Alliansens valarbetare – Bermudez Svankvist

Kraven på arbetsförmedlarna har blivit extrema. De har under det senaste året fått flera nya uppdrag och dessutom fått ansvar för nya grupper med stora behov av stöd – utförsäkrade från försäkringskassan, asylsökande och långtidsarbetslösa som befinner sig i jobb- och  utvecklingsgarantin. Nu slår arbetsförmedlarna och arbetsmiljöverket larm; Personalen har en allt för alltför hög arbetsbelastning och det finns risk för skadlig stress för personalen.

En av arbetsförmedlarna, Tomas Jonsson, berättar att han aldrig under sina femton år på arbetsförmedlingen haft en så hög arbetsbelastning. I dag har han ansvar för 250 arbetssökande, som han bara hinner träffa, i bästa fall, 4 gånger under sex månader. Han säger så här, citat;

– Att hitta jobb åt nån som är fullt frisk är inte så svårt. Men dom som är asylsökande eller låntidsjuskrivna och utförsäkrade från försäkringskassan står ju inte först i kön…. man räcker inte till för dom människorna. Man känner sig otillräcklig.

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström svarade så här i går när hon ställdes inför kritiken, citat;

– Jag har inte fått den signalen att det finns några sådana här brister. Utan tvärtom så gör de ju ett väldigt bra jobb….

Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez Svankvist, håller med ministern. Hon tycker inte att det behövs mer resurser. Citat;

– Vilket ansvar har du för att det ser ut så här?
– Jag är oerhört stolt över att våra medarbetare har lyckats leverera, och göra ett bra resultat….

Före valet 2006 kallade Fredrik Reinfeldt arbetsförmedlingensdåvarande generaldiektör Bo Bylund för ”en socialdemokratisk valarbetare”. Bylunds förordnanden skulle ha gått ut i år – men han sparkades istället strax före utförsäkringskedjan sattes i verket 2008. Med detta i minnet är det ingen överdrift att kalla arbetsförmedlingens nye generaldirektör för ”alliansens valarbetare”.

Varför har ministern en så positiv bild av arbetsförmedlingen? Ja, det blir alltmer uppenbart att den nye generaldirektören tillsattes av regeringen för att implementera den nya politiken, och för att hon var positivt inställd till regeringen och dess politik.

Givitvis måste generaldirektören veta hur det ser ut på arbetsförmedlingarna runt om i landet – lika väl som arbetsmarknadsministern måste veta det. Vet de inte – så beror det på inkompetens och/ eller ideologiska skygglappar. Att de sedan (både två) försöker putsa bilden utåt är ingenting ovanligt eller nytt. Se bara på hur arbetsmarknadsministern för ett par veckor sedan försökte putsa den krackelerade ytan på den hårt kritiserade och misslyckade”jobb- och utvecklingsgarantin” och dess Fas 3 (FASAN).

Om ministern inte vet hur illa det ser ut beror det antingen på att hon inte vill veta, eller att hon inte vill låtsas om att hon vet. Eller på att det är precis så det kan gå om man tillsätter en ”valarbetare” som generaldirektör….

*
P.S. Ett tips från coachen;

I förra veckan skylde socialförsäkringsminister Ulf  Kristersson alla missgrepp i sjukförsäkringen på läkarna och Försäkringskassan. Så här lät det i Aftonbladet, citat;

– Men jag är den första att säga att både läkarna och Försäkringskassans medarbetare gör fel ibland.

Varför inte göra samma sak denna gång – skyll det politiska misslyckandet på arbetsförmedlarna och de arbetssökande.

Till sist.. Ytterliggare ett exempel på den moderata ”arbetslinjen” (till dödsbädden – och därefter). Eller handlar det om sönderstressade arbetsförmedlare? Citat e-kuriren;

Innan Christina Völckers make avled i slutet av 2010 var han halvt arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Men dagen efter hans bortgång skickade arbetsförmedlingen ett brev och förklarade att han hade avaktualiserats som arbetssökande. Som orsak angav man att han hade avlidit.
– Längre ner i brevet påpekade man att om min make åter blir aktuell som arbetssökande ska han personligen besöka arbetsförmedlingen.

*

Mer;

Läs om en av alla utförsäkrade som kämpar för sitt liv, Dagen, citat;

– Man vet inte från ena dagen till den andra hur man ska överleva.
Det säger Lars-Gunnar Enqvist i Råneå, en av dem som anser sig ha kommit i kläm i det nya sjukförsäkringssystemet.
Socialförvaltningen gav beskedet att han skulle anmäla sig till Försäkringskassan. Försäkringskassan svarade att det inte går, för han har ingen sjukpenninggrundande inkomst längre. Socialen ville även att han skulle anmäla sig till arbetsförmedlingen. Men han har redan ett jobb, på Samhall, ett jobb som han är för sjuk för att arbeta i. /…/
Läs hela!

Läsvärt i AB ; Regeringen måste tvingas till reträtt, Det är slut nu – nyliberalismen

Läs mer; Storstad – En dålig start på dagen – om Fas 3, Roger Jönsson , Peter Johansson, Claes Muschkin , Alliansfritt

Bloggat; Tankar i natten om det allt fattigare Sverige, Annarkia om jämlikhet, Jämlikhetsanden om perspektiv, Jinge om vargdebatten, Nemokrati om EU:s förenta stater, Utredarna om svenska modellen,  Netroots

Media; svt1, tv4, ab1, ab2, dn1, dn2, dn3, dn4, svd1, tco1, tco2

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. http://jobbochutvecklingsgaranterade.blogg.se/2011/february/utkast-feb-12-2011.html

    Kris i Egypten, kris hjär med, slaveriet är infört i Sverige på allavr.

    Bästa hälsningar
    Linda ÅÅberg Luthman

  1. Jinge.se » Ett bloggtips om Egypten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: