M:s PR-nota till skattebetalarna

Så här skriver S-buzz om utnämningen av Per Schlingmann som ”statssekreterare med inriktning på kommunikation”, citat;

Per Schlingmanns nya jobb, som Mats Knutsson benämner som så nära propagandaminister som man kan komma är intressant ur flera aspekter. Det är en unik tjänst, statssekreterare med ansvar att sälja regeringens politik, mig veterligen har det aldrig funnits något motsvarande i någon tidigare regering i Sveriges historia.

Blickar vi utanför Sveriges gränser finns dock liknade poster. Karl Rove, den oerhört kritiserade och kontroversielle arkitekten bakom President Bush dubbla valsegrar, hade en liknande position i Vita Huset fram tills han fick avgå.

…och blickar vi längre tillbaks i historien… då blir det riktigt otäckt….

Per Schlingmanns uppgift förblir alltså vad den egentligen alltid har varit – att sälja in de ”nya moderaternas” politik till väljarna. Den enda skillnaden är att nu blir hans uppgift en del av statsmakten. Alltså – en statligt anställd moderat ”propagandaminister”. Om man bortser från Karl Rove i USA har väl något liknande aldrig förekommit i en demokrati… eller?

Och lönen? Ja, den betalar du och jag via skatten.

*

Missa inte; Veronica Palm ställde frågan i riksdagen; Överdirektör Orustfjord. Vad gjorde han egentligen? Vad svarade regeringen? – Läs Martin Mobergs blogg!

*

Bloggat; Alliansfritt Sverige, Högbergs tankar, Peter Andersson, Röda Berget, Netroots

Media; ab – propagandaministernsvt, svd1, svd2, ab1
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Patrik Johansson

   /  oktober 8, 2010

  Tyvärr kan jag komma på en annan demokrati som fick en propagandaminister. Ett välbefolkat land i mitten av Europa år 1933. Det var en de facto demokrati fram till dess rikskansler lät upplösa riksdagen och demokratin.

  Skrämmande hur dålig historiskt kunnande moderaterna verkar vara. Eller är det avsiktligt?

  Otroligt tråkigt att vi nu måste betala för spektaklet. Att också vi får mera ministrar bara för att moderaterna inte vill ha mindre inflytande är också sorgligt.

  Moderaterna som alltid tidigare kritiserat socialdemokraterna för att ha haft för många ministrar.

  Moderaterna lever tydligen aldrig som de lär att andra ska göra!

  Suck!

 2. Martin H

   /  oktober 8, 2010

  Vilket totalt trams, varenda president i USA i modern tid, inklusive Obama, har haft liknande rådgivare (David Axelrod i Obamas fall), för att inte tala om alla pressekreterare och talesmän som finns i varje regering.

  Det här var nog det lägsta av de lägsta inläggen som jag sett på den här bloggen (som normalt har tankeväckande infallsvinklar). Kan man inte hålla isär Hitler-Tyskland och Sverige under en borgerlig regering då har man tappat alla perspektiv.

 3. Göran B

   /  oktober 8, 2010

  Sveriges Göbbels = Schlingmann!
  Är inte Schlingmanns uppgift att sälja in regeringens politik även hos alla icke-troende?

 4. Patrik Johansson

   /  oktober 9, 2010

  Martin H: Jag är själv av den åsikten att man alltid ska se saker och ting genom ett historiskt perspektiv.

  Det är en av de största egenskaper människan har, som skiljer oss från dom andra djuren på jorden, att vi dokumenterar och tar lärdom genom informationen om det förflutna.

  Bland västmakterna har tredje riket blivit ett så stort stigma att många inte vill ta i det över huvud taget. Det tycker jag är fel.

  Jag tycker det är mycket skrämmande att Fredrik Reinfeldt tillåter såna propagandanummer, för egen del ser jag likheter med både USA och Tyska riket under NSDAP.

  Mig veterligt har aldrig socialdemokraterna behövt ”sälja” sin politik på det sättet. Jag kan dock inte tala för hur vänsterpartiet eller miljöpartiet skulle göra men vad jag läst av Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket”, så uppfattar han svenska folket som ”mindre vetande” och till och med ”mentalt handikappade”.

  Själv är jag inte politiskt aktiv men jag har (i alla fall haft) en större tilltro till att svenska folket kollektivt är klokare än Fredrik Reinfeldt önskar dem vara.

  Jag har även läst ”Mein Kampf” bara för dess politiska sprängkraft och författaren har inte heller särskilt stor tilltro till tyska folkets kollektiva klokhet.

  Sånt översitteri som att vi ”inte vet vårat eget bästa” där utslitna människor förvägras hjälp och trygghet för att skattesänkningar för fullt friska är det enda viktiga och klassamhället är på stormsteg tillbaka.

  Historien är mycket viktig. Man ska helst inte ha propagandaminister i någon skönmålning alls. Möjligen att vi kan ta någonting från napoleonkrigen istället? Eller möjligen Irrendentismen i Italien med Mussolini. Konstigt nog är Mussolini mera rumsren än den tyska rikskanslern. Jag skulle nog säga att nästan alla fascistiska regimer som Ungern, Rumänien, Bulgarien, Spanien osv är mera rumsrena.

  Rådgivare och pressekreterare är en sak. Det är en helt annan att ha en anställd av staten (oss) som har till uppgift att trycka ned nyliberalismens budskap ned i halsen på oss.

  Ja ja. Jag vet redan vad nyliberalerna vill, jag vill inte betala för att få doktrinen tryckt ned i halsen på mig. Okej. Vi ska tydligen optimalt ha otroligt låga skatter och all statlig infrastruktur ska vara avreglerad och privatiserad. Där ska vi ha en stor arbetslös sektor som är beredd att ta jobb för svältlöner. Det mesta staten ska betala för är militärer utomlands och poliser som skyddar rika områden. Alla privata försäkringar och allt du ska göra ska kosta en avgift, men du kommer ha otroligt mycket att välja mellan. Olika skolor, försäkringar, skidspår ja allt som kostar att sköta men som du idag betalar via skatten. Terminsavgifter, sjukförsäkring mm. allt som vi idag tar för givet kommer att kosta skjortan…

  Det är denna ”verklighet” vår Fredrik Reinfeldt vill ”väcka” oss till. Att enbart tänka på sig själv om man är frisk, har goda kontakter och lyckats i livets lotteri. En ovanifrån som ställer grupper mot varandra. Det är väldigt tankeväckande för även Reinfeldt att ställer man grupper mot varandra så kommer vi inte ligga långt efter tyska riksdagen 1933.

  Titta även på filmen ”the Wave”. Ska man ställa arbetande mot arbetslösa/sjuka eller svenskar mot nyligen invandrade människor? Skapar enbart förakt för utsatta människor…….

 5. Patrik Johansson

   /  oktober 9, 2010

  visst ja…. Det blev visst lite fel i följande mening:

  Konstigt nog är Mussolini mera rumsren än den tyska rikskanslern. Jag skulle nog säga att nästan alla fascistiska regimer som Ungern, Rumänien, Bulgarien, Spanien osv är mera rumsrena.

  Det kom bort att dessa länder tillsammans med Slovakien och Kroatien VAR antingen fascistiska eller allierade med Tyskland på 30- och 40-talet. Tycker det känns orättfärdigt att tyskar alltid får klä skott för fascismen trots att de var inte ensamma. Idag har de definitivt fått betala nog…

  nej. Vi är förhoppningsvis klokare idag. INGET av dessa länder är fascistiska idag. Det är alltid något.

  Ursäkta mitt misstag!

 6. Jag hoppas att den mannen börjar förklara för folk som:

  (länk till tidning)

  http://landskrona.lokaltidningen.se/fler-hemlosa-i-landskrona-/20101011/artikler/310119996/1181

  Mer än en fördubbling av hemlösa i min stad…. säger de.

  OT.
  (Ber om ursäkt för att inte ge ut mitt fulla namn, men med headhunters som söker av nätet efter personer med ”fel” uppfattning… vill jag ha en viss anonymitet.)

 7. Arvid

   /  oktober 15, 2010

  – ”… och tar lärdom …”

  Det är nog det sista vi gör, och vi glömmer lätt…

 1. adventskalendern :: Propagandaminister Ipren :: October :: 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: