med fysiskt smärta mår sämre av den psykiska och ekonomiska stress som ett hot om utförsäkring innebär.

Kraftig tillströmning av patienter till psykiatrin, Dagens Medicin citat;

Antalet patientbesök inom den specialiserade psykiatriska vården ökar snabbt. En förklaring kan vara de skärpta sjukskrivningsreglerna.

– Man kan allmänt säga att det är större efterfrågan på specialistvård inom psykiatrin nu än tidigare. Ökad press med sjukskrivningsregler gör att specialistvården används i större utsträckning, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrihandläggare på SKL, till Siren.

Visst kan det finnas enstaka FK-handläggare som inte passar för sitt jobb – som gör felbedömningar eller saknar medkänsla. Men det är sannerligen enfaldigt att tro att en hel yrkesgrupp helt plötsligt har blivit grymmare, hårdare och omänskligare över en natt – speciellt som denna massepedemi av grymma kollektiva handlingar till stor del sammanfaller med regeringens regelförändringar. De konsekvenser vi nu ser beror givtvis till största delen på de nya reglerna – inte på enskilda handläggares personliga tillkortakommanden.

*

I veckan uppmanade Stockholms stads moderata socialborgarråd, Anna König Jerlmyr, att följa exemplet i dokusåpan om en ”hemlig miljonär” i Kanal 5 som ägnar sig åt välgörenhet. I dag ger Roger Mogert svar på tal, ab citat;

Politik kan inte skapa solidaritet, påstår König Jerlmyr. Det är gravt felaktigt. Olika samhällsmodeller får naturligtvis olika effekter. Det tarvar bara några ganska enkla internationella jämförelser för att konstatera detta.

Ett mer solidariskt samhälle är möjligt. Den bästa modell vi känner till är utan tvekan den så kallade svenska modellen. Det är dock just den modell socialborgarrådet vill fly ifrån, trots att lösningen snarare är det omvända. Att inleda ett politiskt arbete för att återigen skapa ett samhälle där var och en bidrar efter förmåga och får efter behov.

TV kan vara flykt från verkligheten. Ibland är det skönt under korta stunder. Men det är skrämmande när Stockholms högste politiskt ansvarige flyr in i dokusåpornas låtsasvärld, för att slippa se verkligheten. Och för att slippa se effekterna av sin egen politik.

Visst är det så.

När välfärdssystemen urholkas tvingas de frivilliga hjälporganisationerna och Svenska kyrkan ta emot offren. De enda som tycks välkomna denna utveckling är de välbeställda – som nu får en chans att visa sig generösa och givmilda och stilla sina dåliga samveten. Precis som de gjort i alla tider. Ju större sociala orättvisor och klyftor – dessto fler tillfällen att visa upp sin godhet.

Men de som lever närmare verkligheten och som inte drivs av sin egen självtillfredställelse – har fått mer än nog. Nu slår allt fler kristna företrädare och diakoner larm…. och inte är det mer välgörenhet de efterfrågar!

SKTF-tidningen, citat;

De nya reglerna i sjukförsäkringssystemet har fått Svenska kyrkans diakoner i flera stift att reagera. Nu skickar de ett upprop till regeringen./../

– Om vi inte får en förändring ser jag inget slut på det. Då får vi ett oerhört segregerat samhälle med stora grupper människor som blir väldigt fattiga, säger Marie Larsson till Sveriges Radio Gotland.

Dalarnas Tidning, citat;

– Detta är den största nedmonteringen av vår välfärd som skett i modern tid. Jag önskar att Svenska kyrkan tar sitt profetiska ansvar, ställer sig upp och talar om orättfärdigheten i att slå på den som redan ligger, orättfärdigheten att vända sig mot det som inte är friskt och perfekt och orättfärdigheten att skapa ett samhälle där inte alla får plats./…/

*

Bloggat; Lillannas bloggsida, Alliansfritt Sverige, LO bloggen, Stardust blogg, Reflektioner och speglingar,

Bloggtips; Martin Moberg om moderat fernissa till äldreomsorgen, Veronica Palm om en utmaning, Motvallsbloggen om utvandringen,  Netroots

Media; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5DN1, DN2, SvD1, SvD2, SvD3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Lars B

   /  februari 10, 2011

  Att Lena Melin intar samma position som Ulf Kristersson kanske kan bero på att hon är bundis med Anna Hedborg, vad vet jag. ”Men allt tog sin början redan när Socialdemokraterna satt i regeringsställning. Alliansregeringens omtvistade förändring av sjukförsäkringen har hämtat sina uppslag från den socialförsäkringsutredning som tidigare socialförsäkringsminister Anna Hedborg (S) höll i, vars resultat landade på den nytillträdda alliansregeringens bord hösten 2006”. Detta som står inom citationstecknen går att finna på Dagens Arenas hemsida (sveket mot de sjuka).

 2. Lars B

   /  februari 10, 2011

  Jag jobbade på Volvo på 90-talet, kände en del fackligt förtroendevalda. Jag kom ihåg att de förtroendevalda var starkt övertygade om att det fanns ett stort överuttag av sjukförsäkringen. Jag förstog då att inom LO-kollektivet fanns en stark övertygelse om att många människor ”fuskade”.

 3. Det är makalöst fantastiskt att myndiga röstberättigade människor tror på att sjuka blir mer friska utan att få rätten att tillfriskna

 4. Kanske….
  det är så att människor idag på ledande positioner i samhället är psykopater
  Tomma på moral och etik
  Utom då de själva vill uppnå sina egna personliga mål

 5. Du har helt rätt Mona! Absolut! Vi har ett gäng av misantroper som styr Sverige idag.

 1. Är det här din jobbpolitik, Fredrik? « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: