Ödmjukhet räcker inte Fredrik…

I gårdagens TV4-utfrågning av alliansens partiledare handlade det bland annat om den nya sjukförsäkringen.  Ett par av partiledarna visade visserligen ”ödmjukhet” mot de ”enskilda fall” som ”hamnat mellan stolarna”, men som vanligt saknades all form av självkritik . Varför lyssnade inte regeringen på alla de remissinstanser och kritiker som redan före införandet av den nya sjukförsäkringen varnade för de konsekvenser som vi nu ser?

Man kan fråga sig hur många ”enskilda fall” det måste till för att regeringen ska inse att hela reformen var feltänkt i från början. Räcker tio tusen, eller krävs det hundra tusen?

Man kan också fråga sig om det är acceptabelt att regeringen har använt svårt sjuka människor som försökskaniner för att snygga till sjukstatistiken och för att betala skattesänkningarna för de rika och friska?

Om det var rehabilitering för de långtidssjuka man var ute efter – varför inte satsa på det? Varför kasta in svårt sjuka i en utförsäkringskarusell som enbart inneburit sämre hälsa, ekonomisk kaos, osäkerhet och stress för redan utsatta människor.

Och om man verkligen ville bryta ”långa passiva sjukskrivningar” – varför då även utförsäkra tiotusentals sjuka och funktionshindrade som redan arbetade så mycket de orkade och kunde. Varför tvinga dessa att säga upp sig, ta tjänstledigt eller gå ned på deltid och betala sin sjukdom själva? De var varken passiva eller isolerade. Nu är de fattigare och många av dem sjukare.

I dag presenteras en ny undersökning på MyNewsDesk som visar att….

Sjukförsäkringsreformen blev ett fiasko. citat;

Den stora sjukförsäkringsreformen blev en flopp. Målet att få sjuka i arbete har misslyckats. I vissa län har mindre än en handfull av de utförsäkrade fått jobb på den ordinarie arbetsmarknaden, visar en sammanställning som Försäkringskassan har gjort på begäran av Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt. Istället kommer allt fler tillbaka till sjukförsäkringen – och är då ofta allvarligt försämrade i sina sjukdomstillstånd.

Målet med sjukförsäkringsreformen var att få de sjuka i arbete. Man föreställde sig att alla kan göra något, trots funktionsnedsättningar. De uppföljningar som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har gjort av dem som utförsäkrades vid årsskiftet visar att nästan 90 procent inte klarar något som helst arbete, inte ens i skyddad verksamhet på deltid. Till den ordinarie arbetsmarknaden – slutmålet – har färre än tre procent nått, inklusive deltidsjobb och tillfälliga anställningar. I flera län är antalet sjuka som kommit ut i jobb utan stöd inte fler än att det i genomsnitt blir två-tre per kommun. I Blekinge har fem utförsäkrade i hela länet gått till jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. (Se tabeller nedan).

En osäkerhet i siffermaterialet är att det inte finns någon redovisning av hur mycket de sjuka har ökat sin arbetstid. 39 procent av de utförsäkrade var deltidssjukskrivna, och har således redan jobb på deltid. Hur många utöver de redan deltidsarbetande som har kommit i jobb redovisas inte.

/… / Läs hela!

De sammanställningar som gjorts hittills visar att regeringens antagande att enbart 10 procent av de utförsäkrade skulle komma tillbaks till sjukförsäkringen var en grov missbedömning. Trots de i dag stenhårda reglerna har redan över hälften av de utförsäkrade sökt sig tillbaks. Samtidigt tvingas allt fler sjuka leva på anhöriga eller söka socialbidrag när de gjorts försäkringslösa. Regeringens antaganden som de fortfarande predikar som sanningar – att de allra flesta långtidssjuka egentligen är fullt friska och arbetsföra – har visat sig vara påhittade lögner och rent nonsens byggt på myter.

Fakta visar att regeringen har använt långtidssjuka som försökskaniner i ett grymt, misslyckat och noga planlagt experiment. Fredrik Reinfeldts ödmjukhet räcker inte som ursäkt….


*

Tips; Alliansfritt Sverige om 300 000 fler i utanförskap, Uppdrag Granskning som i kväll granskar 15 års skolpolitik.

Läsvärt; Bokslut i det tuffa Sverige, Ett hån mot demokratin att inte rösta,

*

Bloggtips; Svensson, Annarkia, Röda Malmö, Begrundat och plitat, In your face om att en röst på FI och PP är en röst på alliansen, Kaj Raving om  sjukförsäkringen, Veronica Palm om Fredriks lögn

Mer –Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, smp, nwt.se, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Marina

   /  september 15, 2010

  Jag begriper inte varför det inte sker mer i från alla inblandade, läkare, fk, af,lo…ja även friska ….

 2. mona

   /  september 15, 2010

  De tror ju själva på ordet de säger. Förr hade vi prästerna som förkunnade livets väg, den rätta vägen för att bli upptagen i församlingen. Nu har vi alliansen som gör det samma för att man som medborgare ska bli accepterad. Då som nu lider dessa patriarkat av vaneföreställningen av att de är gud makten och härligheten. Då som nu har de följeslagare som säljer själen för att man blivit duperad och inte tänker själv. Låt oss hoppas att detta bästa före datum alliansen har. Inte får stanna 4 år till och sprida egoismen….

 3. Eva

   /  september 15, 2010

  Här är rapporterna om hur det gått för de utförsäkrade, från Arbetsförmedlingen:

  Klicka för att komma åt aterrapp_arbetslivsintro_100802.pdf

  och från Försäkringskassan:

  Klicka för att komma åt notis_100831_uppfoljning.pdf

  Är det förresten bara en tillfällighet att vi inte sett skymten av Christina HP de senaste veckorna? – Tror knappast det…

 4. Eva

   /  september 15, 2010

  Läste just en förskräcklig historia om hur alliansens sjukregler drabbar oskyldiga: http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

  Sammanfattning: En kvinna som jobbat hårt i hela sitt liv, ca 30 år, drabbas för fem år sen av en ovanlig, och i hennes fall obotlig, sjukdom – akromegali: Hon får till att börja med sjukersättning, men trots flera specialisters utredningar och intyg på att hon aldrig mer kommer att kunna arbeta, och trots att hon är så dålig att hon vissa dagar inte kan ta sig ur sängen, utförsäkras hon och överfördes i somras till AF. Hon får sen inga pengar alls, måste be om hjälp på socialen, tvingas nu att sälja sin lägenhet, hennes trygghet och borg, inom fyra månader. Hyreslägenheter går så klart inte att få tag på i Stockholm inom den tiden, och alliansen vill ju bara bygga bostadsrätter, så antalet tillgängliga hyresrätter minskar. Istället tas hon in på psyket, eftersom hon helt bryter ihop.

  Läs hela!!

 5. Eva, tack för länken! All borde läsa det här, ska länka i nästa bloggpost och från facebook. Alla borde läsa det här!

 6. Vi kommer i alla skepnader, vi som har utförsäkrats, olika diagnoser, olika förutsättningar, olika åldrar, vi är individer som sumpade sista chansen till att få rehabiliteras.

  Några kommer visst att få komma ut i arbete, kanske kommer de att må jättebra och jag är lycklig för deras skull förstås, men det är en KATASTROF att hamna i den här cirkusen. Det är inte mänskligt, det är livsfarligt, ibland känns det som att vi lika gärna kunde börja valla utförsäkrade över obevakade järnvägsövergångar…..

  Jag är STARK, jag är full av känslor och jag reagerar ofta, men jag är lika ”frisk” i skallen som jag är ”sjuk” i huvvet, ep, och det här krossar mig…. Jag har försökt haka på kampen som pågår på internet, det är många utförsäkrade som bokstavligen kämpar för sin överlevnad, och så länge man har orken att bli storjävla arg, ja då går det bra. Men vet ni vad, ingen orkar med att leva på helspänn jämt..

  Vi har inte gjort nåt FEL, vi jobbade sönder oss, vi kanske bara hade oturen att födas med en krämpa, rusade in i den fd väggen, insjuknade… Vi är inte kriminella, vi ska INTE straffas och ändå fortsätter det, dag ut och dag in.

  Propagandan från Alliansen har gått in så hårt att det är svårt att ens få egna kamrater att tro vad som händer, även om de ser oss leva mitt i allt… När människor inte ens bryr sig om sina vänner, sina syskon, sina grannar utan bara tuffar på framåt, håller för både ögon och öron, då kommer ingen att se den lilla människan längre..

  Vet ni hur svårt det är att hålla kvar tron på rätten till att få leva i säkerhet, att våga tro en framtid, när ingen bryr sig? Jag förstår ärligt talat inte ens meningen med min egen existens längre, förutom att vara mamma då… Men mammor måste också ha pengar…och hälsa…

 7. Alliansen påstår hela tiden att det skulle vara enstaka fall som hamnat i kläm med de nya sjukreglerna, men det är ju lögn! Mängder med människor har drabbats och jag tar upp en rad exempel på min blogg.

 8. Tveksam

   /  september 17, 2010

  Bara en liten parentes …

  Pensionen är INTE uppskjuten lön. Dagens pensionssystem är till största del ett fördelningssystem där dagens skattebetalare betalar till dagens pensionärer.

  … och om alla pensionärer skall kunna leva ett gott pensionärsliv framöver vill det till att det jobbas … jobbas … och jobbas …

  Annars går det utför med mycket … även pensionerna …

  Och … inte att förglömma. Alliansen har lyssnat … lärt … ändrat reglerna så att de INTE skall kunna misstolkas av nitiska handläggare och tjänstemän. Och även detta … att man lyssnat in … ändrat … förtydligat … misstänkliggörs av dig och andra … Är det inte bra det då? Att man ändrar så att reglerna skall bli klara och tydliga att tolka?

  Misstolkas ändå reglerna … måste de utsatta gå till högre instans och klaga …

  Sjuka skall inte jobba … sa Fredrik Reinfeldt klart och tydligt i en partiledarutfrågning.

  Men de som KAN jobba MÅSTE försöka jobba och dra sitt strå till stacken.

  Annars finns det inget välfärdssystem kvar i slutändan för vem skall betala för de ökande antalet åldringar … om det inte jobbas.. och bidrag till sjukskrivna och en bra vård och omsorg …

  Och Alliansen har … det säger sig självt … aldrig menat att tvinga ut folk som är SJUKA, obotligt SJUKA, inte HAR arbetsförmåga … på arbetsmarknaden.

 1. Stefans konspirationer: Skillnaden är nu hårfin om Sverige väljer jobb och välfärd eller fortsatt ökade klyftor!
 2. Detta gör mig livrädd för ytterligare fyra år med alliansen. | Annarkia
 3. Detta gör mig livrädd för ytterligare fyra år med alliansen. | Annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: