Mona är bäst!

Mona Sahlin i Göteborg, Foto: Patrick Gladh

Jag erkänner det gärna – innan Mona Sahlin valdes till partiordförande för Socialdemokraterna var jag tveksam. Men sedan dess har jag helt ändrat uppfattning. Mona Sahlin har övertygat genom sin kunnighet, sin skicklighet i debatter, sina utmärkta och engagerade tal, och sitt ledarskap. Och trots att hon har utvalts av media till offentlig hackkyckling ger hon aldrig upp eller tappar humöret.

I alla de utfrågningar och debatter som hållits nu före valet är Mona den enda som inte har gjort bort sig på någon punkt. Hon har gett vettiga och klara svar på alla frågor, och varit tydlig och rak i alla debatter. Mona har helt enkelt klarat sig galant – och förmodligen är det just detta som retar gallfeber på alla de journalister som hade planerat att skriva ner henne nu före valet. Eftersom det inte finns något ”verkligt” att attackera – så hittar man på och fabulerar. En sak är säker – man dömer inte Mona efter samma eftergivna och inställsamma måttstock som man gör med kelgrisen  Fredrik.

Nu har jag fått nog! Jag tänker inte göra exakt det media vill att vi rödgröna ska göra – spela med och låtsas som om vi ”stackare” (som inte har lagt oss på soffan eller blivit moderater) lägger vår röst på de rödgröna trots Mona Sahlin. Många av oss vill faktiskt ha Mona Sahlin som statsminister. Själv kan jag inte komma på någon bättre kandidat. Mona är helt enkelt bäst – och hon är en av orsakerna till att jag röstar rödgrönt – men bara en…..

För min egen del är det politik och ideologi som avgör valet – inte person…..

Politiskt är detta ett ödesval. Hela den världsberömda och hyllade svenska modellen och välfärden ligger i vågskålen. Alliansregeringen har medvetet genomfört en politik för ökade klyftor, för att försvaga facken (arbetarnas ställning på arbetsmarknaden) och för att montera ned den generella välfärden. Efter ytterliggare hundra miljarder i skattesänkningar måste fler än sjuka och arbetslösa börja betala. Då spottas även ”välfärdens kärna” ut. Då blir bra sjukvård, skola och omsorg en fråga om plånbokens tjocklek – inte en rättighet.

I det nymoderata drömsamhället är de generella socialförsäkringarna bortprioriterade från välfärden och ersatta med behovsprövade socialbidrag. Där får sjuka och arbetslösa stå med mössan i hand på socialkontoren – eller gå till kyrkans välgörenhet för att överleva. Det mest fasansfulla är att vi redan är halvvägs där – efter bara fyra år med alliansen. Socialbidragskostnaderna har ökat kraftigt – och redan idag tvingas många fattiggjorda och försäkringslösa arbetslösa och sjuka söka sig till kommunernas försörjningsstöd eller kyrkans välgörenhet. Att montera ned ”den generella välfärden” är både Fredrik Reinfeldts och Anders Borg syfte och mål med den politik som lindas in i mjuk och välfärdsvänlig retorik.

Finansminister Anders Borgs dröm (”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”, 1992), citat;

Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.

Fredrik Reinfeldt yttrycket sina idéer så här (“Det sovande folket”, 1993);

Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.

Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt.

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras.

Det är vår framtid som står på spel. Ska vi verkligen vara så undfallande att vi för andra gången röstar fram en statsminister som själv har kallat hela svenska folket för mentalt handikappade? Ett förnedrande uttryck som visar på Fredrik Reinfeldts förakt både för svaghet och för hela svenska folket! Och, ni kan ju tänka er vad som skulle ha hänt om Mona hade uttryckt sig likadant….

Förra gången kunde vi skylla på att vi blev lurade, att vi inte visste. Nu har vi facit. Nu vet vi….

Än har vi chans att byta politik och att rösta bort alliansregeringen!

Än har vi chansen….

P.S. Nej, jag skriver inte det här för att jag själv är socialdemokrat. Det är jag inte – jag är inte medlem i något parti. Jag har redan lagt min röst – och delade den mellan de rödgröna partierna. Och ni som nu tänker skriva nedsättande kommentarer om Mona på min blogg – de chockar mig inte. De är överflödiga – de bekräftar bara det jag skriver……D.S.

*

Lästips, länkar; Tidigare sjukskrivna blir beroende av socialbidrag, Dubbelt utanförskap för de utförsäkradeNu ska Borg spara på barnfamiljerna, Sjukförsäkringen är misslyckad…Öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt

Bloggtips; Veronica Palm om generell välfärd,  Storstad om alliansens dyra jobbpolitik, Motvallsbloggen om kollektiv bestraffning, Martin Moberg om Sahlin i Göteborg, Peter Andersson om Maud, Jonas Gardell i valet och kvalet, Mer- Netroots

Media om valet; ab1, ab2, dn1, dn2, svd1, svd2, exp1, exp2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

28 kommentarer

 1. Upprepa det tillräckligt många gånger så tror du på det tillslut. Synd att ingen annan gör det.

 2. Heja Mona!

   /  september 8, 2010

  Jag håller med dej till 100 % ”Ett hjärta rött”

  Mona ÄR bäst!

  Tänk att de rödgröna har nästan 50% av rösterna trots den massiva allianskampanj som bedrivs i media.

  Om vi haft en seriös och objektiv media
  hade alliansen inte haft en chans.

 3. hej

   /  september 8, 2010

  nej Mona är inte bäst. Den bästa partiledaren har högst förtroende bland svenskarna och inte är det Måna Stahlin.

 4. Kalle Kula

   /  september 8, 2010

  I oktober 1995 rapporterade tidningen Expressen att Sahlin 1990–1991, då hon var arbetsmarknadsminister, vid flera tillfällen använt statens kontokort för utlägg av privat natur till ett värde av 53 174 kronor.

  Och hon skall vara sossarnas bästa kandidat….

 5. Anna

   /  september 8, 2010

  Om Mona är bäst av de socialdemokratiska politikerna så säger det en del mom hur dåliga de är. Det går nämligen att hitta tusentals bättre politiker från andra partier. vad är hon bäst på? Att betala räkningar?Att använda kontokort?Att blinka med ögonfransarna? Någon ekonomi eller politik kan hon inte. bara rabblande av sossefraser. Hur många poäng i nationalekonomi har hon eller statskunskap?

 6. Nedsättande kommentarer lät inte vänta på sig…

  Något likande har väl aldrig någon parti ledare tidigare fått utstå ? Mona är stark och växer bara ju längre tiden gått. Med den människo synen som vår sittande statsminister och hans gelikar har är det för mig helt oförståligt att någon kan lägga sin röst för Alliansen.

  19 september = byte av regering –
  det är vår framtid som står på spel

 7. Fille

   /  september 8, 2010

  Jag håller med Ett hjärta rött. Inte heller jag röstar på person, utan utifrån värderingar och politik. Men jag kan ändå inte låta bli att beundra Mona Sahlin. Hur orkar hon vara så proffsig och saklig med tanke på det Mosa-Mona-drev som pågår. Hatten av!

  Mona förtjänar respekt. Med sin långa politiska erfarehet och kunskap borde hon bli vår nästa statsminister. Frågan är bara om svenska folket förtjänar henne…

 8. Arbetaren

   /  september 8, 2010

  Desperationen växer. ”Mona är bäst”-kampanjer fungerar inte. Om Mona hade varit bäst så hade inga kampanjer som talar om att Mona är bäst behövts.

 9. larssib

   /  september 8, 2010

  Tänk vad vi tycker olika..

 10. Här kan Wi skapa opinion, faktiskt… 💡 – tipsar Josef.

  För övrigt den enda opinonsmätningen jag känner till – som redovisar BlockKampen som den ÄR = dessa partier har tillsammans MINDRE än 70 % av väljarnas förtroende.

 11. Finetex

   /  september 8, 2010

  Googla på: Monas lilla rosa.

 12. ”Mona Sahlin har övertygat genom sin kunnighet, sin skicklighet i debatter, sina utmärkta och engagerade tal, och sitt ledarskap.” Herregud, vilken värld lever du i? Och hur lättlurad är du egentligen?

  Kunnighet, nja… Kan hon något om ekonomi? Utrikespolitik? Någonting alls?

  Skicklighet i debatt, nja… Vifta med ögonfransarna och prata barnspråk kan vem som helst. Men lyssna på VAD hon säger också. Hon har ju inget att komma med.

  Utmärkta och engagerande tal, nja… Klyschor, nonsens och innehållslöst pladder, men det låter kanske bra. Det gör å andra sidan en dieselmotor också.

  Ledarskap, nja… Hon fick panik när Saab krisade, hon klarade inte av att hålla kommunisterna ute, hon lät kommunisterna styra utrikespolitiska manifestet, ja, listan kan göras lång.

  Om Mona var bäst i svenska folkets ögon skulle hon ha högre förtroendesiffror, eller hur? Vill du veta mer om Mona rekommenderar jag monaljuger.wordpress.com. Läs och begrunda. Om du vågar…

  Kort sagt, Mona Sahlin duger inte som statsminister. Svenska folket litar inte på henne och hennes kumpaner i V och MP. Hon har varken kunskaperna, visionerna eller ledarskapet att leda Sverige. Så enkelt är det.

  Josef B, vad var det för nonsenssida du länkade till? Och vem är ”Wi”?

 13. irgus

   /  september 9, 2010

  Mona saknar karisma. Det saknar för övrigt hela partiet S. Ingen utstrålning whatsoever. Göran P bar hela partiet på sina axlar men skadade höften i samband med det. Nu går det bara utför. Ner mot 25% till valdagen!

 14. Det handlar inte huvudsakligen om Mona Sahlin här. Det handlar om om vi vill ha det totalt inhumana samhälle som Alliansen administrerar fram åt oss.

  – Vill ungdomar inte ha någonstans att bo?
  – Vill de tvingas sätta sig i gigantisk skuld för att få en lägenhet?
  – Vill de arbeta för lägre löner än andra, för samma arbetsinsatser?
  – Vill de kunna sägas upp lättare?
  – Vill de gå på långa provanställningar istället för att få fasta anställningar?
  – Vill de inte få adekvat sjukvård om de blir sjuka?
  – Vill de bli av med allt de äger och tvingas gå till socialen om de blir arbetslösa och inte får nytt arbete ganska direkt?
  – Vill de inte ha en skola för alla, utan en bra sådan för de rikas barn och en sämre för de mindre välbeställdas och vanligt folks barn?
  – Vill de inte få en andra chans om de misslyckades i skolan?
  – Villl de själva ta hand om och försörja sina föräldrar när dessa blir gamla?
  – Vill de inte själva ha någon pension när de kommer dit själva?

  Jag vill inte se att ungdomar eller någon annan drabbas ännu värre än somliga redan drabbats av Alliansens politik. Alltså röstar jag RÖTT – förstås.

 15. Lucas

   /  september 9, 2010

  Det är alltid lätt att vara generös med andras pengar. Problemet för S är att det har skett ett paradigmskifte i Sverige där folk börjar inse att det är deras egna pengar som lovas bort höger och vänster. Vidare har vi kommit till en så generell hög välståndsnivå att det är mycket få som har det kritiskt dåligt. I grund och botten har människor en stark känsla för rättvisa och har ingen lust att tvingas ge bort sina pengar mer än för att garantera ett grundläggande skyddsnät. Det skyddsnätet finns och kommer att finnas oavsett vilket block som kommer till makten.

  När kapitalismen kom igång på 18-talet ökade välståndet extremt i vissa delar av samhället medans andra stod still. De plötsligt stora skillnaderna uppmärksammade under vilka dåliga förhållanden stora delar av samhället levde. I det sammanhanget kan man mycket väl förstå att många tyckte att socialisterna erbjöd ett mera attraktivt samhälle. Idag gäller inte detta. Det är bara extremister som förespråkar ett 100% jämställt samhälle där jämställdheten forceras med statligt våld.

  De flesta nöjer sig med att det finns ett grundläggande socialt skyddsnät och att resten sköts via en rättvis marknadsekonomi där en individs inkomst är en frivillig överrenskommelse mellan arbetstagare och arbetsgivare och där individen får själv bestämma hur den ska spendera sina pengar.

  (Om det låter som att jag är alliansanhängare så är det helt fel, jag kommer att rösta pirat då båda blocken har en fullkomligt oacceptabel politik i integritets- och rättsäkerhetsfrågor)

 16. ulla

   /  september 9, 2010

  Jag håller med dig Ilse-Marie .
  Det är inte lätt att som Mona Sahlin vara både socialdemokrat och kvinna. Det är mindre än hundra år sedan, som vi fick kvinnlig rösträtt. Moderaterna röstade emot! Skulle vara kul om Mona blev den första valda kvinnliga statsministern i Sverige! I sin krönika om Mona Sahlin i Expressen den 20 juni 2010 skriver Liza Marklund:”Hon kommer att bli en fantastisk statsminister.”
  Jag instämmer och röstar RÖTT.

 17. Lucas:
  Nej, man kan inte säga att ”det är deras egna pengar”. Den föreställningen har bara unga och eller mycket okunniga och omogna människor. De som inser vad det handlar om vet att vi har offentliga försäkringar, som vi betalar till, fast vi kallar det skatt, och som vi får ersättningar från om vi blir sjuka eller arbetslösa, och att vi betalar in till våra pensioner.

  Alternativet, det som vi ser i USA, är att var och en betalar sina egna sjuk- och pensionsförsäkringar, eller att de anställda får sina försäkringar från företagen de arbetar i, dvs avstår en del av sin inkomst för företagen att sätta av till dessa försäkringar. Det blir dyrare för de enskilda än våra offentliga försäkringar och dessutom kommer många människor, de fattiga, som vi just nu ser mängder av i USA och vars antal ökar katastrofalt just nu, får inga försäkringar och många av dem får därför ingen sjukvård när de behöver den. Sjukvården i USA är dessutom mycket dyrare än den är i Sverige, med våra offentliga, och tills de senare åren pålitliga försäkringar.

  Det som vi också sett i USA är hur företag kan gå omkull, ex. som Enron gjorde, och då har de anställda förlorat alla de pengar de sparat via företagen så att de står helt utan pensioner och sjukförsäkringar. Det är ett urdåligt system som drabbar många människor mycket hårt – och orättvist. De anställda kan ju inte rå för att företaget sköts under all kritik, eller som i Enrons fall, av rena och kriminella rövare.

  Man ska också vara väldigt ung, oerfaren och korttänkt om man inbillar sig att man kommer att vara fullt frisk och stark hela livet och aldrig själv drabbas av något. Det är ingen av oss nämligen även om somliga har mer tur än andra i det avseendet.

  Sedan är det också så att alla de stora svenska företagen, fast många inte är svenska längre, har byggts upp och vuxit sig stora på grund av statliga beställningar, till våra infrasystem, beställningar som betalats av medborgarnas skattepengar – system som vi alla haft en enorm nytta av och som var förutsättningen för den enorma ekonomiska utvecklingen under 1900-talet. Så det är verkligen övermaga att hävda att de där företagens vinster numer enbart ska gå till ägarna. De hade inte haft några stora företag om inte skattebetalarna hade gett dem stora inkomster.

  Vi ser vidare inte en enda teknologisk högt stående samhälle där inte staten styrt och ombesörjt utbyggnad av infrastrukturen. De privata företagen agerar alldeles för kortsiktigt för att ha intresse av sådan utbyggnad. Så det är inte företagen som byggt Sverige, utan det är vi svenska medborgare som gjort det, tillsammans. Dessutom har vi gemensamt sett till att barnen får en god skolutbildning, också en förutsättning för det rika samhället.

  Om du inbillar dig att du inte kostat skattebetalarna något medan du växte upp, då är du avgrundslikt okunnig. Om du inte har superrika föräldrar, så har skattebetalarna betalat ganska många hundratusen kronor för din skolutbildning, pengar som de inte hade haft om vi inte hade haft ett samhälle där alla solidariskt är med och betalar för den kommande generationen. I USA ser vi hur föräldrar lånar pengar för att ha råd att ha sina barn i acceptabelt bra skolor, och nu förlorar de sina arbeten och har inte längre råd att ge sina barn en god utbildning.

  Kan slutligen berätta om hur mina elever i sfi, flyktingar från fd öststaterna, som kom innan Sovjet föll samman (och då medellivslängden minskade där med 7-8 år) såg saken. De var, precis som du, ofantlig irriterade på att de var tvungna att betala skatt i Sverige – för se det hade de inte gjort i sina hemländer – trodde de och de tyckte att ingen borde ha rätt att ta deras pengar. Enda skillnaden var förstås att de aldrig visste/såg hur mycket av deras arbetsinsatser/lön som gick till den gemensamma sektorn, medan vi ser det i våra deklarationer.

  Det gäller att veta vad man talar om alltså!

 18. Elisa

   /  september 9, 2010

  Rött rött rött!! såklart.
  Vill man se ett varmare samhällsklimat röstar man RÖTT, och inte för det kalla blå.

 19. Jack

   /  september 9, 2010

  Mona ska ha respekt! Den som orkar ta emot så mycket skit som hon fått göra klarar av uppdraget som statsminister. Hade Reinfeldt varit i samma situation som Mona hade han flipprat ur för länge sedan!

  Mona till makten!!!
  Rösta Rätt!
  Rösta Rött!

 20. Surgubben

   /  september 9, 2010

  Elisa. Har du sett uppdrag granskning om demensboende i Piteå? Har du sett dagens rapport om en vårdare på åtta vuxna. Pengar saknades men läst också http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5154478

  Sedan krävs det en hel del för att vara röd.

 21. Jag har träffat Mona S.
  Hon är skitbra…. trygg och lugn och kan sina saker..

 22. Gaspode

   /  september 10, 2010

  Vad vill egentligen de rödgröna? Vilka visioner har de?

  Jo de går till val med löften om att återställa allt till precis det det var innan Alliansregeringen. Deras löften är att återgå till ett samhälle och en politik som ledde till att de förlorade makten. Tror verkligen vänstern fortfarande att allt var perfekt i augusti 2006? Är de verkligen så förblindade?

 23. Hmmm… – GaspodeBlockPolitik = BlockeringsPolitik = PartiKratistyre = vanstyre (video 8 min) folkrättsligt sett i vilket fall som – eller

 24. Erik Vargklint

   /  september 14, 2010

  Fantastiskt skrivet! Man måste fråga sig vilken planet du kommer ifrån? När man läser din text får man nästan en uppfattning om att den är sann, ända tills man kollar uppgifterna och inser att det som så ofta inom sossereligionen bara handlar om böner om hur man ville att det skulle se ut för att passa ens egna syften.
  Tycker ändå mest synd om dig och önskar dig ett snart tillfrisknande och ett fortsatt gott liv.

 25. Alltså, tack för det här inlägget. Blev så glad när jag såg det. Mona är min politiska kvinnliga förebild! Så stark är hon. Alla försöker sänka henne, men hon är kvar och kommer alltid med de bästa svaren. Så himla bääääst!!!!

  Äntligen någon som säger sanningen om Mona Sahlin istället för att sprida en massa falska rykten om henne för att hon är en av Sveriges BÄSTA kvinnliga politiker (media ljuger jämt)!

 26. I as an American stand by Mona Sahlin politics if the Party dosent win God Bless Sweden as a failure to the people 4 the people just as America is failing with their own To much of this Me Myself and I politics in Sweden Olöf Palmer has turned in his grave to many times

 1. Sanningen om samhället – 2010-09-09 FM
 2. Mona är bäst! « Röda tankar i Norberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: