Eftertankens kranka blekhet…

I går tog Aktuellt upp den kris som KD befinner sig i. Den senaste opinionsmätningen gav partiet 2,7 procent. Inte ens de allra mest godtrogna väljarna tycks längre tro på  sagorna om ”ett mänskligare Sverige” – man ser ju hur det har blivit.

Nu vill partiet vinna tillbaks väljare genom att bli Alliansens goda fee. Man ska framförallt rikta in sig på sjukförsäkringen och verka för ”mjukare sjukregler”. Uppvaknade kom exakt vid den tidpunkt när man ligger där med kniven mot strupen.

Dessutom – runt om i landet har det den senaste tiden kommit flera upprop och protester mot de nya sjukreglerna från olika kristna företrädare. Redan före valet uppmande en rad kristna debattörer troende att rösta på de rödgröna. Nu skriver diakoner på protestlistor samtidigt som präster larmar om att de får rekordmånga nödsamtal från oroliga utförsäkrade och deras anhöriga.

Jourhavande präst får rekordmånga samtal, citat;

Telefonsamtalen till Jourhavande präst fortsätter att öka. I fjol slogs rekord på nytt: 61 093 registrerade samtal, tio procent fler än toppåret dittills, 2009. /…/
– Vi märker en väldigt stor oro hos många som ringer. Både hos dem som själva riskerar att utförsäkras och hos anhöriga till dem i riskzonen.
– Den allmänna nedrustningen av samhället påverkar.
Och hon skräder inte orden över den förda politiken:
– Den är inte värdig, oavsett om problemen beror på brister i systemet till följd av politiska beslut eller på fyrkantig handläggning hos myndigheterna.

Vid slutet av förra året ratade KD (tillsammans med övriga allianspartier och SD) det rödgröna förslaget om att i ett akut läge överge de tidsbestämda utförsäkringarna och övergå till individuella bedömningar. Innan dess har partiledningen med hull och hår försvarat alla regelförändringar och var 2008 med och applåderade införandet av de nya sjukreglerna i riksdagen.

Nu säger man sig vilja ”mjuka upp” sjukförsäkringen med ännu ”fler undantag”. Man vill skapa ännu mer av en diagnosbaserad sjukförsäkring – där vissa sjukdomar ska räknas som mer ”behjärtansvärda” än andra. Redan nu finns ett antal mer eller mindre luddiga undtantag – något som flera remissinstanser kritiserade redan när de första undantagen infördes 2008. Karolinska institutet konstaterade till exempel att en grundprincip i den svenska allmänna sjukförsäkringen är och bör vara att det inte är sjukdomen i sig som ska ge rätt till sjukpenning, utan graden av arbetsoförmåga en sjukdom eller skada har lett till. (läs mer här!).

Visst skulle det vara bra om KD verkligen reviderade hela sin inställning till den misslyckade och grymma sjukförsäkringsreformen. Inte minst med tanke på hur oerhört mycket onödigt mänskligt lidande den har skapat – och skapar varje dag. Men på det stora hela tycks man vara tämligen nöjd – precis som Ulf Kristersson. Inte heller tycks man vara beredd att samarbeta med oppositionen för att lägga fram ett motförslag. Nu tyder allt på att man nöjer sig med tomt prat.

Man håller sig alltså på samma nivå som vid valet. Falska lockrop och falsk propaganda.

Ett mänskligare Sverige – resulterade i den kanske mest omänskliga politik vi har sett under de senaste 60-70 åren här i Sverige.

Läs mer här; Sent ska syndaren vakna!


Illustration Robert Nyberg

Till sist... noterar jag att vårt nya moderata socialborgarråd i Stockholms stad rekomenderar välgörenhet (efter att ha inspirerats av en dokusåpa i kanal 5)  för att avhjälpa hemlöshet och ökade klyftor. Hennes motto är ”politiker kan inte skapa solidaritet”.   Förvisso – om man med ”solidaritet” menar medlidande. Men visst kan vi skapa ett solidariskt och  jämlikt samhälle med hjälp av politiska beslut.

Till exempel så skulle inte klyftorna i Stockholm ha ökat till lika alarmerande höga nivåer som i vissa städer i Asien – utan hjälp av politiska beslut. Inte heller skulle cancersjuka tvingas välja bort sin medicin för att kunna betala hyran eller utförsäkrade tvingas söka hjälp hos diakoner, ringa nödsamtal till jourhavande präst, tvingas till socialen och välgörenhetsorganisationer eller bli hemlösa – utan de senaste årens politiska beslut. För de som tvingas överleva med hjälp av allmosor och nådegåvor är det knappast något vackert – det är förnedrande.

På samma sätt som politiska beslut i dag skapar hemlöshet, ökade klyftor, desperata människor och segregation kan politiska beslut förbättra livet för de allra flesta och skapa mer jämlika samhällen. Samhällen där ingen behöver stå med mössan i hand och tigga.

Solidaritet handlar om jämlikhet och politisk vilja – inte om välgörenhet och nådegåvor!

*

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen – OBS Ny lista; Påskuppropet

Gå med i Facebookgruppen; Påskupprop mot utförsäkringarna

Bloggat; Martin Moberg, Björn Andersson, Röda Berget, Sebastians tankar, Peter Andersson, Röda Berget 2

Bloggtips; Storstad om klyftorna och boendet, De tystas röst om ansvar i sjukförsäkringsfrågan, Jonas Sjöstedt om vårt klimatarbete,  Motvallsbloggen om en strimma ljus, Lasses blogg om hur borgarväljare känner sig nu,  Netroots

Läsvärt; Sverige blir allt mer delatAlliansen kommer att sänka skatten med 100 miljarder igen, Vår tids stora skam, Skadligt välbetalda lokalvårdare, Det förstärkta utanförskapet

Media; ab1, ab2, ab3,   dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, svd1, svd2, svd3, svt1, sr1, sr2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. Maria

   /  februari 8, 2011

  Som alltid skriver du otroligt bra och mitt i prick.
  Min favorit blogg helt klart.

  Håller fullständigt med om att uttalandet från KD inte tillför något nytt, bara kosmetika och parfym över gödselhögen…

  Ha det gott

 2. Angående KrisDemokraternas inställning till sjukförsäkringar och hela biten med välfärden så har jag för mig att LivetsHord och liknade sekter har stort inflytande hos Krisdemokraterna.
  De är ofta väldigt bibeltrogna hos de där sekterna och tror på den förfärliga predestinationsläran.
  Och enligt den är det ju att sätta sig upp mot Gud om man försöker hjälpa de fattiga, sjuka, arbetslösa osv

 3. Jovisst. Volontärarbete och att ge allmosor för dessa hycklare är bra. Jag möter hycklande volontärer ofta.

  De vill hjälpa till säger de. Samtidigt röstar de för partier som startar invasionskrig och stödjer bolag som suger ut och förtrycker folken. Idag är hycklet nästan totalt. Endast V och SD röstar emot invasionskrig i riksdagen.

  Det är där vi alla har ett ansvar att inte vara PK och talar om sanningen för dem.

  Faktum är att hjälpa länder på plats genom att stötta demokratiska rörelser och genom att endast ta emot riktiga flyktingar inte har någon motsättning i sig. Därför borde V och SD sluta upp med sandlådeleken och istället gå ut tillsammans för fred i en rejäl satsning!

 1. Bokstavsvänstern och nyliberaler, i och utanför regeringen, tänker väldigt lika… | LO Bloggen
 2. Fernissa stoppar inte utförsäkringarna « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: