Moderatpanik om sjukförsäkringen!

När Aktuellts politiska expert ombads sätta betyg på Fredrik Reinfeldts framträdande i TV-utfrågningen i går kväll blev svaret diplomatiskt…. ”- Jag vill inte sätta något betyg” sa hon och skruvade på sig. Det sa allt. Vår store ”landsfader” tappade masken framför hela svenska folket när frågorna om sjukförsäkringen och socialförsäkringarna haglade.

Fredrik Reinfeldt visade dessutom upp sitt totala ointresse och okunskap när det gäller hur hans egen nya sjukförsäkring är skriven och hur den fungerar i praktiken. Ett av Reinfeldt uttalanden löd så här;

”- Om det finns ett papper där det står att alla sjuka ska prövas mot arbetsmarknaden vill jag se det….”

Ja Fredrik, varför inte börja med att gå in på Försäkringskassans hemsida på nätet. Där kan alla –  som är intresserade – läsa hur den  nya sjukförsäkringen fungerar. Så här står det….

Efter 180 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden.

Vidare kan man läsa att för egenföretagare är reglerna desamma som för anställda. För arbetslösa prövas arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden ”redan från början av sjukperioden”.

(Tillägg; Här finns pappret Reinfeldt efterlyste – Alliansfritt Sverige)

När Fredrik sedan försökte skylla ifrån sig på FK:s pesonal för att strokeläkaren Jörg Teichert blev uppmanad att söka jobb på Samhall istället för att jobba kvar som strokeläkare på 75 procent (efter att han själv drabbats av stroke) kommenterade en FK-anställd Reinfeldts bortförklaringar så här;

”- Stå upp för din politik. Skyll inte på Försäkringskassan. Reglerna är glasklara.”

För… är det något som styr hela ”rehabiliteringskedjan” är att det att alla sjuka ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Ingen hänsyn ska tas till utbildning, erfarenhet eller ålder. Reglerna har inte skapats av Försäkringskassan – utan av den moderatledda regeringen. Det borde Reinfeldt veta!

I svt-utfrågningen blev regeringens och Fredrik Reinfeldts hårda och omänskliga syn på människor som råkat illa ut övertydlig.

Det märkligaste av allt är kanske det efterspel debatten fick – som nu fyller kvällstidningarnas förstasidor. Varför anklagas en stroke-drabbad läkare, som inte är medlem i något politisk parti, för att vara s-aktivist och gå Mona Sahlins ärende? Får inte en privatperson som är sjuk, precis som friska medborgare, berätta om sin situation och jobba för en politisk förändring. Tydligen inte  – åtminstone inte om kritiken riktas mot medias egen gunstling  –  Fredrik Reinfeldt!

För övrigt var ”nyheten” om strokeläkaren Jörg Teichert ingen nyhet. Jag skrev själv om hur han drabbats av de nya reglerna redan för en dryg vecka sedan – och i Dalarnas Tidning fanns nyheten före det. Kanske svt och sossarna båda har gjort sin research i bloggvärlden? Det borde moderaterna också ha gjort, då hade de vetat betydligt mer om effekterna av sin politik……

*

Bloggat; Kaktusblomman, Annarkia, Åsa Westlund, Lasses blogg, Netroots

Media om valet; ab1, dn1, svd1, svd2, svd3, exp1, exp2, exp3, exp4, exp5,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. Mumlan

   /  september 3, 2010

  Det börjar bli pinsamt. Reinfeldt känner inte till reglerna och Husmark-Persson påstod att remissinstanserna inte varnat för konsekvenserna, vilket de hade gjort med råge.

 2. Rehab-kedjan

  Fr.o.m. den 1 juli 2008 gäller viktiga förändringar i sjukförsäkringen och beträffande rehabilitering.

  Reglerna innebär att den sjukes rätt till sjukpenning ska prövas först i förhållande till nuvarande arbetsuppgifter (första 90 dagarna), sedan också i förhållande till omplaceringsmöjlighet hos arbetsgivaren (sjukdagarna 91-180), och slutligen i förhållande till allt reguljärt arbete på arbetsmarknaden (fr.o.m. sjukdag 181).

  Skicka detta till Reinfelth för han ville ha detta skriftligt enligt aftonbladet

  http://www.iseskog.nu/page4.html länk till Arbetsrättsjurist

 3. Jack

   /  september 3, 2010

  Utfrågningen i SVT var avslöjande. Jagf tror att de flesta som inte är så där jätteintresserade av politik blev lite avskräckta av den dystre och hårde Reinfeldt.

  De flesta osäkra och marginalväljare vill nog inte ha den sjukförsäkring, som Reinfeldt och co infört. Kruxet är att många inte känner till hur jävligt det är idag att vara sjuk. I utfrågningen togs ettviktigt steg i folkbildnande syfte.

  I dag är förutsättningarna att tala om vilka tragedier som sjukförsäkringen ställer till med betydligt bättre än igår. Idag är också chansen för en rödgrön valseger större än igår! 🙂

 4. ulla

   /  september 3, 2010

  I Fredrik Reinfelts bok ”Det sovande folket”§4 skriver han : Inget stöd över svältgränsen ska skattefinansieras för att inte ge folket ”falsk trygghet”.Utdrag ur boken finns hos http://www.alliansfrittsverige.nu

 5. Hårda ord som jag inte tror att de verkligen är motiverade.
  Trist debatton.

 6. Eva

   /  september 3, 2010

  Varför inte skicka reglerna herr R efterlyste på papper i ett brev till honom i Kanslihuset – så många som möjligt, så snabbt som möjligt! Det går också bra att maila in dem till honom, med vidhängd länk till FK:s hemsida! Då kanske han kopplar…

 7. Martin Widmark

   /  september 4, 2010

  Det är förstås bara onda rykten, de stackars regerande vet ingenting om vad för hemskheter de ställer till på FK. Regeringen kan ju inte ha något ansvar, förstår ni väl. Allt är en socialdemokratisk konspiration, eftersom de infiltrerat FK med alla sina rabiata kommunister som älskar att göra livet svårt för folk.

  På alla sätt försöker man slänga upp dimridåer och FUD:a så mycket man kan. Klart Regeringen och Reinfeldt är ansvariga. Klart de har koll på vilken politik de fört. De ljuger som vanligt för att försöka framträda i en bättre dager. För de mesta får de hållas med sina lögner.

 8. Göran Ekström

   /  september 4, 2010

  Utmärkt inlägg, Ilse-Marie!

 9. ulla

   /  september 4, 2010

  Tack Ilse-Marie för din kloka, välskrivna blogg, hoppas många läser den! I morse knackade det på vår dörr, men då vi såg de blå jackorna med M på ryggen öppnade vi inte. Jag är född med ett rött hjärta, och kan inte så länge jag lever påverkas av moderater, då jag är uppväxt med fina föräldrar, som lärt mig visa solidaritet och medkänsla. Den uppfostran har jag fört vidare till mina barn och barnbarn.

 10. Hej Josef
  Man måste ha makt för att kunna förändra 🙂

  /Eva

 11. Hmmm… – Eva – det får ju uppfattas som gällande för som princip ALLA PartiKratiStyrda = vanstyrda partier folkrättsligt setteller ❓

 12. Christer

   /  september 5, 2010

  @Ulla, vi har gula jackor och det hade vi förra valet också. Vi har inga M på ryggen.

  Har inte mamma och pappa lärt dig att det är fult att ljuga?

 13. Det ser ljust ut för den rödgröna röran, verkligen… 💡 – tycker Josef

 14. ulla

   /  september 5, 2010

  Svar till Christer

  Jag ljuger inte. De som besökte oss här i Gävle hade blå jackor med ett M på ryggen.

 15. Man förundras över alla dessa mätningar av våra partier att Alliansen går bättre och bättre. Ska Fredrik få rätt är svenskarna det sovande folket.

 16. Jack

   /  september 6, 2010

  Moderata blåjackor kan ses här. Följ länken: http://www.moderatvg.se/wordpress/wp-content/uploads/M-Sk%C3%B6vde.jpg

 17. ulla

   /  september 6, 2010

  Tack Jack!
  Med vänlig hälsning
  Ulla

 18. Heja! Mona du är bäst .Vi kommer att vinna över dom
  stöddiga .Och få gott Sverige att leva igen

 1. Stefans konspirationer: Ta ställning!
 2. Tweets that mention Moderatpanik om sjukförsäkringen! « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 3. Morgonen efter en hård och slitsam dag. » Fredrik och hans Sollentuna -
 4. Med värre örfilar i bagaget, än en utförsäkring! « PåRiktigt
 5. Kalla fakta om utförsäkringen « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: