Om att ge ett empatiskt intryck…

I går stod vår store ledare – Fredrik Reinfeldt – återigen i en direktsänd presskonferens och förkunnade samma lögnaktiga propaganda som före valet; Vi värnar tryggheten och välfärden…..

Då hade precis den svårt sjuka Annica Holmqvist återigen fått avslag från Försäkringskassan.

I fredags, precis före valet, lovade FK:s överdirektör Stig Orustfjord att se över fallet och lösa det. Samtidigt sa Orustfjord att FK enbart följer de lagar de får från riksdagen. Det vill säga – Fredrik Reinfeldts och alliansregeringens lagar.

Trots detta lyckades Fredrik Reinfeldt i de sista TV-debatterna ge intrycket av att det handlade om ”ett enskilt ärende” där FK gjort ett misstag – som nu skulle rättas till.

Citat AB;

Även statsminister Fredrik Reinfeldt sade i SVT:s slutdebatt i fredags att han trodde på en lösning för Annica Holmquist på måndagen. Hans motståndare Mona Sahlin är upprörd.

– Det var uppenbarligen bara ett cyniskt spel för att slippa svara på det som debatten handlade om. Nu är det måndag och Annica är tillbaka i förtvivlan, som så många andra. Det här är en skandal, varken mer eller mindre/…/

Nu står Annica Holmqvist där tillsammans med alla de andra tiotusentals svårt sjuka som utförsäkrats. Utblottade och hånade. De som Fredrik Reinfeldt pekar ut som ”bidragstagare”. De som tvingats ned till botten – enbart därför att de hade oturen att bli sjuka. Den store ledaren pratar om ”trygghet” och sparkar samtidigt ut de allra mest sårbara och utsatta långt bort från all trygghet och välfärd – ut i förtvivlan och ekonomiskt kaos.

Jag ser att hennes dotter Emelie, som skrev det uppmärksammade blogginlägget om sin mammas fruktansvärda öde i förra veckan, blir hånad och påhoppad på sin blogg. Hennes blogg, som tidigare hade 0-20 besökare per dag, har efter uppmärksamheten angripits av det gift som länge har härjat i bloggvärlden. En helt öppen kommentarsfunktion är tyvärr omöjlig att ha, och det tar lång tid att vänja sig vid personliga påhopp och andra grova kommentarer – trots att man  förstår att de som  kommenterar straffar sig själva och sin sak allra mest.

När det gäller sjukförsäkringens fortsatta öde i alliansregering ser jag följande rader i svd, citat;

Cristina Husmark Pehrsson har haft klara problem med att försvara omläggningen av sjukförsäkringen. Men Gunnar Axén är inte en given efterträdare. Flera lyfter fram Ulf Kristersson, som anses vara bättre på att ”ge ett empatiskt intryck”.

Detta ger en tydlig illustration över hur alliansregeringen ser sitt uppdrag. Det handlar om vilket ”intryck” man ger – inte om vad man verkligen gör – och vilka konsekvenser det får för vanliga människor.

När det gäller vem som ska regera landet – med vem, med vilka… så kan jag bara hoppas på att de rödgröna håller ihop. Miljöpartiets språkrör förklarade i går med all tydlighet på sin presskonferens var de stod. Blir det samtal – då ska de inbegripa alla de rödgröna partierna.

När det gäller de rödgrönas och Miljöpartiets viktigaste politiska valfrågor och löften, som – sjukförsäkringen, välfärden, kärnkraften, miljön, satsningar på järnvägen osv… finns milsvida skillnader mellan blocken…. precis som Maria Wetterstrand påpekade i går.

Lästips; Lämna inte walkover

*

Bloggat; Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Röda Berget, De tystas röst, Jonas Sjöstedt, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8, svd9, exp1, exp2,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

26 kommentarer

 1. Miranda

   /  september 21, 2010

  Av de ”tiotusentals” som utförsäkrats har många hamnat i aktiva rehabiliteringsåtgärder eller arbete i någon omfattning, och andra har omförsäkrats. Men det tenderar vänsterfån att ”glömma” – allt som spelar roll är visst att de ”utförsäkrats”. Att det för många blir någonting positivt skiter väl du i? Du ser ju bara det negativa.

  Just Annica har en sjukdom som inte automatiskt innebär att man är arbetsoförmögen – många i hennes situation kan arbeta och sjukdomen är behandlingsbar. Därför är det vettigt att hon blir utredd.

  Tre månaders prövning är inte hela världen – man klarar sig. Vi kan inte hålla på och permanent sjukskriva människor som kanske kan komma tillbaka med lite hjälp.

  Det är faktiskt helt omänskligt att omförsäkra människor bara baserat på deras diagnos utan att göra en ordentlig utredning och arbetsprövning!!!

  Helt jävla rätt att utreda. Har hon ingen arbetsförmåga blir hon omförsäkrad.

  Det var då ett jäkla gnäll.

 2. *Q*

   /  september 21, 2010

  Hej ovanstående.
  Jag hoppas du blir sjuk och utförsäkrad så du får en anledning att gnälla!

 3. *Q*

   /  september 21, 2010

  Miranda!
  Jag tror inte du är så insatt. Fallet Annica är riktigt jävla tragiskt, och det kan drabba dig också om du har otur.

  I Annicas fall även försäkringskassan kommit fram till att hon saknar arbetsförmåga. Hon är utredd flera gånger om! Hon orkar ju knappt finnas längre!

  Vad är ditt problem?!

 4. Mr X

   /  september 21, 2010

  och varför ska en svårt sjuk inte få behålla sin sjukförsäkring under tiden hon utreds?

  varför ska en svårt sjuk tvingas att söka socialbidrag under tiden på AF?

  3 månaders karens oavsett om den sjuke blir ännu sjukare eller drabbas av ytterligare sjukdom eller körs på av en långtradare?

  varför ska svårt sjuka anses arbetslösa?

  sjuka ska ha sjukförsäkring

  sjukförsäkringen tillhör de sjuka
  det är lön som vi som arbetat avstått för att ha
  vid sjukdom
  och ska inte delas ut till de friska och rika

  hur kan det komma sig att alliansen
  kunde stoppa fingrarna i våra lönepengar???

 5. Mr X

   /  september 21, 2010

  Det är ren stöld

  av löntagarnas sjukförsäkringskassa

  som nu pågår.

  Vi borde ta våra pengar tillbaka
  och sköta vår kassa själva.

  Så får Reinfeldt hitta en annan kassa att förskingra…

 6. Patrik Johansson

   /  september 21, 2010

  Med Moderaterna och Sverigedemokraternas människosyn ska vi vara glada om vi överlever…

  Skrämmande!

 7. Martin Widmark

   /  september 21, 2010

  Sjukdomen är behandlingsbar… det kanske den är, men har du nån aning om det Miranda? Kanske de läkare som har hand om fallet har bättre på fötterna än en random anonym hetsare på nätet? Hmm?

  Permanent sjukskrivning… har aldrig existerat. Långt innan den borgerliga regerings stupstocks-lag var det inte möjligt att vara sjukskriven för alltid. Det är en idiotisk myt som inte har nånting med verkligheten att göra.

  Får du sjukbidrag, det som en gång var förtidspension, så kan du avbryta den närsomhelst. FK kan även de avbryta den om de känner för det, tex om en avundsjuk granne anmäler dig. Detta var även det verklighet långt innan det moderata den-som-inte-arbetar-ska-dö-gänget fick makt.

  Och vad gäller Holmqvist så är hon redan utredd. FK har avslagit och beslutet står fast, det har inget att göra med Orustfjords kampanjande för att regeringen ska bli omvald.

  Det finns inget positivt i att man tvingar en svårt sjuk människa sälja hus, hem samt allt av värde för att sedan hamna i nåt litet råtthål som Socialkontoret tilldelat dem. Hur blir de friskare av det?

 8. Till råga på allt lär ju sjukkassan gå på plus :S

 9. Martin Widmark

   /  september 21, 2010

  Sjukförsäkringen går med mångmiljardöverskott. Det har varit känt länge. Men som de sa:

  ”De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar” – Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (M) i SvD 15/8-07.

 10. Lennart Eriksson

   /  september 21, 2010

  I Sveriges Radios program Kaliber har Försäkringskassans friskförklarande av människor på felaktiga grunder avslöjats.

  Ett sextiotal företag arbetar åt Försäkringskassan med att utreda långtidssjukskrivnas arbetsförmåga. Flera av dessa företag är oseriösa. Fel, stress och kränkande behandling av patienterna är vanligt förekommande på Doktorn & Company, som specialgranskats.

  – Ert program, säger Anita till Kaliber, det stämde på pricken. Det var så mycket fel i min utredning så jag strök under med en gul penna allt som var galet. Bland annat att min mor är död, och så har jag två och en halv sida om någon människa som definitivt inte är jag, utan hon bor i Göteborg!

  Anitas mamma dödförklarades, och hon fick dessutom en annan patients journalanteckningar sammanblandade med sina egna. Också hon hade varit på Doktorn & Company, ett företag som gjort 900 utredningar åt Försäkringskassan. Utredningarna har använts för att bedöma människors rätt till ersättning från kassan. Varje utredning kostar skattebetalarna 50.000 kronor. Hur många som drabbats av detta övergrepp från företagets och Försäkringskassans sida vet vi inte. Företagen har aldrig utvärderats, man har heller inte gjort några kontroller av företagens ekonomi sedan de väl fått kontrakt med Försäkringskassan.

  Fler sjukskrivna fick komma till tals och kritiken mot Doktorn & Company i Stockholm var stark.
  – Min utredning innehöll ett fyrtiotal faktafel, slarvfel. Ändå användes den för att dra in min sjukpenning, berättar en av de intervjuade.

  Femton anmälningar
  Ergonomicentrum i Eskilstuna är ett annat företag som blivit känt för att vara hårda i sina utredningar. Det har fått femton anmälningar till HSAN (Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd). En har lett till en erinran, två fall är under utredning och företaget har blivit friat i resten. Ord står mot ord i anmälningarna.

  Patienter vittnar om ett kränkande sätt.
  – Jag åkte hem efter två och en halv vecka för jag fixade det inte längre. Jag mådde så fruktansvärt dåligt mentalt, säger Erika som avbröt sin utredning innan den var avslutad.

  – Min man ringde till Försäkringskassan och frågade om meningen med att få hem mig som ett vrak efter utredningen.

  Enligt föreståndare Mariann Gröntoft på Ergonomicentrum kommer kritiken från människor som kan men inte vill jobba.

  Ingen uppföljning
  – De har inrättat ett liv för sig där de inte har tid att arbeta. De kanske har köpt hus utomlands eller spelar golf, säger hon.
  Kalibers program visar att Försäkringskassan inte haft någon uppföljning av de tjänster de köpt från det här företaget – och andra liknande företag – för hundratals miljoner kronor. Istället har företagen själva fått skicka in egna kvalitetsrapporter.

  Doktorn & Company, som har hundratusentals kronor i skulder hos kronofogdemyndigheten och som dömts ut av lokala handläggare på Försäkringskassan, gav sig själva toppbetyg.

  Efter Kalibers program säger Curt Malmborg, generaldirektör på den nya Försäkringskassan, att en enhetlig kvalitetskontroll över de anlitade företagen skall införas. Upphandlingen av tjänster från Doktorn & Company har stoppats och Socialstyrelsen ska göra en utredning.

 11. Miranda:
  Jag brukar inte önska andra människor något ont, men helt i enlighet med Bibelns bud: ”Allt vad ni vill att människorna ska göra er, det ska ni göra dem”, önskar jag dig nu Miranda att du ska bli rejält sjuk, få ordentliga och kroniska smärtor och samtidigt få veta att du kan arbeta heltid fast du skriker av smärta när du rör dig och fast ingen arbetsgivare vill ha dig, samt att du efter en ganska kort tid tvingas sälja vad du kan ha av värde, leva upp pengarna för att sedan få sådär en 3.500 kr/månad att leva på de sista 30 åren av ditt liv.

  Antar nämligen att det är just detta Miranda önskar sig och må hon därför få det.

 12. Daniel

   /  september 21, 2010

  Och jag önskar dig Kerstin att du blir rejält sjuk, få ordentliga och kroniska smärtor och samtidigt få veta att du kan arbeta heltid fast du skriker av smärta när du rör dig och fast ingen arbesgivare vill ha dig, samt att du efter en ganska kort tid tvingas sälja vad du kan ha a v värde, leva upp pengarna för att sedan få sådär en 3500 kr/månad att leva på de sista 30 åren av ditt liv.

  Detta önskar jag dig då du uppenbarligen är troende och vill bli behandlad som du behandlar andra 😉

  Allvarligt så är det en tragisk historia. Miranda har dock en sak rätt…akromegali är behandlingsbart men det verkar som att det gått lite väl långt i Annicas fall och antingen sökte hon vård sent eller missade hennes läkare sjukdomen. Hennes läkare har bedömt att hon inte får tillbaka arbetsförmågan och det bör man kunna lita på. Jag hoppas verkligen att sjukförsäkringen ändras så att dessa ”kryphål” täpps igen. Dock är den bättre än tidigare då halva befolkningen trycktes in…friska som sjuka.

 13. G.N.Berg

   /  september 21, 2010

  …….antagligen har många individer som nu drabbas – politikerna kommentera aldrig ”enskilda fall” – en sak gemensam. De har under många decennier betalat världens högsta skatt och har via kollektivavtalen avstått lön som gick till bl.a. sjukförsäkring och livränta vid långvarig arbetsoförmåga. Dessa inbetalta medel har spekulerats bort
  men kontraktet löper from. det tidspunkt avtalet först ingicks
  och kan ej ändras retroaktivt. Evtl kan man tänka sig differentierade, dvs sämre ersättningsregler för arbetstagare
  som börja betala inn from. nu, men självklart inte för de som
  började tvångsförsäkras redan flera decennier sedan.
  Var nånstans finns där en bra advokat som kan föra grupptalan mot svenska staten inför Europa-domstolen för avtalsbrott i socialförsäkringen. Här har Sverige åtskilliga gånger dömts förut i andra sammanhang. Hade där funnits möjlighet att stå utanför försäkringen, som t.ex. med a-kassan hade där ej funnits några problem, men i Sverige var medborgarna faktiskt tvungna att vara anslutna till denna monopol – ”försäkringskassa” som i bästa Bernie Madoff-Stil klara ej betala tillbaka insatserna när inbetalarna behöver dem, förskingringskassa mao.

 14. PS:
  Observera också att den här gången har Moderaterna inte lovat att inte riva arbetsrättslagstiftningen!
  Hur länge finns LAS kvar tro? Svensk Näringsliv har ju redan betalat för varan och vill förstås ha den levererad den här mandatperioden.

 15. Martin Widmark

   /  september 22, 2010

  Daniel: Det hade gått rätt långt innan rätt diagnos sattes. En läkare gjorde en anteckning rätt tidigt om att det kunde vara akromegali, men det följdes inte upp. Så vård söktes, länge och intensivt. Men det dröjde in i absurdum innan rätt diagnos sattes.

 16. Martin Widmark

   /  september 22, 2010

  Daniel: Och vi har aldrig varit anmärkningsvärt sjuka i dethär landet jämfört med andra jämförbara länder. Det är myt och förbannad lögn. En jämförelse som är poppis bland politiker och deras demagoger är att jämföra med Finland. Det man dock inte berättar är att man inte tar med förtidspensionerade i den finska statistiken medans man gör det i den svenska. Känns seriöst eller hur?

 17. Daniel

   /  september 22, 2010

  Nej du har rätt vi har aldrig varit anmärkningsvärt sjuka i Sveirge dock anmärkningsvärt mycket sjukskrivna.

 18. Och precis före valet säger en ansvarig, Orustfjord tror jag han heter, att det nog ska ordna sig för Annica Holmqvist. Idag får hon veta att det kan hon se i stjärnorna efter, för nix, det blir ingen ändring på några beslut.

  Någon mer än jag som undrar vem som pressade Orustfjord att rycka ut precis före valet och ta udden av det fall som kunde hota M:s valseger? Någon mer än jag som tror att han inte hade haft något jobb på måndagen om han inte gjort så?

  Någon mer än jag som blir väldigt upprörd när det idag sägs till Annica Holmqvist att Tji fick du – nu lurade vi dig allt, och alla andra också!

  Så fult att man baxnar.

 19. Martin Widmark

   /  september 23, 2010

  Daniel: Jämför med liknande länder, tex Finland så ser du att vi inte har varit anmärkningsvärt sjukskrivna i Sverige. I slutet av 90-talet började den stora kampanjen på bla DN:s ledarsidor om ”överutnyttjandet” i sjukförsäkringen. En politisk kampanj utan saklig grund. Det man kunde se så var att de som redan var sjukskrivna blev det längre och längre, dvs rehab fungerade inte. Precis som nu, men nu har man gjort det i princip omöjligt att få sjukersättning (sjukpension, svårast i hela OECD) och sjukpenningen tar ju som bekant slut efter visst många dagar, oftast 180 med absoluta maxgränsen 365.

  Sedan är synen helt sned idag i Sverige. Om vi har en sjuk människa som kan arbeta 25% så ska den människan inte göra det. 100% or bust! Helt vansinnigt. En sjukdag är en sjukdag vare sig det är 100% sjukskrivning eller 1%. Och efter visst många dagar är sjukdagarna slut, gå vidare till Socialbidrag utan att passera Gå.

 20. peter

   /  september 23, 2010

  Han är fan inte klok (milt sagt). Oempatisk, lögnaktig, manipulerande…det finns en diagnos för sånt.

 21. Eva

   /  september 23, 2010

  I dagens (23 sept) ‘Nordegren i P1’ kom först ett flammande appelltal mot föraktet för svaghet i Elin Klingas krönika, minut 17. Det är väl värt att lyssna på !

  Sen hade Nordegren grävt fram råintervjun med Orustfjord från i fredags, minut 32, där han sade: ”Ja, det är klart att det handlar om en lösning inom ramen för sjukförsäkringen, men däremot så vill jag inte berätta mer, för att då tvingas jag att röja saker i ärendet som är sekretesskyddade. … Jag tror att det där ska lösa sig”. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=3061

 22. mona

   /  september 25, 2010

  1889-1945 levde en man med initialerna A.H Han sa bland annat.” Det är lättare att tro på en lögn man hört tusen gånger än att tro på en sanning man aldrig hört förut”. Denna man gasade judar, romer och funktionshindrade. Frågan för mig blir Fredrik går du i gamla fotspår. För jag tycker mig känna igen din ideologin att alla människor är inte lika mycket värda.

 23. Thomas

   /  november 1, 2010

  ”När det gäller vem som ska regera landet – med vem, med vilka… så kan jag bara hoppas på att de rödgröna håller ihop. Miljöpartiets språkrör förklarade i går med all tydlighet på sin presskonferens var de stod. Blir det samtal – då ska de inbegripa alla de rödgröna partierna.”

  Idag sprack rödgrönt rejält när Lars Ohly smet ut till vänster genom kattluckan. Och genast blev den en kompromiss mellan de 6 demokratiska partierna om Afghanistan. Vilken vettig person kan protestera mot det?

 1. Kampen mot rasismen « De Tystas Röst
 2. Kristersson ger ett empatiskt inttryck… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: