Nya sjukreglerna ett arbetsmiljöproblem

De nya sjukreglerna har blivit ett arbetsmiljöproblem för läkarna; alltmer tid måste läggas på att fylla i komplicerade intyg som allt oftare underkänns av Försäkringskassan. Läkarna anser också att många patienter kommer till skada när läkarintygen inte respekteras.

Läkartidningen, citat;

Alltmer tid måste läggas på att fylla i komplicerade intyg som allt oftare underkänns av Försäkringskassan, utan att kompensation utgår vare sig ekonomiskt eller tidsmässigt./…/

– Sedan är vi patientens behandlande läkare oavsett vad Försäkringskassan beslutar, och när patienterna far illa påverkar det också oss, vi känner att hur vi än gör blir det inte bra, säger Ann-Marie Terner, styrelseledamot i Örebro läns läkarförening och ordförande för distriktsläkarföreningen i Örebro. /…/

Stockholms läkarförening vill att Läkarförbundet verkar för att läkarnas rekommendationer i intygen ska respekteras. Följden när intygen inte respekteras, anser man, är att patienterna kommer till skada.

– Det är många patienter med lite längre sjukskrivningar där man som läkare gör vad man kan för att patienten ska bli frisk. Samtidigt driver Försäkringskassan en egen kampanj för att avsluta sjukskrivningen så snart som möjligt. Det kan vara ödesdigert för exempelvis patienter med långvariga psykiska sjukdomar, säger Caroline Asplund, distriktsläkare vid Gustavsbergs vårdcentral och styrelseledamot i Stockholms läkarförening, som menar att det är tydligt att Försäkringskassan inte litar på läkares bedömning på samma sätt som tidigare.

*

Missa inte Alliansfritt Sverige om Helene Rivière och sjukförsäkringen! ”- det finns ingen stupstock….”

Lästips; Dagens Arbete;

Undersökning sades bevisa sjukfusk men tydde snarare på hög arbetsmoral

Citat; ”/…./endast 5 procent stannade hemma trots att de inte var sjuka och att 60 procent gick till jobbet trots att de var sjuka/…/”

Hela granskningen av fusksiffrorna här!

*

Media; ab – nya offer för sjukförsäkrigsregler

Bloggtips; Eva-Lena om att trivialisera en viktig debatt, Kaj Raving om kriget i Afghanistan, Motvallsbloggen om utrotandet av gamla köksväxtsorter, Svensson om terroistnoja, Mer – Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. En stilla undran: Kanske håller det på att hända men jag undrar, varför går inte hela läkarkåren samman och kräver en förändring?

  Sjuka och arbetslösa har ingen nytta av att läkare uttalar sig en och en, visserligen bättre än inget, men en mer samlad motdebatt från läkarhållet efterlyses.
  det hade verkligen varit på sin plats. Läkarna ser ju konsekvenserna av den förda politiken!

 2. Ja, herre Gud! Har precis hamnat in i rehabiliteringskedjan och kan bara bekräfta:
  -It´s a Kafka-world!
  http://cattisb.wordpress.com/2010/11/09/specialister-my-as/

 3. Oooo Bra skrivet! 8)

  Som Linda skriver undrar även jag när läkarna ska kräva förändring av dessa regler? Och när kommer någon att peka på det absurda i att skattepengar, den här gången läkares löner, slösas bort med att dokumentera sjukdommar, för att sedan ogilitigförklaras av någon som INTE är läkare? Många frågor…

 4. All kollektiv verksamhet är av ondo, anser Allianzen (ja utom högerns förstås) men kollektiv bestraffning, djupt odemokratiskt som sådant förfarande är, är helt OK tycker man.
  Här straffar man c:a 99,6 % av de sjuka, genom att djävlas med dem på alla sätt och vis, på grund av att 0,4% av de sjukförsäkrade fuskar med försäkringen.

  Allianzen är ynkedomen personifierad helt enkelt.

 5. Archibald

   /  november 10, 2010

  Jag förundras alltid av företeelsen med försäkringskassans ”egna läkare”, vars uttalanden ibland används som avgörande dom i komplicerade fall.

  Jag är långt ifrån insatt i maskineriet jag talar om ovan, men upplever det som att det finn läkare som anlitas av försäkringskassan för ”objektiva” utlåtanden för att FK skall kunna bilda sig en uppfattning i olika frågeställningar.

  Som att den läkare som gett patienten Sitt utlåtande inte är objektiv i den mening FK föredrar?

  Hela systemet kan ju likställas med att det i en rättegång är den mordanklagades försvarsadvokat som i slutändan skall fälla den avgörande domen.

  Skulle han någonsin döma sin klient skyldig?

  Hur ofta dömer ”Försäkringskassans läkare” till patientens fördel?

 6. Har försökt komma i kontakt med dig men min mail studsar bara tillbaka… 😦 Kommer du ihåg Bernth uppe i Umeå, handläggaren på Af som gick ut i media?

  http://litentanta.blogg.se/2010/november/-manniskor-kan-gora-skillnad-om-de-far-ber.html#comment

  Han är numera pensionär, inte av fri vilja direkt, men intressant är det hur man ”städar” inom arbetsförmedlingen också, hur tusan ska sanningen komma fram om varken de sjuka eller de som ska ”trolla fram arbetsförmågan” får bli hörda?

 1. Berätta det för den som berörs ! « PeoWagstrom's Weblog
 2. Om den hemska staten som styr(t) allt, men hur är det med vårt individualiserade samhälle? Är vi mindre styrda idag? Eller styrs vi rentav än hårdare idag, men av andra krafter? Så hur fria är vi egentligen? « reflektioner och speglingar II&
 3. Jinge.se » Behöver sportskyttet ändras?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: