Ta emot den utsträckta handen!

I dag lägger de rödgröna fram en gemensam motion i riksdagen som ”riktar in sig på de mest akuta felen i sjukförsäkringen”, och sträcker samtidigt ut en hand till borgerliga politiker inom C, KD och Fp som efter valet gått ut med sin kritik mot de nya sjukförsäkringsreglerna.

Något måste göras, och det måste göras nu. Därför är det helt rätt att de rödgröna nu gör vad de kan för att stoppa den utförsäkring av svårt sjuka människor som pågår. De förändringar de föreslår innehåller givetvis inte alla de ingredienser som behövs för att skapa en perfekt fungerande sjukförsäkring – eller de satsningar på bättre arbetsmiljö, rehabilitering och anpassning av arbete som behövs. Men ”de mest akuta felen” kan rättas till, och de mest förödande konsekvenserna för enskilda drabbade kan stoppas.

Moderaterna och den nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson har sagt sig vara nöjda med reformen och är inte beredda att stoppa utförsäkringarna. Därför måste de borgerliga politiker som ser problemen med sjukförsäkringsreglerna – och dess förödande konsekvenser – ta emot de rödgrönas utsträckta hand. Inte för sin egen skull – men för att stoppa den tragedi som nu pågår.

Precis som de rödgröna sammanfattar på DN debatt….

Vi söker brett stöd för en mänskligare sjukförsäkring, citat;

Lojaliteten med de människor politiken är till för måste vara större än parti­lojaliteten med en regeringspolitik som så uppenbart har nått vägs ände när det gäller att försvara ett system som blev fel.

*

Till sist….

….några citat som på ett bra sätt sammanfattar problemet med moderaternas partisekreterare Sofia Arkelstens ”mutresor”, styrelseuppdrag och andra illavarslande tecken på bristande respekt för demokratin bland svenska politiker….

Henrik Berggren, citat DN;

/…/oavsett det rättsliga efterspelet är både Arkelstens och Shells agerande ett alarmerande tecken på bristande respekt för ett av demokratins fundament: politikers tid, intresse och uppmärksamhet ska inte kunna köpas genom favörer, tjänster och gåvor. /…/

Eva Franchell, citat, AB;

/…/Partiernas finansiering måste offentliggöras.

Tänk bara tanken, Shell kan egentligen köpa hela nya moderata partiet utan att väljarna har en aning.

Lena Sommestad blogg, citat;

Men Arkelstens snedsteg påminner också om det stora problemet i dagens svenska politik: att samma maktelit nu sitter på både den ekonomiska och politiska makten. Företagen kan direkt påverka politikens inriktning, och moderaternas politiska företrädare kan som extra bonus njuta av både politikens makt och goda sidoinkomster  från kamraterna i näringslivet.

P.S. Att sedan Carl Bildt (på sin blogg) tycker att uppmärksamheten kring Arkelstams styrelseuppdrag är ”Löjligt. Mycket löjligt” är kanske inte så konstigt med tanke på Bildts egen bakgrund… senast aktuell som misstänkt i en utredning om folkrättsbrott efter sitt styrelseuppdrag i Lundin Oil…. löjligt, mycket löjligt – eller hur Calle B.?

*

Bloggat om sjukförsäkringen; Stardust blogg, Tantallas blogg, Martin Moberg, Peter Andersson

Bloggat om Arkelsten; Lena Sommestad, Jinge, Högbergs tankar, Mer – Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, exp1, exp2, ab1, ab2

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Självklart är det bra att kraven ställs, frågorna väcks, att diskussionen förs….. men jag måste erkänna….för mig blev det too little, too late… Självklart fortsätter mitt hjärta att vara rött, rödare än någonsin, men återigen, känner mig totalt förbrukad, förnedrad, för jävlig efter mina månader utanför.

  Fick ju besked om att pengar kommer så att hyran kan betalas ivf, men herregud människor… man ska orka också 😦

  Sen har vi Sofia, och Carl, ”Löjligt, mycket löjligt”, ja, i tider av kamp för överlevnad känner jag desamma, men av helt andra anledningar. Sverige är inte det land jag vill bo i längre, moral, omtanke, vett och sånt har fått backa för pengarna, på ALLA plan….

 2. Det börjar bli alltmer behövligt att partierna tvingas redovisa varifrån de får sina pengar.

  Den här affären med Arkelsten har fått mig att fundera på det egentligen ganska underliga förhållandet att Bildt sitter som utrikesminister. Han och Reinfeldt har ju inte varit såta vänner precis, och det verkar ju som om Bildt hänger utanför resten av regeringen, och kör sitt alldeles egna race, samt som om val och sånt inte berör honom, eller svenska folket i allmänhet.

  Så hur är det egentligen? Är han inköpt i regeringen av något eller några stora multinationella företag? Han har ju haft goda kontakter med amerikanska multijättar och agerade ju för det amerikanska militärindustriella komplexet när han lobbade för att få så många EU-stater som möjligt att medverka i attacken på Irak. Ja vid sidan av hans andra skumraksartade ageranden alltså. Jag har allt svårare att tro att han inte backas upp av mycket mäktiga krafter.

 3. Mållgan

   /  oktober 29, 2010

  Men visst har Carl Bildt i grunden rätt! I jämförelse med honom själv så är Arkelstens lilla mutbrott mycket obetydligt, Carl Bildt reser ju på av privata affärsresor 5 dagar i veckan, bekostade av av skattebetalarna.

 4. Patrik Johansson

   /  oktober 29, 2010

  Fredrik Reinfeldts tid vid makten i Sverige påminner bara mer och mer om George W. Bushs tid i vita huset.

  Båda verkar påtagligen köpta av storindustrin. Båda har korrumption och vill aldrig ta ansvar (George W. Bush var som bekant en marionett styrd av de s.k. ”hökarna” från ultrahögern i usa). Båda ger stora skattesänkningar och bidrag till de allra rikaste i landet. George W. Bush kallar det för ”trickle down effect”, fastän rika aldrig vill dela med sig. Det är därför de är rika.

  Båda sitter uppenbarligen två mandatperioder trots katastrofala resultat efter sin ämbetstid.

  Fredrik Reinfeldt = George W. Bush?

  Vi behöver mer än någonsin en ”svensk Obama”, fast med mer socialliberala värderingar än hans. Trots att han verkar ligga till vänster om Fredrik Reinfeldt så är han inte precis en vänsterpartist, trots all republikansk/moderat propaganda.

 1. Mer om lyxlivet dyker upp | Henry Rouhivuori
 2. Är en bred överenskommelse om en humanare sjukförsäkring möjlig? | Annarkia
 3. Är en humanare sjukförsäkring inom räckhåll? | Annarkia
 4. Sluta ta efter nyliberalt språkbruk « Rebella unga S-kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: