Kalla fakta om utförsäkringen

För att illustrera hur de nya sjukreglerna drabbar de med ohälsa efterfrågar media ofta personer som har råkat illa ut. Media vill till varje pris ha ”verkliga” människor – någon som läsaren kan identifiera sig med. Men många av de som ställer upp och berättar om sin svåra situation får sedan ta emot ytterliggare en smäll – de blir offentligt hånade och tvingas ta emot förnedrande kommentarer.

Det kanske värsta exemplet var väl när Helena Rivière (M) och Gunnar Axén (M), aktiva och ledande moderata politiker, gick ut på aftonbladets debattsida och offentligt hånade en utförsäkrad som inte längre visste hur hon skulle klara sin livssituation, sin sjukdom och sin ekonomi. De flesta som i dag är modiga nog att gå ut med sitt namn i media och berätta om hur de drabbats kan räkna med föraktfulla och hånfull kommentarer från allt från anonyma läsare till aktiva politiker. Dessa kommentarer tycks numera ingå i alliansens valarbete.

Men paradoxen är – när sedan ett verkligt fall når någon av de ansvariga allianspolitikerna – då är det bara ett ”enskilt fall”. Ett undantag  som beror på någon enskild handläggare. Ett fall som de varken kan eller vill kommentera. Så dödar det enskilda fallet effektivt alla fakta och all debatt.

Men verkligheten visar att alliansens sjukförsäkring inte fungerar – vare sig generellt eller individuellt. De enskilda exemplen är bara toppen av ett isberg. Ett isberget som består av alla dom som inte vågar, vill eller orkar framträda i media. Ett isberg som består av kalla fakta.

Här är några av dessa fakta….

 • 7 av 10 kommuner anser att de nya sjukreglerna är ett skäl till att antalet socialbidrag ökar kraftigt.
 • 88 procent (12 575 personer) av dem som utförsäkrades vid årsskiftet hade skrivit in sig hos AF fram till den 30 juni. För att få en ersättning att leva av är detta ett måste.
 • Ungefär 50 procent (7 100 personer) av de utförsäkrade hade, fram till och med 31 juli, sjukanmält sig eller ansökt om sjukpenning eller rehabiliteringspenning. Dessutom har 93 personer har beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning efter den 1 januari 2010.
 • Fram till 31 juli hade ca 40 procent (5 836 personer) återvänt till sjukförsäkringen, d.v.s. de hade fått sin ansökan till FK beviljad.
 • Endast 2,5 procent (362 personer) hade fram till 30 juni fått ett osubventionerat jobb på arbetsmarknaden. Hit räknas även de deltidsanställda, tillfälligt anställda, timanställda och de med tidsbegränsade anställningar.
 • 0,8 procent hade återvänt till anställning hos sin gamla arbetsgivare. Här är det, enligt AF/FK-uppgifterna oklart om och i vilken omfattning dessa personer arbetade innan de utförsäkrades.
 • Ungefär 5 procent (710 personer) hade arbete med någon form av samhällsstöd. Hit räknas anställning vid Samhall, offentligt skyddat arbete, trygghets- och utvecklingsanställning och lönebidragsanställning.
 • 1,7 procent (255 personer) hade ett s.k. nystartsjobb.
 • Ungefär 28 procent (3 948 personer) fick fortfarande den 30 juni aktivitetsstöd pga av att de deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Arbetsförmågan hos denna grupp har således ännu inte prövats mot den reguljära arbetsmarknaden. Hur många av dessa som, när de lämnar AF-programmet, kommer att återvända till sjukförsäkringen är därför oklart.
 • 5,5 procent (782 personer) har lämnat AF men ej återvänt till sjukförsäkringen. Majoriteten av dem bedöms dock ha sökt ersättning från FK.
 • 4,1 procent (589 personer) var 30 juni arbetslösa, d.v.s. inskrivna som arbetssökande vid AF.

En undersökning gjord av av fackförbundet ST hos de handläggare som möter de utförsäkrade visar att;

 • 76 procent anser att de som utförsäkras behöver mer vård och medicinsk rehabilitering.
 • 69 procent menar att det behövs mer av arbetslivsinriktad rehabilitering än i dag.
 • 58 procent anser att det behövs större möjligheter till subventionerade anställningar.
 • 65 procent menar att de lagar, regler och politiska beslut  som de jobbar efter inte är anpassade till behoven hos de människor de möter.

När regeringen lade fram sitt förslag, om introduktionsprogrammet vid AF, räknade man med att endast 10 procent skulle återvända till sjukförsäkringen. I dag vet vi hur fel de hade.

Fakta visar att regeringens utförsäkringsexperiment är ett totalt misslyckande. De flesta utförsäkrade har blivit fattigare och många saknar i dag helt en ekonomisk trygghet och tvingas leva på anhöriga. De kastas mellan ersättningssystem eller lämnas åt sitt öde. De har inte blivit friskare – däremot mer stigmatiserade och utelämnade i ett verkligt utanförskap.

I dagens DN skönmålar ledarskribenten utförsäkringsexperimentet och slår ihop alla som ännu inte återvänt till sjukförsäkringen (enligt statistiken) till en grupp på 60 procent – som man säger ”har eller söker arbete”. Men – för att få en ersättning att leva av måste de som utförsäkrats skriva in sig hos arbetsförmedlingen (alltså söka arbete). Det betyder inte att alla dessa har blivit friska nog att arbeta.

I DN:s värld är sjukförsäkringen bara en besöksstation för de med lättare och tillfälliga besvär. Men verkligheten är en annan. Ett stort antal långtidssjukskrivna har istället kroniska sjukdomar eller smärttillstånd som aldrig kan botas. Det handlar om allt från reumatiska sjukdomar, psykiska diagnoser till kroniska cancersjukdomar. För alla dessa är deras sjukdom tyvärr ett ”tillstånd” som de tvingas leva med. För att klara av det krävs en trygg, bra och flexibel försäkring – utan bestämda tidsgränser.

En stor grupp som fallit offer för de hårdare reglerna finns inte ens med i utförsäkringsstatistiken. Det handlar om alla de med ohälsa som tvingas välja mellan att säga upp sig eller få sparken. Eller de som gått i tidig pension, eller de som väljer att hoppa av hela utförsäkringskarusellen och jobba deltid. De är istället en del av statistiken som visar på minskad ohälsa. Men – få av dessa har blivit friskare, bara fattigare.

Nästa gång ni hör en allianspolitiker avfärda ett verkligt fall som bara ett ”administrativt misstag” – tänk då på att fakta visar att ”de administrativa misstagen” inte är misstag. De är konsekvenserna av regeringens politik. De upprepas varje dag – med hjälp av lagar och regler statsminister Fredrik Reinfeldt och hans alliansregering själva har röstat fram – men nu vägrar att kännas vid…

*

P.S. Till sist – ännu en alliansväljare som har ångrat sig.… citat;

Sitter och tittar på en reklamfilm för Centern, där ungdomar kläcker ur sig kliche efter kliche, på slutet kommer så Maud Olofssons röst som säger att det inte ska bli några bidrag om Alliansen vinner.

Jag vill upplysa Maud och övriga i Centern att sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring är just vad de säger att de är, försäkringar som man betalar för under sin tid som arbetande och inte bidrag. Centerns reklamfilm visar bara på den klyfta som blivit efter fyra år. De och vi, där de är lika med bidragstagarna som kan omnämnas med förakt, vi är vi som har arbete och är friska och som har någon att se ned på.

Jag röstade på Centern i förra valet och gör inte om samma misstag igen. Jag blev sjuk och har nu fått stått ut med en förmyndarmentalitet från försäkringskassan där jag fortfarande efter fyra månader inte ens fått ett besked om jag får sjukpenning eller inte, en situation som gjort att min sjukdom förvärrats, mitt äktenskap är i gungning och mina barn som mår dåligt.

Så går det till i alliansens Sverige där vi sjuka och arbetslösa föraktfullt kallas för ”de där bidragstagarna”.

Läs; Så delar centerpartiet in sina väljare…

*

Fakta; Utredarna, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan,

Lästips; Vems skriver om de utförsäkradeSjukförsäkringen är misslyckad, Alliansen hotar välfärden, Ännu nyare nyspråk, Fler länkar – Leines blogg

*

Bloggtips; Eva Hillén Ahlström om socialbidragen, Monica Green om jobbpolitiken, Annarkia om dubbelt utanförskap, Jonas Sjöstedt om en blågrön regering, Martin Moberg om nyspråk, Reflektioner och speglingar om mer till dem som har, Storstad om a-kassan, mer – Netroots

Media om valet; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, exp1, exp2, exp3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Jack

   /  september 9, 2010

  Fakta sparkar brukar det heta. När det gäller sjukförsäkringen sparkar verkligen fakta (inte mist den fakta som presenteras i denna blogg) rakt mot regeringen Reinfeldt. Skulle dessa fakta kastas fram på bordet i valrörelsen skulle nog opinionssiffrorna se annorlunda ut.

  Man kan bara hoppas att våra medier snart börjar diskutera det som rör de flestas hotbilder (vad händer om/när jag blir sjuk/gammal/arbetslös?), inte bara de fås hotbilder (avskaffat RUT-avdrag, höjda fastighets- och förmögenhetsskatter osv.).

  Vi måste välta bort denna utvecklingshindrande koloss, som alliansregeringen är! Rösta rött i valet!

 2. När man själv är en i gruppen ”administrativt misstag” har man ingen chans att göra sin röst hörd.

  I månader får man kämpa för att följa regler och lagar som ingen kan förklara.

  I sex månader har jag försökt göra rätt men varje gång jag agerat har FK eller AF sagt ”oops – där måste nån ha sagt fel fel”. För varje papper jag blivit ombedd att fylla i har jag fått tio tillbaka.

  Man orkar inte och det enda målet blir att minimera antalet myndighetskontakter så att man får minsta lilla chans att orka försörja sig själv.

  Tack för att du orkar – en dag kommer verkligheten i kapp alla politiker – hoppas jag.

 3. Hej och tack för ditt fantastiska inlägg om stupstocken. Bara dessa fakta ensamt skulle fälla alliansen om det bara kom ut till folk. Jag hoppas det är okej att jag använder dina fakta även på min blogg och även länkar till din.
  Tack för klara fakta!
  http://sossetanken.netroots.se/

 4. Man får hoppas att en tydlig majoritet har fått nog av detta fyraåriga högerexperiment och röstar till vänster i valet.

 5. mille

   /  september 9, 2010

  Nu är det så, att det finns 9 millioner friska i detta landet som
  tycker sig aldrig ha haft det bättre.

 6. Jag har slarvat bort mig själv i härvan kring det här nu, antagligen blir det bra nog tomt i pengapungen här hemma men då får det väl vara så..

  Ska försöka behålla lite fokus i huvvet för överlevnad också, att knäckas hinner jag med tids nog, oavsett hur jag gör misstänker jag…

  Alltid lika bra inlägg förstås!
  (Kram)

 7. Jag tror att filmen jag har på min sida kan vara av intresse 😉

 1. Media sätter agendan | Annarkia
 2. Stupstocken i siffror och med verkliga människors erfarenheter « Sossetanken
 3. Läs, gråt, rösta! « Storstad
 4. Läs, gråt, rösta! | Björn Englunds blogg
 5. Läs, gråt, rösta! | Björn Englunds blogg
 6. Hur försörjer sig de utförsäkrade? | Anna Vikström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: