Lena, en favorit!

Klickade lite förstrött på DN:s fråga – Vem vill du se som ny partiledare för Socialdemokraterna? Döm om min förvånging – den tidigare ”högoddsaren” Lena Sommestad har seglat upp som nr 1.

Ja, Lena leder faktiskt omröstningen just nu!

I dag blir Lena Sommestad intervjuad i DN. Hennes raka svar är en befrielse för alla oss som precis var på väg att ge upp hoppet när det gäller Socialdemokratin…

Citat, DN;

– Jag är övertygad om att vinstmotivet inte hör hemma i skolan.

Men kan man verkligen vrida tillbaka klockan när man en gång släppt fram ägandeformer i vinstdrivande bolagsform?

– Det är absolut ett problem. Men man måste göra det. Om skolresultaten försämras har vi rullat tillbaka historien till 1950-talet i Sverige.

Hon ifrågasätter även verksamheter inom vård och omsorg med vinstintresse.

– Vi vet att politiken vi haft i Sverige givit den längsta medellivslängden och bästa genomsnittliga hälsan. Det finns ingen forskning som visar att det skulle bli bättre med den marknadsorienterade politik som bedrivs i dag.

Hon har kritiserat partikollegan i Uppsala Thomas Östros för att driva en retorik från 90-talet om den ekonomiska politiken, helt avsaknad av diskussion om klimatet.

Så här positionerar hon sig i de frågor som enligt eftervalsanalysen förklarade Socialdemokraternas misslyckande i storstadsområden.

● Fastighetsskatten: Den modell som de rödgröna föreslog före valet var ”ganska väl avvägd”.

● Förmögenhetsskatt: Det är ”rimligt med en viss förmögenhetsskatt”.

● Bortre gräns i a-kassan: Sommestad säger nej.

Alla tre synpunkterna ligger klart till vänster i partiet. Ändå vill hon inte kalla sig vänstersosse.

– Jag är väldigt mycket i mitten. Och i min plädering för en väl fungerande stat är jag nästan socialkonservativ.

Så här säger Lena Sommestad själv om den etikett många vill sätta på henne, citat;

Idén att det finns en skillnad i de värden som ska bära marknaden och de värden som ska bära offentligheten är historiskt inte någon position till vänster. Tvärtom har denna idé – med begrepp som allmänintresse och rättssäkerhet – utgjort en grundbult i framväxten av de västerländska marknadsekonomierna.

Läs mer om Lena Sommestad här – Kom igen Lena!

*

Mer om ny s-ledare; NSD – På nätet pågår en öppen diskussion, Ann-Marie Lindgren – Vad är förnyelse?, Fria tidningen – Sommestad eller fortsatt betong, Expressen – Lena Sommestad matcher alla krav

Lästips; Björn Fridén, AB – Fattigdomen slår hårt mot barnen,

Bloggat; Lena Sommestad, Björn Andersson, HBT-Sossen, Röda Malmö, (S)ebastians tankar, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, svd1, svd2, svd3, ab1, exp1, exp2, exp3

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Lars Baron

   /  februari 2, 2011

  En viktig faktor om socialdemokraterna skall kunna återta regeringsmakten är att hela partiet förstår att från lokalnivå till riks, måste alla politiska beslut vara evidensbaserade. Alliansregeringens politik har hittills bara handlat om ideologi.
  VILL MAN VINNA, MÅSTE MAN VÅGA FÖRLORA!
  Inför valet 2010 var ångesten för att förlora så stor så att man inte förmådde att föra en egen politik utan i stort ”blåkopierade” alliansens politik men i en ”light” variant.
  Jag anser att Lena Sommestad är den person som idag är bäst lämpad att leda partiet i en riktning mot en evidensbaserad politik.
  Socialdemokratisk ideologi ligger i linje med den moderna forskningen. Problemet är att många i partiet inte riktigt har förstått det.

 2. Lena Sommestad är helt klart den rätta som ny ledare för S. Det kommer vitalisera hela Sveriges politiska liv. Bäva månde Friedrich Reinfeldt, och hans anhang.

 3. Niklas

   /  februari 3, 2011

  Äntligen en vettig sosse i sikte, kör på henne. Jag blev ytterst äcklad över sossarnas politik när de inte stöttade vänsterns krav på en vinstfri skola utan riskkapitalbolag som inte har något annat motiv än att dra in så mycket vinst som möjligt på skattebetalarnas och elevernas bekostnad.

 4. M. E.

   /  februari 3, 2011

  Det kanske mest intressanta är att Sommestad som du säger leder omröstningen, före Leif Pagrotsky och Veronica Palm. Hon är i en egen liga, därefter följer Pagrotsky och Palm, sedan en rad andra som inte verkar entusiasmera alls. Jag skulle nog haft ungefär samma rangordning själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: