Svenska folket har bestämt….

I förra veckans telefonväkteri i P1 fick statsminister Fredrik Reinfeldt chansen att svara på frågan….

– Varför ökar du klassklyftorna?

När han förnekade att så var fallet frågade programledaren så här….

– Är det inte så att så att mellan dom som tjänar minst och dom som tjänar mest så har skillnaderna blivit större?

Fredrik Reinfeldt svarade….

– Jag bestrider den beskrivningen../…/Sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor.

Så var det avgjort. Ingen statstik, inga siffror, inga fakta. Säger Fredrik att klyftorna inte har ökat – så är det så.

Men, man behöver bara läsa de borgerliga morgontidningarna för att inse att Fredrik ljuger.

I förra veckan berättade DN om den senaste SCB siffrorna som visar att både klyftorna och inkomstskillnaderna har ökat unde de senaste åren.

Förklaringarna var dessa;

 • Ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet har minskat, samtidigt som allt fler hamnar helt utanför systemen när reglerna blivit hårdare och allt fler utförsäkras.
 • Jobbsaktteavdraget ökar skillnaderna mellan de som har ett arbete och de som står utanför arbetsmarknaden.

I dag berättar både DN och SvD om hur barnfattigdomen nu ökar i Sverige – för första gången på tio år.  Siffrorna från 2008 visar på en kraftig ökning av den absoluta barnfattigdomen – samtidigt som klyftorna mellan de fattigaste och  de rikaste ökar i allt snabbare takt.

Citat, DN;

För första gången på över tio år ser man en tydlig ökning av antalet fattiga barn i Sverige. De ekonomiskt svaga barnfamiljerna står och stampar medan normalfamiljerna blivit mycket rikare.

Siffrorna, som gäller år 2008, visar på ett trendbrott. Den absoluta barnfattigdomen har vänt uppåt, i dag lever 220 000 barn (11,5 procent) i familjer som har mycket låg inkomst eller behöver försörjningsstöd. /…/

Samtidigt fortsätter trenden med ökande klyftor i det svenska samhället, en utveckling som går snabbare nu.

Att barnfattigdomen ökar (hur man än räknar) och att segregationen och klyftorna växer, är en naturlig följd av att allt fler vuxna lever i fattigdom. Detta är ingen slump. Hela alliansens ”arbetslinje” handlar om just detta – att öka klyftorna mellan de som har ett arbete och de som befinner sig utanför arbetsmarknaden.

Sverige har idag en regeringen och en statsminister som medvetet driver en politik för ökade klyftor. Visst har vi haft klyftor och fattigdom tidigare, och visst har klyftorna ökat sedan länge (sakta men säkert sedan 1980). Men, vi har aldrig förr haft en statsminister som har som sitt mål och sin mening att öka på skillnaderna och klyftorna mellan de som har och de som inte har. Det är en skam och en sorg – särskilt som vi lever i en demokrati. Svenska folket har bestämt att så ska det vara….

*

Lästips; Utförsäkrad – Res dig upp

Bloggat; Peter Andersson, Röda Berget, Annarkia, Röda Malmö, Högbergs tankar, Kaj Raving, Reflektioner och speglingar, Netroots

Media; svd1, svt1, svt2, sr, ab1, ab2,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. ”Sverige har idag en regeringen och en statsminister som medvetet driver en politik för ökade klyftor.”

  Detta är solklart för alla som tänker efter förnuftigt. Men den delen av svenskarna som blivit gynnade av regeringens politik blundar egoistiskt för detta. Och en del andra av det svenska folket har inte fattat de som vi fattar, för annars skulle vi inte ha alliansregeringen en mantatperiod till. Det är bara att beklaga att det har blivit så i en fint och rikt land som Sverige. Men solidariteten är ett dött begrepp och högervindarna blåser starkare än vänstervindarna.

 2. Jag har också dragit den slutsatsen att Reinfeldt och hans gäng medvetet arbetar för ökade klyftor. Och svenska folket genomskådar det inte! Eller vill inte se det.
  Det kommer att ta många år att åter bygga upp vårt träget uppbyggda välfärdssamhälle som regeringen nu snabbt raserar.

 3. Lasse Winberg

   /  februari 1, 2011

  Du kanske glömde kolla Rädda Barnes årsrapport 2006 som gäller året 2004 mitt i toppen av högkonjuktur. ” Under 2004 levde 252.000 TVÅHUNDRAFEMTIOTVÅTUSEN barn i åldrarna 0-17 år i hushåll som detecknas som ekonomiskt utsatta. Detta är en ökning med 5.000 barn jämfört med 2003 eller FRÅN 12.8 TILL 13 PROCENT av samtliga knappt två miljoner barn i Sverige.”

 4. Kent Karlsson

   /  februari 1, 2011

  Re: Lasse Winberg

  Här har du lite annan statistik:
  den 29 mars 2010 kl. 10:00 Pressmeddelande
  Andelen av Sveriges befolkning som lever under det absoluta fattigdomsstrecket minskade från 11 till 5 procent mellan 1997 och 2007. Inkomsterna höjdes totalt sett men inkomstskillnaderna ökade eftersom de högavlönade fick större lönelyft. Ungdomar, ensamstående mammor och invandrare löper störst risk för att hamna i fattigdom.
  Det är några av slutsatserna i Social rapport 2010 som Socialstyrelsen presenterar idag. Rapporten beskriver utvecklingen av sociala problem och särskilt riskutsatta grupper under åren 1990-2007
  Vilka hade regeringsmakten mellan 1997 och 2006?

 5. När jag jobbade för S i valet, så var det påfallande många, för det mesta vanliga ”knegare”, som beskrev Reinfeldt som oerhört förtroendeingivande. Ingen i S kunde på långa vägar mäta sig med honom, tyckte de. Då insåg jag att det var jobbskatteavdraget som spökade. De var mutade. Reinfeldt är en farlig politiker, inget snack om saken. När ska folk upptäcka det?

 6. Lars Eriksson:
  Det upptäcker bara de som drabbas, blir arbetslösa, sjuka eller pensioneras. De andra varken vet eller vill veta, även om de klagar över för höga elpriser.

 7. Hej Ilse-Marie!
  Tack för att du fortsätter att berätta vad Reinfeldt & co håller på med. Tack för din uthållighet och för den tid du lägger på att följa nyhetsflödet och sedan dela med dig av den. Du behövs!
  Jag hoppas att människor ska börja lägga ihop två och två, så att det här inte får fortgå efter 2014. Jag har så otroligt svårt att förstå vilka det är som röstar på Alliansen. Även de som har jobb tycker man någonstans borde inse hur det svenska samhället håller på att monteras ned och förändras i grunden. Är de så lättköpta att de går med på det för någon tusenlapp extra i månaden i den egna plånboken? För mig är det helt och totalt obegripligt och jag börjar nästan gråta när jag tänker på det. I min värld är ”solidaritet” ett av de vackraste orden.
  Fortsätt att skriva!
  Varma hälsningar,
  Anna
  – bloggar på http://annavoroslindenmyblog.wordpress.com/

 8. På 70- och även på 80-talet var medvetenheten relativt stor och man visste att ”blir det högerregering så får vi jobba gratis”. Detta brukade min granne säga till mig då jag var barn och han hade alldeles rätt. I dag verkar vad som hände ”igår” ha förlorat sin betydelse med följden att vi nu lever i ett lite väl historielöst samhälle.

  De senaste 20 åren har ett antal kollektiva system införts som bygger helt på egoistiska val. Likheterna med pyramidspel är påfallande men summan ger att för många familjer är det viktigare för överlevnaden hur det går på börsen och hur höga räntorna är än hur bra förskolan eller äldrevården fungerar. Det är egentligen inte vi-folket som blivit mer egoistiskt. Det är svårt att se en väg ut ur detta men ett första steg borde vara bred information om vad som verkligen pågår i det här landet.

 9. Fler som bloggat om barnfattigdomen: http://larsh.wordpress.com/2011/02/02/dn-om-barnfattigdomen-ett-riktigt-bottennapp/ Samt om ledarskribent (Hanne Kjöller) som inte bryr sig om att kolla fakta och till råga på allt skriver raljant och nedlåtande, vilket inte gör saken bättre – som vanligt!

 10. T Lindhlm

   /  februari 2, 2011

  Är det någon som kommer ihåg den förra Borgar Regeringen med kalle bilt! Jag vill minnas att även då blev det en skatte sänkning, jag märkte det i allafall, ( dom få gånger jag hann få lön innan jag ooch dom andra på företaget blev uppsagda ) och kalle och kompani körde Sveriges ” ekonomi i Sank ”. Jag är säker på att någon kan mera om vad som hände då och vad som i så fall skulle kunna vara ” positivt med den tidens Borgar Regering med Kalle Bilt som Stadsminister. Jag själv fick den uppfattningen att det gick åt helvete den gången! Men denna gång har det gått åt skogen på ett mycket annorlunda sätt, mycket,mycket värre sätt!!!

 11. T Lindhlm

   /  februari 2, 2011

  Vidare tycker jag att dagens unga INTE på några vilkor ska låta en sketen jirig Arbetgivare ”köra och snacka en massa skit”. Jag försöker lära min son att han skall INTE gå på en massa SKITSNACK och låta Arbetsgivaren tro att han är någon sorts GUD, och att den unga arbetslösa människan gör vad som hällst för honom för att få en fot in i arbetsmarkna. ( som det så fint heter ) Jag menar att skall den unga jobba gratis, mot Försörjnings Stödet, samtidigt som en jirig Arbetsgivare ytnytjar varje uns av samhällets ”resurser”,( när han får 5000 kr mån: för att våra unga ytnytjas på detta djävliga sätt!! Har Arbets givarna så dålig ekonomi i sit Företag att dom inte klarar sig utan Slavarbetare då kan dom packa i hop och försvinna

 12. T Lindhlm

   /  februari 2, 2011

  Vidare tycker jag att dagens unga INTE på några vilkor ska låta en sketen jirig Arbetgivare ”köra och snacka en massa skit”. Jag försöker lära min son att han skall INTE gå på en massa SKITSNACK och låta Arbetsgivaren tro att han är någon sorts GUD, och att den unga arbetslösa människan gör vad som hällst för honom för att få en fot in i arbetsmarkna. ( som det så fint heter ) Jag menar att skall den unga jobba gratis, mot Försörjnings Stödet, samtidigt som en jirig Arbetsgivare ytnytjar varje uns av samhällets ”resurser”,( när han får 5000 kr mån: för att våra unga ytnytjas på detta djävliga sätt!! Har Arbets givarna så dålig ekonomi i sit Företag att dom inte klarar sig utan Slavarbetare då kan dom packa i hop och försvinna!!

 1. Fattigdomen hade ökat för barnen med de Rödgröna också
 2. En svensk sputnik – men den lyfter liksom aldrig? | LO Bloggen
 3. Viktigt att läsa in sig på Rädda barnens rapport om barnfattigdom. « essbeck
 4. Den flexibla arbetsmarknaden: del 1 « De Tystas Röst
 5. Regeringen vet vad man gör för att öka barnfattigdomen | Lena Sommestad
 6. En kontraproduktiv utsortering « Ett hjärta RÖTT
 7. Röda hjärtan i en iskall tid « Ett hjärta RÖTT
 8. Reinfeldt, höns, ägg och en bit av pajen! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: