En bluff är en bluff är en bluff…

Visst kan man ibland undra över vissa saker så här i valtider….. som till exempel varför alla hyllar Anders Borg och hans sätt att hantera krisen.

Precis denna fråga funderar ”siffernisse” kring i Lena Andersson ”hjärtefrågespalt” i DN i dag, citat;

Hej hjärtefrågespalten. Det har blivit ett mantra att regeringen skött ekonomin exceptionellt bra. Detta trots att vår BNP i fjol sjönk med fem procent, mer än övriga Europas och dubbelt mot USA. Enligt SCB var 2009 det sämsta året för svensk ekonomi sen andra världskriget. Arbetslösheten är 8,5 procent. Hur kan detta betecknas som framgångsrikt? När enstaka oppositionspolitiker påpekar saken och att det är de stora överskotten från tidigare som räddat ekonomin avfärdas det med förlöjliganden. Svar till Siffernisse.

Hej Siffernisse. Nationalekonomi utgör en annan dimension, inte åtkomlig för allas förnuft. Vår främsta exeget Anders Borg har en stark förkunnelse. Man kan inte avläsa BNP-kurvan på det förenklade sätt du föreslår. Här får man lita på dem som studerat skrifterna i original. De i oppositionen som gläfser kan vara lärda uttolkare, men de sitter fast i en gammal föreställning om att tillvaron går att påverka. I dag vet vi att finanskriser inte kan betvingas av politik. Arbetslösheten kan tyckas bekymmersamt hög, framhåller finansministern ödmjukt, men människan spår och Gud rår.

Anders Borg, förlåt jag menar Gud, är i alla fall återhållsam, försiktig, varsam och stabil…. och har alltid varit det, eller hur? 😉

Ni såg väl förresten Anders Borgs lugna, försiktiga och sansade debatteknik i TV4 häromdagen? Repris i Elfte timmen i går (ca.50 sekunder in i programmet)

Men, det finns fler bluffar än Borg  i denna valrörelse… ja, i själva verket kryllar det av dem….

I veckan spreds till exempel en KI-rapport i media där det sades att RUT-avdraget skulle vara gratis för staten… nu visar det sig att det var en fem år gammal rapport beställd av arbetsgivarorganisationen Almega som helt plötsligt dammades av.

Dagens Industri, citat;

– Många har ringt till oss och trott till oss att det här är en ny bedömning, men den är från 2005 och det var ju innan RUT kom på plats.

Är det KI:s åsikt att RUT är gratis för staten?

– Det är svårt att säga… man kan väl säga så mycket att det i alla fall inte är direkt fel. Och vi var väldigt tydliga i analysen att slutsatserna var ytterst osäkra, säger Mats Dillén.

Kan man veta om det har det skapats 10 000 nya jobb?

– Nej, det kan man inte veta.

Mats Dillén bekräftar också att KI:s fem år gamla analys finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega.

Media rapporterar utan att reflektera eller granska – så blir en lögn en sanning…. så blir en bluff upphöjd till Gud….

*

Läs också:

Många redo att byta block... mest rörliga men samtidigt säkra på vinst är de borgerliga väljarna

Björn Johnson om fallet Jörg TeichertSjukreglerna får perversa effekter

*

Bloggat; Högbergs tankar, In your face, Hållplats Hådén, Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Daniel

   /  september 11, 2010

  Det är ganska självklart att BNP sjunker när hela världshandeln påverkas negativt, eller hur? Anledningen till att Anders Borg hyllas, vilket du verkar undra över, är att han är i princip den enda finansminister i hela Europa och halva världen som hade vett nog att inte göra vad även de Rödgröna föreslog, nämligen att spendera en massa pengar på att få igång produktionen. Det ledde till att Sverige idag har Europeas bästa offentliga finanser, vilket ger oss ett oerhört bra utgångsläge inför kommande år.

  Du kan inte kritisera det faktum att hela världens finansexperter hyllar honom och berömmer honom för hans arbete. Du kan ha personliga åsikter om hans politik, men att påstå att han gjort ett dåligt jobb är bara löjligt. Du har ingen som helst trovärdighet på det området, du kan inte säga emot ekonomiska och politiska auktoriteter hur gärna du än vill.

 2. Patrik Johansson

   /  september 11, 2010

  Anders Borg är en femöresekonom. Tillber säkert Milton Friedman hemma i garderoben. Han har säkert fått sin ekonomexamen i morgonflingorna precis som Littorin (fuskexamen från USA).

 3. Lars Z

   /  september 14, 2010

  Polis och åklagare i Uppsala utreder om det begåtts något brott när fackförbundet Byggnads i förra veckan samlade väljare för att sedan gå iväg och förtidsrösta i Uppsala. Syftet ska ha varit att byta regering.
  Det är en privatperson som anmält händelsen. Anmälaren menar att det är olagligt att göra så här eftersom Sverige har fria och hemliga val.
  Nu ska åklagare Anders Wahlberg utreda det hela. Brottsrubriceringen är tillsvidare otillbörlig verkan vid röstning.

  Det här är väl ändå inte schysst. Det har i varje fall fått mig att byta block från de rödgröna till alliansen.
  Även om det formellt inte är blir bedömt som ett brott så känns det oerhört fel med kollektivröstning – Nordkorea nästa?

 4. peter

   /  september 14, 2010

  Säger bara: herregud !

 1. Sanningen om samhället – 2010-09-11 EM
 2. Jinge.se » Sverigedemokrat överfallen
 3. Welfare eller warfare, det avgör Du! | Annarkia
 4. Konjunkturinstitutet megafon för RUT då 5 år gammal rapport lanseras som nyhet | Anna Vikström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: