Allt fler bidragsberoende i alliansens Sverige

I dag berättar ekot att allt fler barn lever i familjer som är beroende av socialbidrag. Under de senaste 4 åren har antalet ökat med 10 000.

En anledning till att allt fler familjer blir beroende av socialbidrag är givetvis den ekonomiska krisen. Men, det är inte hela sanningen.

Citat, TCO;

I en enkät som TCO låtit göra med 30 kommuner visar det sig att nästan 70 procent anger att de skärpta reglerna i sjukförsäkringen är en viktig orsak till ökningen av socialbidragskostnaderna. Dessutom uppger 75 procent av kommunerna att de nya a-kassereglerna lett till ökade socialbidragskostnader.

Det finns alltså ett klart samband mellan det ökande beroendet av socialbidrag och de hårdare reglerna i både sjukförsäkringen och a-kassan. Många utförsäkrade faller i dag mellan stolarna och ser ingen annan utväg för att klara sin försörjning än att vända sig till socialen. Detta var också något som regeringen kalkylerade med när de nya reglerna infördes. Man visste att fler skulle bli beroende av socialbidrag.

Vår förra socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ansåg att det var helt okej. Hon uppmanade också vid flera tillfällen utförsäkrade att söka försörjningsstöd. Första gången läst det så här i radion (18 nov. 2009)

– Man får ha försörjningsstöd. Det är väldigt många i vårt land som har det…

Vår nye socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger sig inte vara lika tilltalad av tanken. Han säger så här till ekot i dag, citat;

– Jag vill absolut inte medverka till att enda person mer än absolut nödvändigt hamnar i en situation där man tvingas söka socialbidrag.

Retoriken är putsad, men politiken är den samma.

Frågan är  – vad ska då de sjuka och utförsäkrade som hamnat mellan stolarna leva av? Luft – eller välgörenhet?

Så här ser verkligheten ut för många utförsäkrade, citat ekot;

Hittills har över 1 700 personer utförsäkrats, som inte kan bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. En av dem är Sabina Lindholm.

– Det är katastrof för oss. Vi måste leva på någonting. Vi är sjuka och finns det helt plötsligt ingenting för om man fortfarande är sjuk.

/…/

Alliansens politik har som huvudsyfte att piska människor till arbete. De som är sjuka och arbetslösa ska genom ”hårdare tag” motiveras att hitta jobb och bli friska. Om de inte lyckas får de skylla sig själva. Samtidigt belönas friska som redan har ett arbete med fler och fler jobbskatteavdrag.

Men verkligheten visar att alliansens politik har misslyckats. De långtidssjuka har inte blivit friskare av att utförsäkras. De arbetslösa har inte fått jobb för att deras villkor försämrats. De långtidsarbetslösa blir allt fler. Klyftorna ökar och allt fler görs beroende av socialbidrag och välgörenhet från anhöriga eller frivilligorganisationer.

Alliansens företrädare är på god väg att skapa sina drömsamhällen. Svårt sjuka och långtidsarbetslösa lever allt oftare på svältgränsen och den generella välfärden är snart ett minne blott.

Tacka tusan för att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är nöjda!

Citat;

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

(citat ur Reinfeldts bok Det sovande folket, 1993)

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken…. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

(citat ur Anders Borgs bok ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord” 1992)

*

Lästips; Allianspartierna och föraktet för svaghet

Bloggtips; Alliansfritt om Boultbeehärvan, Björn Andersson om Irlandskrisen, Esbati om Socialistiskt forum, Eva-Lena om människors vardag, Netroots

Media; dn1, dn2, svd1, ab1, ab2, ab3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Jag har precis fått besked om att jag fick ”komma tillbaka” till sjukförsäkringen, är alldeles tagen och funderar över var all den här tacksamheten jag känner kommer ifrån… Har även vi sjuka gått på lögnen om vår egen ovilja att göra rätt för oss?

  Hursomhelst så kan jag konstatera att det INTE är tackvare sittande regering jag har sjukpenningen åter, de kan däremot få tack för månader i ovisshet och försämrad hälsa, något som inte hjälpt mig på något sätt vad gäller eventuell rehabilitering!!

 2. Mike

   /  november 25, 2010

  Orwelliskt hycklarsystem.

 3. Mrs

   /  november 26, 2010

  Så sant och så bra du skriver.
  Du är verkligen bäst!

 4. T lindholm

   /  november 27, 2010

  Har vi i sverige råkat ut för någon sorts kollektiv epidemi , en sorts mass fördumning,där man låter sig bli lurad av sådana som Reinfelt och kompani med utalanden som att ,fortsätter vi att vara sjuka och att vara sjukpensionärer, så hamnar vi i utanförskap. Och det är bara ett av hans utalanden som svenska folket verkar tro på. Hur fan kan man gå på ett sådant uttalande ? Jag undrar om dessa som ju bevisligen tror på vad Reinfelt säger också tror att, dom själva blir hellt plötsligt hellt friska när nu alians regeringen utförsäkrar allt fler från Försäkringskassan. Hellt sannslöst!!!!!

 5. jag anser att nu får det va nog hur kan våra politiker sova got på natten

 6. Maja

   /  december 6, 2010

  Vad tycker ni om moderat Mona?

 1. Ökade klyftor och (m) mörkar vem som sponsrar. | Annarkia
 2. Mer om det borgerliga bidragssamhället « Storstad
 3. Tweets that mention Allt fler bidragsberoende i alliansens Sverige « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 4. Så funkar den – arbetslinjen « Ett hjärta RÖTT
 5. De fyras gäng ute och cyklar…. « Ett hjärta RÖTT
 6. Bidragspartiet M och den lilla knähunden « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: