På tal om människosyn….

Anne Carlsson från Reumatikerförbundet och Mona Sahlin skriver i dag en utmärkt debattartikel i SvD. Där tar man upp precis det jag skrev om i går – hur den nya sjukförsäkringen drabbar de kroniskt sjuka extra hårt.

Sjukförsäkringen måste göras om, citat;

…..

Sedan regeringen genomdrev de stora förändringarna av sjukförsäkringen har rapporterna duggat tätt om hur illa människor drabbats av de nya reglerna. Reumatiker är en av de grupper som drabbats hårt. Problemen är flera. Många i den här gruppen klarar att jobba deltid men behöver ha sjukpenning eller sjukersättning på deltid. Efter 180 dagars sjukskrivning ska man enligt de nya, byråkratiska reglerna prövas mot jobb som inte finns i praktiken. Finns det då, åtminstone i teorin, något arbete som man skulle kunna utföra på heltid, upphör sjukpenningen. Då återstår att gå till Arbetsförmedlingen och ställa sig sist i kön för ett nytt arbete. I värsta fall tvingas man till och med säga upp sig från det arbete man har.

….

Läs hela!

*

Idag skriver också Lars Ohly (v) en viktig och bra artikel på på SvD opinion om riskkapitalbolagens härjningar inom vår skattefinansierade och gemensamma välfärd.

Släng ut välfärdens fiende, Citat;

Vänsterpartiets huvudbudskap under den här valrörelsen är att vi vill ha världens bästa välfärd – utan privata vinster.

Vård, skola och omsorg ska bedrivas som gemensam verksamhet och de pengar som blir över ska gå till förskolebarn, elever, personer med funktionsnedsättning, sjuka och äldre. Inte till aktieägare.

Läs hela här!

Artikelförfattare är alltså samme Lars Ohly som KD:s Göran Hägglund i går jämförde med Jimmy Åkesson. ”- De har samma människosyn”.

Jag förstår att det måste skrämma Hägglund att Lars Ohly inte tycker att riskkapitalbolag ska kunna göra stora skattefria pengar på sjuka, funktionshindrade och äldre. Något som Hägglund själv applåderar….

Men annars blir det nästan komiskt när ”det varma och mänskliga partiet” KD – som ohämmat sparkar på de som redan ligger, anser att människors rättigheter beror på sexuell läggning och skenheligt uppmuntrar riskkapitalbolag att tjäna pengar på andra människors olycka – ger sig in i en sån här debatt.

Vänsterpartiet står i alla fall upp för alla människors rättigheter och lika värde. Det gör varken KD eller SD ….. vilka partiers människosyn liknar varandra nu igen Göran?

…och inte bara människosynen för den delen …

Göran Hägglund och Jimmie Åkesson… eller tvärtom, kanske? 😉

*

Missa inte ETC Visst blir du manipulerad

*

Till sist tar jag mig friheten att låna ett par filmsnuttar från Alliansfritt Sverige. Ni såg väl TV4 debatten i går?

*

Läs mer om riskkapitalbolagens vinster i vården; Blogg – Välfärdens kärna till salu, ETC Vården vinstmaskin för riskkapitalbolagen, Alliansfritt; Syftet med privatiseringarna, Stockholmsrean,

Bloggat; StorstadMitt i Steget, Johan Högberg, Martin Moberg om klyftor, Annarkia, Netroots
Media om valet; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, exp1, exp2, exp3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Surgubben

   /  september 10, 2010

  Tråkigt för er men den socialistiska delen av Sverige – den som kallas ”välfärdssamhället” – har helt enkelt börjat kosta för mycket.

  Tänk på att försvaret är mer eller mindre nerlagt.
  Polisen hinner bara det absolut nödvändiga
  Skolorna får allt mindre resurser. Det syns på att privatskolorna som arbetar effektivare gör stora vinster.

  Det socialistiska experimentet har helt enkelt kommit till vägs ände även i Sverige. I de länder där även näringslivet lades under de socialistiska styret har fattigdomen blivit till misär.

  Faktum är att alla ”kapitalistiska” länder erbjuder även de fattigaste bättre liv än de bästa socialistiska länderna.

  Om jag har fel får ni gärna upplysa mig.

 2. Micke

   /  september 10, 2010

  Ska man citera någon så ska man göra det rätt.

  ”- De har samma människosyn” är inte korrekt, iaf inte enligt artiklen du länkade till, och gissningsvis medvetet omformulerad för att ge enkla retoriska poäng.

  Uttalandet du refererar till är troligen ”–Båda står för en människosyn och en demokratisyn som jag inte kan förlika mig med. ”, vilket är väldigt annorlunda.

 3. Kajsa Warg

   /  september 10, 2010

  Surgubben! Eftersom jag gärna får upplysa dig, så tänker jag göra det. Du har faktiskt fel.

  Och sedan så är Sverige, och har aldrig varit, och kommer inte att bli ett socialistiskt land.

  De länder som jag tror att du menar med de socialistiska var heller aldrig speciellt idiologiskt socialistiska utan närmare diktatoriska, eller styrda av extremt få.

  I övrigt så kan du gå in på oberoende statistik och läsa vart pengarna går i samhället, och du kommer antagligen se en fördelning som du inte förväntat dig med tanke på dina uttalanden.

 4. Jack

   /  september 10, 2010

  Surgubben. Att Sverige med sina, ännu fortfarande relativt höga skatter, liksom Finland och Danmark ligger högt upp då man mäter konkurrenskraft (se t.ex. WEF:s lista över detta som publicerades i veckan) blir lite märkligt med ditt resonemang.

  Dessa högskatteländer (socialistiska enligt dig?) har uppenbarligen en bättre konkurrenskraft än de ”kapitalistiska” länder du säger dig hylla.

 5. Porsbjer

   /  september 10, 2010

  @surgubbe
  Varför ska vi ta dig på allvar? Du är ju helt världsfrånvänd.
  Det vet alla med lite utbildning att de samhällen som är tryggast och bästa att leva i också kostar minst. Vänta du tills brotten är uppe i nivå med USA så får du se på kostnader. Underlig ekonomi där…

  Vem är du som påstår dig veta vad välfärden kostar? Hur kan du påstå att det är ”en ände” på något så luddigt uttryck som socialistiskt experiment, – efter alla år med den svenska modellen?
  Bevis tack, för de rödgröna håller inte med dig, så det påståendet får du stå för själv.
  HUR får du ihop skolorna här ovan? Dvs :Vad hade de två meningarna om skolan med varann att göra?

  VILKA är de kapitalistiska länderna du påtalar?

  HUR ska man kunna säga att du har fel om du inget har sagt med de där orden?
  Du är ju lika luden i munnen som Reinfeldt, som HELA TIDEN PRAKTISERAR TEKNIKEN ”ATT SVARA UTAN ATT SÄGA NÅGOT” (och rakt av ljuger resten av tiden).

  Jag är ledsen, men du verkar bara korkad.

 6. Du har fel surgubben,
  ok, nu är du upplyst 😉

 7. Eva

   /  september 10, 2010

  Det är väl klart att det är brist på resurser inom vår gemensamma sektor, när så stor del av finansieringen tagts bort genom jättelika skattesänkningar som till största delen gynnar de som ändå har råd att betala för sig ur egen ficka! Fram för en gemensamt finansierad välfärd – och hela välfärden, inte bara kärnhuset!

 8. Jag har en annan ideologisk bas att stå på än du ilse-mari, men rätt ofta kommer vi till tämligen likartade slutsatser rent konkret, verkar det som.

  Läs t ex detta, och mina andra texter om det tredelade samhället. Och mitt kapitel om integritet också, det hänger liksom ihop integritet och värdighet.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/09/det-ar-integritetskrankande-att-bli.html

 9. Ja kan bara instämma och konstatera att KD:s valspråk: Ett mänskligare Sverige ter sig mer och mer ironiskt. Folkhälsominister Maria Larssons (KD) ständiga tjat om mer kompetensutveckling och kunskap i barnomsorg och äldreomsorg så fort bristerna i dessa verksamheter diskuteras är ju inte bara irriterande – det är frustrerande och sjukt hur hon vägrar se verkligheten som den är – det är personal som fattas, inte kunskap. Titta gärna in på min blog också! Tack för en bra blog, ett hjärta rött!

 10. johnny dillkvist

   /  september 10, 2010
 11. Hugo

   /  september 10, 2010

  Rödgröna Alliansen är körd och tur är väl det.

 12. Surgubben:
  Och när har Sverige varit ett socialistiskt samhälle? Aldrig. Det har under vissa perioder varit socialdemokratiskt, det var under de perioden som de flesta svenskar fick det mycket bättre och fick chanser de aldrig hade fått annars.

  För det andra är det struntprat att säga att Sverige inte har råd. Sverige som nation har aldrig varit rikare, svenskarna har aldrig varit så produktiva/person som nu.

  I de länder du talar om, som visserligen inte hade skapat samma välfärd för sina befolkningar som Socialdemokrater i Väst, har fattigdomen bredd ut sig katastrofalt sedan de utsattes för att bli nyliberala experimentverkstäder. Medellivslängden har sjunkit med c:a 8 år. Baltstaterna har drabbats otrolligt hårt av kapitalistisk utsugning, inte minst från svenska banker, och där har produktiviteten sjunkit otroligt, liksom levnadsstandarden.

  Så var snackar du om? Lär dig mer modern politisk historia och dessutom mer om vad som händer i världen idag.

 13. Michael Häggqvist

   /  september 13, 2010

  Tack vare Sahlin så är de röd-kommunistiska-gröna KÖRDA i årets val….

  Tack Mona för det!

 1. Saker jag kunde ha sagt « PåRiktigt
 2. Utanförskap borde kallas utslagning, men inget är ödesbestämt – det är en fråga om politik… « reflektioner och speglingar II…
 3. När den brutala regeringspolitiken får ett ansikte « Joakim Hörsing
 4. Saker jag kunde ha sagt | PåRiktigt 2.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: