Marknadsmyterna faller – en efter en


Illustration Robert Nyberg

Under de senaste 20 åren har marknadsmyterna blivit till lag i Sverige. Vi har avreglerat och sålt ut och låtit privata vinstintressen och riskkapitalbolag ta över vår infrastruktur och vår välfärd. Skola, vård, omsorg, järnväg, apotek, elmarknaden, service, bostäder…..

Vi vet också alla hur det var tänkt att bli. Avreglerar vi och säljer ut – då blir allt billigare och bättre. Himmelriket på jorden stavas a-v-r-e-g-l-e-r-i-n-g och u-t-f-ö-r-s-ä-l-j-n-i-n-g.

Hur har det blivit? Den senaste tiden har vi fått några svar;

 • Elpriserna. ”De svenska elpriserna har ökat med över 80 procent sedan 1999, visar en ny EU-rapport. Bara Irland har haft en lika stor ökning. – Att de svenska priserna skulle stiga efter avregleringen var väntat/../ säger Tommy Johansson.” Svenskar är de som lägger störst del av sin inkomst på el efter Bulgarien (efter köpkraft).
 • Apoteksavregleringen. Priserna har inte blivit lägre – tvärtom chockhöjdes priserna på många läkemedel strax före avregleringen. De flesta receptfria läkemedel har samma pris hos samtliga apotekskedjor. Konsumtionen av vissa receptfria läkemedel ökat kraftigt samtidigt som Alvedon har blivit det vanligaste verktyget för unga flickor som försöker ta sitt liv – antalet har ökat med 50 %. Reklamen blir allt mer agressiv och riktar in sig på unga kvinnor.
 • Skolan. Friskolereformen kom 1992. Nyligen kom det skrämmande facit;  Skolresultaten har blivit sämre samtidigt som segregationen ökar. Citat; ”I en undersökning från 2004 tillhör Sverige de fem länder i EU med den mest omfattande sociala skolsegregationen. I Finland, med ett system som påminner om det vi hade före friskolereformen är den sociala skolsegregationen den lägsta i EU. Där finns inte lika många svaga elever som i Sverige.”

Sammanfattning;

DN, 15 december 2004;

El, flyg, järnväg, post och taxi har alla blivit dyrare sedan 1988. Bara telekom blev billigare. Priserna på de avreglerade marknaderna har skenat i väg.

Så här såg facit ut (1988-2004);

 • Järnvägen avreglerades 1988, priserna steg med 125 procent, konsumentprisindex (KPI) +57 procent.
 • Taxibranschen avreglerades 1990, priserna steg med 72 procent, KPI +34 procent.
 • Inrikesflyget avreglerades 1993, priserna steg med 63 procent, KPI +20 procent.
 • Posten avreglerades 1993, priserna steg med 80 procent, KPI +14 procent.
 • Elbranschen avreglerades 1996, priserna steg med 86 procent, KPI + 9 procent.

Trots att de nyliberala marknadsmyterna avlivats och fallit för länge sedan fortsätter avregleringarna och utförsäljningarna. Blind ideologi går i dag före både sunt förnuft, fakta och forskning.

*

Bloggtips; LO-bloggen om de bokstavstrogna i politiken, Alliansfritt om utförsäljningar och klyftor, Begrundat och plitat om Pisaundersökningen, FASAN om Fas 3, Anarkia om ojämlikhet, Röger Jönsson om bonusfester, Martin Moberg om välfärd och arbete, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, svd1, svd2
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Mrs

   /  februari 8, 2011

  Kan vi inte sälja ut Alliansen?

  Är det någon som vill lägga ett bud?

  Att sälja ut våra gemensamma tillgångar är målet
  för högeralliansen
  sen gäller det att hitta ett argument som går hem i stugorna och i media
  som de kan föra fram i sin marknadsföring
  ”för att betala av statsskulden”…
  jo, det låter ju bra
  då får man folk att tro att vi har en ENORM statsskuld
  och bara DEN är borta DÅ kan vi börja satsa på
  jobben

  Så om jag som privatperson skulle tänka på samma sätt
  så kan jag inte äta eller leva normalt förrän jag betalat av hela huslånet?

  När ska bluffen avslöjas?

 2. Vi måste gemensamt protestera, annars bara fortsätter det. Alla vet att det enda syftet är att stjäla pengar av folk, och riva ner den gemensamma välfärden så att pengarna hamnar i privata fickor. Men politikerna kommer inte att lyssna förrän vi går ut och demonstrerar. Så vi får göra som i Egypten. Annars blir det ingen ändring.

  Det är solklart att lösningen på nuvarande kris är att investera i offentliga jobb, avreglera avregleringen, återta i gemensam ägo det som byggde välfärden, sänka vinstkraven drastiskt och avskaffa bonussystemen, som orsakar krascherna genom hög risktagning samt återinföra valutarestriktioner. Ändå föreslår man bara lönedumpning, det blir verklighet i mars, efter att Reinfeldt sagt ja till den permanenta krisfonden, då är det kört för alla som är löntagare, och då blir det även kört för ekonomin som helhet, för folk kommer inte att ha råd att konsumera, vilket kommer att öka massarbetslösheten ofantligt och bädda för att fastighetsbubbland spricker.

  Vidare måste värdepapperiseringen avskaffas, CDS och derivat bort. Det handlar om försäkringsbedräger av avancerat slag.

 3. Apan

   /  februari 9, 2011

  Ni verkar missat den lilla detaljen att samtliga avreglerade områden var kraftigt subventionerade innan de såldes ut – en stor del av deras kostnad doldes helt enkelt i skatten. Nu får man betala ur egen ficka istället.

  ”Alvedon har blivit det vanligaste verktyget för unga flickor som försöker ta sitt liv – antalet har ökat med 50 %”

  Detta har visat sig vara felaktigt. Faktum är att självmordsfrekvensen med receptfria läkemedel inte har ökat alls – men självklart låter media bli att ta tillbaka sina grundlösa påståenden.

  Och apropå skolan – det är avlägnsnandet av betyg och bristen på disciplin som bär skulden för problemen, något som är uppenbart om man inte bär rödfärgade linser. Fråga vilken lärare som helst. Och vem har drivit den utvecklingen?

 4. Ella

   /  februari 9, 2011

  Förutom högre priser har apoteken blivit ganska värdelösa, åtminstone på platser med flera kedjor. Alla apotek har inte all medicin och ingen skyldighet att ta hem heller vad jag förstår. Dessutom har en del kvitton där du inte kan utläsa om receptet var till djur eller människa och inga personnummer finns på dem så de som har medicin som löneförmån kan inte få ut sina pengar.

 5. Rudis

   /  februari 9, 2011

  1. Elpriserna: Så länge det inte är fri etableringsrätt så är en marknad aldrig fri. Om den vore det skulle det under åren sedan 1996 byggts tiotals kärnkraftverk i Sverige och elpriset varit ca 25 öre kilowattimmen.

  2. Hyresmarknaden som är en av bostadsmarknadens viktigaste delar har varit genomreglerad sedan 1940-talet. En marknad som inte existerat sedan 1940 kan knappast anses fri.

  3. Problemen är inte tågtrafiken utan banverket. Och banverket är fortfarande en myndighet.

  4. Priserna höjdes alltså enligt dig FÖRE avregleringen. En grundregel i all vetenskap är att orsak MÅSTE komma FÖRE verkan. Så om priset höjdes före avregleringen kan det omöjligen vara avregleringens fel. Hitta en lärobok i vetenskapsteori och lär dig något.

  5. Skolan: Så alla föräldrar som väljer friskolor är idioter och du vet bättre än dom vad som är bra för deras barn? Eller är alla människor som låter sina barn läsa i friskolor onda?

  Dina övriga exempel bygger på att lägsta pris är det enda konsumenterna bryr sig om vilket är fel. Vad en fri marknad levererar är inte nödvändigtvis lägsta pris utan det erbjudande som uppfyller konsumentens alla önskemål (pris, service, tillgänglighet osv) bäst.

  Sedan är jag skeptisk till att priserna på flyg blivit högre efter avregleringen. Jag reste just till Umeå för 399 kronor med relativt kort varsel. När jag gjorde motsvarande resa för en anställningsintervju strax före avregleringen på 90-talet fick arbetsförmedlingen betala över 5000kr för en tur-och-returbiljett med SAS. Och det är ju inte så att flygbränsle och löner blivit lägre sedan dess.

  Fria marknader funkar aldrig perfekt, det är en illusion, men dom är alltid bättre än alternativet.

 1. Motvallsbloggen » Regel om FRA-insyn blev meningslös – lurade av Alliansen igen
 2. Sverige – den avreglerade marknadens naiva kassako « Ett hjärta RÖTT
 3. Nyliberal experimentverkstad – mot folkets vilja « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: