Nya sjukreglerna försämrar sjukas hälsa

Regeringens nya stenhårda sjukregler handlar inte ”bara” om att svårt och långvarigt sjuka utförsäkras. Nu kommer allt fler larm från läkare om hur deras patienters hälsa blir allvarligt försämrad av den oro och stress det nya regelverket skapar. Nya begrepp har skapats – efter ”försäkringssjälvmord” talas det nu allt oftare om ”försäkringskasseutlöst depression”.

Men, egentligen borde det kallas för ”alliansutlöst depression”. De som skapat de nya reglerna borde vara de som får ta skulden – inte de som är satta att verkställa alliansregeringens beslut och följa de nya riktlinjerna.

Men, oavsett vad de nya tillstånden kallas är situationen som den är i dag ohållbar. De nya reglerna har inte gjort någon sjukskriven friskare. Istället kommer nu allt fler läkarlarm om att läget är det motsatta – de nya sjukreglerna försämrar de sjukas hälsa. Det måste till en total översyn och en snabb regelförändring. För att detta ska ske måste de ansvariga politikerna först  erkänna sitt ansvar  – därefter erkänna att hela det nya regelverket är ett misstag.

Försäkringskassan gjorde Eija sjukare, tv4 citat;

De nya reglerna för långtidssjukskrivning har inte anpassats efter långa behandlingstider. Läkare börjar nu tala om en ny diagnos på cancersjuka som mår så dåligt av kontakten med Försäkringskassan att de har svårare att bli friska.

Psykiatrikern Monica König på Södersjukhuset säger att hon varje vecka får remisser där det handlar om cancerpatienter som mår dåligt på grund av Försäkringskassans hantering av deras ärenden. /…/

– Jag kallar det försäkringskasseutlöst depression, säger hon.

Försäkringskasseutlösta depressioner är bara ett av de problem som drabbar cancersjuka i det nya regelsystemet, trots att reglerna redan ändrats en gång för att svårt cancersjuka ska få behålla sin sjukpenning. Nu har flera cancerläkare skrivit till regeringen för att påtala problemen.

Det handlar inte bara om cancerpatienter. Här är fler exempel….

Försäkringskasseutlöst stupor vid Aspergers syndrom, Läkartidningen citat;

De strängare reglerna för sjukersättning drabbar psykiatrins patienter hårt. Artikelförfattarna illustrerar detta med ett fall från den kliniska verkligheten. De fäster samtidigt läsarnas uppmärksamhet på att individer med neuropsykiatriska handikapp kan gå in i allvarliga stuporösa tillstånd vid stress. /…/

Läs hela!

Kraftig tillströmning av patienter till psykiatrin, Dagens Medicin citat;

Antalet patientbesök inom den specialiserade psykiatriska vården ökar snabbt. En förklaring kan vara de skärpta sjukskrivningsreglerna.

– Man kan allmänt säga att det är större efterfrågan på specialistvård inom psykiatrin nu än tidigare. Ökad press med sjukskrivningsregler gör att specialistvården används i större utsträckning, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrihandläggare på SKL, till Siren.

*

Protestera mot de omänskliga sjukreglerna…..

Skriv på namninsamlingen Sjukupproret

Gå med i Facebookgruppen Påskupprop mot utförsäkringarna

Tidigare bloggposter; Diakoner i upprop mot utförsäkringarna, Skriv på mot de omänskliga utförsäkringarna, Ekumeniskt upprop

Läs mer; Cancersjuke Hans-Åke, 0 kronor i 15 veckor, Elisabet kräks av smärta, Nu har jag råd att äta – men.., Marie skickades från sjukhuset till arbetsförmedlingen,

Bloggat; Martin Moberg, Roger Jönsson, Netroots

Media; dn1, ab1, ab2, svd1,exp1, exp2,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Daniel

   /  februari 5, 2011

  Det är inte rimligt att man ska använda avslag på sjukersättning som argument för allvarlig psykisk störnging. En pajas den där nybäck

 2. Coffee

   /  februari 5, 2011

  STRESS GÖR MÄNNISKOR SJUKA

  Det är inte bara dessa kategorier människor som lider av de omänskliga reglerna.
  Jag, till exempel, har en diagnostiserad fibromyalgi. Före utförsäkringen mådde jag successivt bättre och såg framtiden an med en smula hopp. Det tog visserligen tid, men det gick ändå framåt.

  Nu efter utförsäkringen, när jag alltmer började inse vad det är frågan om, mår jag fruktansvärt mycket sämre. Dels i form av ökad smärta, stelhet, trötthet etc – typiska fibromyalgisymptom – men även i form av depressiva tankar och känslor. Faktum är att jag inte har särskilt mycket ork till nånting. Allra minst till att ”ta mig i kragen”, och slå mig ut på en arbetsmarknad som ändå inte vill ha mig.

  Vi som inte är fullt funktionsdugliga anställs inte! För vilken arbetsgivare vill ha en sjuk person till reguljärt pris?
  Inte heller får vi nån praktikplats som det ordats så mycket om, för att se hur mycket vi klarar att göra.
  Vi får inte en praktikplats om inte företaget i fråga kan anställa oss senare. Det har reglerna sett till.

  Sex månader är annars vad som gäller, sedan får vi inte vara kvar längre. Då kan vi bli utnyttjade som gratis arbetskraft, heter det. Att vi okänsligt slängs omkring som trasdockor nämns det däremot inget om.
  Om vi alls får en praktikplats som sagt.

  Samtidigt ser man att ens ersättning sjunker allt eftersom. Först normal sjukpeng, sedan 75%. Sedan blir man utförsäkrad. Då kan man kanske få s.k. aktivitetsstöd – om man varit med i a-kassan under lång tid och betalat varje månad. Dyrt för en redan skral kassa.

  Men när man varit sjukskriven 5 år sparkar a-kassan ut en ur systemet. Så då har man inte ens det.
  För övrigt spelar det ingen roll om såväl akassa som läkare anser en människa för sjuk/handikappad för att klara ett jobb – om försäkringskassan påstår annat.

  Om man inte har a-kassa kan man tillerkännas en ersättning av 223 kr per dag. Före skatt. Efter skatt blir det 170 kr per dag. Fem vardagar per vecka – men inte om det är en röd dag. Räkna på det!
  För skatt måste man ju betala så alliansen får sitt!

  Om man får ersättning enligt sin akassa, så tas först de dagar man ev. har att tillgå från a-kassan. Trots att det är försäkringskassan som betalar ut pengarna. Trots att man inte är frisk och kan söka ett reguljärt arbete utan är beroende av att få hjälp till diverse obskyra handlingsplaner som ändå inte leder till något.
  Inte heller här får man ersättning för röda dagar.

  Efter en tid, beroende på hur många a-kassedagar man har att tillgå, kan man få nya ersättningsdagar. 450 den här gången i stället för 300.
  Men nu sänks ersättningen till 65%, om jag förstått den saken rätt! Min normalt sett intelligenta och snabbtänkta hjärna fungerar inte lika bra som den brukar, pga all stress den utsätts för. Man klarar inte av att ta till sig vissa saker.
  Man bryter bokstavligt och bildligt talat ihop!

  Ja, jag kan utan överdrift påstå att man mår för jävligt när ens grundläggande existens hotas. Ska man ha pengar till mat och hyra nästa månad, eller om ett halvår eller om ett år?
  Och en sådan hopplös situation, där man helst skulle vilja dränka sig eller ta en överdos tabletter, tror alliansen ska sporra till att ta ett jobb – vilket som helst.

  Det är bara det att det finns ju inga jobb vilka som helst, och i den mån det finns tar en arbetsgivare hellre en som är frisk än en som har någon form av sjukdom/handikapp eller funktionshinder.

  Så varför inte ta oss till ättestupan på en gång eller sätta en kula i våra bleksvettiga pannor? För av någon anledning är vi inte önskvärda, vi som var med om att bygga upp det här landet. Och det bara för att vi råkat bli sjuka på något sätt

  Tänk! Jag var så naiv att jag trodde att rehabilitering betydde – rehabilitering!

 3. Ska detta elände för de allvarligt sjuka fortsätta i fyra år till? Det verkar inte bättre. Reinfeldt ser totalt oberörd ut när han intervjuas i frågan, det bekommer honom inte. En mer misantropisk person får man leta länge efter, och han ska sitta som statsminister!? Det är egentligen inte klokt! Vi får verkligen hoppas att den borgerliga pressen börjar skriva ordentligt om eländet, betydligt mer än de gör idag.

 4. Men snälla Ilse-Marie!
  Det är inte något fel med de nya stränga sjukreglerna.
  Det är meningen att det skall vara så.
  Det är helt enligt framgångsteologins idéer.
  Det är enligt kristendomens tankar.
  Det är Guds straff att du är sjuk, fattig, skör, arbetslös, sönderstressad av din situation osv.
  Man får straffet för något som man själv eller någon i föregående eller efterkommande generationer har gjort eller kommer att göra.

  Om du läser en relativt nyutkommen bok av Stellan Ottosson så får du det hela förklarat som ett handlande enligt kristendomens tankevärld.
  Boken heter Jesus, Paulus och kärleken.
  Den är utgiven på Carlssons Bokförlag 2010.
  ISBN 978 91 7331 362 9

  Jag vill inte vara elak mot någon troende person som läser detta, men de nya försäkringskassereglerna är enligt kristna normer.

 5. Har en god vän som började knapra SSRI (antidepressiva) för några år sedan men som slutade ganska snabbt. Varför då, frågade jag. Jo, sade hon, man kände sig helt avskärmad från världen, som om den inte angick en längre, tappade alla normala känslor. Det var otäckt.
  Så ibland undrar man….

 6. Carola

   /  februari 6, 2011

  Jag har Aspergers syndrom, vad som brukar leda till att vuxna människor får den här diagnosen, är just stresskänsligheten. För den som inte har Asperger själv är detta inget som någon kan förstå, hur mycket vederbörande än vill. Stressen är inte av ”normalt” slag när vi talar om Asperger eller autism. Om en neurotypisk person kan uppleva stress som svår att hantera, så ta och dubbla det gånger 100, då kanske du förstår : Daniel, att det under extremt pressade förhållanden under lång tid kan leda till mycket svåra psykiatriska komplikationer. Detta är kärnan i den autistiska problematiken, tyvärr är det inte många som arbetar ens inom vården som är införstådda med det. Regeringen har heller ingen aning och sannerligen inte FK heller. Om inget händer kommer jag att gå under och många, många med mig. Men vem bryr sig: Daniel?

 7. Coffee

   /  februari 6, 2011

  Min läkare skrev nyligen ut ”en mildare form” av antidepressiva eftersom jag sover dåligt pga oro och smärta. Jag skulle få mindre ont då, sa han.

  Jag vågar inte ta dem för man kan bli trött och okoncentrerad av dem.
  Man bör t.ex. inte köra bil. Och måste ta dem såpass tidigt på kvällen så verkan hinner försvinna till på morgonen.

  Som om man har ett liv som det är nu.

 8. Brittis

   /  februari 8, 2011

  Såg ni Skavlan för ett par veckor sedan där en psykolog från USA berättade om ett försök med studenter som fick agera fångvaktare och fångar?
  ”Fångvaktarna” började efter bara drygt ett dygn att trakassera, kränka och förnedra sina studiekompisar som agerade fångar. Efter bara ett par veckor höll det hela på att spåra ur och försöket avbröts. Man sade att ”fångvaktarna hade drabbats av Lucifereffekten” och försäkringskassans chefer och handläggare beter sig på samma sätt. Dom kan inte bara skylla på reglerna, det sa nazisterna också; vi lydde bara order! Handläggarna ser på nära håll hur människor hamnar i nöd men reagerar inte och protesterar inte. Försöket i USA visade att normala, goda och välartade ungdomar snabbt förvandlades till otäcka, onda och empatilösa människor när dom fick makt och befogenheter och sanktioner ”uppifrån” i det här fallet av ”fängelsedirektören” som gestaltades av psykologen själv.

 1. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Underligt mående
 2. Tweets that mention Nya sjukreglerna försämrar sjukas hälsa « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 3. Ord utan ansvar i sjukfrågan « De Tystas Röst
 4. Så känns det att vara regeringens bödel « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: