Det viktigaste valet hittills…

Stellan Skarsgårds lysande tal i Kungsträdgården i går…

I går glänste Mona Sahlin både i kungsan och i den direktsända valdebatten mot Fredrik Reinfeldt. I går blev det också mycket tydligt vad som skiljer de båda statsministerkandidaterna åt. När de i början av debatten fick frågan ”vad står på spel för dig personligen?” – visade svaren hur  olika de båda ser på valet. En tävling i personlig popularitet eller en fråga om politikens innehåll?

Fredrik Reinfeldts svar, citat;

– Ja, varje möte med väljarna betyder mycket för oss som är i politiken. Om man får ett förnyat förtroende eller om man ska fundera över sin fortsatta gärning.

Mona Sahlins svar, citat;

– Det handlar inte om Fredrik Reinfeldt och mig. Det står mycket på spel för dom  som i dag är arbetslösa, dom som är sjuka och blir utförsäkrade. Det är politikens innehåll det här valet handlar om. Inte om våra karriärer.

Tydligare än så kan valet inte bli!

Nu återstår bara en vecka till (som Stellan Skarsgård uttryckte det i går) ”det viktigaste valet” hittills i våra liv. Det är nu det gäller – om fyra år är det för sent.

I årets valrörelse tycks det vara tabu att tala om politik och ideologi. Arbetsplatserna tystnar, media satsar på komik (men det finns ingenting komiskt i det som händer just nu) och upprepar gärna mantrat – alla partierna tycker likadant. Det spelar ingen roll vad ni röstar på. Men, de ideologiska skiljelinjerna har aldrig varit tydligare.

I dag kan vi läsa om hur både Opinionsinstituten och Media ägs och styrs av borgerliga intressen. De vet hur de vill att svenska folket ska rösta – och de har under det senaste halvåret gjort allt för att få oss dit de vill.

När det gick för bra för de rödgröna i opinionsundersökningarna (för ett par år sedan ledde de rödgröna med nära 20%, och i mars ledde de med 10%), då började media istället satsa på frågor som handlade om ”ledaregenskaper” och personlig popularitet. Till slut har man lyckats påverka och driva opinionen i den riktning man vill…

Men vill vi gå i ledband? Kan vi inte tänka själva? Visst är det dags att valet nu börjar handla om politik, ideologi och vilken framtid vi vill leva i?!


Några intressanta artiklar om hur media och opinionsundersökningarna försöker styra vårt val….

Sveriges största dagstidningar driver valkampanj för alliansen; citat ab;

Varje dag stryker hundratals opinionsbildare på landets ledarredaktioner alliansen medhårs. Oavsett vad man anser om det faktum att 90 procent av ledarsidorna är borgerliga, är det helt i sin ordning då ledarsidans uppgift är just att vara ställningstagande. Men den här valrörelsen skiljer sig från de andra: det öppna tyckandet har tagit över även på nyhetsplats.

….

Läs hela!

Ingenting får svida i årets valrörelse, Ulrika Kärnborg ab, citat;

I synnerhet i denna valrörelse där ideologiska skiljelinjer skickligt sopats under mattan av i stort sett enhälligt alliansvänliga medier, får partiledarna gärna prata om vad som helst.

Bröstpumpar, Ekelöf och drömska fotografier av Människan Fredrik Reinfeldt går bra. Anders Borgs hund. Bara det inte är politik.

….

Valets profeter ska upp till bevis, svd, citat;

I de svenska opinionsinstituten finns kommersiella intressen och invecklade partipolitiska band. Samtidigt sägs deras mätningar vara bland de mest träffsäkra i världen. Nu väntas ett ödesval för bolagen, som får allt svårare att göra bra mätningar.

…..

De kallas institut, möjligen för att tillskänka dem en air av trovärdighet, men är vinstdrivande bolag. Enbart Statistiska centralbyrån och dess väljarbarometer står fri från kommersiella intressen.

…..

–Medierna spelar för mycket på osäkra mätningar. En opinionsundersökning är en metod, och inte en exakt vetenskap. Man ska alltid hålla sig skeptisk (Jesper Strömbäck, professor i‑medie- och kommunikationsvetenskap vid Mitthögskolan)

Mätning kan styra väljarna, svd, citat;

Det råder stor enighet inom forskarvärlden om att väljarna påverkas av opinionsmätningar, vilket gjort dem omdebatterade i hela världen.

*

P.S. Tillägg…. Arbete ger frihet (Arbeit macht frei)


Moderat valpropaganda – Emil Brobergs blogg

Missa inte; Kristdemokraternas väljare grundluras, Emil BrobergBorgarna utförsäkrar döende, Lärarnas tidning Utförsäkrad lärare väntar på att sägas upp

Bloggat; Esbati, Nemokrati, HBT-sossen, Badland Hyena , Åsa Westlund, Eva-Lena, Martin Moberg, Ylva JohanssonPeter Andersson

Mer – Netroots

Mer media; ab1, ab2, ab3, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, dn1, dn2, dn3, exp1, exp2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Jag brukade få svara på opinionsmätningar från Novus, men har slutat få dessa. Har funderat över varför. Eller är det het enkelt för att de byter ut folk de skickat sina undersökningar till efter ett tag? Fast jag kan inte låta bli att undra… http://www.novusgroup.se/index.php?pg=67&prm=page

 2. AndreK

   /  september 13, 2010

  Om valet nu är så viktigt; varför är då Mona kvar? Så länge hon står vi rodret tappar Socialdemokraterna! Det är bedrägligt att försöka ”berömma Mona bra”, det går inte!

  Om fyra år är det val igen, då är oddsen än sälre om Mona är kvar? Vad ska få folk att fatta detta?

 3. Fan vilket bra inlägg! Du tar upp mycket bra är inne!

  Ha det bra!

 4. Björn Bergström

   /  september 13, 2010

  Detta är otroligt, plötsligt är alla medier högervridna. Var journalisterna partiska och högervridna när de med närmast skadeglädje skrev om moderata valstugeskandalen, fp:s dataintrång och ministeravgångarna. Det är väl för f-n deras demokratiska plikt att skriva om bägge sidors eventuella skandaler och misslyckanden. Detta är demokrati! Någon måste förlora i allmänna val, det gäller även vänsterpartier!

 5. Heja Mona!

   /  september 13, 2010

  Hur många borgerliga tidningar lever på
  press-bidrag (= våra skattepengar)
  och som de driver allianskampanj för?

  Ska våra skattepengar gå till alliansens valkampanj?

 6. Arbeit macht frei?

   /  september 13, 2010

  blir på svenska:

  Arbete ger frihet (M)

 7. Ulla

   /  september 13, 2010

  Här i Gävle har vi Arbetarbladet. Idag skriver Gästkrönikör Jenny Wrangborg ett bra inlägg i RUT-debatten:”Det är för mig helt orimligt att vi genom skatten ska vara med och finansiera de rikas städning, och sen dessutom göra jobbet”. Sedan har min son Kristian Ekenberg ett fint reportage från utdelningen av Stig Dagermanpriset från Laxön i Älvkarleby, som i år gick till den urugyaiske vänsterförfattaren Eduardo Galeano. Läs på http://www.arbetarbladet.se Ledarsidan respektive Kultursidan.

 8. Apan

   /  september 13, 2010

  ”I dag kan vi läsa om hur både Opinionsinstituten och Media ägs och styrs av borgerliga intressen. ”

  Om nu pressen går i de ”borgerligas” ledband, varför skriver man då om detta? Du slår ju hål på din egen hypotes i samma mening som du formulerar den.

  I övrigt har Björn Bergström en bra poäng i samma anda.

 9. Kent Karlsson

   /  september 13, 2010

  Att de gamla vanliga högeranhängarna röstar på Alliansen är ju inget konstigt, men om en ”vanlig arbetare” gör det förefaller lite märkligt! Ja kanske inte ändå, det finns ju en förklaring! Förklaringen är propaganda-maskineriet som Alliansen använder sig av! Jag måste erkänna att de är otroligt skickliga på marknadsföring och att manipulera människor!
  Det som är skrämmande är att inte flera ser igenom alla dessa nya ”fina” ord de svänger sig med! Allt för många verkar inte se vad som döljer sig bakom dessa ord och vad som gömmer sig mellan raderna på det de skriver!
  Ett exempel där propagandamaskineriet har lyckats särskilt bra (ur Alliansperspektiv) är jobbskatteavdraget! Jobbskatteavdraget har flera syften: 1. Skapa en låglönemarknad, vilket är nödvändigt för att jobbskatteavdraget skall ha någon som helst effekt på jobbutbudet! Detta är flera nationalekonomer ense om!
  Citat:
  ”Regeringens kalkyl att jobbskatteavdraget ska öka antalet sysselsatta med 75.000 personer är svårt att leda i bevis. Tesen ifrågasätts inte bara av den rödgröna oppositionen, utan även av nationalekonomer.
  En av dem är Magnus Henrekson, vd för Institutet för Näringslivsforskning. Han menar i en studie att det inte blir några extra jobb om inte samtidigt löneökningarna hålls nere och/eller andra åtgärder vidtas för att underlätta anställningar. Henrekson tycker att regeringen borde ha varit tydligare i sin pedagogik här!” Slut citat.
  Man bäddar för det här med ”working poor”, som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner.

  Så är jobbskatteavdraget något vi ”vanliga arbetare” tjänar på i förlängningen eller finner vi inom några år att vi i realiteten får en tunnare plånbok? Ja det är ju upp till var och en att själv avgöra!

  2. Döda solidariteten mellan arbetare. Med att döda solidariteten menar jag att det slår in en kil mellan de arbetare som har jobb och de arbetare som pga arbetslöshet eller sjukdom inte har det! För att ytterligare förstärka den här kilen hamrade man samtidigt in i folks medvetande att de arbetslösa och sjuka bara är ”lata bidragstagare” som stjäl samhällets resurser som de som har arbete sliter ihop!
  De ”glömde” liksom att nämna att de som blivit arbetslösa eller sjuka inte själva valt att bli det!
  Vad många som nu gläder sig över ”en månadslön extra” tycks glömma är att de själva kan drabbas av arbetslöshet eller sjukdom! De tycks inte heller vara medvetna om de avgiftshöjningar som infördes samtidigt med jobbskatteavdraget eller de avdragsmöjligheter som togs bort!
  För att du idag skall ha ett någorlunda vettigt skydd vid arbetslöshet eller sjukdom måste du köpa privata försäkringar, hur mycket av jobbskatteavdraget får du då kvar?
  Vi som har tittat bakom Alliansens vackra fasad fasar för fyra år till med dem vid rodret!
  Fackets arbete har försvårats och kommer att ytterligare försvåras! De har tagit bort den samlade forskningen om arbetslivet (som gjorde att vi systematiskt kunde förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser) och sänkte anslaget till Arbetsmiljöverket (så att antalet inspektörer nu i Sverige numera understiger den norm som FN-organet ILO satt upp)! Kan det möjligtvis vara näringslivets belöning för de hemliga partibidraget som är orsaken till dessa ”lättnader” för arbetsgivaren? Att,som Moderaterna gärna gör, kalla sig det ”det nya Arbetarpartiet”, efter dessa slag mot arbetare och deras arbetsmiljö förefaller för mig vara höjden av fräckhet!

  Utanförskapet har ökat med 70 000 MÄNNISKOR, inte ”bidragstagande parasiter”!

  Sjukvården kommer att i ännu högre utsträckning att privatiseras och bli dyrare där du som saknar privat sjukvårdsförsäkring inte kommer att vara välkommen! Kort sagt vi kommer att ha ”Amerikaniserats” ett par snäpp till!

  Jag blir faktiskt lite mörkrädd när man läsa att en del som säger sig har varit socialdemokrater men nu kan tänka sig att rösta på AB Alliansen för att de inte har förtroende för Mona! Självklart skall var och en rösta efter sin övertygelse. Men herregud, gör det i så fall med öppna ögon och titta på vilken politik som Alliansen drivit nu i fyra år! Fall inte i den fällan Alliansen (främst Moderaterna) vill, att det här valet skall bli ett ”president val”! Valet borde handla om politik och ideologi, kort sagt hur man vill att ALLA människor i Sverige skall må, inte bara de som för tillfället är friska och jobbar! Fall inte i fällan och låt dig köpas för några hundralappar/mån., för du kan vara övertygad att du i någon period av ditt liv kommer att få betala de hundralapparna dyrt i Reinfeldts Sverige!
  Lyssna på Reinfeldt när han säger: ”de som jobbar och de som inte jobbar”!
  Vad betyder dessa ord för dig? Vilken värdering får du uppfattning att han lägger in i dessa ord?
  Jag får uppfattningen att han menar: ”närande och tärande”!
  Han kunde ju valt andra ord som: de som är lyckliga nog att ha ett jobb och de som haft oturen att drabbas av arbetslöshet eller sjukdom!
  Hur många har hört honom uttrycka sig så?
  ”Det skall löna sig att arbeta” brukar han också säga.
  Ja, när i världshistorien har det INTE lönat sig att arbeta? Har a-kassan och sjukförsäkringen NÅGONSIN varit HÖGRE än en avtalsenlig lön? Det har jag i så fall missat under mina 51år!

  Så lyssna på vad AB Alliansen verkligen säger eller rättare sagt vad de INTE säger! Läs vad som står mellan raderna på vad de skriver! För all del gör likadant med vad de Rödgröna säger och skriver!
  Men framförallt låt inte det här valet handla om partiledare och/eller om den egna plånboken för tillfället fylls på med några hundralappar!
  Fråga dig själv vilken IDEOLOGI du vill skall styra det här landets vägval i framtiden!
  Fråga dig själv vilken FRAMTID du vill ge dina barn och barnbarn!

  Själv är jag allvarligt oroad vilken framtid mina barn och barnbarn skulle få med fyra år till med AB Alliansen vid makten! Det är inget skämt, jag är riktigt orolig!

 10. Eva

   /  september 13, 2010

  Uppsala Nya Tidning skrev på ledarplats att de inte särskilt skulle bevaka partiledarnas turné, utan koncentrera sin valbevakning på mer lokala frågor, och att man ska vara neutral på nyhetsplats. – När oppositionen kom fanns en liten notis på 11 rader längst nere på sid 12, med några korta ord om vad Mona Sahlin hade lagt fram för förslag. När alliansbussen kom nån vecka senare var nästan hela sid 12 ett reportage med stora bilder på ministrarna och intervjuer med nöjda åskådare. Neutral – knappast!

  En kommentar till Kent Karlson: jag håller i stort sett med dig, men tänk också på att om man är sjuk FÅR man inte teckna privata försäkringar! Vi som är sjuka och utförsäkrade skulle aldrig släppas in där – det är för stor risk. Det är därför vi måste slå vakt om våra solidariska trygghetssystem. Vi måste bevara hela välfärdsäpplet – inte nöja oss med ett kärnhus!

 11. Patrik Johansson

   /  september 14, 2010

  hahaha. Arbete ger frihet = Arbeit Macht Frei

  Kul är också att moderaterna kallar sig för arbetarparti.

  Socialdemokraterna är ett arbetareparti.

  Dock verkar de borgerliga demagogerna/spinndoktorerna ha glömt varför det heter arbetarEparti och kallar sig för ”det enda arbetarpartiet i Sverige”.

  Det är sant men NSDAP kallade sig också för ”arbetarparti”, just av samma anledning, alltså för att charma in sig hos arbetarklassen. Moderaterna följer de tyska nazisternas stövelspår

  För de historiskt okunniga

  NSDAP = NationalSozialistiche Deutsche Arbeiterpartei.

  under deras tid vid makten spärrades tyska socialdemokrater in i fängelser och läger, bland många andra grupper som sågs som paria i samhället.

 12. Apan

   /  september 15, 2010

  @Patrik

  Det är alltid lika pinsamt när ultravänstern försöker dra paralleller mellan nazism och dagens ”höger”. Det räcker uppenbarligen inte att de i princip är varandras motsatser; individualism vs ”gruppism” och fri marknad vs statlig kontroll.

  Självklart har folk olika åsikter om politik, men ska man inte diskutera sakfrågor istället för att kasta skit?

 1. Sanningen om samhället – 2010-09-13 EM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: