Så mutas den välmående medelklassen

Ju fler som utförsäkras från a-kassan – desto lägre a-kasseavgift.

Ju fler som kastas ut från sjukförsäkringen – desto fler jobbskatteavdrag.

Alliansens arkitekter har skapat ett samhälle där de som har jobb och är friska kan jubla över bättre privatekonomi varje gång någon (sjuk eller arbetslös) utförsäkras…

Så mutas den välmående medelklassentills de själva en dag drabbas….
*

Bloggat; Vi slåss för de utblottades upprättelse – Att tjäna pengar på de som inga pengar har

Fler Bloggtips; Alliansfritt om högerns förslag…, Ekonomikommentarer om USA klyftor, Reflektioner och speglingar om rödgrön politik, Netroots

Media; allehanda.se, E24, svd1, dn1, dn2, exp1, exp2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

35 kommentarer

 1. Hej!
  Jag hoppas verkligen att alla bloggare med samma budskap om hur illa det är ställt nu i Sverige når ut till plånboksväljarna. Vi behöver ju inte välja egentligen: Tjockare plånbok – ett ovärdigt Sverige.
  Jag vill inte ha det så här!

 2. Hur kommer det sig då, att det som uppdrag granskning tar upp händer i Göteborg, i en ”röd” styrd kommun?

 3. Var inte missunnsamma mot de som jobbar och sliter. De ser till så att landet går framåt och att vi får pengar även till vård, skola och omsorg bl a.(mera skatter, flera i jobb) enkel matematik. Uruselt tänkande från vissa. Kan bättre hjälpa de som behöver hjälp på lång sikt.
  Jobbskatteavdraget är det bästa som hänt på länge här i Sverige. Fortsätter socialdemokraterna att bekämpa detta kommer de aldrig till maken på överskådlig tid – så är det bara. Kalla det gärna för ”plånboksfrågor” men vem vill inte ha lite mera i plånboken.
  Det är väl inte fel att a-kassen blir billigare. Motiveringen är ju bedrövlig.

 4. Karin

   /  september 29, 2010

  Bra skrivet, Ilse-Marie! Från en som jobbar (precis som du gör) och som har betalat skatt under dryga 30 år! Jag har inte haft det dåligt ställt förut och det känns inte riktigt bra att ha mer pengar i plånboken på bekostnad av sjuka, gamla, barn m.fl.

 5. Erik

   /  september 29, 2010

  Så det är fel när avgiften går upp och det är fel när avgiften går ned? Det är denna typ av konstruktiv argumentation sol var en sådan hjälp i valet… ja inte för er sida då men definitivt hjälpsamt.

  Eftersom det är en försäkring så beror avgiften av hur ofta folk blir arbetslösa i den branch du valt. Vill du ha lägre avgift, välj en branch där det är lättare att få jobb.

  Eller gå ur och spara litet pengar till en egen buffer.

 6. Arbetarna har fått det lite bättre för vart år som går att de numera har svårt att komma ihåg att det är solidariteten mellan arbetare som har skapat detta välstånd.
  Så istället för att låta det fortsätta så håller man hårdare i den egna plånboken och röstar för att få mer.

  Socialdemokratin har lett till att folk blivit borgare.

  http://scabernestor.blogg.se/2010/september/arbetarrorelsens-hundraplus-ariga-kamp-har-re.html

 7. Mari Johansson

   /  september 29, 2010

  Hej scaber nestor

  Har varit inne på din tankegång jag med.
  Folk har blivit lite för välmående men glömt hur det kan komma sig att de har det så bra. Och jag har alltid undrat varför det inte ingår någon arbetarhistoria i skolundervisningen. Ur djupaste fattigdom och orättvisa har människor kämpat, ibland med livet som insats, så att kommande generationer fått det bättre, men skolornas historielektioner rör sig fortfarande mest om kungar och årtal.
  Vi har blivit ett folk utan historia som tydligen tror att allt som medierna spyr ut är sanningen.
  Solidaritet har nästan blivit ett fullt ord i dagsläget, för mig är det ett av de vackraste ord som finns.

 8. Martin Spånberg

   /  september 29, 2010

  Jag skulle dock vilja påstå att det du kallar medelklassen inte finns. Klass handlar inte om inkomst utan om du äger produktionsmedlen eller ej. Arbetarklass och Överklass. Överklassen består väl av ca 2% av världens befolkning så praktiskt taget varenda en tjänar på en arbetarepolitik. En politik som handlar om jämlikhet och demokratisering av samhället.

 9. Till soli01:

  Måste pengar vara allt som spelar roll??? Hur är det med att inte bara se till att dom som har det bra fortsätter att ha det bra, utan också att hjälpa dom som inte har det bra?
  Att VILJA hjälpa, ställa upp, känna medkänsla och känna att man gör nåt bra för dom som är utsatta och sårbara i Sverige.
  Var har HJÄRTAT i er tagit vägen?

  Man kan inte passa in alla i en mall, ska alla ska kunna fungera likadant.
  Alla KAN inte få bra jobb som man kan försörja sig på.
  Alla KAN inte vara friska och starka och vara ute på arbetsmarknaden.
  Många är friska och kan jobba, och det är jättebra…men dom som är sjuka kan väl för helvete inte låtsas att dom är friska?!
  Är man väldigt sjuk eller har nån annan skada så att man inte kan arbetea, då SKA man inte arbetea, för då måste man koncentrera sig i första hand på processen det innebär att bli bra, eller iallafall bättre.
  Annars kan man ju förstöra sig själv för livet!
  Och för vaddå…att vi i Sverige, det ”nya och bättre” Sverige, helt enkelt ska vara som robotar och arbeta och slita i vår anletes svett om man så ligger på sin dödsbädd?!

  Var har Sveriges HJÄRTA tagit vägen?

 10. Mrs

   /  september 29, 2010

  Så här skriver Schlingmann i sitt senaste nyhetsbrev:

  ”För det första blev moderaterna största parti bland förvärvsarbetande. Enligt SVT:s vallokalsundersökning (Valu) röstade 32 % på moderaterna, medan endast 22 % röstade på socialdemokraterna. Ett tydligare bevis på att vi är Sveriges enda arbetarparti går inte att få. Att vi dessutom är större än socialdemokraterna bland TCO:s medlemmar stärker denna bild. Det är också intressant att notera att vi är starkare bland TCO-medlemmar än SACO-anslutna vilket pekar på ett starkt stöd från samhällsbärare, kvinnor och breda grupper av tjänstemän.”

  Däremot berättar han inte vilket parti som blev största parti bland de sjuka och arbetslösa…

  Han nämnde inte ens denna grupp över huvud taget.

  Utanförskapet – är det borta nu?
  De utanför räknas inte mer… för nu ÄR de utanför på riktigt?

 11. Ewa Green

   /  september 30, 2010

  Från en som jobbat och slitit och betalt skatt i närmare
  40 år, kommer här en kommentar direkt riktad till dig
  soli0 1, och likasinnade
  Det är tack vare oss (också) som landet går (och har gått) framåt, men vi får inte mer pengar i plånboken!!
  Vi som haft oturen att förlora våra jobb, och/eller att bli sjuka, och utförsäkrade.
  Vi blir beordrade att jobba 100% med 65% av tidigare lön.
  Vi har samma omkostnader men får inte ta del av ”jobbskatteavdraget”, och via våran skatt är vi med och betalar våra egna löner. Arbetsgivaren behöver inte betala något utan får istället betalt 225 kr/dag och person.
  Inga kollektivavtal gäller för oss i jobb och utvecklingsgarantins, fas 3. (JUG-fas3)
  Här kan vi tala om ururselt tänkande!!!
  ”Vem vill inte ha mer i plånboken”? Bra fråga, men formulera om den så blir den ännu bättre,
  VEM BEHÖVER MER I PLÅNBOKEN

 12. Ronny

   /  september 30, 2010

  Det många inte tänker på är att det inte bara är sjuka och arbetslösa som fått det sämre. Utförsälningen av våra gemensamtägda företag fördelas inte rättvist,högavlönade får mer, lågavlönade får lite, arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer får inget. vi har fått dessa företag i arv av våra förfäder att förvalta, om vi säljer dom ? Vad skall vi ge till våra barn? Och vad skall vi göra när vi inte har fler företag att sälja? Höja skatten eller skära ner i välfärden mer?

 13. Erik

   /  september 30, 2010

  Så… att svenskarna fått det bättre och bättre är ett problem? Det var mycket bättre när det fanns stora orättvisor och många fattiga eftersom det byggde upp den konflikt som S behöver för att vinna politiskt?

  Det förklarar i och för sig varför S verkar vilja driva en politik som på sikt gör sverige fattigare genom att färre arbetar.

 14. Erik

   /  september 30, 2010

  Ronny, försäljningen av de statliga företagen fördelas inte alls. De går till att sänka stadsskulden vilket sänker mängden skattepengar som bara hälls ned i räntebetalningar.

 15. Ronny

   /  september 30, 2010

  Erik Är det skillnad på pengar och pengar? Istället kunde vi för att sänka skatten betalat av på stadsskulden!! Och behållt ”våra företag”När S lämnade över makten hade vi plus i budjeten, har vi det nu?

 16. Martin Spånberg
  Överklassen består väl av ca 2% av världens befolkning så praktiskt taget varenda en tjänar på en arbetarepolitik. En politik som handlar om jämlikhet och demokratisering av samhället.

  I princip har du rätt, men de där 2%:en har idag så ofantligt med pengar (efter den omåttliga uppsippringspolitik som förts under 30 år) att de har råd att köpa sig stöd från nivåerna under, och betalar sina underdåniga kämpar bra. Detta komplicerar till saken idag.

 17. Det sovande folket som han Fredrik. jag lyckönskar alla dessa människor som tror de är fria från sjukdomar och arbetslöshet.Hoppas er plånbok är full och att den privata försäkringen betalas ut även när försäkringskassan säger nej. Med andra ord du har väl läst den lilla texten. Jag vill även gratulera Fredrik du hade rätt. Svensken är fortfarande sovande

 18. Maria

   /  september 30, 2010

  TILL ERIK

  Vad har du fått idén att socialdemokraterna vill ha färre människor i arbete? Arbetslösheten är högre nu än innan alliansen tog över.
  Högerblocket satsar heller inte på utbildning vilket vänsterblocket vill och alltid gjort, istället har rätten att studera kringskurits och ett flertal vuxenutbildningar och i stort sett alla AMS- utbildningar tagits bort, du får heller inte läsa upp betygen för att kunna komma in på högskola.
  Utbildning är enligt min mening det bästa sättet att ta sig ut ur arbetslöshet.

  Men det är ju billigare att ha ett B-lag som jobbar i gratis mot en löjligt låg ersättning i moderaternas fas 3 program för arbetslösa, där för övrigt de flesta hamnar när de har ett funktions hinder, människor som arbetsgivarna inte vill ta i med tång ens.

 19. Det sovande folket länk till nedladdning hos mej gratis, jag har mardrömmar efter jag läst den…

 20. glömde tala om att länken finns i posten ”Varning för Ut-För-Tråkning”

 21. Styvbard Hårdnacke

   /  oktober 1, 2010

  ”Ge oss Sverige tillbaka” Borde vara de rödgrönas paroll.
  Med det menar jag att vi inte skulle ge Alliansen och SD möjligheten att manövrera Sverige i en November riktning.
  I övrigt….

 22. Annelica – visst pengar spelar en mycket stor roll och det vet de flesta. Utan pengar fungerar ingenting i ett samhälle. De som jobbar och sliter – sagt det flera gånger – är de som drar lasset och med sina skatter matar in pengar till staten som i sin tur kan fördela dessa till de hjälpbehövande. Att det ska vara så svårt att ta till sig denna sanning.
  Ingen har sagt att de som står utanför på grund av sjukdom eller saknar arbete inte ska få hjälp.
  Ingen behöver dessutom arbeta om man är sjuk och inte kan. Detta är sanningen. Låt nu det nya systemet verka och att felaktigheter blir rättade så kommer det i slutändan att hjälpa många som faktiskt förut stått utanför arbetsmarknaden. Att arbeta är livsviktigt ur många synpunkter.

 23. Ewa Green – var inte så pessimistisk. Vem vill inte ha mera i plånboken och jobbskatteavdraget var en lysande åtgärd. Fråga bara de som haft den turen. Olika marknadsåtgärder är ett måste och där kan man säkert förbättra och är något som de bör tänka på framgent.
  Apropå arbetat så har jag jobbat ca 50 år så jag är inte helt främmande när det gäller att ha haft det knapert vissa tider.
  Allt går i vågor, och nu vill de inte ha min tjänst längre – pensionär 🙂 I slutet av 50-talet hade jag 13 kr/dag varav 3 kr i skatt – 10 kr att föda en familj under 6 månader då jag gick min utbildning. Vad det motsvara i dagens penningvärde vet jag inte men nog har vi det betydligt bättre i dag.

 24. Tillägg till 4:e m: 10 kr motsvarar räknat på 2009 års penningvärde 117.90. Vem har så lite i dag är frågan.

 25. Maja

   /  oktober 1, 2010

  @soli01
  Ja just det!
  Kan de vara de sjuka!
  Driver du med oss eller är du bara dåligt insatt?
  Vill du ha någon trovärdighet här så får du läsa på lite bättre!

 26. ”Så mutas den välmående medelklassen,” Men det är slut med det nu. Det fruktlösa fjäskandet för medelklassen måste upphöra:

  http://svenerland.wordpress.com/2010/10/01/overallt-samma-otacksamma-och-illa-informerade-medelklass/

  I min blogg reder jag ut hur dessa villaägare i Södra Ängby som övergivit Partiet skall fås att ta sitt förnuft till fånga.

  Er vän i Kampen
  Sven-Erland

 27. Karin

   /  oktober 3, 2010

  Och kolla vad som händer med medelklassen i USA idag! http://today.msnbc.msn.com/id/3079221 Why Middle Class Mothers and Fathers Are Going Broke eller Varför medelklassmödrar och -fäder knäcks.

 28. T Lindholm

   /  oktober 6, 2010

  Ja du solio1. Jag kan nog förstå dig. Du har nog varit upptagen med dina tankar kring din pension den senaste tiden, och inte varit riktigt medveten om verkligheten. Jag kan medela alla här, och dig att jag sitter i detta nu på ett sådant ställe som du inte ens viste existerade. Denna ställe heter JOBB CENTER och hit kommer man när i mit fall först blivit av med Sjykförsäkringen efter lång tids sjykdom. Och sedan blivit tvungen att sälja allt jag ägde, och då menar jag verkligen ALLT. Några exempel som jag menar med allt, Sommar stuga, Bostad,Bil, och som ägare till dessa saker tidigare ansågs väl jag som medelklass. Där till en Skilsmässa som pricken över i . Och jag är inte ensam, nya kommer hela tiden. Så till alla Alians kramare, vi finns här, vi JOBBAR MOT FÖRSÖRJNINGS STÖDET 3500 KR MÅNAD. Detta är slutstationen mina damer och herrar.

 29. Maja – du är inte värd att kommentera!

 30. T Lindholm

   /  oktober 7, 2010

  Jag kan också medela dig soli01 att jag började arbeta vid 16 års ålder som Takplåtslagare på olika byggen i Stockholm 1970 som lärling. Dom som vet vad ett sånt jobb gör med kroppen (som den gjorde med min kropp)efter si så där 25 år fattar. Jag är nu 57 år och slut i min kropp. Då kanske du soli01 förstår att vi som befinner oss i den sitoation som jag skivit om tidigare, tycker att denna alians gerering inte passar oss i någon pungt! Det skrämmande är att vi som har det på det här viset är väldigt många,och ännu mera skrämmande är det att vi blir fler med vindens hastighet. Jag vet för jag är DÄR! Vi har blivit av med våra saker, vi har fått sälja allt, för äger man saker,Bil,båt ,eller kanske en sommarstuga ex. får ingen Försörjnings Stöd (Soc bidrag).Och det spelar heller ingen råll (som tex jag) har ett Läkarintyg, för gäller inte Läkarintyget på Försäkrings Kassan så gäller den inte heller på Socilförvatningen. Fatta vilken total överkörning!!!! Så min uppmaning till soli01 och alla andra med liknande (sk ider) LANDA TILL VERKLIGHETEN!!!!!

 31. Maria

   /  oktober 7, 2010

  Ja du soli01, när du skriver, citat;
  ”Ingen har sagt att de som står utanför på grund av sjukdom eller saknar arbete inte ska få hjälp.
  Ingen behöver dessutom arbeta om man är sjuk och inte kan. Detta är sanningen.”
  Så är det just bara ord och lögnaktig retorik har vi blivit matade med i drygt fyra år nu.

  Det är det som sker i praktiken som räknas, det faktum att människors liv slås i spillror pga nekad sjukpenning, nekad sjukskrivning, nekad försörjningsstöd och att människor faktisk tagit livet av sig på grund av dessa orsaker.
  Titta på det som görs inte det som sägs, ord är bara ord, handling allt.

  Dessutom betalar sjuka och arbetslösa högre skatt än de som ”arbetar och sliter”. Tror du på fullaste allvar att människor frivilligt utsätter sig för den förnedringen det innebär att hamna i sjukskrivning eller AF:s fas 3 program om de är friska och kan jobba?

  Fakta är fakta och faktum är att de rika stoppar våra surt förvärvade skattepengar (som ska gå till våra gemensamma försäkringar) i egna fickor.
  Läs historia så lär du se att det är ett gammalt välkänt grepp!

  Kom inte här med dina tomma ord, de har ingenting med verkligheten att göra. Vi som är utsatta för alliansens hat vet vad som sker och du kan inte ta vår verklighet ifrån oss.

 32. Per Stenquist

   /  november 6, 2010

  Arbete är en förutsättning för framtid.

  Jag har arbetat fullt sedan -74 strax innan jag fyllde sjutton då avklarat en komprimerad yrkesutbildning om 1 år. Har bytt jobb några gånger. Har aldrig varit arbetslös. Har aldrig tjänat några stora pengar, är en verklig låginkomsttagare. Har arbetat mellan 25 och 75% extra de senaste tjugo åren. Jag betalar skatt och det gör jag med stolthet, det är ju mitt främsta bidrag.
  Två gånger har jag drabbats av förstadiet till utbrändhet och varit hemma drygt ett halvår/gång. Senaste gången drabbades jag av en cancer som är avlägsnad, jag är en lycklig man. Jag törs inte tänka på att vara sjuk eller att mista ett enda av de jobb jag har. Jag skäms inte över att jag ett tag uppbar soc-stöd för att klara familjen, men det bar emot att behöva ta hjälp.

  Men utan arbete kan jag inte delta i samhällsbygget och ingen annan heller, därför är det för mig obegripligt att borgarna anser sig ha råd att hålla så många från möjligheten att bidra till sitt eget uppehälle. Nej, låt de som vill arbeta göra det, men utifrån vars och ens möjlighet och förmåga. Det måste vara bättre att alla gör vad de kan, än att tvingas att inte göra nånting alls, om de inte kan göra allt. Om var och en får bidra med sitt bästa kan människovärdet behållas i större grad och därmed stärks hälsan hos befolkningen med självkänslan genom deltagandet på arbetsmarknaden. Det finns så många uppgifter som idag stryks och tas bort för att ”slimma och trimma organisationerna”, men dessa blir bara så mycket tunnare och känsligare för små störningar, att det hela tiden blir stopp och omstarter. Dessa uppgifter sköttes förr av personal som inte längre var ”elitklass” i rent fysisk betydelse, men de kunde och visste vad som skulle göras och fyllde på och täppte till där så behövdes, de gjorde nytta! -Alla behövs för att skapa EN HEL VÄRLD, är en mycket bra tanke. Vi har inte råd att stänga ute människor från arbetsmarknaden bara för att de inte kan hänga med i högsta tempot hela tiden, se på idrotten t.ex, alla är inte Zlatan … det finns materialare, trunkbärare, bollkallar och så vidare, de gör också ett viktigt jobb.

  Med de förändringar som är införda i ersättningssystemen är det glasklart att borgarna avser att skapa ett skikt av ABSOLUT utlämnade och FULLKOMLIGT förnedrade människor som kommer att utgöra hotbilden de kommer att peka på, om någon vill vara med och dela på en bit av de gemensamt skapade tillgångarna. Ingenting annat behöver man förvänta sig av moderaterna, oavsett om de kallar sig folkpartister, centerpartister eller kds’are, de är ju ”högerstyrda” hela bunten. De driver sin framgångsteologi och sjunger egoismens heliga överhet allihop. Detta bygger på att tillräckligt många måste KLART SYNLIGT OFFRAS för att det ska finnas ett AVSKRÄCKANDE HELVETE att skrämmas med. Gammal ”hederlig” borgerlig politik.

  Jag vill ge min röst på de som strider för allas RÄTT att bidra, i stället för tvång till förnedring och skapad fattigdom.

 1. Vi vet priset på allt (vet vi det verkligen?), men inte värdet på något… « reflektioner och speglingar II…
 2. Jakten på medelklassen « Storstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: