Egenintresset styr…

Under de senaste fyra åren har borgerliga majoriteter, med paret Reinfeldt i spetsen, styrt Sverige och Stockholm. Samtidigt har hushållet Reinfeldt tjänat 125 000 kronor om året på sitt eget maktinnehav – i rena skattesänkningar.

Egenintresset styr – det är samma gamla höger som alltid….

Så här skriver Ibrahim Baylan i AB;

….Under mandatperioden har borgerliga majoriteter i riksdag och kommunfullmäktige beslutat att statsministerns eget hushåll ska få skatten sänkt med 125 000 kronor per år. Vår beräkning utgår från hur mycket mindre skatt statsministerns hushåll betalar 2010 jämfört med om 2006 års regler hade gällt istället.

Samtidigt har arbetslösheten och klyftorna i Sverige ökat. Politik gör skillnad. Den borgerliga regeringen har satt skattesänkningar först. Det politiska målet har varit att öka klyftorna i Sverige. Klyftorna och inkomstskillnaderna har vuxit under den borgerliga regeringen och är nu de största sedan mätningarna började på 1970-talet. Det genuina utanförskapet – långtidsarbetslöshet och socialbidragsberoende – har som direkt effekt av regeringens politik ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. För en statsminister som säger sig representera allmänintresset är det ett svårförklarligt resultat.

……

För ett år sedan granskade AB vilka politiker som hade tjänat mest på regeringens skattesänkningar. Den överlägsna vinnaren var då den moderate talmannen Per Westerberg. Han hade redan förra året tjänat 1,3 miljoner om året på sitt partis skattepolitik. Utrikesminister Carl Bildt hade ensam tjänat 136 000 kronor. Skattesänkningarna har fortsatt, samtidigt har allt fler sjuka och arbetslösa tvingats ut från socialförsäkringarna till kommunernas försörjningsstöd (socialbidrag) – eller i värsta fall till kyrkornas välgörenhet.

Alliansregeringen har som uttalat mål att öka klyftorna mellan de som har och de som inte har (arbete, hälsa och förmögenhet). Man lever kvar i den gamla nyliberala myten och föreställningen; om de som redan har mest får mest så sipprar rikedomen till sist ned till resten av folket – och alla blir lyckliga. Alltså inte just nu – men någon gång i en tänkt framtid.

Men ”trickle-down” ekonomin har aldrig fungerat i praktiken. Ökade klyftor har aldrig fört med sig minskade klyftor. I USA  blev resultatet av Bush och Reagans praktiska ”trickle-down” övningar rekordstora klyftor och ökad fattigdom. Kort sagt – en katastrofal ekonomisk och social utveckling. Knappast något att ta efter…

Läs mer; Borgs dogmer

Tidigare bloggposter; You get Pie in the skyBidragsberoendet ökar i rekordfart, Borg borde veta bättre,

Bloggtips; Vi har räknat på det här, Storstad – Vad säger Nobelpristagarna, Storstad – Dynamiska effekter – eller mer voodo i ekonomin, Otto Keyser, Tord Oscarsson, Kulturbloggen

Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, dn1, dn2, svd1, exp1

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

8 kommentarer

  1. Bildt borde sättas på vatten och bröd.

  2. Men vet du vad, man kan faktiskt vara för en viss politik av andra skäl än att man tjänar på den. Det kan faktiskt vara så att de tror på detta, och det är inte så konstigt om man läser lite grundläggande ekonomisk teori.

    Tycker du att socialbidragstagare som röstar på vänstern är egoister bara för att vänstern ska höja deras bidrag? Tycker du att en typisk ”arbetare” som röstar på socialdemokraterna är egoistisk? Det är ju också plånboksröstning.

  1. Sanningen om samhället – 2010-08-24 EM
  2. Lånta fjädrar. « PeoWagstrom's Weblog
  3. Modeller som inte fungerar. | Annarkia
  4. Vänster är inte lika med Marxist | Nemokrati
  5. Är de rödgröna desperata eller vad? |
  6. Jag önskar också att livet kunde vara rättvist, men ibland så måste man se förbi sin ideologiska gardin och inse att ibland är orättvisorna för det bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: