Sjukförsäkringen borträknad från alliansens välfärd

I gårdagens TV debatt gav Anders Borg ett tydligt besked. Sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen räknas inte in i alliansens och moderaternas välfärdsbegrepp (välfärdens kärna).  De socialförsäkringar Anders Borg envisades med att kalla för ”bidrag” är inte prioriterade. Blir du sjuk eller arbetslös – skyll dig själv!

Men verkligheten ser annorlunda ut. De som drabbas av sjukdom och ohälsa väljer det inte. Och – de som drabbas behöver trygghet och välfärd precis som alla andra, eller kanske ännu mer.

Runt om i Sverige kastas just nu svårt sjuka människor, ur alla samhällsskikt, ut från sjukförsäkringen. De är alla offer för alliansens nya sjukförsäkring och bortprioriterade från alliansens nya välfärd.

Några exempel….

 • Tvingas leva på sin man. Eva som arbetade inom äldreomsorgen genomgick en operation två veckor innan hon utförsäkrades. Hennes val stod mellan att säga upp sig eller gå tillbaka till jobbet. Nu tvingas hon leva på sin man.
 • Martina som lider av fibromyalgi har friskförklarats av FK men saknar helt arbetsförmåga enligt arbetsförmedlingen och hennes läkare. Nu lever hon helt utan ersättning.

Alla dessa rubriker är bara toppen av ett isberg. De allra flesta av de tiotusentals som drabbats av regeringens utförsäkringspolitik syns aldrig på löpsedlarna. Men, den bristfälliga uppföljning som, trots allt, hittills finns tillgänglig visar på ett tydligt mönster; de sjukskrivna har inte blivit friskare av att utförsäkras, men – de flesta har blivit fattigare.

Hela socialförsäkringssystemet beräknas gå med nära 90 miljarder i vinst under perioden 2010-2014. Enbart sjukförsäkringen genererar en vinst till statskassan på 63 miljarder. Men, pengarna går inte till de sjuka eller de arbetsskadade – den går till skattesänkningar.

Alliansens företrädare har bortprioriterat socialförsäkringarna från välfärden, istället har de prioriterat 100 miljarder i sänkta skatter. Resten av välfärden (kärnan?) är nedbantad och på väg att säljas ut. Lägstbjudande vinner – när miljardvinster hägrar för riskkapitalbolag och privata aktörer.

Anders Borg gav ett klart besked i går, och därför blir valet enkelt. För alla oss som anser att god välfärd även innefattar trygghet vid sjukdom och arbetslöshet är moderaterna och alliansen inte längre ett alternativ.

Och, ”välfärdens kärna” – den börjar allt mer likna ett kärnfritt intorkat russin.


*

Lästips;Borgs fruktsallad, När medborgaren blev kundMyten om de långtidssjukskrivna

Newsmill; Sverige har inte råd med 100 miljarder i sänkt skatt

Bloggtips; Lena Wilhelmssonr, Stefans konspirationer, Otto KeyserEva Lenas blogg, Kaktusblomman, AnnarkiaMartin Moberg, In your face, Röda berget, Ola Möller, Kaj Raving, Röda Malmö

Mer – Netroots

Media, valet; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, dn1, svd1, svd2, svd3, exp1, exp2, exp3,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Tack för ett utmärkt inlägg, plus en talande bild i form av äppelskruttet.
  Och många länkar som ser intressanta ut, så klickar jag vidare till dom

 2. ”Vi är inte det parti som föreslår stora ökningar av transfereringar till människor som inte jobbar”.

  Ett uttalande av Reinfeldt vid moderaternas valupptakt.

  Länk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7619665.ab

  ”Transfereringar” är uppenbarligen det nya ordet för nedmonterade trygghetssystem.

  i.

 3. moderaterna är ett parti som förespråkar stora minskningar av ersättningar till människor som är arbeteslösa och sjuka.

  De verkar ha samma slagord som en annan politisk inriktning

  Arbeit macht frei!

 4. peter

   /  augusti 26, 2010

  Jag hörde exakt det han sa och jag tänkte precis som dig; tydligare än såhär kan det inte sägas ! Men Moderater är Moderater och det finns ingenting som rubbar deras styva nackar. Oavsett hur många eller varför folk drabbas. Tyvärr.

 5. Detta tar i alla fall jag upp när jag ska ut och knacka dörr och stå i valstugan.

  Detta tror jag inte att människor i gemen vill ha. Det kommer att göra det ännu svårare för folk med låga inkomster att skaffa sig en vettig bostad. bland annat.
  Har man inte haft råd med inkomstförsäkring så har man inget hyreskontrakt. I takt med att det generella socialförsäkringnssystemet rustas ner så kommer kostnaden för inkomstförsäkringen att raka i höjden

  I stället diskuterar vi för fulla muggar en futtig höjning av bensinskatten med 50 öre…..

  Jag hörde handelsanställdas förbunds ordförande att berätta att de har fått ett ras av medlemmar som var för fattiga och inte hade råd att vara med i facket. Men de hade fått tillströmning av medlemmar eftersom de hjälpte till att teckna privat inkomstförsäkring via facket.

 6. Krister Lundström

   /  augusti 27, 2010

  Att som vissa i samhället tycks acceptera den politik som
  Reinfeldt för i Sverige med bevisligen ökade klyftor och orättvisa behandlingar av arbetslösa och sjuka visar bara att man vill ha det som i USA. De sk nya moderaterna är bara en synvilla av de gamla,där värderingen i grunden handlar om att värna om den del av befolkningen som har det väl ställt. Tyvärr finns det människor som blir lurade och manipulerade av Moderaternas politik. Har Reinfeldt själv glömt vad han tyckte om Moderaternas skattepolitik för några år sedan? Tydligen. Där tyckte han och erkände att Carl Bildt med anhängare förde en skattepolitik som var orättvis som gynnade redan väl ställda. Så är det och kommer alltid att vara med Moderaterna även om dom fortsätter sväva i det blå och blundar för verkligheten, en politik som i första hand gynnar de välstälda i samhället.

 7. Vi Svenskar börjar bli ett folk av egoismen ansikte. Med en dubbelmoral. Folk som röstar blått skriker högt åt bidrag men säger ja tack amen när man kan få lite av klirret i plånboken själv.
  Hur många av alliansarna har tackat nej till egen sjukersättningen vid sjukdom? Vem av alla dessa gaphalsar har tackat nej till barnbidrag, vårdbidrag, gratis tandläkarbesök för barnen, subventionerad bensin och resor i kollektivtrafiken. avdrag för resor till och från arbetet
  Bidrag på bidrag
  Jag tycker det är väldigt tyst från deras sida om hur skadligt det är med bidrag om man inte själv kan få lite.

 8. Mikael

   /  september 3, 2010

  ”Alla dessa rubriker är bara toppen av ett isberg. De allra flesta av de tiotusentals som drabbats av regeringens utförsäkringspolitik…”

  Nej, dessa rubriker är inte toppen på ett isberg utan tvärt om rubriker som beskriver konsekvenser av socialförsäkringens tillämpning i ett fåtal av alla de ärenden som dagligen avgörs av Försäkringskassan. Därutöver är så gott som alltid dessa ”isbergstoppar” fulla av sakfel och begreppsförvirring. Ingen är intresserad av att återge en nyanserad och korrekt bild av hur socialförsäkringen tillämpas idag så därför tillåts det ena stupida påhoppet efter det andra. Försäkringskassan och dess personal är tyvärr legitima slagpåsar för såväl gemene man som för verksamma inom journalistkåren, och givetvis är det tacksamt att slänga sig med detta ämne i valtider och i andra politiska sammanhang. Tyvärr tror jag inte att det idag finns en vilja att diskutera socialförsäkringen utifrån ett seriöst perspektiv, vilket är minst sagt skrämmande med tanke på hur stor del av den totala statsbudgeten som försäkringen utgör. Fundera lite över det faktum att kostnaderna för assistansersättningen gick om kostnaderna för sjukpenningen för drygt ett år sedan och att dessa kostnader rusar i höjden för närvarande, eller fundera över hur läkare kan skriva intyg och journaler som är så undermåliga att de inte bara påverkar patientens möjlighet till ersättning från olika försäkringar utan även riskerar bidra till felbehandlingar i den forsatta vården, eller det förhållandet att frånvaro från arbetslivet är en av de allvarligaste biverkningarna av alla sjukdomar och att obotliga skador i detta avseende kan uppstå inom så kort tid som någon eller några månader. För övrigt må det kanske vara på sin plats att påminna om att den stora reformeringen av socialförsäkringssystemen påbörjades redan under 1990 talet och att den avgörande principen om att socialförsäkringen, arbetsförmedlingen och det sociala, alla ska bära sina egna kostnader inte tillkom på grund av någon allians, i vart fall ingen o-röd sådan.

 1. Köps politiker? Välkommen till verkligheten… « reflektioner och speglingar II…
 2. Moderatpanik om sjukförsäkringen! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: