Bortom det sista svikna hoppet…

Gårdagens valvaka i svt blev en både mörk och absurd tillställning. De absurda inslagen beskriver Björn Wiman på DN:s kulturblogg så här.. citat;

Det var valrörelsen då TV4:s Peter Jihde vevade med armarna, drog i bildskärmar och Lars Ohly försökte fria i direktsändning. Det var valrörelsen då även SVT försökte sig på politisk satir och blandade in kupletter i sina partiledarutfrågningar.

/…/
Kulmen kom i kväll, strax efter 20.00, då stora delar av svenska folket genomgick en kollektiv frossbrytning vid beskedet att Sverigedemokraterna kunde komma att få en vågmästarroll i riksdagen.

Vad gjorde SVT?

Jo, man skickade in sin löpande valvakereporter Kristian Luuk i sminklogen för att intervjua – av alla människor – Bert Karlsson.

Vad han gjorde där kan och bör bli föremål för en av de svenska mediernas allvarligare eftervalsanalyser.

Vad var tanken? En dokusåpamässig repris av valet 1991? Eller en gestaltning av vår tids paniska rädsla för allvar? /…/

Nästa gång bör SVT ta konsekvensen av sin nyvunna programpolitik och förlägga valvakan till Globen. Idoljuryn kan välja statsminister.

I gårdagens val var helt klart person viktigare än politik. Nästan 84 procent av moderaternas väljare uppgav att partiledaren hade stor betydelse för deras val. De som röstade på Moderaterna röstade alltså till stor del på Reinfeldt (ledaren) – inte på den moderata politiken. Det är på ett sätt trösterikt….

Allt fler väljare tycks se på valet av regering och politik som en Big Brother eller Idol-tävling. Och media driver på. Överallt har vi kunnat läsa om vilken partiledare vi svenskar helst skulle vilja resa på semester tillsammans med, bjuda på middag eller låta passa våra barn. Och överallt vinner Reinfeldt – ja, förutom när det gäller att passa barnen då… det får Maria Wetterstrand göra (vad trodde ni, en karl som passar barn?)

Nu står vi där med en brunorange sörja vid makten. En majoritet som bakom sin välputsade kuliss döljer en människosyn som skrämmer. ”Vi mot dom”… antingen det handlar om sjuka och arbetslösa eller invandrare. Makten pekar ut samhällets parasiter – ”dom” –  som lever på oss – ”samhällsbärarna”.

Men visst finns det hopp. Så länge en majoritet av befolkningen inte delar de ideologiska grundvärderingarna som döljer sig bakom affischnamnen (vare sig det handlar om Fredrik Reinfeldt eller Jimmie Åkesson) – så länge finns det hopp….

Men, där finns också en läxa att lära för många socialdemokrater. Som Marika Lindgren Åsbrink skriver i Dagens Arena, citat;

När vi började låta som socialdemokrater igen – när vi pratade om arbetslivet och lönerna, om sjukförsäkringen, om klyftorna – då började det gå bättre för oss. När vi äntligen började närma oss ett svar på frågan ”varför behövs vi?”, då vann vi också fler röster.

*

Vi som hade hoppats på ett rättvisare och mer humant samhälle har all anledning att känna sorg och tomhet i dag. Men visst finns det ljusglimtar – bortom det sista svikna hoppet….

En dikt av Elmer Diktonius…

När mörkret dig kramar
med sin knotiga hand
och du tror att du inte orkar mera:
gå ännu en liten sträcka –
kanske det ljusnar.

(Jag har en vän som har ordet gud
för det som ligger bortom det
sista svikna hoppet:
ljusknippet som tränger genom
någon oanad springa
och får gråa dammkorn att
glimra likt ädelstenar.)

*

Bloggat; Annarkia, Björn Andersson, In your face, Martin Moberg, Nemokrati, Motvallsbloggen, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, ab1, ab2, ab3, ab4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Tom

   /  september 20, 2010

  Muhhahahhahha,
  Fantastiskt kul och samtidigt lite skrämmande att läsa ovanstående patetiska loserinlägg, dikten som pricken över i gav mig en riktigt skrattkramp.

 2. Tack för dikten som beskriver den maktlöshet vi känner inför svenska folkets val av Regering och att nynazister kom in i Riksdagen . Tyvärr frpodas egoismen och man ser mer till sin egen plånbok än till vår gemensamma välfärd. Det blir fyra tunga år!

 3. Uno Nilsson

   /  september 20, 2010

  Du sa det mesta… Bra bloggat som vanligt, naturligtvis. Men i din text finns inte bara frågorna utan också de outtalade svar som gör framtiden ljusare. Varje fråga är sitt eget svar; nu krävs inte gnäll utan kamp. Sossarna måste göra upp med sig själva – valet var ett självmord, andra i rad. Vänstern måste fråga sig vem om Ohly är rätt person. Miljöpartiet borde inse att Maria W är bäst, och att flytta henne är det sämsta de kan göra.
  Vill fylla i med Nationalteatern: http://www.youtube.com/watch?v=eaq16jfkQ6s
  Att lyssna på och varna för… Nationalteatern lirade den i lördags som avslutning på valmötet på Götaplatsen, rätt låt!!!

 4. Borde inte vara förvånad över gårdagens valutgång, med tanke på den egoistiska människosyn som tenderar att dominerar vårt land!
  Är tyngd av stundens allvar och inser igen och igen att i demokratins fotspår måste vi hela tiden erövra förnuftets känsla och solidaritet.

 5. Riktigt synd att vi får stå ut med Alliansen i fyra år till. Och ännu mer synd att SD kom in i riksdagen.

 6. Patrik Johansson

   /  september 20, 2010

  Blir alltid så förbannad på Fredrik Reinfeldt när han i alla diskussioner tar upp hur Moderaterna är ett arbetarparti och är ”glad” över deras ”arbetslinje”, som är bättre än socialdemokraternas ”bidragslinje”.

  Öppnar han bara käften så tar han tillfälle i akt att spy ut propaganda, detsamma gäller hans hejdukar i ”höger-kartellen”, oj förlåt Alliansen.

  Där har man också att man får inte vara med i diskussion om man pratar om högerkartellen eller liknande smädesord…

  samtidigt kommer MAUD Olofsson undan med att prata om ”vänsterkartellen” och går oemotsagd..

  Är så jäkla trött på moderatpropagandan. Det spär bara på politikerföraktet och hjälper SD ännu mera.

  Jag tycker de röd-gröna har gjort ett otroligt arbete, i ständig motvind. Det är stenhårt. Dessutom har de varit goda exempel och avhållit från samma lumpna polemik Reinfeldt och hans musketörer kör.

 7. Kalle Kula

   /  september 20, 2010

  buhuuuu

  *snyft*

 8. Mr X

   /  september 20, 2010

  Högerkartellen fick inte egen majoritet
  trots all borgerlig propaganda som media sysslat med under hela valrörelsen.

  De rödgröna fick över 40 % av rösterna
  trots att borgerlig media förtalat, tystat och hånat
  dem och att högerkartellen stulit det riktiga arbetarpartiets vokabulär.

  Hade vi haft en seriös valrörelse värd namnet
  hade högerkartellen inte haft en chans.

  Högerkartellen var tvungna att ta till fulspel, lögner, förtal, propaganda och politisk manipulation.

  Och media spelade med.

  Den store ledaren Jag – Reinfeldt
  kan häva ur sig precis vad som helst
  och komma undan med det.

  T.ex. ”visa mej det papper där det står att sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden”;
  ALLA större media, inkl. AB, har fått det pappret.
  INGEN valde att publicera det.

  När ska någon i media våga ifrågasätta
  den store ledaren?

 9. Kent Karlsson

   /  september 20, 2010

  Man kan inte låta bli att undra, vad är det för slags människor Reinfeldt omger sig med? ”De nya Moderaterna/ nya arbetarpartiet/ det enda arbetarpartiet” framstår mer som en sekt, där Reinfeldt är den stora sektledaren! Runt honom har det samlats en mängd ja-sägare, som är totalt verklighetsfrånvända! I deras ögon verkar Reinfeldt mer eller mindre vara Guds sändebud till mänskligheten, han kan helt enkelt inte göra fel! Skulle ett beslut tagit av honom ändå bli fel så är det inte hans fel utan det är alltid någon annans fel ( ex. Försäkringskassan) !
  Sedan kan man läsa hans tillbedjares inlägg i olika forum dag ut och dag in och dag som natt! Har de inga jobb? De är väl inte själva ”lata bidragstagare”?
  Vad skriver de då? Jo de ägnar all sin tid åt att upprepa sektledarens mantra, vilken papegoja som helst skulle bli grön (om den inte redan är grön, då blir den väl blå istället) av avund av denna upprepningsförmåga dessa tillbedjare besitter!
  Man undrar, gör de detta på order eller har de helt enkelt inte större förmåga att tänka själva?
  Vad som är både märkligt och fruktansvärt skrämmande är att Alliansens politik och retorik på något sätt har lockat fram de allra lägsta instinkterna hos många människor!
  Plötsligt har blivit det politiskt korrekt att kalla sjuka och arbetslösa för ”fuskare”, ”bidragstagare”, ”lata”, ”parasiter”, ”tärande”, ”de som inte jobbar”! Hur har det blivit så?
  En förklaring är ju att statsminister Reinfeldt själv använder sig av en del av dessa uttryck! En statsminister som använder ett sådant språkbruk och endast ett fåtal i de egna leden höjer på ögonbrynen!?
  Så nu verkar det vara fritt fram för varelser , som borde legat kvar under stenen, att krypa fram och i skydd av anonymiteten på nätet vräka ur sig precis vad som helst om människor som drabbats av sjukdom eller på annat sätt tillhör en svag grupp! Spärrarna är helt borta tydligen!
  Den här regeringen i allmänhet och Reinfeldt i synnerhet skrämmer mig uppriktigt sagt, någonting är allvarligt fel med den mannen!
  Jag är uppriktigt rädd för mina barn och barnbarns framtid med AB Alliansen vid makten i fyra år till!
  Jag och mina barn har röstat på Socialdemokraterna för ett varmare Sverige, ett Sverige där vi tar hand om människor som drabbas av sjukdom eller olycka! Ett Sverigefartyg som inte lämnar någon kvar på kajen, alla får åka med! Inte bara ett fåtal med tjock plånbok! Swempa, Socialdemokrat!!!

 10. Nosententia

   /  september 20, 2010

  Hoppas att också du orkar i fyra år till!

 11. Pisal

   /  september 20, 2010

  Hur ska vi som är sjuka orka? Jag vet inte vad som händer om ett år, annat än att jag med all sannolikhet har lika svår smärta och svårt att röra mig som idag. Om ett år tar min tidsbegränsade ersättning slut. FKassan pratar redan nu om att ta tillvara ”restarbetsförmåga”! Vad är det? Att jag kan sitta stunder vid datorn, att jag i bästa fall på egen hand kan ta mig till apoteket och hämta ut medicinen jag inte har råd med? Vad händer den dag jag måste avstå smärtstillande medicin pga att jag inga pengar har?

  Så går mina tankar nu. Jag närde ett hopp om en mäsnklig sjuk- och socialförsäkring. En försäkring där man inte behöver bli sedd på som något katten släpat in.

  fick besked från scoialtjänsten – vi är tvingade att flytta pga sjukdom och pga att lägenheten inte gick att anpassa, att jag skulle få underskottet som blev med flyttkostnaderna inräknade MOT UPPVISANDE AV KVITTO! Jag måste alltså betala alla räkningar de räknar med i sina papper och visa upp kvitto på att detta är betalt innan jag kan få pengarna. jag ska betala med pengar jag inte har. Hade jag istället för att ta ett eget nitiativ bara suttit kvar så hade kommunen blivit tvingad att flytta oss UTAN att räkna detta som försörjningsstöd. Nu gjorde vi kommunens jobb och straffas för det…

  Säg vem kan betala en räkning med pengar man inte har, för att sedan i efterhand få tillbaka en del av pengarna?

  Nu ska sägas att jag har överklagat, men både flyttfirman och städbolaget vill ha betalt.

  det sades också att vi skulle få hjälp att packa då både jag och maken är rörelsehindrad. Soc beräknade att packningen skulle ta flyttfirman ca tre timmar… vem packar en hel lägenhet inkl förråd på tre timmar och sorterar dessutom…?

  Kommunen är S-styrd, men reglerna är rikstäckande..

  Ett exempel på min verklighet. Valet gör eg ingen skillnad rent praktiskt, men det gör skillnad för mig ang hopp om förbättring…

 12. Maja

   /  september 20, 2010

  Vi får vll se!
  Reinfeldt kommer att få sälja sig dyrt, för att få med de rödgröna. Han kommer i praktiken förlora makten för att få äran att leka statsminister. Jag tror han väljer omval.
  Reinfeldt är inte mycket för ansvar, just nu anser han att det är MP som ska ta ansvar för hans problem. Han är som ett barn som tror att man får som vill bara man skriker lite. Tycker att det är bra att MP berättat hur nonchalant han är!

 13. Hugo

   /  september 21, 2010

  Varför ständigt skälla på SD och måla fan på väggen. Integrationspolitiken har odiskutabelt misslyckats och alla andra partier bär skuld för det. Man har fört plakatpolitik mot SD istället för att bemöta i sak och därmed klä av dem inpå bara kroppen. Det håller inte att bara skrika rasist—nazist– osv. Nu är det för sent och de har plats i riksdagen.

  De blir f ö inte mer vågmästare än vad kommunisterna (brunvänstern) med sin tvivelaktiga demokratisyn varit för ett stort antal socialdemokratiska minoritetsregeringar under alla år. Så vad är problemet?

  Brunorange sörja eller inte, jag tycker det skulle varit etter värre att få kommunister i en regering. Dessa diktaturkramare har ännu inte tvättat sitt smutsiga byk och som sagt demokratisynen är grumlig. Extrempartier som kommunister och SD hör inte hemma i en svensk riksdag. V blev det slutgiltiga sänket för SAP. Gamla gråsossar vill inte ha med kommunister att göra och flydde därför partiet och den rödgröna alliansen är snart ett minne blott. Det är mitt tips.

 14. Maja

   /  september 21, 2010

  Det är Reinfeldts fel att SD har växt, han har hetsat som sjuka och ökat klyftorna vilket skapat grogrund för rasism. SD har fångat upp pensionärers missnöje med förhöjd skatt. Nu får han skörda vad han har sått.
  Självklart ska inte MP samarbeta med Alliansen!
  Många som inte gillar Mona har visat sitt missnöje och istället röstat på MP.

 15. Fridolf

   /  september 21, 2010

  Det är synd att inte unga tog av sig natt mössan och. vakna tänkte på sjuka med och inte bara på pengar. nu får vi ha en tratt jök i fyra år tilll som skiter i sjuka och hur dom har det. nä stor sorg säger jag bara.

 16. peter

   /  september 23, 2010

  Ja, vad gör Luuk som politisk reporter och vad gör Jidhe som ankare i valstudion …..? Tramset tar aldrig slut och har inte ens en fingertoppskänsla för vanligt bondförnuft. Som att dela ut tröstpris till förlorarna……Luuks vanliga förnderande påhittighet.

  Men så går det när man vill lösa upp allvaret i politiken och låta mediahoror se över det viktigaste valet i historien.

  Bekymmersamt att se att prinsessbrölloppet innehöll mer seriösa inslag än i val övervakningen. Helt i teve 4as smak får man väl tänka.

 17. Det är så här det blir när så många av de röstande tror på lögner utan fakta.
  Eller så har de en vetskap om sin framtid att de aldrig kommer att bli sjuka eller arbetslösa….

 1. Valet « Vildhundens klagan II
 2. Egoismens seger « De Tystas Röst
 3. Fulspel i maktens korridorer. | Annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: